Plezier van genoeg smartphones

Makkelijk en snel je smartphone verkopen? Zo doe je dat!

Slimme tips

Een voordeel van Sim Only is dat je tijdens je abonnementsperiode niet vastzit aan één smartphone. Wil je af van je huidige telefoon? Dan kun je die gewoon verkopen. In dit artikel bespreken we hoe je dit het beste aanpakt.

Je kunt je smartphone verkopen als deze bijvoorbeeld niet meer aan je wensen voldoet. Zo verdien je niet alleen een extra centje, maar ben je tegelijkertijd duurzaam bezig. Waarom zou je namelijk een smartphone weggooien die het nog prima doet?

Er zijn grofweg drie handelingen die komen kijken bij het verkopen van een smartphone. Wij vertellen je hoe je dit veilig en snel doet.

Eerst maak je een back-up van de persoonlijk gegevens die op je smartphone staan, zoals mails, afspraken en contacten. Deze hoef je dan op je nieuwe smartphone niet allemaal handmatig in te voeren. Zo bespaar je veel tijd! Daarnaast wil je waarschijnlijk niet dat de toekomstige eigenaar van je smartphone kan rondsnuffelen in je persoonlijke informatie. We geven tips hoe je deze gegevens van je smartphone verwijdert. Daarna is het tijd om je telefoon te verkopen.

Maak een back-up van je gegevens

Simyo lekker bezigTelefoonnummers, agenda-afspraken, e-mails: je smartphone is een soort persoonlijke assistent. Deze informatie wil je natuurlijk niet kwijtraken als je overstapt naar een andere smartphone. Wees gerust: dat hoeft ook niet te gebeuren. Hieronder bespreken we hoe je een back-up maakt van je iPhone, Android-telefoon of Windows Phone én hoe je gegevens overzet naar je nieuwe smartphone.

iPhone: back-uppen in iCloud

Met iCloud van Apple maak je een reservekopie van je iPhone. Deze kopie wordt veilig online opgeslagen bij Apple, op jouw persoonlijke account. Dit gebeurt vaak al automatisch zodra je telefoon verbonden is met wifi. Na het maken van de reservekopie download je deze naar je nieuwe iPhone.

Je maakt als volgt een kopie van je iPhone op iCloud.

 • Open de Instellingen-app;
 • Ga naar ‘iCloud’;
 • Voer je wachtwoord in;
 • Bepaal van welke informatie je een back-up wil maken;
 • Ga naar ‘Reservekopie’;
 • Klik op ‘Maak nu reservekopie’.

Smartphone verkopen - Backup iPhone

Overstappen

Stap je over van een iPhone naar een Android-smartphone of Windows Phone? Via Google zet je gratis en veilig je contacten, mails en afspraken over naar een telefoon die op één van deze besturingssystemen draait. Je hebt op je nieuwe smartphone dan direct toegang tot al je informatie zodra je je Google-account instelt.

Er zijn een aantal mogelijkheden om gegevens van je iPhone over te zetten naar een Windows Phone. Voor Android-smartphones zijn er ook apps die je helpen data over te zetten.

Android

Het is eenvoudiger om over te stappen van een Android-smartphone naar de iPhone. Voor een Android-telefoon gebruik je je Google-account. Op een nieuwe smartphone hoef je alleen maar met dit account in te loggen om contacten, afspraken en mails terug te halen. We raden je wel aan om eerst een back-up te maken van je oude smartphone. Zo doe je dat:

 • Open de Instellingen-app;
 • Ga naar ‘Back-up en reset’;
 • Schakel ‘Back-up van gegevens’ in;
 • Schakel ‘Automatisch terugzetten’ in.

Android backup

Foto’s en video’s

Android-smartphones maken geen back-up van je foto’s. Dit moet je zelf doen met de app Google Foto’s. Deze app is ook beschikbaar voor de iPhone en hierdoor prima bruikbaar om iPhone-foto’s mee te nemen naar een Android-apparaat. Het nadeel is dat er geen Windows Phone-app van Google Foto is. Je kunt foto’s dus niet op deze manier meenemen van je Android-smartphone naar een Windows Phone

Overige bestanden

Met de apps Dropbox en Google Drive bepaal je zelf precies welke bestanden in een cloud worden opgeslagen. Door Google Drive en Dropbox op je nieuwe smartphone te zetten, kun je alle bestanden weer ophalen. Gebruik de app OneDrive om foto’s, video’s en andere bestanden van je Android-smartphone over te zetten naar Windows Phone.

Overstappen

Als je overstapt naar een andere Android-smartphone, hoef je hierop alleen in te loggen met je Google-account. Met iOS en Windows Phone gaat dat anders. Je moet dan inloggen in de Gmail-app om mails en contacten terug te halen en de Google Foto-app downloaden om foto’s terug te halen.

Windows Phone: eenvoudig via OneDrive

Het maken van een back-up met een Windows Phone werkt ongeveer hetzelfde als bij Android-smartphones. De data die je opslaat in de cloud van Microsoft kun je ook eenvoudig downloaden op een iPhone of Android-telefoon. Hieronder beschrijven we hoe je een back-up maakt van je Windows Phone.

 • Open de Instellingen-app;
 • Ga naar ‘back-up’;
 • Selecteer waar je een back-up van wil maken.

Windows Phone backup

Overstappen

Stap je over van de ene naar de andere Windows Phone? Dan zet je een back-up eenvoudig terug.

 • Open de Instellingen-app;
 • Ga naar ‘Accounts’;
 • Log in met je Microsoft- of Google-account.

Weet je vooraf al dat je overstapt naar een Windows Phone? Download dan de OneDrive-app voor de iPhone of Android. Deze clouddienst heeft ook een goede Windows Phone-app, waarmee je foto’s, video’s en andere bestanden mee kunt nemen naar je nieuwe Windows Phone.

Gebruik wifi voor back-ups

Het uploaden van contacten, mails en afspraken naar een cloud kost data. Maak alleen een back-up als je bent verbonden met een wifi-netwerk. Zo bespaar je MB’s!

Leeg je smartphone

extra kostenIs het je gelukt om al je gegevens te uploaden naar een cloud? Dan is het nu tijd voor de tweede stap: het wissen van alle informatie. De kans is groot dat er persoonlijke informatie op staat. Denk maar aan vakantiefoto’s, mailverkeer tussen jou en je contacten en persoonlijke aantekeningen. Waarschijnlijk wil je niet dat de nieuwe eigenaar van je smartphone dit zomaar kan bekijken. Gelukkig is het niet zo moeilijk om alle gegevens te wissen. Hieronder bespreken we hoe je dit doet.

iPhone

 • Open de Instellingen-app;
 • Ga naar ‘Algemeen’;
 • Klik op ‘Stel opnieuw in’;
 • Klik op ‘Wis alle inhoud en instellingen’;
 • Voer je code in;
 • Klik op ‘Wis iPhone’.

Android

 • Open de Instellingen-app;
 • Klik op ‘Back-up en reset’;
 • Ga naar ‘Fabrieksinstellingen’;
 • Klik op ‘Telefoon opnieuw instellen’.

Windows Phone

 • Open de Instellingen-app;
 • Ga naar ‘info’;
 • Druk op ‘fabrieksinstellingen’ om je Windows Phone te legen.

Wil je nóg meer weten over hoe je het beste je smartphone leegt? Hier geven we extra tips.

Niet vergeten: verwijder je simkaart én Micro SD-kaart

Simyo microfoonVergeet niet de simkaart en Micro SD-kaart uit je smartphone te halen voordat je ‘m verkoopt. Het verschilt per telefoon waar het simkaartje en de Micro SD-kaart zich bevinden. Bij de ene telefoon heb je een pinnetje nodig om de kaartjes te verwijderen, terwijl je bij andere smartphones de achterkant van de telefoon haalt.

Vergeet vooral niet je Micro SD-kaart uit je telefoon te halen. Hier staan vaak nog foto’s, video’s en andere bestanden op die je niet met anderen wil delen.

Veilig je smartphone verkopen

Goede klantenservice SimyoHet voorbereidende werk zit erop: tijd om je smartphone in de etalage te zetten! Maar hoe pak je dit eigenlijk aan? Hieronder lees je een aantal tips om je smartphone te verkopen.

Schoonmaken

Een eerste indruk is vaak doorslaggevend. Maak je smartphone daarom goed schoon voordat je foto’s maakt die door potentiële kopers worden bekeken. Omdat de meeste smartphones niet waterdicht zijn, is het verstandig om bijvoorbeeld een brillendoekje te gebruiken. Zo maak je de smartphone stofvrij én verwijder je vette vingerafdrukken.

Eerlijkheid

Iedereen weet: eerlijkheid duurt het langst. Zo weet ook iedereen dat elke tweedehands smartphone gebruikssporen vertoont. De jouwe dus ook. Het is geen schande dat er hier en daar wat krasjes of deukjes zijn. Wees daarover eerlijk: dat is toch ook iets dat jij waardeert aan een verkoper?

Zoek een goed verkooppunt

Je kunt zelf je smartphone verkopen via internet. Marktplaats en Tweakers zijn voorbeelden van populaire verkooppunten. Het verkopen van je smartphone kun je ook overlaten aan een ‘reseller’, zoals GSMloket of Flip4new. Een reseller betaalt dan een bepaald bedrag voor je smartphone en verkoopt ‘m vervolgens door aan iemand anders. Het voordeel hieraan is dat je weinig omkijken hebt naar de verkoop van je smartphone, maar misschien haal je qua bedrag niet het onderste uit de kan. Twijfel je aan de betrouwbaarheid van een reseller? Zoek dan op Google naar ervaringen van medeverkopers.

Bepaal je verkoopprijs

Bekijk wat andere verkopers vragen voor hun tweedehands smartphone. Op die manier zie je ook in wat voor status deze telefoons verkeren en heb je een beter beeld van wat jij voor jouw smartphone kan rekenen.

Verkocht! En nu?

Simyo telefoonrekeningKlus geklaard? Goed nieuws: nu is het tijd om een smartphone te kopen die aan je nieuwe eisen voldoet. Wil je een smartphone met een uniek design, of juist eentje die de mooiste foto’s maakt? Er is genoeg keuze! Je leest hier waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe smartphone. Alvast veel plezier ermee!