.

Terug naar overzicht
143,078x gelezen

Het is niet nodig om WhatsApp te introduceren. De berichtendienst heeft in Nederland bijna 10 miljoen actieve gebruikers. Dat is meer dan Facebook. En om die gebruikers tevreden te houden werkt WhatsApp continu aan de ontwikkeling van de app. De laatste tijd zijn er veel leuke en handige updates doorgevoerd, die we graag even aan je uitleggen.

Wat dacht je van het versturen van GIF-jes en videobellen? Wij lichten de leukste nieuwste functies voor je uit. Zorg dat je Whatsapp geüpdatet is voordat je aan de slag gaat.

Tekenen op je foto’s en video’s

Bij Snapchat was deze functie al bekend. Met deze app verstuur je foto’s en video’s naar je vrienden. Sinds kort kun je tekenen op je WhatsApp-foto’s en emoji’s en teksten plakken. Hoe dat precies werkt? Simpel. Vanuit WhatsApp maak je een foto of video en rechtsboven verschijnen de bewerkingsopties. Voeg een hartje toe aan de foto van je huisdier of maak een foto van de schappen in de supermarkt en omcirkel de boodschappen die je nodig hebt. Met deze nieuwe functie heb je de wereld in handen.

Wereld in je handen

Zeg het met een GIF-je

Soms schieten zelfs woorden én foto’s te kort. Een foto zegt misschien wel meer dan duizend woorden, maar een GIF-je zegt nog net iets meer. Een GIF-je bestaat uit een paar afbeeldingen die kort na elkaar worden afgespeeld. Een GIF-je speelt oneindig af waardoor er een filmpje ontstaat. Doordat een GIF-je uit een paar afbeeldingen (of foto’s) bestaat, neemt het weinig tijd en ruimt in beslag. Je kunt bestaande GIF-jes zoeken en je kunt ze zelf maken. Hoe dat werkt, hangt er van af of je een iPhone hebt of een Android toestel. Op iPhones werkt het als volgt. Zoeken doe je door in een Whatsapp-gesprek op de camera te klikken, vervolgens het landschapsicoontje links onderin en tot slot  het GIF-icoontje links onderin. Wat dacht je van een GIF-je van een scène uit je favoriete film? Met een Android toestel verstuur je een GIF-je door het plusje linksonderin te klikken, vervolgens Foto’s & Bibliotheek en en vervolgens op GIF links onderin. Android-gebruikers kunnen GIF-jes ontvangen, versturen en bekijken maar nog niet maken. iPhone-gebruikers kunnen wél GIF-jes maken. Een GIF-je maak je door je camera in WhatsApp te openen, een korte video op te nemen en tot slot op het GIF-icoontje rechtsboven in te klikken. Als je ‘m eenmaal hebt ontdekt, ben je uren zoet! De GIF-jes die je met je iPhone maakt worden niet opgeslagen.

Elkaar horen én zien met videobellen

Bellen via Whatsapp was al een uitkomst. Vooral op plekken met wifi. Nu gaat Whatsapp nog een stapje verder met videobellen. Trakteer het thuisfront op een rondleiding door je vakantieoord of laat verhinderde pechvogels meegenieten van een bruiloft. Videobellen doe je door de naam in de contactenlijst van WhatsApp aan te klikken en vervolgens op het camera-icoontje. Help, ben ik nu al aan het bellen? Zorg dus dat je er klaar voor zit!

Videobellen met Whatsapp

Groepsgesprekken uitbreiden met een link

Een minder visuele nieuwkomer van WhatsApp is het uitnodigen voor een groepsgesprek met een link. Die link is vindbaar onder de groepsinfo en kan gedeeld worden door de groepsbeheerder. Waarom dat handig is? Zo kunnen er meerdere mensen tegelijk worden uitgenodigd. Perfect als er binnen een groepsgesprek wordt voorgesteld om een gezamenlijk cadeau te kopen. Maak een apart gesprek aan voor het cadeau en iedereen die mee wil doen, accepteert de uitnodiging via de link.

Groepsgesprek Whatsapp

Geen pottenkijkers

De nieuwste update is deze maand doorgevoerd: alle berichten op WhatsApp worden nu versleuteld met end-to-end encryptie. Waarschijnlijk heb je de melding wel gezien, maar er verder niets van gemerkt. Wat betekent dit precies? Al je berichten, dus ook foto’s, video’s en audio-berichten worden nu op zo’n manier versleuteld dat alleen de ontvangende telefoon ze kan bekijken. Dat lijkt niet meer dan logisch, maar op verschillende mobiele platformen waren tot nu toe alleen de tekstberichten van deze beveiliging voorzien. Dankzij deze encryptie is WhatsApp nu een van de veiligste berichtendiensten. En dat appt toch een stuk lekkerder!

WhatsApp end-to-end encrytpie

~*_Tierelantijnen_*~

In WhatsApp kun je nu je tekstberichten ook opmaken. Deze update is eerst voor iOS-gebruikers uitgerold en inmiddels ook voor de meeste Android-gebruikers beschikbaar. Je hebt weliswaar geen volledig arsenaal aan lettertypes en kleuren tot je beschikking, maar probeer de volgende codes eens:

  • Maak je tekst cursief _met underscores_
  • Met sterretjes om je tekst *wordt het vetgedrukt*
  • Als je ~tildes~ (golfjes) gebruikt haal je tekst door
  • En ze zijn ook _*~te combineren~*_

Emoji’s kun je niet vetgedrukt of cursief maken, wel doorhalen. Daar hebben wij het praktisch nut nog niet van ontdekt. Jij wel?

Laat je telefoon lekker liggen

Wat al een tijdje bestaat maar nog niet bij iedereen bekend is: WhatsApp Web. Als je lekker achter je computer zit en geen zin hebt om steeds op je telefoon berichtjes te tikken, gebruik dan de web-interface van WhatsApp. Ga naar de site, scan de QR-code die verschijnt met je telefoon en voilà, je kunt lekker op je normale toetsenbord ellenlange berichten tikken zonder je telefoon aan te raken. Heerlijk voor die momenten dat je veel te vertellen hebt.

WhatsApp Web
Via een QR-code koppel je je smartphone met je computer

Razendsnel reageren

Soms krijg je een vraag waar je supersnel op moet reageren. En soms ben je gewoon te lui om WhatsApp te openen. Met je iPhone kun je al sinds eind vorig jaar razendsnel vanuit je lock-screen reageren door de notificatie van een nieuw berichtje naar links te swipen. Voor Android zit deze handigheid er ook aan te komen. WhatsApp heeft het toegevoegd aan hun nieuwste Android-testversie, en dat betekent dat het waarschijnlijk snel voor iedereen beschikbaar zal zijn.

Extra handig aan antwoorden zonder de app te openen: het scheelt je weer een hoop gedoe als je iemand probeert te ontwijken maar je ‘laatst gezien’-tijd je zou verraden.

Vooruitkijken

Ze houden er bij WhatsApp van om naar de toekomst te kijken. Ze richten zich op het steeds verder ontwikkelen van hun app, en daar hoort bij dat je het oude achter je laat. Op hun blog kondigen ze daarom aan dat ze eind dit jaar zullen stoppen met het ondersteunen van deze platforms:

  • BlackBerry, inclusief BlackBerry 10
  • Nokia S40
  • Nokia Symbian S60
  • Android 2.1 en Android 2.2
  • Windows Phone 7.1

Deze platforms zijn zo sterk verouderd dat de telefoons die ze gebruiken de ontwikkelingen van WhatsApp niet meer kunnen bijhouden. Als je een van deze telefoons gebruikt en je wil toch blijven appen, is het een goed idee om voor het einde van dit jaar over te stappen op een nieuwer model Android, iPhone of Windows Phone.

Welke functies gebruik jij en hoe? Laat ons jouw tips horen. Welke functies mis je nog?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.