.

betalen met smartwatch
Terug naar overzicht
43,205x gelezen

Bij de kassa de boodschappen afrekenen? Of die mooie schoenen kopen? Steeds meer mensen betalen met Apple Watch of een andere smartwatch. Wij praten je bij over hoe dat werkt én of het veilig is om te betalen met je wearable.

Wearables: steeds vanzelfsprekender om te hebben

Steeds meer mensen hebben een wearable als een activity tracker of smartwatch. Volgens het CBS hadden 5 op de 10 Nederlanders in 2022 slimme accessoires, zoals een smartwatch. Het slimme horloge wordt niet alleen tijdens het sporten gebruikt, ook in het dagelijks leven gebruiken ‘we’ met z’n allen steeds vaker een smartwatch. Niet voor niets, want de beste smartwatches zijn een verlengstuk van je telefoon.

Ideaal om berichtjes supersnel te beantwoorden, iemand snel even te bellen of om door de stad te navigeren. Een van de fijnste functies van zo’n apparaat? Contactloos betalen, oftewel: betalen met je smartwatch!

Hoe werkt betalen met smartwatch?

Betalen met smartwatch gaat via een digitale kopie van je pinpas die op de NFC-chip van het horloge staat. NFC staat voor Near Field Communication. Dit is een techniek om op een korte afstand van maximaal 10 centimeter data uit te wisselen tussen je mobiele apparaat en de ontvanger.

Het is dezelfde techniek om contactloos te betalen met je huidige pinpas en om mobiel te betalen via de NFC-simkaart in je telefoon. Ook gebruik je NFC om bijvoorbeeld met je OV-chipkaart in te checken in het openbaar vervoer. Iets wat ook steeds meer mensen doen met hun mobiel en smartwatch.

Voordat je kunt betalen met je smartwatch, moet je de digitale kopie van je pinpas installeren op het horloge. Dit doe je via de betaal-app van je smartwatch. Garmin-toestellen die deze functie ondersteunen hebben bijvoorbeeld Garmin Pay en Fitbit werkt met Fitbit Pay.

Wil je betalen met Apple Watch? Dan is er Apple Pay, en wil je betalen met een smartwatch van Samsung, dan is er Google Pay. Het kan alleen als je smartwatch de techniek ondersteunt en je bank de functie aanbiedt, maar dat is gelukkig steeds vaker het geval.

Hoe werkt betalen met Apple Watch?

Wil je betalen met Apple Watch, dan ga je naar de app van je bank. Als je bank Apple Pay ondersteunt, kom je bij de instellingen ‘Apple Pay’ tegen. Je hoeft nu alleen nog de stappen van je bank te volgen.

Zijn je passen toegevoegd? Dan kun je ze via de Watch-app ook toevoegen aan je Apple Watch. Via ‘Andere kaarten op je iPhone’ druk je op ‘Voeg toe’. Vervolgens activeer je Apple Pay op je Apple Watch door twee keer op de knop naast het kroontje te drukken. En jawel, jij bent klaar om te betalen met Apple Watch!

Bij welke banken kun je al mobiel betalen met je smartwatch?

Steeds meer banken bieden je de mogelijkheid om te betalen met je smartwatch. De enige voorwaarde is dat het horloge hiervoor geschikt is en dat de bank met de techniek overweg kan. Google Pay, dat je onder andere gebruikt bij een smartwatch van Samsung, wordt bijvoorbeeld niet door precies dezelfde banken ondersteund als Apple Pay.

Inmiddels kun je bij de meeste banken wel betalen met smartwatch. Denk onder andere aan: Rabobank, bunq, ABN Amro, ING Bank, ASN, Knab en SNS Bank. Op de website van je bank check je of ook jouw bank mobiel betalen ondersteunt.

Met welke smartwatches kun je betalen?

Is je smartwatch de trotse eigenaar van een NFC-chip, dan is het mogelijk om ermee te betalen. Je bent dan alleen nog wel afhankelijk van het aantal aangesloten banken. Maar zoals we eerder al noemden: steeds meer banken gaan samenwerkingen aan met smartwatch-merken, dus steeds meer slimme horloges zijn geschikt om mee af te rekenen!

Betalen met smartwatch instellen

Je stelt betalen met je smartwatch in door een digitale pas aan de NFC-chip van je smartwatch toe te voegen. Per bank verschilt hoe dit werkt, dus dit check je het beste op de site van je bank. Sommige banken hebben een speciale smartwatch-app van hun mobiel bankieren-app waarmee je dit instelt.

Bij sommige smartwatches werkt het alleen via de meegeleverde mobiel betalen-app. Het verschilt dus per bank en per smartwatch hoe je mobiel betalen op je wearable instelt.

Hoe betaal je met je smartwatch?

Zodra de digitale pas op je smartwatch is geactiveerd, is het zover: je kunt betalen met je smartwatch! Dit werkt precies hetzelfde als met bijvoorbeeld je NFC-pinpas: je houdt het horloge naast de betaalterminal om te kunnen betalen. Voor bedragen hoger dan €25,- kan het horloge om een pincode vragen. Deze stel je in tijdens het activeren van de betaalfunctie op je smartwatch.

Is dat wel veilig, betalen met je smartwatch?

Contactloos betalen met smartwatch is net zo veilig als betalen met een pinpas. De gebruikte techniek is namelijk precies hetzelfde. Ook is de verbinding via NFC beveiligd. Het verschilt per bank hoeveel je contactloos kunt betalen (met je smartwatch en/of smartphone) en hoe vaak je de pincode in moet voeren. Bij sommige banken kun je dit zelf instellen in de app van je bank. De bedragen die je betaalt met je smartwatch tellen wel altijd mee in de daglimiet van je pinpas. Ook deze kun je zelf instellen.

Betalen met andere wearables: ook heel makkelijk!

Wist je dat je ook met andere draagbare apparaten contactloos kunt betalen? Daar heb je écht niet per se een smartwatch voor nodig! Zo kun je ook betalen met een NFC-ring, die je voor een paar tientjes kunt kopen. Kwestie van om je vinger schuiven en afrekenen maar: betalen was nog nooit zo makkelijk.

Waar je ook bent, jij weet wat je uitgeeft

Superhandig, dat betalen met je smartwatch, maar je wilt natuurlijk wel in de gaten houden hoeveel je uitgeeft. En nog belangrijker: hoeveel je nog te besteden hebt. Zorg daarom dat je genoeg MB’s hebt om op elk moment in je mobiel bankieren-app te kijken. In de Mijn Simyo app of via Mijn Simyo kun jij maandelijks je Sim Only internetbundel wijzigen of inzien. En leuk weetje: voor het contactloos betalen, maak je geen gebruik van je internetbundel. Dat scheelt weer!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.