Telefoon oververhit? Zo houd je hem koel

Algemeen Slimme tips Telefoons & Tech

In de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen en niet alleen jij krijgt het daar heel heet van. Je telefoon ook. Maar wat moet je doen als je telefoon oververhit raakt? Met deze tips houd je niet alleen je hoofd koel, maar ook je telefoon.

Hoe en waarom?

Je telefoon is eigenlijk een kleine computer. Van je computer weet je dat als je hem gebruikt, hij warm wordt. Laptops en computers gebruiken ventilatoren om de warmte weg te halen. Een telefoon heeft deze mogelijkheid echter niet en daardoor is het moeilijker om de warmte af te stoten.

Bij hoge temperaturen zal de batterij sneller verouderen. De processor in de telefoon wordt ook beperkt door de hitte. Hierdoor kunnen apps vertragen en je telefoon vastlopen. In zeer extreme gevallen kan de oververhitting er zelfs voor zorgen dat de telefoon in brand vliegt.

Wat gebeurt er bij oververhitting?

Als het toestel te heet wordt, gaat de automatische beveiliging aan. De processor wordt langzamer, je scherm staat tijdelijk minder fel en het opladen wordt vertraagd. Sommige telefoons gaan automatisch op als de telefoon te warm wordt. iPhones en sommige Android-toestellen geven dan bijvoorbeeld een melding dat de telefoon pas weer gebruikt kan worden als het is afgekoeld. Krijg je geen melding? Dan merk je het op andere manieren. Apps zijn meestal langzamer en de telefoon voelt warmer aan dan normaal.

Zo zorg je ervoor dat je telefoon niet te warm wordt

 Laat zware apps even uit

Ben je een spel aan het spelen, maar merk je dat je telefoon erg warm begint te worden? Sluit dan direct het spelletje af en laat je telefoon even afkoelen. Hopelijk werkt de telefoon daarna weer naar behoren.

Laat je hoesje thuis

Het klinkt wat gek, want een hoesje gebruik je juist om je telefoon te beschermen, maar in de hete zon kan je hem beter van je telefoon afhalen. Een smartphone zonder hoesje kan namelijk beter zijn hitte kwijt.

Schakel “overbodige” functies uit

Alle beetjes helpen. Dus ook het uitschakelen van overbodige functies. Er lopen namelijk op de achtergrond allerlei processen door, ondanks dat je de telefoon niet gebruikt. Als je onderweg bent, zet dan bijvoorbeeld je WiFi of bluetooth uit.

Nooit opladen in de zon

Je telefoon functioneert het beste bij een temperatuur rond de 16 à 22 graden Celsius. Dat betekent dat hij ook het best oplaadt op deze temperatuur. Zorg er dus voor dat hij niet in de zon ligt als je de telefoon oplaadt. Zoals je misschien weleens merkt, wordt je telefoon sowieso al een stuk warmer tijdens het opladen. Opladen in de zon wordt natuurlijk alleen maar erger. Maar ook je als hem niet aan een stekker hebt liggen kan je hem beter uit de zon laten. Slechts na een paar minuten heb je al een gloeiende achterkant. Leg hem dus vooral in de schaduw neer.

Houd apparaten gescheiden

Zoals eerder aangegeven houden telefoonhoesjes de hitte vast. Niet alleen hoesjes, maar ook andere apparaten kunnen in de weg zitten. Je laptop of tablet moet ook z’n warmte kwijt kunnen. Ligt dit dan naast of op je telefoon? Dan zullen ze de warmte alleen maar van elkaar overnemen. Probeer de apparaten daarom in verschillende vakken te stoppen of desnoods toch maar eens thuis te laten.

Feeling hot, hot, hot

Is je telefoon toch oververhit? Leg hem dan vooral niet in de koelkast! Door de wisseling van een warme naar koude omgeving ontstaat er condensatie van binnenuit. Dit zal op den duur alleen maar voor grotere problemen zorgen. Wat je dan wel moet doen? Je telefoon even volledig uitschakelen. Zo draait er niets meer op je telefoon wat invloed kan hebben en kan je batterij afkoelen.

Hoe zorg jij ervoor dat je telefoon niet oververhit raakt?

Discussie