Makkelijk en snel je telefoon verkopen? Zo doe je dat!

Slimme tips

Een voordeel van Sim Only is dat je tijdens je abonnementsperiode niet vastzit aan één telefoon. Wil je af van je huidige mobiel? Dan kun je gewoon je telefoon verkopen! In dit artikel bespreken we hoe je dit het beste aanpakt.

Je kunt je telefoon verkopen als deze bijvoorbeeld niet meer aan je wensen voldoet. Zo verdien je niet alleen een extra centje, maar ben je tegelijkertijd duurzaam bezig. Waarom zou je namelijk een smartphone weggooien die het nog prima doet?

Je verkoopt je telefoon in drie stappen:

 • Stap 1: je maakt een back-up van je gegevens op de telefoon die je gaat verkopen.
 • Stap 2: je verwijdert alle data van de telefoon en zet ‘m terug naar de fabrieksinstellingen.
 • Stap 3: je verkoopt je telefoon!

Stap 1: maak een back-up van je gegevens

Simyo lekker bezig

Telefoonnummers, agenda-afspraken, e-mails: je smartphone is een soort persoonlijke assistent. Deze informatie wil je natuurlijk niet kwijtraken als je overstapt naar een andere telefoon. Wees gerust: dat hoeft ook niet. Hieronder bespreken we hoe je een back-up maakt van je iPhone of Android-telefoon én hoe je gegevens overzet naar je nieuwe telefoon.

iPhone: back-uppen in iCloud

Met iCloud van Apple maak je een reservekopie van je iPhone. Deze kopie wordt veilig online opgeslagen bij Apple, op jouw persoonlijke account. Dit gebeurt vaak al automatisch zodra je telefoon verbonden is met wifi. Na het maken van de reservekopie download je deze naar je nieuwe iPhone.

Je maakt als volgt een kopie van je iPhone op iCloud.

 • Open de Instellingen-app.
 • Druk boven in beeld op je naam.
 • Ga naar ‘iCloud’.
 • Bepaal welke apps en info je wil back-uppen.
 • Druk linksboven op ‘Apple ID’ om terug te gaan naar het vorige scherm.
 • Druk op ‘iPhone’.
 • Druk op ‘iCloud-reservekopie’.
 • Schuif de slider naar rechts en klik op ‘Maak nu reservekopie’.

Overstappen van iPhone naar Android

Stap je over van een iPhone naar een Android-smartphone? Geen probleem. Met Android Switch zet je gemakkelijk je bestanden en gegevens over van een iPhone naar een Android-toestel. Zo staan al je telefoonnummers en foto’s snel op je nieuwe telefoon.

Android: back-up maken in je eigen Google-cloud

Voor een Android-telefoon gebruik je je Google-account om een back-up te maken. Zo doe je dat:

 • Open het instellingenmenu.
 • Ga naar ‘Cloud en Accounts’.
 • Druk op ‘Back-up en herstel’.
 • Schuif onder ‘Google-account’ de slider naast ‘Back-up van mijn gegevens’ naar rechts.

Foto’s en video’s

Overige bestanden

Met de apps Dropbox en Google Drive bepaal je zelf precies welke bestanden in een cloud worden opgeslagen. Door Google Drive en Dropbox op je nieuwe smartphone te zetten, kun je alle bestanden weer ophalen. Gebruik de app OneDrive om foto’s, video’s en andere bestanden van je Android-smartphone over te zetten naar Windows Phone.

Overstappen

Als je overstapt naar een andere Android-smartphone, hoef je hierop alleen in te loggen met je Google-account. Met iOS en Windows Phone gaat dat anders. Je moet dan inloggen in de Gmail-app om mails en contacten terug te halen en de Google Foto-app downloaden om foto’s terug te halen.

Leeg je telefoon

Is het je gelukt om al je gegevens te uploaden naar een cloud? Dan is het nu tijd voor de tweede stap: het wissen van alle informatie op je oude telefoon. De kans is groot dat er persoonlijke informatie op staat. Denk maar aan vakantiefoto’s, mailverkeer tussen jou en je contacten en persoonlijke aantekeningen. Waarschijnlijk wil je niet dat de nieuwe eigenaar van je smartphone dit zomaar kan bekijken. Gelukkig is het niet zo moeilijk om alle gegevens te wissen. Dit doe je door de telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Op die manier verwijdert de telefoon alle persoonlijke gegevens. Hieronder bespreken we hoe je dit doet.

iPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen

 • Open de Instellingen-app.
 • Ga naar ‘Algemeen’.
 • Klik op ‘Stel opnieuw in’.
 • Klik op ‘Wis alle inhoud en instellingen’.
 • Druk op ‘Wis nu’.
 • Voer je code of wachtwoord in.
 • De iPhone wordt nu teruggezet naar zijn fabrieksinstellingen.

Android terugzetten naar fabrieksinstellingen

 • Open het instellingenmenu.
 • Druk op ‘Algemeen beheer’.
 • Druk op ‘Resetten’.
 • Druk op ‘Fabrieksgegevens herstellen’.
 • Druk op ‘Resetten’
 • Druk op ‘Alles verwijderen’.

Niet vergeten: verwijder je simkaart én Micro SD-kaart

Vergeet niet de simkaart en Micro SD-kaart uit je smartphone te halen voordat je ‘m verkoopt. Op de Micro SD-kaart staan vaak foto’s, video’s en andere bestanden die je niet met anderen wil delen. Het verschilt per telefoon waar het simkaartje en de Micro SD-kaart zich bevinden. Bij de ene telefoon heb je een pinnetje nodig om de kaartjes te verwijderen, terwijl je bij andere smartphones de achterkant van de telefoon haalt.

Veilig je telefoon verkopen

Het voorbereidende werk zit erop: tijd om je smartphone in de etalage te zetten! Maar hoe pak je dit eigenlijk aan? Hieronder lees je een aantal tips om je smartphone te verkopen.

Schoonmaken

Een eerste indruk is vaak doorslaggevend. Maak je smartphone daarom goed schoon voordat je foto’s maakt die door potentiële kopers worden bekeken. Omdat de meeste smartphones niet waterdicht zijn, is het verstandig om bijvoorbeeld een brillendoekje te gebruiken. Zo maak je de smartphone stofvrij én verwijder je vette vingerafdrukken.

Eerlijkheid

Iedereen weet: eerlijkheid duurt het langst. Zo weet ook iedereen dat elke tweedehands smartphone gebruikssporen vertoont. De jouwe dus ook. Het is geen schande dat er hier en daar wat krasjes of deukjes zijn. Wees daarover eerlijk: dat is toch ook iets dat jij waardeert aan een verkoper?

Zoek een goed verkooppunt

Je kunt zelf je smartphone verkopen via internet. Marktplaats en Tweakers zijn voorbeelden van populaire verkooppunten. Het verkopen van je smartphone kun je ook overlaten aan een ‘reseller’, zoals reBuy of SWOOP. Een reseller betaalt dan een bepaald bedrag voor je smartphone en verkoopt ‘m vervolgens door aan iemand anders. Het voordeel hieraan is dat je weinig omkijken hebt naar de verkoop van je smartphone, maar misschien haal je qua bedrag niet het onderste uit de kan. Twijfel je aan de betrouwbaarheid van een reseller? Zoek dan op Google naar ervaringen van je medeverkopers.

Bepaal je verkoopprijs

Bekijk wat andere verkopers vragen voor hun tweedehands smartphone. Op die manier zie je ook in wat voor status deze telefoons verkeren en heb je een beter beeld van wat jij voor jouw smartphone kan rekenen.

Klaar voor de verkoop! En nu?

Jij en je telefoon zijn er nu klaar voor om afscheid van elkaar te nemen. Maar voordat je je telefoon verkoopt, moet je natuurlijk eerst een nieuw exemplaar hebben! Wil je een smartphone met een uniek design, of juist eentje die de mooiste foto’s maakt? Er is genoeg keuze! Zo zijn er een aantal goedkope telefoons die de prestaties van een toptelefoon hebben. Doe er je voordeel mee!