databesparende apps

Bespaar data met deze handige apps

Sim only Slimme tips

Zal je net zien. Ben je verdwaald in een vreemde stad en wil je een navigatie-app gebruiken om je te oriënteren: is je internetbundel op! Wil je dat voorkomen? Dan kunnen de databesparende apps die we in dit artikel bespreken goed van pas komen. Zo is de kans kleiner dat je over je internetbundel heengaat.

Data verbruiken: hoe zit dat?

simyo hoe zit datJe smartphone kan op twee manieren data verbruiken: via een wifi-verbinding en via mobiel internet. Voor mobiel internet heb je een internetbundel bij je smartphone-abonnement nodig. Simyo heeft verschillende formaten internetbundels. Met internetbundels kun je vaak niet onbeperkt internetten. Ben je verbonden met het wifi-netwerk bij je thuis of ergens anders? Dan kun je vaak wél onbeperkt data verbruiken op je smartphone.

Dataverslindende apps

De meeste smartphone-apps verbruiken data. Dit komt omdat ze de informatie die ze aan je tonen eerst moeten downloaden. Er zijn een aantal type apps en telefoons die relatief veel data verbruiken. Zo verbruiken sommige navigatie-apps veel data omdat ze tijdens het navigeren de wegenkaart downloaden.

Ook social media- en streaming-apps hebben behoorlijk wat MB’s nodig. Op Instagram en Facebook staan bijvoorbeeld filmpjes waarvan het laden veel data kost. Streaming-apps als YouTube en Spotify verbruiken misschien wel de meeste MB’s, omdat complete video’s en muziekbestanden hiermee op je smartphone worden geladen. Door zulke apps te vervangen of uit te zetten, bespaar je veel data, zoals we hieronder bespreken.

Slimme alternatieven voor dataverslindende apps

Simyo slim bezigVoor populaire navigatie-, social media- en streaming-apps zijn er slimme oplossingen waarmee je veel data bespaart. Deze alternatieven werken ongeveer hetzelfde, maar verbruiken óf minder data, óf helemaal geen data.

Offline navigatie: Here Maps

Nokia HereDeze app is een alternatief voor Google Maps. Met Here Maps navigeer je gratis zonder data te verbruiken. Dit is mogelijk omdat je van tevoren wegenkaarten kunt downloaden. Je smartphone gebruikt dan alleen het GPS-signaal. In dit blog schreven we dat het GPS-signaal van je smartphone géén data verbruikt.

Here heeft een online functie die automatisch is ingeschakeld. Hiermee bekijk je actuele verkeersinformatie. Deze kun je uitschakelen in het menu. Het menu open je door op de drie streepjes linksboven in de app te klikken. Klik daarna op ‘App offline gebruiken’. Zo verbruikt Here Maps geen data. Via het instellingenmenu kun je ook vooraf de wegenkaarten downloaden via wifi. Zo raak je nergens ter wereld verdwaald!

Android-app

iOS-app

Offline ‘streamen’: Spotify Premium

spotify-1Spotify is een app waarmee je online muziek luistert. Dit doe je door de muziekbestanden te streamen. Deze bestanden staan dan tijdelijk op je smartphone. Lees hier meer informatie over streamen en je internetverbruik. Met Spotify Premium kun je muziek die je streamt ook offline beluisteren. Dit kost 10 euro per maand. Het is dan ook mogelijk om muziek via de app naar je smartphone te downloaden. Het is verstandig om dit te doen als je bent verbonden met een wifi-netwerk. Zo kun je liedjes luisteren zonder data te verbruiken.

Met Spotify Premium download je op de volgende manier muziek op je smartphone. Zoek in de app naar een artiest waarvan jij de muziek ook offline wil luisteren. Klik vervolgens een nummer of album aan, druk op opslaan en klik op ‘Offline beschikbaar’. De nummers worden dan naar je smartphone gedownload. Doe dit via een wifi-verbinding om MB’s te besparen. Je moet wel één keer per dertig dagen de Spotify-app met het internet verbinden om de gedownloade nummers op je smartphone te houden.

Android-app

iOS-app

Zuinige browser: Opera en Chrome

OperaMet een databesparende browser bespaar je misschien wel de meeste MB’s. Mensen browsen tegenwoordig namelijk het meeste op hun smartphone en niet meer op hun computer, blijkt uit onderzoek van Stichting Kijkonderzoek. Op een smartphone staat vaak de browser van de fabrikant zelf. Deze app verbruikt vaak meer data dan nodig is. Browsers Opera en Chrome hebben een databesparende optie. Websites worden hierdoor iets langzamer geladen. Dit komt omdat de browser data comprimeert voordat de website op jouw smartphone wordt geladen.

Met het comprimeren van data wordt bijvoorbeeld het formaat van een afbeelding verkleind. Hierdoor download jij minder data. Het enige verschil is dat je de afbeelding in een lagere resolutie ziet. Aangezien een smartphonescherm relatief klein is, merk je daar over het algemeen weinig van. Je hebt dus wél iets meer geduld nodig, maar dan bespaar je – in het geval van Google Chrome – wel tot 50% aan data tijdens het browsen!

Databesparing is bij Opera automatisch ingeschakeld, maar bij Chrome moet je het zelf aanzetten. Om databesparing in Chrome in te schakelen, open je eerst de app. Klik daarna rechtsboven op de drie puntjes en klik op ‘Instellingen’. Klik vervolgens op ‘Bandbreedte’ en daarna op ‘Databesparing’ om voortaan zuiniger te surfen op het internet.

iOS-app Chrome

Android-app Chrome

iOS-app Opera

Android-app Opera

Slim gebruik van social media-apps

facebookApps als Facebook en Instagram spelen video’s automatisch af. Ook als je ze niet bekijkt. Je kunt deze apps zo instellen dat ze dit niet doen. Met Facebook stel je dit op de iPhone anders in dan op een Android-telefoon.

iOS:

  • Open de Facebook-app
  • Klik in de menubalk rechtsonder op de drie streepjes
  • Klik op ‘Accountinstellingen’
  • Klik op ‘Video’s en foto’s’
  • Klik bij Automatisch afspelen op ‘Alleen Wi-Fi gebruiken’ of ‘Video’s nooit automatisch afspelen’

Android:

  • Open de Facebook-app
  • Klik in de menubalk rechtsboven op de drie streepjes
  • Klik op ‘Appinstellingen’
  • Klik bij ‘Video’s worden automatisch afgespeeld’ op ‘Alleen Wi-Fi’ of ‘Uit’.

Instagram logoWil je ook met Instagram minder data verbruiken? Druk dan in de app rechtsonder op het poppetje en klik dan rechtsboven bij de iPhone het tandwieltje en bij Android de drie puntjes aan. Scroll vervolgens naar beneden en klik op ‘Mobiel dataverbruik’. Hier stel je in dat de app minder data verbruikt.

Een oogje op je dataverbruik

Goed: je streamt minder, bespaart data dankzij je slimme browser en kunt offline navigeren. Je bent nu al goed op weg om een databesparende slimmerik te worden. De apps die we hieronder bespreken geven je goed inzicht in hoeveel data je precies gebruikt. Zo ga je nooit over je bundel heen.

Mijn Simyo app

Mijn Simyo appMet de app van Simyo zie je als gebruiker precies hoeveel MB’s je deze maand nog overhebt. Zo weet je zeker dat je nooit over je bundel heen gaat. Daarnaast ontvang je van Simyo een sms’je als 80% en 100% van je MB’s verbruikt hebt. Via de Mijn Simyo app zie je ook je verbruik van de afgelopen maanden.

Android-app

iOS-app

My Data Manager

My Data ManagerMet deze app stel je vooraf de hoogte van je internetbundel in en de hoeveelheid MB’s die je al hebt verbruikt. Met My Data Manager zie je per app hoeveel data ze verbruiken. Daarnaast zie je hoeveel data je via je provider én wifi-netwerken hebt verbruikt. De informatie die My Data Manager toont, kan verschillen met die van Mijn Simyo en de Mijn Simyo app. De informatie die door Mijn Simyo en de Mijn Simyo app wordt getoond, is direct afkomstig van het netwerk van KPN. De verbruiksgegevens van de provider zijn altijd leidend.

Android-app

iOS-app

Data Monitor

Data MonitorDeze app biedt ongeveer hetzelfde als My Data Manager. Het handige aan de Data Monitor-app is dat de app uitrekent hoeveel MB’s je gemiddeld elke dag mag gebruiken. Dit rekent de app uit aan de hand van de grootte van je internetbundel. Vervolgens toont de app dagelijks hoeveel MB’s je die dag nog mag gebruiken. Data Monitor heeft nog een extraatje: het voorspelt op basis van je eerdere gedrag hoeveel data je deze dag gaat gebruiken. Dit wordt, naarmate je de app vaker gebruikt, steeds nauwkeuriger. Ook voor deze app geldt dat bij een verschil de verbruiksgegevens van de provider altijd leidend zijn.

Android-app

iOS-app

Onavo Extend

Onavo ExtendOnavo Extend is geen app waarin je je verbruik ziet. Wanneer je de app voor de eerste keer opent, vraagt de app jouw toestemming om te internetten via de beveiligde servers van Onavo. Deze servers zijn uitstekend beveiligd en er wordt geen informatie van jou opgeslagen. Met deze omleiding zorgt de app ervoor dat je geen MB teveel gebruikt. Onavo toont vervolgens de hoeveelheid MB’s die je dankzij de app hebt bespaard. Toont de app andere verbruiksgegevens dan je provider? Dan is de informatie van je provider altijd leidend.

Android-app

iOS-app

Zo blijf je genoeg hebben aan je internetbundel

Goede klantenservice SimyoEr zijn steeds meer apps beschikbaar die meer data verbruiken. Hierdoor is het mogelijk dat je sneller door alle MB’s van je internetbundel heen bent. Denk maar aan de foto’s en video’s die je bekijkt via de app van de NOS of NU, of het luisteren naar muziek via de SoundCloud-app. Deze mogelijkheden zijn er nog niet heel lang, maar hierdoor is de kans wel groter dat je tegenwoordig per maand meer MB’s nodig hebt dan voorheen.

Als je internetbundel op is, kun je nog wel mobiel internetten, maar alleen tegen een hoger tarief. Het is in dat geval verstandig je mobiele internet uit te schakelen. Schakel je mobiel internet niet uit als je door je MB’s heen bent? Dan is het mogelijk dat je telefoonrekening hoger uitvalt dan wanneer je niet over je bundel bent gegaan. Je zet mobiel internet op de iPhone of een Android-telefoon eenvoudig uit.

iOS 8 en hoger

Open de Instellingen-app en ga naar ‘Mobiel netwerk’. Hier zie je bovenaan het schuifje bij ‘Mobiele data’ naar rechts staan. Schuif deze naar links om mobiel internet uit te zetten. Je kunt hierdoor alleen nog internetten op je iPhone als je bent verbonden met een wifi-netwerk.

iOS mobiel internet uitschakelen

 

Android 4.4 en hoger

Ga naar het instellingenmenu van je smartphone en klik onder het kopje ‘Draadloos en netwerken’ op ‘Meer’. Selecteer vervolgens ‘Mobiele netwerken’ om ‘Gegevensroaming’ uit te zetten.

Android mobiel internet uitschakelen

 

Internetverbruik per app instellen

Je kunt mobiel internet op je smartphone dus in zijn geheel uitschakelen, maar het kan ook anders. Je kunt namelijk per app bepalen of ze data mogen verbruiken op de achtergrond. Dat betekent dat de app pas data verbruikt op het moment dat je de app opent. Hieronder lees je hoe je dit instelt op een iPhone en Android-telefoon.

iOS 8 en hoger

Open de ‘Instellingen’-app en klik vervolgens op ‘Mobiel netwerk’. Scroll op deze pagina naar beneden. Je ziet hier alle apps van je smartphone onder elkaar staan. Rechts daarvan bepaal je per app of ze data mogen verbruiken. Schuif je naar links? Dan kan deze app alleen data verbruiken wanneer je bent verbonden met een wifi-netwerk.

Data iOS

Android 4.4 en hoger

Open ‘Instellingen’ en klik daarna onder het kopje ‘Draadloos en netwerken’ op ‘Gegevensverbruik’. Als je naar beneden scrolt, zie je een overzicht van de apps die data verbruiken. Klik daarna op de app. Je kunt vervolgens instellen dat deze app geen data verbruikt als jij hem niet gebruikt.

Data Android

Kom je structureel MB’s tekort? Overweeg een grotere internetbundel

Simyo maandelijks bundel aanpassenHeb je alle bovenstaande maatregelen getroffen en kom je alsnog MB’s tekort? Overweeg dan een grotere internetbundel. Je regelt dit gratis via Mijn Simyo en de Mijn Simyo app. Wist je trouwens al dat je sinds kort via Mijn Simyo een extra internetbundel kunt nemen als je door je MB’s heen bent? Deze extra internetbundel heeft 500 MB en kost 5 euro.