Wat is een simkaart?

Alles wat je moet weten over je simkaart

Sim only Telefoons & Tech

Wat is een simkaart, welke formaten zijn er en welke codes staan er precies op dit kaartje? In dit artikel lees je alle belangrijke ins en outs van de Simyo simkaart.

Wat is een simkaart?

Simyo onderzoekt de iPhone 7Een simkaart is een kaartje dat je in je telefoon stopt. Dit kaartje krijg je van je provider. De simkaart zorgt ervoor dat je telefoon verbinding maakt met het mobiele netwerk van je provider. Het zorgt er dus voor dat je kunt bellen, sms’en en mobiel internetten. Zonder simkaart kan dit niet. Best belangrijk dus, dat kaartje waar je waarschijnlijk nooit naar omkijkt.

Soms lukt het niet om te bellen terwijl je simkaart wel in je telefoon zit. Geen paniek! Start je telefoon opnieuw op of schakel even de vliegtuigmodus in én uit. Waarschijnlijk heb je daarna weer bereik. Je simkaart meldt zich met deze handeling namelijk opnieuw aan op het netwerk.

Heb je geen simkaart? Dan kun je een smartphone tóch gebruiken. Zo kun je apps gebruiken, games spelen en via een wifi-verbinding internetten. Alleen bellen, sms’en en mobiel internetten zit er helaas niet in.

Welke formaten simkaarten zijn er eigenlijk?

Het is misschien een beetje verwarrend, maar er zijn drie formaten simkaarten: de standaard simkaart, micro-simkaart en nano-simkaart.

Welke simkaart je nodig hebt? Dat verschilt per telefoon. Raadpleeg hiervoor de gebruikershandleiding die bij je telefoon wordt geleverd. Je kunt het natuurlijk ook even googlen. Verderop in het artikel, onder het kopje ‘Welke simkaart zit er in jouw smartphone?’, zie je van een aantal populaire telefoons welk formaat simkaart ze gebruiken.

Standaard simkaart

standaard simkaartDit is de grootste simkaart. De standaard simkaart past tegenwoordig in steeds minder telefoons, omdat telefoons compacter worden. Je vindt ‘m vooral terug in mobiele telefoons waar je alleen mee kunt bellen en sms’en, goedkope smartphones of smartphones die ongeveer vijf jaar geleden zijn uitgebracht.

Micro-simkaart

micro simkaartDe micro-simkaart zit in veel smartphones. Deze simkaart is kleiner dan een gewone simkaart. Fabrikanten kiezen steeds minder vaak voor een micro-simkaart. Zo gebruiken de nieuwste smartphones, zoals de iPhone 7 en Samsung Galaxy S7, geen micro-simkaart, maar een nano-simkaart.

Nano-simkaart

nano simkaartIn 2012 was de iPhone 5 de eerste smartphone met een nano-simkaart. Inmiddels gebruiken de meeste mobiele telefoons die nu worden uitgebracht deze kleinste simkaart. De meeste nieuwe HTC-smartphones hebben bijvoorbeeld een nano-simkaart. Voordeel van deze kleine simkaart is dat er meer ruimte in de telefoon overblijft voor andere zaken, zoals meer geheugen en een dunner design.

De 3-in-1-simkaart

Bij Simyo krijg je een 3-in-1-simkaart. Sinds mei 2016 zit daarin een NFC-chip. De 3-in-1 simkaart is een simkaart die drie simkaartformaten in één heeft. Je klikt het juiste formaat simkaart uit het omhulsel. Daarna stop je de simkaart in je telefoon. Zo bestel je dus altijd de juiste simkaart. Check van tevoren wél welk formaat simkaart in je telefoon past. De NFC-chip in de simkaart gebruik je voor mobiele betalingen. In dit artikel lees je alles over de NFC-simkaart.

Welke simkaart zit er in jouw smartphone?

Simyo simkaart infographic

Vervangende simkaart aanvragen

Past je huidige simkaart niet in je telefoon? Log dan in op Mijn Simyo om een vervangende simkaart aan te vragen. Simyo stuurt je binnen twee werkdagen de 3-in-1-simkaart toe. Kijk natuurlijk eerst even of je niet al een 3-in-1 simkaart hebt. Als je een vervangende simkaart bestelt, behoud je natuurlijk hetzelfde telefoonnummer. Daarnaast blijven je instellingen, voor bijvoorbeeld mobiel internet, gewoon op de simkaart ingesteld staan. Voor een vervangende simkaart betaal je vijf euro. De kosten hiervoor worden automatisch verrekend met je factuur of beltegoed.

Codes van je simkaart

Er staat verschillende informatie op je simkaart. Het meeste daarvan staat op de goed zichtbare chip. Welke informatie staat er eigenlijk allemaal op een simkaart?

Pincode

e-simkaart voordeelJe telefoon is vergrendeld als je hem opstart. Met de pincode van de simkaart ontgrendel je de telefoon. Hiervoor heb je drie pogingen. Als je telefoon gestolen is kan iemand anders niet zomaar bellen, sms’en en mobiel internetten. De pincode ontvang je per e-mail van Simyo. Ben je de pincode van je simkaart vergeten? Wees gerust: hij staat ook op Mijn Simyo. De pincode van je simkaart is niet hetzelfde als de ontgrendelingscode van je smartphone, waarvan je zelf bepaalt of je deze instelt.

Pukcode

Heb je drie keer achter elkaar de pincode fout ingevoerd? Dan is je simkaart geblokkeerd. Je kunt dan niet meer bellen met je telefoon. Vervelend, maar gelukkig heb je dan nog de pukcode achter de hand om je simkaart weer te ontgrendelen. Deze vind je ook in de welkomstmail en op Mijn Simyo.

Simkaartnummer

simkaart nummerHet simkaartnummer staat op je simkaart. Dit nummer bestaat uit acht cijfers en gebruik je om de simkaart te activeren. Dit doe je op Mijn Simyo. Het simkaartnummer wordt ook altijd gevraagd bij een aanvraag voor nummerbehoud. Is het nummer onleesbaar? Het staat ook op Mijn Simyo.

Telefoonnummer

Je telefoonnummer is niet gekoppeld aan de telefoon die je gebruikt, maar aan je simkaart. Stop je de simkaart in een andere telefoon? Dan ben je via die telefoon te bereiken. Deze telefoon moet dan wel simlockvrij zijn. Wil je overstappen naar Simyo en je eigen telefoonnummer meenemen? Dat kan! Simyo regelt nummerbehoud gratis voor je. Tijdens het bestellen van je Sim Only abonnement of Prepaid simkaart kun je al je gegevens aan ons doorgeven.

Bij Simyo kun je ook altijd een nieuw telefoonnummer aanvragen. Een nieuw nummer kan van pas komen als iemand je lastigvalt. Het aanvragen van een nieuw telefoonnummer kost vijf euro.

Simkaart er in en bellen maar!

Je kunt je Sim Only simkaart gebruiken als je ‘m geactiveerd hebt. Een Prepaid simkaart hoeft niet geactiveerd te worden, maar een vervangende Prepaid simkaart wél. Het activeren gaat gelukkig erg snel dus voordat je het weet, kan je bellen.

  • Log in op ‘Mijn Simyo’ met je (tijdelijke) 06-nummer en wachtwoord;
  • Vul het simkaartnummer van je Simyo simkaart in;
  • Lees en bevestig je contract;
  • Voilà, je kunt vanaf nu bellen, sms’en en internetten.

Nieuwe sim, geen service?

Heb je de kaart geactiveerd, maar geen bereik? Het komt wel eens voor dat je de melding ‘Geen Service’ krijgt. Vaak is de oplossing om je telefoon even uit en weer aan te zetten. Zo wordt je sim opnieuw aangemeld op het netwerk. Nog steeds geen service na het uit- en aanzetten? Test dan je simkaart, voor zover dat mogelijk is, in een andere telefoon. Werkt het nu nog steeds niet of heb je nog een andere vraag over je simkaart? Stel dan je vraag op het Simyo Forum of neem contact op via onze klantenservice pagina.