.

Veilig_Mobiel_Bankieren_header
Terug naar overzicht
26,140x gelezen

Na een gezellige middag op het terras de kosten delen? Met een betaalverzoekje of ‘Tikkie’ betaal je direct met iDeal via je bank-app. Tegenwoordig gaat dit allemaal soepel en snel. Maar hoe werken deze bank-apps eigenlijk? Kan dit ook veilig via mobiel internet? We geven je een paar handige tips voor snel, gemakkelijk en veilig mobiel bankieren.

Veilig_Mobiel_Bankieren_instellingen_Simyo_BlogInstellingen voor veilig mobiel bankieren

Wist je dat mobiel bankieren tegenwoordig even veilig is als ‘normaal’ internetbankieren? Dit komt dankzij een aantal slimme instellingen en unieke authenticatie-methodes die in de apps zijn ingebouwd. Toch is het belangrijk altijd oplettend te blijven wanneer je je bankzaken doet. We geven je wat extra tips voor veilig mobiel bankieren.

Kies een veilig netwerk

Hoewel gratis wifi-netwerken heel handig zijn om MB’s uit te sparen voor je Sim Only internetbundel, kun je er beter niet bankzaken mee te regelen. Gebruik altijd een veilig (lees: niet openbaar) wifi-netwerk of je eigen mobiele netwerk wanneer je jouw bank-app gebruikt. Een openbaar netwerk is namelijk voor internetcriminelen makkelijk te kraken waardoor een hacker toegang krijgt tot jouw bankgegevens. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Beveilig je bank-app goed

De inlogcode van je bank-app is net zo belangrijk als de pincode van je pinpas: om niet te vergeten én om geheim te houden. Daarom ben je slim bezig als je voor je bank-app een andere code gebruikt dan voor de pincode van je pinpas. Bij smartphones met vingerafdrukscanner kun je ook je vingerafdruk als ‘code’ gebruiken. Zo beveilig je de bank-app extra goed, want je vingerafdruk is immers niet te ‘raden’!

Extra instellingen

Naast een veilig netwerk en veilige pincode kun je via je bank-app ook extra voorzorgsmaatregelen instellen voor mobiel bankieren. Zo kun je instellen dat je een maximumbedrag via de app kan overmaken. Wil je een hoger bedrag betalen? Dan moet je een extra authenticatie uitvoeren. Hoe je dit moet doen verschilt per bank, bijv. een identificatie via je edentifier of Raboscanner.

Veilig_Mobiel_Bankieren_Betalen_SImyo_blogNog sneller mobiel bankieren

Een bank-app is niet alleen heel handig voor het makkelijk overmaken van geld en het checken van je saldo. Tegenwoordig kun je zelfs letterlijk met je telefoon betalen bij de kassa en betaalverzoekjes via WhatsApp sturen.

Telefoon als pinpas

Ondersteunt jouw telefoon NFC en zit je bij ABN Amro, Rabobank, SNS, ING of Bunq? Dan kun je in combinatie met je bank-app ook contactloos betalen met je telefoon, net als met je pinpas! Je hebt dan natuurlijk ook een NFC-simkaart nodig, anders werkt het niet.

Betaalverzoekjes

Even snel een rekening verheffen met een groep vrienden? Dat kan soms een hele klus zijn. Voor supersnel en super gemakkelijk betalen bestaat er nu de app Tikkie. Tikkie is een initiatief van ABN Amro, maar het is voor elk Nederlands rekeningnummer beschikbaar ongeacht bij welke bank je zit. Je kunt zelf een betaalverzoek doen en deze via sms of WhatsApp delen. De betaling verloopt via iDeal, dus je hoeft niet aan iedereen je IBAN te appen. Rabobank en ING bieden in hun eigen app de mogelijkheid om een betaalverzoek te sturen. Dat werkt hetzelfde als Tikkie.

Extra handig: je kunt zien wie er al betaald heeft en een gepersonaliseerd bedank-filmpje tonen als iemand het geld heeft overgemaakt!

Veilig_mobiel_bankieren_telefoon_gestolenTelefoon gestolen? Bank bellen!

Als je portemonnee wordt gestolen dan bel je vaak eerst je bank om je pasjes te blokkeren. Met mobiel bankieren is je telefoon eigenlijk ook een portemonnee geworden. Neem daarom ook altijd contact met je bank op als je een bank-app gebruikt wanneer je telefoon gestolen is. Zeker als je jouw telefoon ook kan gebruiken voor contactloos betalen is dit erg belangrijk.

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.