Bespaar data met deze handige instellingen, tips en apps

Sim only Slimme tips

Zal je net zien. Ben je verdwaald in een vreemde stad en wil je een navigatie-app gebruiken om je te oriënteren: is je internetbundel op! Wil je voorkomen dat je voor het einde van de maand zonder MB’s zit? Lees dan snel verder, want met deze instellingen, tips en apps bespaar je data. Zo is de kans kleiner dat je over je internetbundel heengaat.

Data verbruiken: hoe zit dat?

bespaar data hoe zit dat sim only simyoJe smartphone kan op twee manieren data verbruiken: via een wifi-verbinding en via mobiel internet. Voor mobiel internet is het handig als je een internetbundel bij je Sim Only-abonnement neemt. Hiermee betaal je een vast, laag bedrag voor een vastgestelde hoeveelheid MB’s. Simyo heeft verschillende formaten internetbundels. Ben je verbonden met het wifi-netwerk bij je thuis of ergens anders? Dan kun je internetten zonder MB’s van je internetbundel te verbruiken.

Dataverslindende apps

bespaar data dataverslindende apps sim only simyoDe meeste smartphone-apps verbruiken data. Dit komt omdat ze de informatie die ze aan je tonen eerst moeten downloaden. Er zijn een aantal type apps en telefoons die relatief veel data verbruiken. Zo hebben vooral social media- en streaming-apps behoorlijk wat MB’s nodig.

Op Instagram en Facebook staan bijvoorbeeld filmpjes waarvan het laden veel data kost. Streaming-apps als YouTube, Spotify en Netflix verbruiken misschien wel de meeste MB’s, omdat complete video’s en muziekbestanden hiermee op je smartphone worden geladen. Door zulke apps te vervangen, slim te gebruiken of uit te zetten, bespaar je veel data, zoals we hieronder bespreken.

Slimme alternatieven voor dataverslindende apps

bespaar data zuinige apps sim only simyoVoor populaire navigatie-, social media- en streaming-apps zijn er slimme oplossingen waarmee je veel data bespaart. Voor sommige apps zijn er alternatieve apps die minder data verbruiken. Andere apps hebben een databesparende functie of kun je zo instellen dat ze minder data gebruiken. Het resultaat is hetzelfde: de app verbruikt óf helemaal geen data, of minder data. Lees hier onze tips om apps offline te gebruiken.

Offline muziek ‘streamen’: Spotify Premium

Spotify is een app waarmee je online muziek luistert. Dit doe je door de muziekbestanden te streamen. Deze bestanden staan dan tijdelijk op je smartphone. Streamen kan veel data verbruiken. Gelukkig zijn er voor die het dataverbruik beperken.

Zo kun je met Spotify Premium muziek die je streamt ook offline beluisteren. Spotify Premium kost 10 euro per maand. Hiermee hoor je geen advertenties tussen de nummers door en luister je niet meer via de shuffle-modus muziek (tenzij je dat zelf wil!). Ook is het dan mogelijk om muziek via de app naar je smartphone te downloaden. Het is verstandig om dit te doen als je bent verbonden met een wifi-netwerk. Zo kun je liedjes luisteren zonder data te verbruiken.

Met Spotify Premium download je op de volgende manier muziek op je smartphone:

 • Open de Spotify-app.
 • Zoek een album of nummer dat je offline wil opslaan.
 • Schuif de slider naast ‘Downloaden’ naar rechts.
 • De muziek wordt gedownload zodra je de app hebt openstaan én je telefoon is verbonden met wifi.

Android-app Spotify

iOS-app Spotify

Offline navigatie: Here WeGo

Deze app is een alternatief voor Google Maps. Met Here WeGo navigeer je gratis zonder data te verbruiken. Dit is mogelijk omdat je van tevoren wegenkaarten kunt downloaden. Je smartphone gebruikt dan alleen het gps-signaal. Goed nieuws: gps verbruikt geen data. Here heeft een online functie die automatisch is ingeschakeld. Hiermee bekijk je actuele verkeersinformatie. Deze kun je uitschakelen in het menu. Het menu open je door op de drie streepjes linksboven in de app te klikken. Klik daarna op ‘App offline gebruiken’. Zo verbruikt Here WeGo geen data. Via het instellingenmenu kun je ook vooraf de wegenkaarten downloaden via wifi. Zo raak je nergens ter wereld verdwaald! Tegenwoordig kun je Google Maps met een paar slimme instellingen ook offline gebruiken.

Android-app Here WeGo

iOS-app Here WeGo

Zuinige browser: Opera

Met een databesparende browser bespaar je misschien wel de meeste MB’s. Mensen browsen tegenwoordig namelijk het meeste op hun smartphone en niet meer op hun computer. Op een smartphone staat vaak de browser van de fabrikant zelf. Deze app verbruikt vaak meer data dan nodig is. De browser Opera heeft een databesparende optie. Websites worden hierdoor iets langzamer geladen. Dit komt omdat de browser data comprimeert voordat de website op jouw smartphone wordt geladen.

Met het comprimeren van data wordt bijvoorbeeld het formaat van een afbeelding verkleind. Hierdoor download jij minder data. Het enige verschil is dat je de afbeelding in een lagere resolutie ziet. Aangezien een smartphonescherm relatief klein is, merk je daar over het algemeen weinig van. Je hebt dus wél iets meer geduld nodig, maar dan verbruik je minder data tijdens het browsen! Databesparing is bij Opera automatisch ingeschakeld

iOS-app Opera

Android-app Opera

Offline video’s streamen: Netflix Premium

Via Netflix kun je overal via internet films en series streamen. De app is een betaalde abonnementsdienst. De smartphone-app van Netflix heeft de mogelijkheid om een deel van het Netflix-aanbod offline op te slaan. Als je deze video’s kijkt, verbruik je dus geen data! Ook handig als je een lange vlucht voor de boeg hebt.

Zo sla je video’s op Netflix offline op:

 • Open Netflix.
 • Druk op ‘Zoeken’.
 • Klik op ‘Beschikbaar voor download’.
 • Je ziet nu welke titels je offline kunt opslaan.
 • Druk op de titel die je offline wil opslaan.
 • Druk op ‘Downloaden’.
 • De film wordt nu offline opgeslagen op je smartphone.

Slim gebruik van social media-apps

bespaar data social media apps sim only simyoApps als Facebook en Instagram spelen video’s automatisch af. Ook als je ze niet bekijkt. Je kunt deze apps zo instellen dat ze dit niet doen. Met Facebook stel je dit op de iPhone anders in dan op een Android-telefoon. In ons blog over slimme instellingen voor Facebook lees je tips hoe deze app minder data verbruikt. Ook voor Instagram zijn er slimme instellingen die je kunt nemen om je Sim Only internetbundel te ontlasten.

Een oogje op je dataverbruik

Goed: je streamt minder, bespaart data dankzij je slimme browser en kunt offline navigeren. Je bent nu al goed op weg om een databesparende slimmerik te worden. Maar hoe weet je dat eigenlijk zeker? De onderstaande apps geven je goed inzicht in hoeveel data je precies gebruikt. Zo ga je nooit over je bundel heen.

Mijn Simyo app

bespaar data mijn simyo app sim only simyoMet de app van Simyo zie je als gebruiker precies hoeveel MB’s je deze maand nog overhebt. Zo weet je zeker dat je nooit over je bundel heen gaat. Daarnaast ontvang je van Simyo een sms’je als 80% en 100% van je MB’s verbruikt hebt. Via de Mijn Simyo app zie je ook je verbruik van de afgelopen maanden.

Android-app Mijn Simyo

iOS-app Mijn Simyo

Onavo Extend

Onavo Extend is geen app waarin je je verbruik ziet. Wanneer je de app voor de eerste keer opent, vraagt de app jouw toestemming om te internetten via de beveiligde servers van Onavo. Deze servers zijn uitstekend beveiligd en er wordt geen informatie van jou opgeslagen. Met deze omleiding zorgt de app ervoor dat je geen MB teveel gebruikt. Onavo toont vervolgens de hoeveelheid MB’s die je dankzij de app hebt bespaard. Toont de app andere verbruiksgegevens dan je provider? Dan is de informatie van je provider altijd leidend.

Android-app Onavo Extend

Zo blijf je genoeg hebben aan je internetbundel

bespaar data internetbundel sim only simyoEr zijn steeds meer apps beschikbaar die meer data verbruiken. Hierdoor is het mogelijk dat je sneller door alle MB’s van je internetbundel heen bent. Denk maar aan de foto’s en video’s die je bekijkt via de app van de NOS of NU, of het luisteren naar muziek via de SoundCloud-app. De kans is hiermee groter dat je per maand meer MB’s verbruikt dan voorheen.

Als je internetbundel op is, kun je nog wel mobiel internetten, maar alleen tegen een hoger tarief. Het is in dat geval verstandig om MB’s bij te kopen via Mijn Simyo of de app, of je mobiele internet uit te schakelen. Schakel je mobiel internet niet uit als je door je MB’s heen bent? Dan is het mogelijk dat je telefoonrekening hoger uitvalt dan wanneer je niet over je bundel bent gegaan. Je zet mobiel internet op de iPhone of een Android-telefoon eenvoudig uit. In ons blog over offline apps gebruiken lees je hoe je mobiel internet uitschakelt op Android en iOS. Je leest daar ook hoe je voorkomt dat een bepaalde app data verbruikt op iOS en hoe je het dataverbruik op de achtergrond van Android-apps aan banden legt.

Kom je structureel MB’s tekort? Overweeg een grotere internetbundel

Heb je alle bovenstaande maatregelen getroffen en kom je alsnog MB’s tekort? Overweeg dan voor de komende maand een grotere internetbundel. Je regelt dit gratis via Mijn Simyo en de Mijn Simyo app. Via Mijn Simyo kun je ook een extra internetbundel voor de huidige maand bijkopen als je door je MB’s heen bent. Deze extra internetbundel heeft 500 MB en kost 5 euro.