Simyo NFC-simkaarten

NFC-simkaarten: de toekomst van betalen

Telefoons & Tech

Sinds 1 februari levert Simyo NFC-simkaarten. De chip die hierin zit kun je gebruiken om bijvoorbeeld in de supermarkt contactloos je boodschappen te betalen. Deze nieuwe simkaart werkt samen met de NFC-chip in je telefoon om te zorgen dat dit veilig gebeurt.

Wat is dat dan precies?

De meeste moderne smartphones hebben een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communication. Dit is de draadloze verbindingstechniek die ook wordt gebruikt voor inchecken in het openbaar vervoer en contactloos betalen met je bankpas.

De NFC-simkaarten van Simyo maken het mogelijk om apps te gebruiken die de NFC-chip van je telefoon inzetten. En daarvoor hoef je meestal deze apps niet eens te openen, omdat de chip op een lage energie ‘passief’ werkt. Net als die in je OV-chipkaart of bankpas dus.

En wat kan ik daar verder mee?

Op dit moment zijn in Nederland vooral de banken volop aan het experimenteren met NFC-betalingen. In bijna alle betaalpassen zitten inmiddels chips voor contactloos pinnen, maar ook de mobiele bank-apps worden langzamerhand geschikt voor draadloze betalingen. Dat betekent dus dat je binnenkort, maar misschien nu al, gewoon met je telefoon kunt pinnen!

Voorlopers zijn Rabobank en ING, die hiervoor allebei al apps hebben gemaakt. Met Android 4.4 of hoger koppel je zo gemakkelijk je NFC-simkaart aan je bankrekening. Rabobank heeft enkele modellen tijdelijk nog uitgesloten, bij ING werkt het met elke geschikte smartphone en hoef je zelfs geen NFC-simkaart te hebben. Voor iPhone-gebruikers gaat het nog iets langer duren. Apple is bezig met eigen betaalservice ‘Apple Pay’, en daar moeten we in Nederland nog even op wachten.

Mobiel betalen met NFC

En als pinnen met je telefoon bij de supermarkt nog niet spannend genoeg klinkt, dan komt er binnenkort nog veel meer nieuws aan. Bijvoorbeeld met je telefoon geld overmaken naar je vrienden. Door gebruik te maken van Google Wallet of Samsung Pay kun je snel met elkaar afrekenen door de telefoons even tegen elkaar te houden. Simpel toch?

Ook met je telefoon inchecken in het openbaar vervoer gaat niet lang meer duren. En wat dacht je van concertkaartjes? Nooit meer op het laatste moment op zoek naar een printer, maar gewoon bij de ingang je telefoon tegen een paaltje houden en doorlopen!

Is dat niet vragen om problemen?

In feite zijn er weinig risico’s verbonden aan de NFC-simkaarten. Ze werken op dit moment als een kopie van je bankpas. Dit betekent dat je maximaal 25 euro per keer contactloos kan betalen, en maximaal 50 euro per dag. Daarnaast is je simkaart natuurlijk ook nog beveiligd met een pincode, je vergendelscherm of vingerafdruk, en is ‘ie dus nog een stukje veiliger dan je NFC-bankpas.

Als je telefoon gestolen wordt of als je ‘m kwijtraakt, dan is het slim om dezelfde procedure als altijd te volgen: blokkeer je simkaart zo snel mogelijk om te zorgen dat niemand er op jouw kosten mee kan bellen. Blokkeer daarnaast ook direct alle contactloze diensten bij Simyo en bij je bank. Eerder schreven we al meer over de privacy en veiligheid van mobiel betalen.

Okee, en hoe krijg ik er één?

Simyo NFC-simkaartLog in op Mijn Simyo. Onder het kopje Instellingen staat bij Simkaart welk type simkaart je hebt. Als je geen NFC-simkaart bij de omschrijving hebt staan, heb je op dat moment geen NFC-simkaart. Je kunt het ook op de simkaart zelf zien. Als daar het symbool met de vier boogjes op staat, weet je dat je er eentje hebt.

Heb je ‘m niet, maar wil je er wel graag één? Kies dan voor vervangende simkaart aanvragen. Je krijgt dan de 3-in-1 NFC-simkaart binnen een paar werkdagen toegestuurd.

Als je aan de slag wil met NFC op je simkaart, dan heb je de NFC-Manager nodig. Dat is een app die zorgt voor veilige verbinding met je de simkaart. Je downloadt de app gratis in de Google Play Store. Vervolgens kun je aan de slag met de app van ING of die van Rabobank.

Eigenlijk leven we al in de toekomst. Betaal jij al met je smartphone?

 

Discussie