.

Terug naar overzicht
25,562x gelezen

Oeps, die hoge energierekening gaat je vast niet in de koude kleren zitten. Het is misschien niet het meest sexy onderwerp, maar wel praktisch! Want je wilt het liefste je energieverbruik zo laag mogelijk houden of in ieder geval inzicht hebben in wat je verbruikt. Gelukkig zijn er handige energieverbruik-apps die jou inzicht geven in je verbruik én kosten. Zo weet je precies hoe je ervoor staat en waar je op kunt besparen.

Energieverbruik-apps: hoe zit dat?

Nu we een piekprijs hebben bereikt voor gas en elektra, zul jij vast al aardig hebben nagedacht over je gebruik, of het in ieder geval nauwlettend in de gaten houden. Dankzij energieverbruiksmanagers of energie-apps krijg jij inzicht in de apparaten of bezigheden die extra veel energie slurpen, of wel: apps om stroomverbruik te meten of apps om energieverbruik bij te houden.

Om gebruik te kunnen maken van een energieverbruik-app heb je thuis een slimme meter nodig. Deze slimme meter krijg je van je energiebeheerder en wordt ook door dezelfde partij aangesloten. Deze slimme meter stuurt automatisch jouw meterstanden door naar de energieleverancier.

Deze meters kun je vervolgens uitlezen met een energie-app. Dankzij deze apps op je telefoon kun je met één klik kijken wat je op dagelijks niveau (en vaak zelfs per uur) verbruikt aan gas en elektra. Doordat je het overzichtelijk in een app hebt staan, is het voor jou makkelijker om te zien waar de grootste kostenpost naartoe gaat: is dat douchen, je apparaten en verlichting, of juist de verwarming? Het kan voor elk huishouden flink verschillen. Laten we een kijkje nemen bij de apps!

Apps energieverbruik: de beste (bespaar)hulpjes voor op je telefoon

En welke zijn dat dan? Goede vraag! We hebben de beste apps verzameld uit de Google Play Store en de App Store. Van onafhankelijke apps tot aan de apps van energieleveranciers zelf. Bij sommige apps moet je klant zijn of een slimme meter aanschaffen (meestal krijg je die van je energiebeheerder), maar bij sommige apps is dit niet nodig. De keuze is dus aan jou.

Energieverbruik-apps van energieleveranciers

We nemen je mee langs de apps van bekende energieleveranciers.

Eneco

De grootste energieslurpers en allerhande handige tips onder de knop? De Eneco-app biedt je net als andere energieverbruik-apps een handig overzicht in het gas- en elektragebruik en schotelt je tips voor om te besparen. Bijvoorbeeld tijdens het koken, wassen of verwarmen. Alle taken in en om het huishouden dus. 

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de app dien je wel klant van Eneco te zijn, en heb je een account nodig. Heb je ook de slimme thermostaat van Eneco, Toon? Dan kun je ook de Toon-app downloaden (iOS en Android) voor een optimaal inzicht in je verbruik. 

Download HomeWizard voor iOS en Android.

Screenshotafbeelding 2 Screenshotafbeelding 3 Screenshotafbeelding 6

ENGIE 

Met de handige energie app van ENGIE heb jij - waar je ook bent - inzicht in het gebruik van jouw stroom en gas. De app communiceert met jouw slimme energiemeter. Zo wordt op één moment per nacht jouw meter uitgelezen en krijg je jouw verbruik per uur, dag, maand en jaar te zien. 

Heb je nog geen slimme meter thuis? Dan kun je handmatig je meterstanden doorgeven om alsnog een idee te krijgen van jouw energieverbruik. Daarnaast kun je handig switchen tussen je adressen (zakelijk en privé) en kun je in de app zien of je termijnbedrag hoger uit gaat vallen of niet.

Download ENGIE voor iOS en Android.

Screenshotafbeelding 1 Screenshotafbeelding 2 Screenshotafbeelding 3

Bliq

Een fijne energie-app en overzicht in je energieverbruik? Check! Handige bespaartips om je maandelijkse verbruik naar beneden te duwen? Check! Een app die beschikbaar is voor niet-klanten? Check! De Bliq-vanger leest je slimme meter uit én je eventuele zonnepanelen, en vergelijkt jouw gas- en elektraverbruik met andere huishoudens. Zo kun je precies zien hoe je ervoor staat en of het tijd wordt voor maatregelen. Of niet natuurlijk, die keuze is aan jou.  

Als klant van Bliq heb je een slimme Bliq-vanger (een slimme batterij-aansturing) voor € 299 én een bijpassend abonnement van € 7 per maand. Dan zorgt Bliq voor het zo laag mogelijk in- en verkopen van jouw stroom. Waardoor jij aan het einde van de maand bespaart op jouw energierekening.

Download Bliq voor iOS en Android.

Screenshotafbeelding 1 Screenshotafbeelding 2 Screenshotafbeelding 3

Onafhankelijke energieverbruik-apps

HomeWizard

De naam zegt het al: deze app is een heuse tovenaar. Want met een klein apparaatje, dat je in je P1-poort (de stekkeraansluiting op jouw slimme meter) plugt, haal jij live inzicht in je energieverbruik in huis. HomeWizard doet precies wat een andere energie-app ook doet: hij geeft je inzicht. 

Zo kun je zien hoeveel gas je verbruikt tijdens het douchen, of je huis wel goed is geïsoleerd, hoeveel stroom een elektrische auto verbruikt én je krijgt tips om te besparen én inzicht in hoeveel je hebt bespaard. Het apparaatje kost € 29,95. Wil jij ook een energie-abonnement afsluiten bij Energy+? Dan kost dat je € 0,99 per maand. Maar je hoeft dus geen klant te zijn om de voordelen te pakken van de slimme meter. 

Download HomeWizard voor iOS en Android.

Screenshotafbeelding 5

EnergyFlip

De handige energieverbruik app EnergyFlip geeft je live inzicht in je gas- en elektraverbruik. Net als bij de ENGIE-app krijg je direct een actueel overzicht te zien. Maar het detecteert ook het ‘sluipverbruik’; verbruik waarvan je je misschien niet bewust bent. Naast inzicht in je uur-, dag-, week-, maand- en jaarverbruik krijg je ook handige tips om direct energie te besparen en die kosten naar beneden te drukken. 

Ben jij bezitter van zonnepanelen? Dan geeft de app je inzicht in wat je opwekt, (bruto) verbruikt én je teruglevering. Zo zie jij precies wat die panelen jou (en het klimaat) opleveren. O zo handig! EnergyFlip kun je op je slimme en analoge meters aansluiten, en in de app op je telefoon bekijken.

Download EnergyFlip voor iOS en Android.

Screenshotafbeelding 2 Screenshotafbeelding 3 Screenshotafbeelding 4

Optimaal besparen, ook bij Simyo

Wil jij ook bij je internet- en telefoonkosten op de kleintjes letten? Dat snappen we maar al te goed! Bij Simyo hebben we óók een heel handige app voor je: de Mijn Simyo-app. In de app selecteer je handig en snel je eigen bundel samen én kun je maandelijks selecteren waar je behoefte aan hebt, zodat je niet onverhoopt voor hoge kosten komt te staan. Daarnaast zie je precies wat je verbruikt en waar je mogelijk kunt besparen.

Wil jij optimaal besparen? Dan kun je ook een kijkje nemen bij de refurbished telefoons van Simyo. Zo scoor jij een prima smartphone voor een kleiner prijskaartje. 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.