streamen

Streamen en je internetverbruik: zo doe je dat!

Sim only Slimme tips

Via apps als Netflix en Spotify stream je tegenwoordig snel en gemakkelijk de populairste muziek, films en televisieseries op je smartphone. Leuk natuurlijk, want onderweg in de trein doodt dit lekker de tijd. Wel moet je met streamen je internetbundel goed in de gaten houden. In dit artikel vertellen we hoe je makkelijk muziek en video’s streamt op je smartphone zonder dat je over je internetbundel gaat.

Wat is streamen?

Streamen en internetverbruikMet streamen worden bestanden, zoals een liedje of een video, tijdens het downloaden al op je smartphone afgespeeld. Het bestand dat je wil afspelen, hoeft dus niet eerst in zijn geheel gedownload te worden. Streamen scheelt daarmee tijd, maar kost wel data. Afgespeelde muziek en video’s staan na het afspelen niet meer op je smartphone. Streamen scheelt dus opslagruimte op je smartphone.

Let met streamen op je internetverbruik

Internetverbruik en streamenOké: de voordelen van streamen zijn duidelijk, maar als je streamt moet je wél bij de les blijven. Streamen kost namelijk data, tenzij je dit via een gratis wifi-netwerk doet. Met 4G van Simyo stream je sneller én gemakkelijker liedjes en video’s dan via 3G en meestal is het ook sneller dan via een wifi-netwerk. Daarnaast stream je met 4G bestanden gemakkelijker in een hogere kwaliteit dan met 3G.

Met een langzame wifi-verbinding of 3G netwerk kan het gebeuren dat een video van hoge kwaliteit gepauzeerd wordt omdat de video niet snel genoeg door je smartphone is geladen. Wij raden voor streamen met 4G een internetbundel aan van minimaal 2000 MB. Zeker als je vaak onderweg bent en veel naar muziek luistert of video’s bekijkt. Gebruik Mijn Simyo of de Mijn Simyo app om je internetverbruik in de gaten te houden.

Hieronder lichten we de drie verbindingsmogelijkheden van internet toe voor je smartphone.

Streamen met 3G

Bij Simyo kun je alleen met Prepaid streamen via 3G. Met Sim Only internetbundels is er geen 3G beschikbaar. Ons 3G internet heeft een gemiddelde snelheid van 7 Mbps. Deze snelheid is prima om muziek te streamen in 128 kbps of om video’s af te spelen in een lagere resolutie, zoals 480p.

Streamen met 4G

Stream je video’s liever in HD? Dit kan met Sim Only internet van Simyo, want dit heeft standaard 4G internet. Ons 4G netwerk heeft een gemiddelde snelheid van 20 Mbps en een gemiddelde uploadsnelheid van 10 Mbps. De maximale downloadsnelheid van Simyo’s 4G is 150 Mbps. De snelheid in de praktijk is afhankelijk van het type telefoon en de drukte op een zendmast, maar ook van de dekking in een bepaald gebied.

Hiermee kun je zowel liedjes als video’s in een supergoede kwaliteit streamen. Blijf wel alert: als je bestanden in een hoge kwaliteit streamt, verbruik je meer data dan wanneer je hetzelfde bestand in een lagere kwaliteit streamt.

Streamen met wifi

Via de wifi-verbinding bij je thuis, onderweg op het station of op kantoor kun je onbeperkt streamen. Dit gaat niet ten koste van je internetbundel. Wel is een wifi-verbinding gemiddeld langzamer dan ons 4G internet. Met wifi kan het gebeuren dat een film uit zichzelf pauzeert. Dit komt omdat nieuwe data dan nog moet worden geladen.

Muziek streamen

Met je smartphone kun je tegenwoordig elk nummer van vrijwel elke artiest streamen. Hiervoor zijn er meerdere apps voor zowel Android als iOS. Het streamen van één minuut muziek kost, in geval van een standaard MP3-bestand waarmee je in 128 kbps de muziek afspeelt, ongeveer 1 MB. Luister je een album die één uur duurt, dan heb je ongeveer 60 MB aan data verbruikt. Vergeet niet dat de hoeveelheid data die je verbruikt afhangt van de geluidskwaliteit van de muziekbestanden die je streamt. Wil je het liedje dat je gisteren afspeelde vandaag opnieuw beluisteren? Dan kost dit met streamen opnieuw data.

FM-radio

RadioVeel smartphones hebben een ingebouwde FM-radio. Hiermee kun je radio luisteren zonder dat het je data kost. Zit er geen FM-radio in je smartphone? Ga dan naar MyRadio.nl of download de app. Met MyRadio kun je je eigen radiozender samenstellen op basis van verschillende genres. Je kunt niet specifiek nummers luisteren, maar wel na elk nummer aangeven of je het een goed nummer vindt. Zo leert MyRadio jouw muzieksmaak kennen. MyRadio is gratis in gebruik. Luister je via de app naar radio, dan kost dit wél data. Er zijn ook andere apps waarmee je via internet radio kunt luisteren. Deze verbruiken ook data.

Spotify

spotify-icon-logo-vectorVia Spotify kun je zonder abonnement gratis muziek streamen, maar dit kost wel data. Gratis streamen heeft bij Spotify wel zo zijn beperkingen. Tussen de nummers door komen er advertenties voorbij en je kunt liedjes alleen ‘shuffelen’. Als je een bepaald nummer wil luisteren, speelt Spotify eerst andere nummers af. Je kunt per uur maar een beperkt aantal nummers overslaan. Wil je dit niet? Neem dan een premium-account van 10 euro per maand. Met een premium-account heb je geen last van reclames en kun je elk nummer draaien dat je maar wil. Bovendien kun je nummers op je smartphone downloaden, zodat je onderweg geen data verbruikt. Tip: download de nummers vooraf via een wifi-netwerk.

Deezer

DeezerDeze app werkt ongeveer hetzelfde als Spotify. Met een gratis Deezer-account kun je wél precies het nummer afspelen dat je wil horen. Nadeel is dat je maximaal twee uur per maand gratis Deezer kunt gebruiken. Voor 6 euro per maand heb je een premium-abonnement. Hiermee luister je muziek in een hogere geluidskwaliteit dan bij de gratis versie van Deezer. Hierdoor klinkt de muziek beter. Je verbruikt dan wel meer dan 1 MB per minuut. Met een premium-abonnement van Deezer kun je, net als bij Spotify, muziek op je smartphone downloaden zodat je onderweg geen data verbruikt voor het luisteren naar muziek.

Soundcloud

Soundcloud logoBen je niet zo van zangers, maar juist meer van DJ’s? Probeer dan eens Soundcloud. Deze app werkt anders dan Deezer en Spotify, waar elk genre aan bod komt. Nee, op Soundcloud kom je vooral complete draaisessies van DJ’s tegen. Die duren soms wel een uur of langer! Hiermee bedient Soundcloud een andere doelgroep dan Spotify en Deezer.

Google Play Music

Google Play MusicDit is de muziekdienst van Google. Via deze app kun je de muziek luisteren die je zelf op je telefoon hebt gezet, maar kun je ook liedjes kopen. Met Google Play Music kun je ook delen van niet-gekochte liedjes beluisteren.

 

8tracks

8tracks8tracks is een combinatie van een streamingdienst en een sociaal netwerk. Je maakt afspeellijsten en kunt luisteren naar de playlists van andere 8tracks-gebruikers. Je kunt andere 8track’ers volgen en zij kunnen jou ook volgen. 8tracks is ideaal voor het ontdekken van nieuwe muziek. Bovendien hoor je tussendoor geen reclames. Simyo medewerker Bas is er ook gek van.

Tidal

Tidal logoDeze app kwam begin april in het nieuws omdat rapper Jay Z het heeft gekocht. Tidal lijkt ongeveer hetzelfde te zijn als Spotify en Deezer. Toch is de app in essentie compleet anders. Je beluistert namelijk geen MP3-bestanden, maar FLAC-bestanden. De geluidskwaliteit van FLAC-bestanden staat gelijk aan de geluidskwaliteit van een CD. Nadeel is dat FLAC-bestanden groter zijn dan MP3-bestanden. Met Tidal verbruik je dus meer data, maar is de geluidskwaliteit van een liedje wel vele malen beter.

Video streamen

Films of televisieseries op je smartphone of tablet kijken is inmiddels geen probleem meer. Dit kost alleen wel veel data. Het streamen van een YouTube-video in lage resolutie kost ongeveer 5 MB per minuut, terwijl streamen in de hoogste resolutie, Full HD, ruim 23 MB per minuut kost. Wij raden je aan om video’s – waar mogelijk – via wifi te streamen. Stream je via 4G? Overweeg dan een lagere resolutie in te stellen, tenzij je een grote internetbundel hebt. De resolutie kun je meestal via de streaming-app instellen. Er zijn een paar handige apps waarmee je video’s streamt.

Netflix

NetflixVia de app van Netflix kun je televisieseries en films bekijken. Een abonnement van Netflix kost 8 euro per maand. Netflix is wereldwijd een succes en maakt inmiddels zelfs zijn eigen televisieseries, zoals het populaire House of Cards. Nadeel is wel dat je videobestanden van Netflix niet offline kunt opslaan, zoals dat met muziek wel kan bij Spotify en Deezer.

Videoland Unlimited

Video land unlimited
Dit is de Nederlandse variant van Netflix. Het principe is hetzelfde, maar het aanbod is iets minder uitgebreid. Videoland Unlimited kost 10 euro per maand, maar je kunt voor een bepaald bedrag ook los films of series streamen. Het huren van een film kost meestal 5 euro.

RTL XL

RTL XLVia de app van RTL XL kun je programma’s bekijken die door RTL zijn uitgezonden. Van een paar series kun je zelfs al afleveringen bekijken die nog niet op televisie zijn uitgezonden. Voor sommige series moet je geld betalen om het terug te kijken.

Uitzending Gemist

Uitzendigd gemist logoUitzending Gemist is de app van de NPO. Hiermee kun je allerlei uitzendingen van de publieke omroep terugkijken, zoals het journaal, maar bijvoorbeeld ook 24 uur met en College Tour. Uitzending Gemist is gratis. Je hoeft dus niet te betalen voor een abonnement.

NLziet

NL ZietVia de NLziet-app kijk je programma’s van de NPO, RTL en SBS terug. Dit kost 7,95 euro per maand. Het aanbod van NLziet is anders dan dat van bijvoorbeeld Netflix, omdat het vooral om Nederlandse programma’s en series gaat.

Google Play Video

Google Play MovieVia Google Play Video kun je video’s huren en kopen. Als je ze huurt staan video’s meestal een maand op je smartphone. Als je eenmaal begint met het kijken van een gehuurde film, moet je ‘m wel binnen 48 uur helemaal bekijken. Met Google Play Video kun je ook trailers bekijken. Het lijkt veel op Videoland Unlimited.

Waar is Apple?

Je vraagt het je misschien wel af: via Apple’s iTunes kun je al lang liedjes kopen, maar streamen? Ho maar! Daar komt binnenkort misschien verandering in. Apple nam vorig jaar Beats by Dr. Dré over. Beats by Dr. Dré maakt niet alleen headsets, maar heeft ook een succesvolle app voor het streamen van muziek. iTunes zelf heeft deze optie nog niet, maar krijgt deze mogelijkheid in de toekomst waarschijnlijk wel.

Andere vormen van streamen

Je kunt meer streamen dan alleen video’s en muziek. Zo stream je via Dropbox in feite een PDF-document omdat deze nooit op je telefoon wordt opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat je van tevoren ziet wat het formaat van het bestand is dat je streamt. Bij videobellen, bijvoorbeeld via Skype, is dat een stuk lastiger.

Videobellen

SkypeVideobellen is ook een vorm van streamen. Hiervoor geldt hetzelfde als met het streamen van video’s en muziek: het is het verstandigst om dit alleen te doen via wifi. Ga je videobellen zonder wifi? Hou dan je internetverbruik goed in de gaten via Mijn Simyo of de Mijn Simyo app. Per minuut kost het videobellen ongeveer 3,75 MB, maar in HD bellen kan oplopen tot 22,5 MB per minuut of meer!

Streamen is de toekomst

Muziek, video’s en bestanden: het hoeft allemaal niet meer op je smartphone te staan om het te bekijken. Streamen komt steeds vaker voor en zal de komende jaren waarschijnlijk alleen nog maar in populariteit toenemen. Met 4G van Simyo weet je in elk geval zeker dat je al je favoriete muziek en video’s in topkwaliteit ervaart!

Ultra HDDe kans is wel groot dat over een paar jaar sneller internet nodig is om bestanden te streamen. Omdat de kwaliteit van bestanden steeds beter wordt, neemt ook de grootte van bestanden toe. Bijvoorbeeld bij Netflix, waar je sommige series al in ultra HD kunt streamen. Voor smartphones nu nog overbodig. Er zijn namelijk geen smartphones die een scherm met zo’n hoge resolutie hebben. Daar komt in een paar jaar misschien verandering in.

Omdat Ultra HD-video’s heel groot zijn, heb je een supersnelle internetverbinding nodig. Om te voldoen aan de toekomstige vraag, zijn providers inmiddels bezig met onderzoek naar 5G internet. Dit moet minimaal vier keer zo snel zijn als de snelste vorm van 4G internet. Met 5G kun je ook in de toekomst elk bestand streamen dat je maar wil en zullen nieuwe, nóg betere streamingsdiensten ontwikkeld worden.

Discussie