Week15_simyo_blog_wonderenwhatsapp_PPLA

De wondere wereld van WhatsApp

Telefoons & Tech

Het is niet nodig om WhatsApp te introduceren. De berichtendienst heeft in Nederland bijna 10 miljoen actieve gebruikers. Dat is meer dan Facebook. En om die gebruikers tevreden te houden werkt WhatsApp continu aan de ontwikkeling van de app. De laatste tijd zijn er veel leuke en handige updates doorgevoerd, die we graag even aan je uitleggen.

Geen pottenkijkers

De nieuwste update is deze maand doorgevoerd: alle berichten op WhatsApp worden nu versleuteld met end-to-end encryptie. Waarschijnlijk heb je de melding wel gezien, maar er verder niets van gemerkt. Wat betekent dit precies? Al je berichten, dus ook foto’s, video’s en audio-berichten worden nu op zo’n manier versleuteld dat alleen de ontvangende telefoon ze kan bekijken. Dat lijkt niet meer dan logisch, maar op verschillende mobiele platformen waren tot nu toe alleen de tekstberichten van deze beveiliging voorzien. Dankzij deze encryptie is WhatsApp nu een van de veiligste berichtendiensten. En dat appt toch een stuk lekkerder!

WhatsApp end-to-end encrytpie

~*_Tierelantijnen_*~

In WhatsApp kun je nu je tekstberichten ook opmaken. Deze update is eerst voor iOS-gebruikers uitgerold en inmiddels ook voor de meeste Android-gebruikers beschikbaar. Je hebt weliswaar geen volledig arsenaal aan lettertypes en kleuren tot je beschikking, maar probeer de volgende codes eens:

  • Maak je tekst cursief _met underscores_
  • Met sterretjes om je tekst *wordt het vetgedrukt*
  • Als je ~tildes~ (golfjes) gebruikt haal je tekst door
  • En ze zijn ook _*~te combineren~*_

Emoji’s kun je niet vetgedrukt of cursief maken, wel doorhalen. Daar hebben wij het praktisch nut nog niet van ontdekt. Jij wel?

Laat je telefoon lekker liggen

Wat al een tijdje bestaat maar nog niet bij iedereen bekend is: WhatsApp Web. Als je lekker achter je computer zit en geen zin hebt om steeds op je telefoon berichtjes te tikken, gebruik dan de web-interface van WhatsApp. Ga naar de site, scan de QR-code die verschijnt met je telefoon en voilà, je kunt lekker op je normale toetsenbord ellenlange berichten tikken zonder je telefoon aan te raken. Heerlijk voor die momenten dat je veel te vertellen hebt.

WhatsApp Web
Via een QR-code koppel je je smartphone met je computer

Razendsnel reageren

Soms krijg je een vraag waar je supersnel op moet reageren. En soms ben je gewoon te lui om WhatsApp te openen. Met je iPhone kun je al sinds eind vorig jaar razendsnel vanuit je lock-screen reageren door de notificatie van een nieuw berichtje naar links te swipen. Voor Android zit deze handigheid er ook aan te komen. WhatsApp heeft het toegevoegd aan hun nieuwste Android-testversie, en dat betekent dat het waarschijnlijk snel voor iedereen beschikbaar zal zijn.

Extra handig aan antwoorden zonder de app te openen: het scheelt je weer een hoop gedoe als je iemand probeert te ontwijken maar je ‘laatst gezien’-tijd je zou verraden.

Vooruitkijken

Ze houden er bij WhatsApp van om naar de toekomst te kijken. Ze richten zich op het steeds verder ontwikkelen van hun app, en daar hoort bij dat je het oude achter je laat. Op hun blog kondigen ze daarom aan dat ze eind dit jaar zullen stoppen met het ondersteunen van deze platforms:

  • BlackBerry, inclusief BlackBerry 10
  • Nokia S40
  • Nokia Symbian S60
  • Android 2.1 en Android 2.2
  • Windows Phone 7.1

Deze platforms zijn zo sterk verouderd dat de telefoons die ze gebruiken de ontwikkelingen van WhatsApp niet meer kunnen bijhouden. Als je een van deze telefoons gebruikt en je wil toch blijven appen, is het een goed idee om voor het einde van dit jaar over te stappen op een nieuwer model Android, iPhone of Windows Phone.

Zou jij nog zonder WhatsApp kunnen?

Discussie