4G van Simyo

4G: wat is het en wat zijn de voordelen?

Telefoons & Tech

Simyo biedt in heel Nederland 4G. Dat betekent supersnel mobiel internet waar je ook bent. Maar wat betekent dit in de praktijk? Wanneer is het handig? En merk je echt het verschil?

Hoe snel is 4G van Simyo?

Hoe snel is 4G van SimyoEerst even de feiten: Flex 4G is supersnel, maar hoe snel is supersnel? Met 3G haal je een gemiddelde snelheid van 7 Mbps. In praktijk betekent dat dat je ongeveer 25 seconde kwijt bent als je een foto op Facebook post. Met 4G haal je een gemiddelde snelheid van 20 Mbps waardoor je diezelfde foto binnen 1 seconde op Facebook post.

De maximale downloadsnelheid van Simyo’s Flex 4G is 150 Mbps. De snelheid in de praktijk is afhankelijk van het type telefoon en de drukte op een zendmast, maar ook van de dekking in een bepaald gebied.

Ons tarief voor Flex 4G is vijf euro per maand. Het mooie van Flex 4G van Simyo is dat je het elke maand aan of uit kunt zetten. Ideaal om het een keer te proberen. Neem je Flex 4G? Dan raden we je aan om een internetbundel van minimaal 2000 MB te nemen. Met 4G gebruik je namelijk sneller meer data dan met 3G. Controleer van tevoren via Google of je smartphone geschikt is voor 4G internet.

Hoe werkt dat eigenlijk, mobiel internet?

Hoe werkt mobiel internet?Is het je nog niet helemaal duidelijk via welke verbindingen je met je smartphone kunt internetten? Hieronder leggen we nog even uit wat 3G, 4G en wifi is. Dit zijn namelijk de belangrijkste netwerken waarmee je mobiel internet gebruikt.

3G internet

3G internetDit is het mobiele internet dat je standaard bij Simyo gebruikt. 3G van Simyo heeft een gemiddelde snelheid van 7 Mbps. Als 3G internet even niet beschikbaar is, stap je automatisch over op het langzamere 2G internet.

4G internet

4G internet4G is op alle fronten beter dan 3G. Er is een landelijke dekking én het is veel sneller. Simyo’s 4G netwerk heeft een gemiddelde snelheid van 20 Mbps. De maximale snelheid is 150 Mbps. Deze maximale snelheid haal je alleen als het rustig is op het netwerk. De maximale snelheid haal je waarschijnlijk niet als je door een drukke winkelstraat loopt.

4G internet bereikt je smartphone via meerdere frequenties. Net zoals een radiozender via een frequentie de radio in jouw huis bereikt. Een modern 4G netwerk, zoals dat van KPN, gebruikt meerdere frequenties: 800 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz. Een lage frequentie heeft een groter bereik, terwijl een hoge frequentie sneller internet kan bieden. Het netwerk van KPN heeft als voordeel dat het zowel lage als hoge frequenties gebruikt. Hierdoor is 4G internet nóg sneller en heeft het tegelijkertijd landelijke dekking.

Wifi

WifiWifi is de vaste internetverbinding bij je thuis, op kantoor of in openbare gelegenheden zoals bijvoorbeeld cafés en hotels. Je moet zelf inloggen op een draadloos wifi-netwerk. Dit kost wat extra moeite, maar je kunt dan wel onbeperkt internetten. Internetten via wifi gaat namelijk niet ten koste van je internetbundel. Download grote apps en updates voor je smartphone daarom alleen via wifi. De gemiddelde snelheid van wifi in Nederland is 17.9 Mbps. Op veel openbare plaatsen zijn er ook wifi-netwerken waarop je kunt inloggen. Soms kost dit geld. Nadeel van wifi op openbare plaatsen is dat het vaak trager is dan 4G.

Voordelen van 4G tegenover wifi

Flex 4G van Simyo heeft een paar voordelen ten opzichte van een gemiddelde wifi-verbinding. Zo heeft het supersnelle mobiele internet van Simyo een landelijke dekking en is het sneller én stabieler dan wifi. Daarnaast is Flex 4G een veiligere manier van internetten dan openbare wifi-verbindingen.

Overal dekking met 4G

Overal dekking met 4G4G heeft landelijke dekking, en heeft een betere dekking dan 3G internet. Zeker ‘binnenshuis’. Dit betekent dat je op je slaapkamer met 4G beter bereik hebt dan met 3G. Dit geldt ook voor wifi. Hoe dat kan? 4G maakt gebruik van een nieuwe, krachtige frequentie: de 800 MHz-band. Hierdoor gaat het 4G signaal beter door de muren van je huis heen. Binnenshuis heeft 4G daarom een beter bereik dan wifi. De frequentie van wifi heeft er namelijk meer moeite mee om door muren heen te gaan. Zeker als je op zolder wil internetten, en je router op de begane grond staat, heb je met 4G een veel beter bereik. Hierdoor kun je met 4G sneller internetten.

4G dekkingskaart Nederland

Wat maakt 4G zo handig?

Met 4G laden YouTube-video’s supersnel. Dat grappige filmpje waar je collega je op wees, heb je met 4G dus sneller bekeken. Foto’s en video’s die je via WhatsApp ontvangt, zie je ook sneller. Daarnaast zijn sites eerder geladen en staan gedownloade apps met 4G sneller op je smartphone. Je wacht dus minder lang en kan sneller weer wat anders gaan doen.

Sneller internet, meer MB’s

4G sneller internet meer MB'sMet 4G kun je een YouTube-filmpje sneller streamen en upload je supersnel een document naar je cloud. Deze hoge internetsnelheid heeft alleen wel een nadeel.

Stel: je zit op Facebook en wil de vakantiefoto’s van een vriend bekijken. Via 4G laden deze foto’s sneller dan via 3G. Je kunt met 4G hierdoor in dezelfde tijd meer foto’s bekijken dan via 3G. Je verbruikt dan dus sneller meer data.

Wij raden je daarom aan om met 4G een internetbundel van minimaal 2000 MB te nemen. Controleer je internetgebruik dagelijks via Mijn Simyo of de Mijn Simyo app. Simyo stuurt je trouwens een sms bericht als je de helft van je internetbundel hebt verbruikt, maar ook als je internetbundel helemaal op is. Bekijk onze tips om te besparen op je internetverbruik.

4G is veiliger

4G is veiligerStel: je bent in een café aan het flexwerken en kunt internetten via 4G of een wifi-hotspot. Het is dan veiliger om via 4G te internetten. Niet elk wifi-netwerk is namelijk goed beveiligd. 4G is dat wel, net als 3G. Lees hier de mogelijke gevaren van een openbaar wifi-netwerk.

4G is stabieler

In een druk café, waar iedereen de wifi-hotspot gebruikt, wil het wifi-internet nog wel eens heel langzaam zijn, of het zelfs niet doen. Met 4G heb je daar niet zo snel last van. Al is 4G internet in bijvoorbeeld een uitverkocht voetbalstadion niet altijd even snel. Dit heeft met de capaciteit van een 4G netwerk te maken.

Met 4G óók bereik binnen gebouwen

4G binnen gebouwenWifi is bedoeld voor internet binnen gebouwen, maar met 4G heb je binnen ook bereik. Hiermee is het stabieler dan 3G internet. Met 3G kon het signaal nog wel eens wegvallen binnen gebouwen. Dat kan frustrerend zijn als je bijvoorbeeld Netflix wilt kijken in een gebouw met dikke muren. Met 4G heb je daar geen last meer van. Dat komt omdat KPN (het netwerk van Simyo) gebruik maakt van drie frequenties: een hoge, gemiddelde en lage. De hoge frequentie heeft een kort bereik om veel mensen in de steden te bereiken. De lage frequentie heeft een lang bereik dat ver doordringt tot het platteland en ook door dikke muren in gebouwen heen gaat.

Apps nog leuker met 4G internet

4G leuker met appsMet 4G kun je op je smartphone optimaal gebruik maken van een aantal apps. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet de NS-app om reisinformatie te bekijken: dat kan ook prima met 3G internet. Nee, denk bijvoorbeeld aan streamen met Netflix. Zo’n app is pas écht fijn als hij niet hapert vanwege een trage internetverbinding.

Andere apps die met 4G nét wat leuker zijn om te gebruiken, zijn bijvoorbeeld Spotify, YouTube en SoundCloud. Dit zijn apps waarmee je video’s of muziek streamt. De liedjes en video’s beluister je met 4G makkelijker in een betere kwaliteit dan bijvoorbeeld 3G of wifi, omdat 4G sneller is. Dit moet je in bijvoorbeeld de Spotify-app wel zelf instellen. Met 3G of wifi kun je muziek en video ook in hoge kwaliteit afspelen, maar de laadtijd is dan waarschijnlijk langer, wat vervelend kan zijn.

Let wel op! Als je muziek en video’s in een hogere kwaliteit afspeelt, verbruik je ook meer data. Dit geldt voor zowel 3G als 4G internet. Je internetbundel is dan dus sneller op.

Hoe neem je Flex 4G van Simyo?

Wil je Flex 4G van Simyo een keer proberen? Dat kan! Met Flex 4G blijft je internetbundel even groot. Het snellere 4G internet kost vijf euro per maand. Via Mijn Simyo of de Mijn Simyo app kun je de Flex 4G bundel maandelijks aan- of uitzetten. Ideaal om het een keertje te proberen.

What’s next? 5G!

5GInmiddels gebruiken ruim 7,5 miljoen Nederlanders 4G internet. Dit is ruim twee keer zo veel als in 2015, toen 3,2 miljoen Nederlanders 4G internet hadden. Het gebruik van 3G internet neemt af. Inmiddels zijn providers, fabrikanten en landen al bezig met de opvolger van 4G: 5G! Hier moet je nog wel even op wachten, want in 2020 kun je waarschijnlijk pas internetten via een 5G netwerk.

Om aan te geven in welk stadium 5G zich bevindt: bedrijven, providers en landen weten nog niet eens hoe 5G internet moet werken. De eerste samenwerkingen zijn wel al gesloten. Zo werken Europa en Zuid-Korea samen voor de totstandkoming van een standaard voor 5G internet. Eén ding weten ze zeker: 5G moet nóg veel sneller zijn dan 4G. 4G internet van Simyo heeft een maximale snelheid van 150 Mbps, maar 5G krijgt een minimale snelheid van 1000 Mbps.

Wellicht denk je: wat moet ik met zulke snelheden? Geen gekke gedachte, aangezien je er nu nog niet heel veel aan hebt, behalve dat het heel fijn is als je internet zo snel is. In 2020 zijn er waarschijnlijk nieuwe diensten ontworpen die alleen goed werken met het supersnelle 5G internet. 5G internet moet klaar zijn voor die nieuwe, nu nog onbekende technieken en diensten.

De verwachting is dat Nederlandse providers hun 5G netwerk tegen die tijd snel kunnen uitrollen. Dit komt omdat de Nederlandse 4G netwerken nu al tot de wereldtop behoren. Zodra 5G ‘klaar’ is, kunnen de Nederlandse providers in principe direct beginnen met het uitrollen van een 5G netwerk.

Discussie