.

Whatsapp Web Tips
Terug naar overzicht
21,208x gelezen

Met WhatsApp Web hoef je niet minutenlang te priegelen op je smartphonescherm, maar tik je in twintig seconden een lijvig bericht op je toetsenbord. Ook handig: geen enkele collega ziet dat je af en toe zit te WhatsAppen als je WhatsApp Web in een tabje open hebt staan. WhatsApp Web is al heel snel en handig. En dankzij deze zeven tips wordt het nóg veel sneller en handiger! Wist je bijvoorbeeld dat er trucjes zijn om berichten te lezen zonder dat er blauwe vinkjes verschijnen?

WhatsApp Web: appen met je browser

Sinds de introductie in 2015 is massaal omarmd, vooral door mensen die vaak achter de computer zitten of die snel lange WhatsApp’jes willen kunnen schrijven. WhatsApp Web is eigenlijk een verlengstuk van de WhatsApp-app op je telefoon, waarmee je vanuit je browser appjes kunt lezen en beantwoorden. Het grote voordeel: met een muis en een toetsenbord kan dit veel sneller dan met een touchscreen. WhatsApp Web is daardoor bijvoorbeeld onmisbaar voor bedrijven die via WhatsApp Business met hun klanten appen.

WhatsApp Web heeft iets minder functionaliteiten dan de app. Je kunt bijvoorbeeld wél appjes lezen en beantwoorden, audioberichten inspreken en bestanden toevoegen. Maar direct vanuit WhatsApp Web foto’s en video’s maken met je webcam en je locatie delen kan dan weer niet. Binnenkort kun je als het goed is ook (video)gesprekken voeren vanuit je browser.

WhatsApp Web tips

Wil jij WhatsApp Webben als een pro? Check dan snel onderstaande tips! Oh ja, goed om te weten: op nummer 6 en 7 na werken alle tips ook voor de Windows- en MacOS-applicaties. Daarmee kun je WhatsApp Web gebruiken in een los programmaatje in plaats van in je browser.

Tip 1: berichten lezen zonder blauwe vinkjes

We schreven het al in ons artikel over WhatsApp groep tips: er zijn manieren om berichten te lezen zonder dat er blauwe vinkjes verschijnen. Je kunt natuurlijk leesbewijzen uitzetten onder Instellingen – Privacy – Leesbewijzen. Bij groepsgesprekken kunnen anderen echter alsnog altijd zien wanneer jij een bericht hebt geopend. In WhatsApp Web zijn er twee trucjes om te zorgen dat je berichten kunt lezen zonder dat WhatsApp ze registreert als gelezen.

Trucje 1: houd je muisaanwijzer stil boven de ongelezen chat (maar klik niet!) en je krijgt als geel balkje een preview van het bericht te zien. Helaas werkt deze truc alleen voor het laatste bericht.

Trucje 2: zorg dat de chat is geopend in WhatsApp Web. Open een tekstverwerker zoals Word (of een andere applicatie), verander het formaat en versleep het venster eventueel zodat je de gehele chat kunt zien. Klik in het tekstbestand en zorg dat deze applicatie actief blijft. Op de achtergrond zie je nu de berichten binnenkomen. Let op: je kunt ondertussen geen andere chats openen en zodra je naar WhatsApp Web gaat wordt het bericht gemarkeerd als gelezen!

Tip 2: vliegensvlug emoji gebruiken #1

Emoji zijn een fundamenteel onderdeel geworden van onze communicatie, zoals je kunt lezen in ons artikel over emoji. Op je telefoon is het niet sneller om emoticons zoals :-) en ;-) te gebruiken, maar een beetje toetsenbordninja typt dit veel sneller dan dat hij een emoji kan aanklikken. Daarom is het heel handig dat emoticons door WhatsApp (Web) automatisch worden omgezet in emoji. Oefen onderstaand lijstje regelmatig of print het uit en hang het aan je monitor zodat je voortaan razendsnel emoji tikt!

(y) = ?

(n) = ?

: - ) = ?

: - ( = ?

: - p = ?

: - | = ?

:-\= ?

:-d = ?

:-* = ?

<3 = ❤

^_^ = ?

>_< = ?

; - ) = ?

Tip 3: vliegensvlug emoji gebruiken #2

Vooruit: nóg een tip om razendsnel emoji te gebruiken! Typ een dubbele punt en dan de eerste twee of drie letters van de emoji in het Engels. Tik bijvoorbeeld ‘:ca’ als je de taart-emoji (‘cake’) of katten-emoji (‘cat’) wilt. Hoe meer letters je typt, hoe minder opties er overblijven. Scrollen door de emoji kan met de pijltjestoetsen en emoji invoegen via enter.

WhatsApp Web tips

Ook handig: een snelle manier om bij het menuutje voor emoji, GIF’s en stickers te komen is door shift + tab en dan enter in te drukken. Gebruik tab (vooruit) en shift + tab (terug) om door de drie submenu’s van respectievelijk emoji, GIF’s en stickers te scrollen. Navigeren binnen deze submenu’s kan met de pijltjestoetsen.

Tip 4: sneltoetsen

Ctrl + C, ctrl + V: we hoeven niet uit te leggen dat je met sneltoetsen een hoop tijd kunt besparen. Zo ook in WhatsApp Web. Dit zijn de handigste sneltoetsen:

Ctrl + Shift + ]: volgende chat

Ctrl + Shift + [: vorige chat

Ctrl + N: nieuwe chat openen

Ctrl + Shift + N: nieuwe groepschat openen

Ctrl + Shift + U: chat markeren als ongelezen (‘Unread’)

Ctrl + E: chat archiveren

Ctrl + Shift + M: meldingen van een chat dempen (‘mute’)

Ctrl + Backspace: chat verwijderen.

Tip 5: donkere modus

De donkere modus kijkt wat prettiger als het buiten donker is, aangezien het een rustiger beeld geeft dan het normale thema en de donkere kleuren zachter aanvoelen voor je ogen. Zo activeer je het: klik bovenin op de drie puntjes – Instellingen – Thema – en plaats een vinkje bij Donker.

WhatsApp Web tips

Tip 6: WAToolkit-extensie voor Chrome: mis nooit een notificatie

Met de WAToolkit-extensie voor de Chrome-browser zie je altijd notificaties van nieuwe berichten, zelfs als je geen WhatsApp Web-tabje hebt of Chrome niet hebt geopend. Een icoontje van de extensie rechtsboven in je browser geeft aan hoeveel ongelezen berichten je hebt. Beweeg je daar met je muisaanwijzer overheen, dan zie je previews van alle ongelezen berichten. Ook dit is een trucje om berichten te lezen zonder dat ze als gelezen worden gemarkeerd.

WhatsApp Web tips

De extensie heeft bovendien een functie waarmee de chatvensters over de volledige breedte worden geopend. Misschien vind je dit wat fijner lezen voor grote lappen tekst omdat je minder afleiding van andere chats hebt.

Tip 7: zet WhatsApp Web vast als tab

WhatsApp Web altijd bij de hand hebben en meteen kunnen zien wanneer er nieuwe berichten binnenkomen? Zet de WhatsApp Web-tab dan vast in je browser. Het WhatsApp Web-tabje wordt dan standaard weergegeven. Lees hoe dit werkt in de browsers .

Ken jij nog goede tips voor WhatsApp Web die ontbreken in bovenstaand lijstje?

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.