.

De voor- en nadelen van eSIM
Terug naar overzicht
12,059x gelezen

Dankzij de komst van eSIM, is je smartphone nóg een tikkie slimmer geworden. Maar twijfel je over de functionaliteit of ben je gewoon benieuwd naar de belangrijkste voor- en nadelen van eSIM? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Wat is eSIM eigenlijk?

Voordat eSIM het levenslicht zag, kenden we simkaarten alleen van dat kleine witte kaartje dat je in je telefoon moet steken. Inmiddels is de technologie zo verbeterd dat smartphonefabrikanten een stap verder zijn. Je hebt eigenlijk geen fysieke simkaart meer nodig, dankzij eSIM heb je een digitale simkaart ingebouwd in je smartphone zitten. De ‘e’ staat voor ‘embedded’, waardoor jouw provider jouw telefoonnummer voor je kan klaarzetten en jij hem vervolgens installeert op eSIM. 

Zo werkt eSIM

Dankzij eSIM heb je een draadloze verbinding met het netwerk, waar je dus niet langer een fysiek kaartje voor nodig hebt. Met eSIM kun je precies hetzelfde als met een normale simkaart; bellen, sms'en en volop internetten via je provider met 2G, 3G, 4G of 5G. Heb jij bij een provider eSIM aangeschaft? Wanneer je je abonnement afsluit krijg je van de provider een QR-code om te scannen, of moet je een app installeren. Vervolgens kun je de code scannen of in de app de stappen volgen om je eSIM te activeren. Daarna staat je bel- en databundel voor je klaar!

Bijvoorbeeld, wanneer je bij Simyo een Sim Only-abonnement neemt met eSIM, dan krijg je van ons per e-mail bericht dat je nummer gereed is. Het enige wat je dan nog moet doen is je nummer via de Mijn Simyo-app downloaden op je telefoon. Stap je over op een nieuwe telefoon? Dan is dat ook binnen een paar minuten geregeld, door de app te installeren op je nieuwe toestel.

eSIM voordelen

eSIM is door slimme techfabrikanten bedacht, zodat er uiteindelijk geen fysieke simkaarten meer nodig zijn. Dat is de reden dat eSIM überhaupt op de markt is gekomen, maar wat zijn eigenlijk de voordelen van eSIM? 

Meerdere nummers tegelijk gebruiken

Een belangrijk voordeel van eSIM is dat je meerdere nummers op één telefoon kunt gebruiken; beter bekend als dual-sim. Dit is superhandig wanneer je werk en privé gescheiden wilt houden met een apart nummer, maar geen zin hebt om continu met twee telefoons te sjouwen. Vooral voor iPhone-bezitters is dit een giga voordeel, omdat dual-sim op een iPhone alleen mogelijk is dankzij eSIM. Bij Android-telefoons zit daar al standaard ruimte voor twee simkaarten.

Makkelijk wisselen van provider

Als je wilt wisselen van provider, moest je voorheen altijd wachten tot je nieuwe simkaart per post bezorgd werd. Dat kost niet alleen tijd, maar ook gedoe. Met eSIM is deze administratieve rompslomp verleden tijd. Je sluit je abonnement af en activeert direct je digitale simkaart. En dat piepkleine pinnetje - o ja, waar lag hij ook alweer? - om je simkaartlade te openen heb je ook niet meer nodig! Dubbele winst. Als je je telefoonnummer van je vorige provider mee wil nemen, moet je daar natuurlijk nog wel op wachten, helaas.

Geen wachttijd voor een nieuwe simkaart

Anders dan bij simkaart, hoef je bij eSIM nooit te wachten op de post voor een nieuwe simkaart. En wanneer je je telefoon kwijt bent en een ander eSIM toestel bij de hand hebt, kun je in no-time weer online zijn. Bovendien is wisselen van eSIM bij Simyo gratis, waar een nieuwe fysieke simkaart je € 5 kost.

Handig in het buitenland

Wanneer je in het buitenland bent voor vakantie of een langere tijd, kun je heel makkelijk een abonnement nemen van een lokale provider. Binnen Europa is dat minder interessant, omdat je Simyo-bundels gewoon geldig zijn. Maar ga je naar verre landen dan kan een lokaal abonnement heel voordelig uitpakken, vooral als je een fanatieke internetter bent. Veel providers in het buitenland bieden eSIM-abonnement, specifiek ingericht voor toeristen.

Extra ruimte

Er zitten ook fysieke voordelen aan eSIM. Zo nemen de simkaartlade en het simkaartje best wat ruimte in beslag. Ondanks dat techfabrikanten steeds handiger worden in het kleiner, dunner en sneller maken van telefoons, helpt het natuurlijk wel dat een simkaart niet meer fysiek in een telefoon hoeft. Zo blijft er extra ruimte over voor bijvoorbeeld een krachtpatser van een batterij. Binnenkort gaan ze zelfs nog verder: waar eSIM op dit moment nog een losse chip op het moederbord van je telefoon is, heeft chipfabrikant Qualcomm de sim geïntegreerd in hun nieuwste processors. Integrated SIM (iSIM) noemen ze dat. iSIM neemt niet alleen (nog) minder ruimte in beslag dan eSIM; het is ook goedkoper en energiezuiniger. De toekomst!

eSIM nadelen

Een digitale in plaats van een fysieke simkaart, levert naast voordelen ook enkele potentiële nadelen op. Uiteraard is het 100% aan jou, of jij deze nadelen ook daadwerkelijk nadelig vindt. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Gevoeliger voor hackers

Het handige van eSIM is dat je het helemaal zelf kunt activeren, overzetten en inloggen. Maar juist dat laatste zorgt er ook voor dat internetcriminelen een poging kunnen doen om in te loggen op jouw account en jouw nummer kunnen stelen door deze te installeren op een andere telefoon. 

Ondanks dat je account beveiligd is met een wachtwoord, kan een crimineel een poging doen jouw wachtwoord te achterhalen en met jouw nummer aan de haal te gaan. Bijvoorbeeld op WhatsApp. Maar waar internetcriminelen zijn, zijn gelukkig ook slimmeriken, die daar handige beveiligingsoplossingen voor bedenken. Zoals tweestapsverificatie en meer beveiliging. Bij Simyo is veiligheid het allerbelangrijkste en niemand zal dus zomaar je telefoonnummer kunnen stelen via eSIM.

Wisselen van toestel is iets minder makkelijk

Wil je wisselen van smartphone? Met een fysieke simkaart is dit klusje zo geklaard: je haalt je simkaart uit je oude toestel en stopt hem in je nieuwe toestel. Je nummer gaat automatisch mee. Bij eSIM werkt dit net iets ingewikkelder. Op je nieuwe telefoon log je in met de app van je provider, zodat je de stappen kunt volgen om eSIM te activeren op je nieuwe smartphone. Hiermee wordt eSIM op je oude telefoon automatisch uitgezet. Heen en weer wisselen tussen telefoons is dus iets omslachtiger, maar met de Mijn Simyo-app is het alsnog binnen een paar minuten geregeld. Als je overgaat van een eSIM-telefoon naar een telefoon met een fysieke simkaart, dan heb je helaas wel een nieuwe simkaart nodig.

Conclusie

Tijd om de balans op te maken. eSIM is uitgevonden om jouw telefoongebruik makkelijker te maken. Dat betekent dat het automatisch zorgt voor een fijn stapeltje voordelen, die je hierboven hebt kunnen lezen. Het makkelijk wisselen van provider, meerdere profielen toevoegen én het helemaal klaar zijn voor de technologische toekomst zijn grote voordelen.

Inmiddels hebben de meeste providers het overstappen naar een ander toestel ook makkelijker gemaakt, waardoor je razendsnel je bundels op een nieuw toestel kunt gebruiken. Maar uiteraard kunnen we niet voor jou beslissen of je mogelijke internetcriminaliteit zwaar vindt wegen. In dat geval kun je het bij de fysieke simkaart houden.

eSIM bij Simyo

Helemaal overtuigd na het lezen van dit blog? Wil jij direct aan de slag met eSIM? Dan hoef je niet ver te zoeken! Simyo is de voordeligste van de vier providers die in Nederland eSIM aanbieden, goedkoper dan KPN, T-Mobile en Vodafone. Bovendien biedt Simyo als enige ook Prepaid met eSIM. Via de eSIM-pagina op onze website kun je alles lezen over eSIM en direct eSIM aanschaffen. Log in via de Mijn Simyo-app op je telefoon om eSIM te activeren, ook voor bestaande klanten! Let op: niet alle nieuwe smartphones zijn geschikt voor eSIM, voordat je overstapt kun je de eSIM-check doen.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.