.

Sim-swapping: zo voorkom je het
Terug naar overzicht
3,805x gelezen

Criminelen zijn listiger dan ooit, en trekken elke truc uit de hoge hoed om te kunnen hacken. Zo ook met sim-swapping, een methode waarbij jouw 06-nummer wordt gestolen. In dit blog leggen we je uit wat het is, hoe boeven te werk gaan en belangrijker: hoe je het kunt voorkomen.

Simswappes?

Er is alweer een nieuwe term in het land van de digi-boeven neergestreken: sim-swapping. Althans, er werd een paar jaar geleden al over gesproken, maar online criminelen maakt tegenwoordig steeds vaker gebruik van deze methode. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en daarom leggen we je graag uit wat sim-swappen nou eigenlijk is. Kort gezegd is het een methode waarbij hackers of internetcriminelen jouw 06-nummer stelen.

Zo gaan criminelen te werk

Om jouw nummer te kunnen pikken, maken criminelen gebruik van - jawel - de telefoon. Ze bellen met je telecomprovider, doen zich voor als jou en proberen de medewerker te overtuigen van het feit dat jouw nummer overgezet moet worden op een andere simkaart of eSIM. Sommige providers vragen enkel om wat persoonsgegevens om er zeker van te zijn dat jij aan de andere kant van de telefoon hangt. Maar veel persoonsgegevens (geboortedatum, e-mail, adres) zijn tegenwoordig makkelijk te achterhalen. Althans, als je een beetje handig bent met internet. Conclusie: een crimineel kan zich gemakkelijk voordoen als iemand anders, wanneer de verificatie bij een provider zo werkt dat je enkel wat gegevens moet bevestigen. Gelukkig zijn veel telecomproviders inmiddels getraind om criminelen te herkennen en werkt de verificatie anders. Maar mocht het een crimineel lukken, dan zijn de gevolgen groot.

De gevolgen van simswapfraude

Wanneer je slachtoffer wordt van simswapfraude dan ben je niet alleen je nummer kwijt, je kunt ook niet meer bellen, terwijl de rekening wel bij jou op de mat valt. Daarnaast gebruiken veel apps of diensten jouw telefoonnummer. Denk aan WhatsApp, social media, je e-mail, DigiD of zelfs je bankrekening. Veel van deze diensten gebruiken een tweestapsverificatie, waarbij je een sms-code ontvangt als bevestiging. Wanneer er sprake is van sim-swapping komt die code dus bij de dief terecht.

Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt

Nu je weet wat sim-swappen is, wil je natuurlijk ook weten hoe je dit kunt voorkomen. We hoeven je vast niet te vertellen dat het niet handig is om voor verschillende apps of social media hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Daarnaast kun je het beste bij zoveel mogelijk apps en diensten proberen om je 06-nummer niet te gebruiken. Hiervoor kun je een authenticatie app downloaden, waardoor je een nog betere beveiliging hebt op je telefoon. Deze app genereert een unieke code die je kunt gebruiken om in te loggen, als extra beveiliging in plaats van een smsje. Zie hier een authenticator app voor iOS en Android.

Zo voorkomt Simyo sim-swapping

Uiteraard zijn we bij Simyo helemaal op de hoogte van sim-swapping. Want we willen wel dat jij als klant veilig gebruik kunt maken van je Sim Only of Prepaid. Dat betekent dat wij er alles aan doen om sim-swapping onmogelijk te maken. Het goede nieuws is: tot nu toe is er bij Simyo voor zover bekend nog niemand de dupe geworden van deze manier van fraude. Nu ben je vast benieuwd hoe?

  • Bij Simyo maken we altijd gebruik van verschillende verificatiemethodes wanneer iemand ons belt over een aansluiting.
  • Daarnaast is het bij ons niet mogelijk om een nummer zomaar over te plaatsen naar een andere simkaart, ook niet wanneer het om een andere Simyo-simkaart gaat.
  • Als je bijvoorbeeld een vervangende simkaart bestelt, dan is deze alleen door jou zelf te activeren vanuit Mijn Simyo of de app.
  • Bij nummerbehoud, om over te stappen van of naar een andere provider, maken we gebruik van veilige sms-verificatie.

Kortom, we zijn heel voorzichtig met jouw gegevens en veiligheid. Als je toch, om wat voor reden dan ook, het vermoeden hebt dat je telefoonnummer is gekaapt, dan kun je je simkaart altijd blokkeren via Mijn Simyo of de app. Doe dit ook meteen wanneer je telefoon gestolen is, of wanneer je je simkaart op een andere manier bent kwijtgeraakt. Ben je niet in de gelegenheid om in te loggen, dan kan de Simyo klantenservice dit ook op afstand direct voor je doen. Bel hiervoor naar 0800-8007 (gratis), of vanuit het buitenland naar +31 20 2003007 (lokaal tarief).

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.