Waarom betaal ik buitenbundelkosten terwijl ik binnen de EU ben?

Met een Sim Only abonnement kun je je bundels overal in de EU (zone 1) gebruiken. Bellen, sms’en en internetten kan gewoon vanuit je bundel, net zoals in Nederland. Er zijn situaties waarin je wel extra kosten betaalt, als je bijvoorbeeld verbinding maakt met een netwerk buiten de EU.

In dit artikel vertellen we je precies in welke gevallen je buitenbundelkosten betaalt. We leggen uit waarom dit zo is en natuurlijk ook hoe je dit voorkomt.

Verbinding maken met een netwerk buiten de EU
De meeste toestellen zijn zo ingesteld dat ze automatisch naar het beste netwerk zoeken. Ben je in de buurt van een grensgebied? Dan kan het gebeuren dat je toestel verbinding maakt met een netwerk in een ander land.

Een voorbeeld: je bent op vakantie in Kroatie (zone 1) en je toestel maakt verbinding met het Bosnische netwerk (zone 2). Zolang je verbonden bent met het Bosnische netwerk, valt al je verbruik buiten je bundel. De kosten die je maakt zijn afhankelijk van het netwerk waar je mee verbonden bent en waar je naartoe belt. Bekijk hier in welke zone het land ligt, en klik hier voor de tarieven die daar gelden.

Voorkom dit door zelf handmatig een netwerk te selecteren. Wil je weten hoe je dit instelt? In onze Toestelhulp leggen we het stap voor stap uit.

Je simkaart gebruiken op zee
Ook op zee kun je bellen, sms’en en internetten. De kans is wel groot dat je gebruikmaakt van het maritieme netwerk. Dit netwerk werkt via satellietverbinding en daardoor vallen de kosten hiervoor buiten je bundel (zone 4).

Als je verbinding maakt met satelliet, dan houden we je daarvan op de hoogte. We sturen je een sms waarin we aangeven dat je toestel gebruikmaakt van satellietverbinding en wat de bijbehorende kosten zijn.

Bellen, sms’en en internetten terwijl je bundels op zijn
Bel, sms en/of internet je, terwijl je bundels op zijn? Dan valt je verbruik, net als in Nederland, buiten de bundel. Houd je verbruik daarom goed in de gaten via Mijn Simyo of via de Mijn Simyo app. Houd er wel rekening mee dat verbruik vanuit het buitenland met een extra vertraging binnenkomt. Op Mijn Simyo en de Mijn Simyo app kun je overigens ook zien tot welke dag en tijdstip het verbruik is bijgewerkt.

Bellen en sms’en vanuit Nederland naar een EU-land
Bellen vanuit Nederland naar het buitenland valt niet onder roamen. Je gebruikt dan namelijk het telefoonnetwerk van je eigen provider. Hiervoor kun je niet de minuten uit je belbundel gebruiken. Het tarief voor bellen naar een ander EU-land vanuit Nederland is 23 cent per minuut.

Wil je meer weten over verbruik binnen de EU? In dit artikel vind je uitgebreide informatie.

Help ons verbeteren. Is dit het antwoord dat je zoekt?

ja nee

Hoe kunnen we het antwoord verbeteren?

Via dit formulier kun je geen vragen stellen

Kies een optie

Bedankt voor je feedback

Kunnen we je verder helpen?

Wat zou je gedaan hebben als je het antwoord niet had gevonden?

Kies een optie

Bedankt voor je feedback

.