.

4G van Simyo
Terug naar overzicht
59,269x gelezen

Simyo biedt in heel Nederland gratis 4G. Dat betekent supersnel mobiel internet waar je ook bent. Maar wat betekent dit in de praktijk? Wanneer is het handig?

Hoe snel is 4G van Simyo?

Hoe snel is 4G van SimyoEerst even de feiten: 4G is supersnel, maar hoe snel is supersnel? Met 3G haal je een gemiddelde snelheid van 7 Mbps. In praktijk betekent dat dat je ongeveer 25 seconde kwijt bent als je een foto op Facebook post. Met 4G haal je een gemiddelde snelheid van 20 Mbps waardoor je diezelfde foto binnen 1 seconde op Facebook post.

De maximale downloadsnelheid van Simyo’s 4G is 150 Mbps. De snelheid in de praktijk is afhankelijk van het type telefoon en de drukte op een zendmast, maar ook van de dekking in een bepaald gebied.

Bij Simyo heb je standaard 4G internet zonder daar extra voor te betalen. We raden altijd aan om dagelijks je internetverbruik te controleren via Mijn Simyo of de Mijn Simyo app. Simyo stuurt je trouwens een sms’je als je 80% van je internetbundel hebt verbruikt, maar ook als je internetbundel helemaal op is. Bekijk onze tips om te besparen op je internetverbruik.

Hoe werkt dat eigenlijk, mobiel internet?

Hoe werkt mobiel internet?Is het je nog niet helemaal duidelijk via welke verbindingen je met je smartphone kunt internetten? Hieronder leggen we nog even uit wat 3G, 4G en wifi is. Dit zijn namelijk de belangrijkste netwerken waarmee je mobiel internet gebruikt.

3G internet

3G internetDit is het langzamere mobiele internet dat bij sommige providers nog beschikbaar is. Het heeft een gemiddelde snelheid van 7 Mbps. Als 3G internet even niet beschikbaar is, stap je automatisch over op het langzamere 2G internet.

4G internet

4G internet4G is op alle fronten beter dan 3G. Er is een landelijke dekking én het is veel sneller. Simyo’s 4G netwerk heeft een gemiddelde snelheid van 20 Mbps. De maximale snelheid is 150 Mbps. Deze maximale snelheid haal je alleen als het rustig is op het netwerk. De maximale snelheid haal je waarschijnlijk niet als je door een drukke winkelstraat loopt.

4G internet bereikt je smartphone via meerdere frequenties. Net zoals een radiozender via een frequentie de radio in jouw huis bereikt. Een modern 4G netwerk, zoals dat van KPN, gebruikt meerdere frequenties: 800 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz. Een lage frequentie heeft een groter bereik, terwijl een hoge frequentie sneller internet kan bieden. Het netwerk van KPN heeft als voordeel dat het zowel lage als hoge frequenties gebruikt. Hierdoor is 4G internet nóg sneller en heeft het tegelijkertijd landelijke dekking.

Wat is LTE?

LTE is de officiële naam van 4G-internet. Het staat voor ‘Long Term Evolution’. Deze term wordt vooral in het buitenland gebruikt, maar het betekent eigenlijk hetzelfde als 4G: mobiel internet dat een hoge snelheid heeft.

Wifi

WifiWifi is de vaste internetverbinding bij je thuis of op kantoor. Je moet zelf inloggen op een draadloos wifi-netwerk. Internetten via wifi gaat niet ten koste van je internetbundel. Download grote apps en updates voor je smartphone daarom alleen via wifi. De gemiddelde snelheid van wifi in Nederland is 17.9 Mbps. Op veel openbare plaatsen zijn er ook wifi-netwerken waarop je kunt inloggen. Soms kost dit geld.

Wat maakt 4G zo handig?

Met 4G laden YouTube-video’s supersnel. Dat grappige filmpje waar je collega je op wees, heb je met 4G dus sneller bekeken. Foto’s en video’s die je via WhatsApp ontvangt, zie je ook sneller. Daarnaast zijn sites eerder geladen en staan gedownloade apps met 4G sneller op je smartphone. Je wacht dus minder lang en kan sneller weer wat anders gaan doen.

4G is veiliger

4G is veiligerStel: je bent op locatie aan het werken en kunt internetten via 4G of een wifi-hotspot. Het is dan veiliger om via 4G te internetten. Niet elk wifi-netwerk is namelijk goed beveiligd. 4G is dat wel, net als 3G. Lees hier de mogelijke gevaren van een openbaar wifi-netwerk.

4G is stabieler

In een druk café, waar iedereen de wifi-hotspot gebruikt, wil het wifi-internet nog wel eens heel langzaam zijn, of het zelfs niet doen. Met 4G heb je daar niet zo snel last van. Al is 4G internet in bijvoorbeeld een uitverkocht voetbalstadion niet altijd even snel. Dit heeft met de capaciteit van een 4G netwerk te maken.

Met 4G óók bereik binnen gebouwen

4G binnen gebouwenWifi is bedoeld voor internet binnen gebouwen, maar met 4G heb je binnen ook bereik. Hiermee is het stabieler dan 3G internet. Met 3G kon het signaal nog wel eens wegvallen binnen gebouwen. Dat kan frustrerend zijn als je bijvoorbeeld Netflix wilt kijken in een gebouw met dikke muren. Met 4G heb je daar geen last meer van. Dat komt omdat KPN (het netwerk van Simyo) gebruik maakt van drie frequenties: een hoge, gemiddelde en lage. De hoge frequentie heeft een kort bereik om veel mensen in de steden te bereiken. De lage frequentie heeft een lang bereik dat ver doordringt tot het platteland en ook door dikke muren in gebouwen heen gaat.

Apps nog leuker met 4G internet

4G leuker met appsMet 4G kun je op je smartphone optimaal gebruik maken van een aantal apps. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet de NS-app om reisinformatie te bekijken: dat kan ook prima met 3G internet. Nee, denk bijvoorbeeld aan streamen met Netflix. Zo’n app is pas écht fijn als hij niet hapert vanwege een trage internetverbinding.

Andere apps die met 4G nét wat leuker zijn om te gebruiken, zijn bijvoorbeeld Spotify, YouTube en SoundCloud. Dit zijn apps waarmee je video’s of muziek streamt. De liedjes en video’s beluister je met 4G makkelijker in een betere kwaliteit dan bijvoorbeeld 3G of wifi, omdat 4G sneller is. Dit moet je in bijvoorbeeld de Spotify-app wel zelf instellen. Met 3G of wifi kun je muziek en video ook in hoge kwaliteit afspelen, maar de laadtijd is dan waarschijnlijk langer, wat vervelend kan zijn.

Let wel op! Als je muziek en video’s in een hogere kwaliteit afspeelt, verbruik je ook meer data. Dit geldt voor zowel 3G als 4G internet. Je internetbundel is dan dus sneller op.

Is mijn mobiele telefoon geschikt voor 4G?

Je kunt 4G internet alleen gebruiken met een mobiele telefoon die 4G internet ondersteunt. Via Mijn Simyo kun je achterhalen of je mobiele telefoon geschikt is voor 4G. Dit kun je ook doen door te googelen op de toestelnaam. Ondersteunt je telefoon 4G niet? Dan internet je via 3G.

Hoe neem je 4G van Simyo?

Bij Simyo staat 4G internet standaard aan. Hier hoef je dus niets voor te doen. Makkelijk geregeld dus!

What’s next? 5G!

5GProviders, fabrikanten en landen zijn al bezig met de opvolger van 4G: 5G! Hier moet je nog wel even op wachten, want in 2020 kun je waarschijnlijk pas internetten via een 5G netwerk. 5G moet nóg veel sneller zijn dan 4G. 4G internet van Simyo heeft een maximale snelheid van 150 Mbps, maar 5G krijgt een minimale snelheid van 1000 Mbps. Ter indicatie: hiermee kun je complete films in een paar seconden vesturen en ontvangen. Wát een vooruitzicht!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.