.

streamen sim only internet dataverbruik simyo
Terug naar overzicht
76,898x gelezen

Een film, serie of muziek streamen op je smartphone? Met apps als Netflix en Spotify draait jouw smartphone daar zijn hand niet voor om. Leuk natuurlijk, want onderweg in de trein doodt dit lekker de tijd. Wel moet je met streamen je internetbundel goed in de gaten houden. Lees hier hoe je volop streamt zonder dat je over je Sim Only internetbundel gaat.

Wat is streamen?

wat is streamen simyoMet streamen worden bestanden, zoals een liedje of een video, tijdens het downloaden al op je smartphone afgespeeld. Het bestand dat je wil afspelen, hoeft dus niet eerst in zijn geheel gedownload te worden. Streamen scheelt daarmee tijd, maar kost wel data.

Let met streamen op je internetverbruik

streamen dataverbruik simyoStreamen kost data van je Sim Only internetbundel, tenzij je dit via een gratis wifi-netwerk doet. Het voordeel van 4G tegenover wifi? Met 4G stream je sneller én gemakkelijker liedjes en video’s. Dit komt omdat de snelheid van ons 4G netwerk hoger is dan de gemiddelde wifi-snelheid in Nederland. Het voordeel van streamen via wifi? Het kost je geen MB’s.

Wij raden voor streamen met 4G een internetbundel aan van minimaal 2000 MB. Zeker als je vaak onderweg bent en veel naar muziek luistert of video’s bekijkt. Gebruik Mijn Simyo of de Mijn Simyo app om je internetverbruik in de gaten te houden. Met een langzame wifi-verbinding of via een 3G netwerk kan het gebeuren dat een video van hoge kwaliteit wordt teruggezet naar een lagere kwaliteit of gepauzeerd wordt omdat de video niet snel genoeg door je smartphone is geladen.

Muziek streamen: Spotify, Apple Music en meer

muziek streamen simyoMet je smartphone kun je tegenwoordig elk nummer van vrijwel elke artiest streamen. Hiervoor zijn er meerdere muziek apps voor zowel Android als iOS, zoals Spotify, Deezer, Tidal, Google Play Music en Apple Music. Deze apps hebben een maandelijks opzegbaar abonnement, maar je kunt sommige ook – voor een deel of beperkt – gratis gebruiken. Vaak zijn er dan advertenties tussen de nummers door en kun je alleen in de ‘shuffle’-modus muziek luisteren.

Het streamen van één minuut muziek kost, in geval van een standaard MP3-bestand waarmee je in 128 kbps de muziek afspeelt, ongeveer 1 MB. Luister je een album dat één uur duurt, dan heb je ongeveer 60 MB aan data verbruikt. Vergeet niet dat de hoeveelheid data die je verbruikt afhangt van de geluidskwaliteit van de muziekbestanden die je streamt. Wil je het liedje dat je gisteren afspeelde vandaag opnieuw beluisteren? Dan kost dit met streamen opnieuw data.

Het handige van een abonnement op een streamingdienst? Je kunt dan muziek offline opslaan. Dit betekent dat je nummers luistert zonder data te verbruiken van je Sim Only internetbundel. Vooraf heb je via wifi de nummers offline opgeslagen. Handig als je een kleine internetbundel hebt of als je ook in het vliegtuig of in een ver land muziek wil luisteren.

Video streamen: Netflix, Videoland Unlimited en meer

video streamen simyoFilms of televisieseries op je smartphone of tablet kijken is inmiddels geen probleem meer. Dit kost alleen wel veel data. Het streamen van een YouTube-video in lage resolutie kost ongeveer 5 MB per minuut, terwijl streamen in de hoogste resolutie, Full HD, ruim 23 MB per minuut kost. Wij raden je aan om video’s - waar mogelijk - via wifi te streamen. Stream je via 4G? Overweeg dan een lagere resolutie in te stellen, tenzij je een grote internetbundel hebt van bijvoorbeeld 8000 MB. De resolutie kun je meestal via de streaming-app instellen.

Er zijn een paar handige apps waarmee je video’s streamt. De bekendste is Netflix. Deze app is de eerste maand gratis en kost daarna 8 euro. Je kunt met Netflix ook een deel van het aanbod offline opslaan. Databesparende aanrader! Andere streamingdiensten zijn er ook, zoals Videoland Unlimited, RTL XL en NPO Start.

Andere vormen van streamen

Je kunt meer streamen dan alleen video’s en muziek. Zo stream je via Dropbox in feite een PDF-document omdat deze nooit op je telefoon wordt opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat je van tevoren ziet wat het formaat van het bestand is dat je streamt. Bij videobellen, bijvoorbeeld via Skype of WhatsApp, is dat een stuk lastiger.

Videobellen

Videobellen is ook een vorm van streamen. Hiervoor geldt hetzelfde als met het streamen van video’s en muziek: het is het verstandigst om dit alleen te doen via wifi. Ga je videobellen zonder wifi? Hou dan je internetverbruik goed in de gaten via Mijn Simyo of de Mijn Simyo app. Per minuut kost het videobellen ongeveer 3,75 MB, maar in HD bellen kan oplopen tot 22,5 MB per minuut of meer!

Streamen is de toekomst

streamen toekomst simyoMuziek, video’s en bestanden: het hoeft allemaal niet meer op je smartphone te staan om het te bekijken. Inmiddels is het een ingeburgerde bezigheid. Dat is over een paar jaar niet anders. De kans is dan wel groot dat over een paar jaar sneller internet nodig is om bestanden te streamen. Omdat de kwaliteit van bestanden steeds beter wordt, neemt ook de grootte van bestanden toe. Bijvoorbeeld bij Netflix, waar je sommige series al in ultra HD kunt streamen. Voor veel mensen nu nog niet nodig, omdat nog lang niet iedereen een tv met die resolutie heeft, laat staan een smartphone. Daar komt in een paar jaar misschien verandering in.

Omdat Ultra HD-video’s heel groot zijn, heb je een supersnelle internetverbinding nodig. Om te voldoen aan de toekomstige vraag, zijn de overheid, netwerkbedrijven en providers bezig met de eerste stapjes van 5G-internet. Dit wordt minimaal vier keer zo snel internet als de snelste vorm van 4G internet. Met 5G kun je ook in de toekomst elk bestand streamen dat je maar wil en zullen nieuwe, nóg betere streamingsdiensten ontwikkeld worden.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.