.

Deze 10 spelletjes van vroeger wil je nu op je telefoon
Terug naar overzicht
6,608x gelezen

10 beste spelletjes van vroegerTetris, Tamagotchi, Mijnenveger. Was jij er ook stiekem verslaafd aan? Je bent niet de enige als je met weemoed terugdenkt aan deze spellen van vroeger. Maar het mooie is, je kunt ze nog steeds spelen. En daarvoor hoef je niet je oude spelcomputer van zolder te halen, veel spelletjes van vroeger zet je gewoon op je nieuwste smartphone. Voor het geval je vergeten bent waar je ook alweer zo scheel van keek in je jonge jaren, dit zijn volgens ons de beste 10. Downloaden op eigen risico!

10: Runescape

De eerste release van Runescape was begin deze eeuw dus echt klassiek kunnen we deze game niet noemen. Maar toch, dat is twintig jaar geleden! Tot grote blijdschap van de diehard fans besloot ontwikkelaar Jagex in 2013 hun klassieke massively multiplayer online role playing game weer tot leven te wekken. Daarna is er nog jaren aan de game gesleuteld en het resultaat vind je nu gewoon in je app shop. De graphics zijn nog steeds heerlijk retro. De tutorial leert je onder andere hoe je magie inzet, pijlen afschiet en met zwaarden zwaait. Wat je ook doet, op je smartphone is het makkelijker dan ooit.

Download Runescape gratis voor iOS of Android.

Runescape voor mobiel

9: Bubble Trouble

Een jaar na Runescape was daar Bubble Trouble, een geweldig retro schietspel. En een van ‘s werelds tien meest gespeelde online games. Sinds 2020 kun je ook op je smartphone bubbels doormidden schieten en ontlopen. En daarvoor heb je een nogal goed gevoel voor timing en een supersnel reactievermogen nodig. Bubble Trouble Classic heeft maar liefst 22 levels. Die kun je alleen uitspelen maar het opnemen tegen een vriend kan ook.

Download Bubble Trouble gratis voor iOS of Android.

8: Freddi Fish

Nineties kind? Dan is de kans groot dat Freddi Fish een van de eerste games was die je speelde. Heel wat gamers begonnen hun videospelcarrière met deze game. Het eerste spel uit 1994 was een enorme hit. Heerlijk was het, om je als detective Freddi een weg te banen door de surrealistische onderwaterwereld. Samen met Luther natuurlijk. En dankzij de weetjes over bijvoorbeeld wiskunde en taal stak je er nog wat van op ook. Wil je je jonge jaren weer even overdoen of je kind dezelfde avonturen laten beleven als jij?

Download Freddi Fish voor € 5,49 voor iOS of op Android voor € 4,99.

7: Tamagotchi

Wie had er niet zo’n schattig verzorgkuikentje als kind? Tamagotchi’s hebben heel wat harten veroverd. Maar het schattige digitale huisdiertje had een hoop aandacht nodig. Moest ie niet poepen, dan wilde die wel gewassen worden of was het weer tijd om te eten. De Tamagotchi's in de remake My Tamagotchi Forever zijn niet minder veeleisend. De diertjes zijn kritische eters en willen steeds weer naar de speeltuin. Gelukkig maken notificaties het je een stuk makkelijker om je vriendje happy te houden.

Download Tamagotchi gratis voor iOS of Android.

6: Pinball

Jaaa, flipperen! Lange tijd kon het alleen op een ouderwetse flipperkast, maar in de jaren ‘90 kwamen er ook pinball videogames. PinOut is de volgende stap in de evolutie van pinball. Een spel met een futuristische retrosfeer waarvan de kaart eindeloos naar boven blijft schuiven. Zelfs als de bal langs je flippers valt, kun je doorflipperen. Maar je moet wel zo ver mogelijk zien te komen binnen 60 seconden. De coole beats en neon kleuren van deze game laten je arcadehart sneller kloppen.

Download PinOut! gratis voor iOS of Android.

5: Prince of Persia

Oh, wat kon je je hier in verliezen. Vergeleken met de games van nu zag het er misschien erg simpel uit, maar voor die tijd was het grote stap naar voren in de wereld van de animatie. Om zijn prinses te redden van een gedwongen huwelijk met een boze tovenaar, moest de prins van Perzië zien te ontsnappen uit de kerkers van een paleis. En dat was spannend, frustrerend soms, en hield je dagenlang in de ban. En dat zal in de versie voor je telefoon niet anders zijn.

Download Prince of Persia gratis voor iOS of Android.

4: Mijnenveger

Mijnenveger zat vroeger standaard bij het besturingssysteem van Windows. Met een goed geheugen en gevoel voor logica was het zaak om de overkant van het veld te bereiken zonder op een mijn te stuiten. In het nieuwe Mijnenveger is eigenlijk alles hetzelfde gebleven, alleen kun je het nu opnemen tegen je vrienden of andere spelers. Speel je liever solo? Kies dan op z’n minst steeds een hogere moeilijkheidsgraad. Deal?

Download Mijnenveger gratis voor iOS of Android.

3: Tetris

Toen jij misschien nog met echte blokken speelde, kon je met Tetris al digitale blokken stapelen. Dit klassieke puzzelspel stond garant voor urenlang vermaak. Tot je ogen zo vierkant werden als de blokken die je verplaatste. In 2020 verscheen een compleet nieuwe Tetris-game. Vierkante ogen krijg je er nog steeds van, want met de Tetris-app kun je het ook opnemen tegen medespelers. En dan wordt het pas echt zenuwslopend!

Download Tetris gratis voor iOS of Android.

2: Pac-Man

Pac-Man, wie is er niet groot mee geworden? Spoken ontwijkend in een doolhof probeerde je je highscore te verbeteren. Pac-Man is cult. En de Pac-Man app van nu is dan ook meer dan een revival van een klassieker, het is een ode aan de jaren ‘80, het decennium waarin videogames en popcultuur groot zijn geworden. Destijds moest je je beperken tot een enkel doolhof, in de Pac-Man app van nu beland je van het ene doolhof in het andere. Wakka-wakka-wakka!

Download Pac-Man gratis voor iOS of Android.

1: Snake

Classic Snake op je telefoon

Weet je nog, die Nokia’s van vroeger? Ze kwamen standaard met Snake, de eerste mobiele telefoongame. De remake voor smartphones slingert je met een druk op de knop terug naar 1997. De monotone geluiden en het groene beeldscherm; het is alsof je weer op die goede oude Nokia zit te spelen. Zelfs de besturing is old school. Kun je wel een stoot mobiele nostalgie gebruiken, dan moet je Snake ‘97 zeker downloaden.

Download Snake gratis voor iOS of Android.

Dat was ‘m, onze top 10. Het einde gehaald of zat je halverwege al te pinballen? Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben! Ben je meer van de old school bordspellen? Dan kom je met deze spelletjes apps de (lockdown)avonden ook wel door. Op naar een nieuwe highscore!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.