.

smartphone verkopen
Terug naar overzicht
61,795x gelezen

Een groot voordeel van Sim Only? Je kunt op elk moment een nieuwe telefoon kopen zonder dat je telefoonrekening omhooggaat. En het mooie is: je kunt ‘m deels bekostigen door je huidige smartphone te verkopen. Lees hier hoe je dat het beste aanpakt.

Telefoons zijn mooier, sneller en beter dan ooit. Ze gaan ook langer mee dan ooit. Ideaal in combinatie met Sim Only, want je telefoon is al afbetaald en zo heb je een lekker lage telefoonrekening. Toch is het soms onvermijdelijk dat je een nieuwe telefoon moet. Bijvoorbeeld omdat hij het niet (goed) meer doet of omdat je graag wat extra mogelijkheden wilt hebben. Zo heb je misschien inmiddels behoefte aan een telefoon waarmee je mooiere foto’s kunt maken van je gezin of als je met vrienden afspreekt. Heel begrijpelijk dat je dan een nieuwe telefoon wilt. Maar wat doe je met je oude? Juist, die laat je niet wegstoffen in de la. Die verkoop je! Lees hier hoe je jouw smartphone verkoopt in vijf stappen.

Stap 1: maak een back-up van je gegevens

smartphone verkopen

Telefoonnummers, agenda-afspraken, e-mails: je smartphone is een soort persoonlijke assistent. Deze informatie wil je natuurlijk niet kwijtraken als je overstapt naar een andere telefoon. Wees gerust: dat hoeft ook niet. Hieronder bespreken we hoe je een back-up maakt van je iPhone of Android-telefoon én hoe je gegevens overzet naar je nieuwe telefoon.

iPhone: back-uppen in iCloud

Met iCloud van Apple maak je een reservekopie van je iPhone. Deze kopie wordt veilig online opgeslagen bij Apple, op jouw persoonlijke account. Dit gebeurt vaak al automatisch zodra je telefoon verbonden is met wifi, maar het kan ook handmatig. Na het maken van de reservekopie download je deze naar je nieuwe iPhone.

Je maakt als volgt een kopie van je iPhone op iCloud:

 • Open de Instellingen-app.
 • Druk boven in beeld op je naam.
 • Ga naar ‘iCloud’.
 • Bepaal welke apps en info je wil back-uppen.
 • Druk linksboven op ‘Apple ID’ om terug te gaan naar het vorige scherm.
 • Druk op de naam van je iPhone.
 • Druk op ‘iCloud-reservekopie’.
 • Schuif de slider naar rechts en klik op ‘Maak nu reservekopie’.

Overstappen van iPhone naar Android

Stap je over van een iPhone naar een Android-smartphone? Geen probleem. Met Android Switch zet je gemakkelijk je bestanden en gegevens over van een iPhone naar een Android-toestel. Zo staan al je telefoonnummers en foto’s snel op je nieuwe telefoon.

Android: back-up maken in je eigen Google-cloud

Voor een Android-telefoon gebruik je je Google-account om een back-up te maken. Ook bij Android gebeurt dat meestal automatisch als je met wifi verbonden bent, maar voor de zekerheid kan het handmatig. Zo doe je dat:

 • Open het instellingenmenu.
 • Ga naar ‘Cloud en Accounts’.
 • Druk op ‘Back-up en herstel’.
 • Schuif onder ‘Google-account’ de slider naast ‘Back-up van mijn gegevens’ naar rechts. Op die manier maak je een back-up van onder andere je contactgegevens.

Wil je een back-up maken van je foto’s? Gebruik dan Google Foto’s. Hiermee upload je jouw foto’s naar je eigen Google-cloud. Tip: stel in dat je uploadt in een lagere kwaliteit. Op die manier krijg je onbeperkte opslagruimte. Die lagere kwaliteit is nog steeds hoog genoeg om foto’s uit te printen. Alleen voor liefhebbers die graag foto’s nabewerken is dit misschien niet de beste keuze.

Overstappen van Android naar iPhone

Voor het overstappen van een Android-telefoon naar een iPhone is Move to iOS de beste keuze. Hiermee maak je vanaf je Android-telefoon een back-up van alle gegevens die je wilt overzetten. Inclusief foto’s. Vervolgens kun je bij het instellen van je iPhone deze bestanden terugzetten op je nieuwe iPhone.

Stap 2: verwijder sim- en geheugenkaart

smartphone verkopen simkaart geheugenkaart verwijderen

Check, voor je jouw oude telefoon verkoopt, of er geen sim- en geheugenkaarten meer in het toestel zitten. Die zijn niet voor iemand anders bedoeld. Bovendien past de geheugenkaart misschien ook wel in je nieuwe telefoon. Handig, want zo heb je direct extra opslaggeheugen op je nieuwe smartphone!

Stap 3: oude telefoon terugzetten naar fabrieksinstellingen

Je oude telefoon barst van de persoonlijke informatie. Denk aan foto’s en contacten, maar ook aan je mobiel bankieren-app en andere apps met gevoelige data, zoals Facebook, WhatsApp en Instagram. Deze info zijn niet voor andermans ogen geschikt. Ga je je smartphone verkopen? Zet ‘m dan altijd terug naar de fabrieksinstellingen. Op die manier haal je alle persoonlijke informatie van je telefoon. Voor de ander is het ook wel zo fijn. Die kan zo meteen zijn nieuwe telefoon naar eigen wens instellen.

iPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen

 • Open de Instellingen-app.
 • Ga naar ‘Algemeen’.
 • Klik op ‘Stel opnieuw in’.
 • Klik op ‘Wis alle inhoud en instellingen’.
 • Druk op ‘Wis nu’.
 • Voer je code of wachtwoord in.
 • De iPhone wordt nu teruggezet naar zijn fabrieksinstellingen.


 

Android terugzetten naar fabrieksinstellingen

 • Open het instellingenmenu.
 • Druk op ‘Algemeen beheer’.
 • Druk op ‘Resetten’.
 • Druk op ‘Fabrieksgegevens herstellen’.
 • Druk op ‘Resetten’
 • Druk op ‘Alles verwijderen’.

Stap 4: voor verkoop je telefoon schoonmaken

Het voorbereidende werk zit erop: tijd om je smartphone in de etalage te zetten! Maar hoe pak je dit eigenlijk aan? Hieronder lees je een aantal tips om je smartphone te verkopen.

Schoonmaken

Een eerste indruk is vaak doorslaggevend. Maak je smartphone daarom goed schoon voordat je foto’s maakt die door potentiële kopers worden bekeken. Omdat de meeste smartphones niet waterdicht zijn, is het verstandig om bijvoorbeeld een brillendoekje te gebruiken. Zo maak je de smartphone stofvrij én verwijder je vette vingerafdrukken.

Eerlijkheid

Iedereen weet: eerlijkheid duurt het langst. Zo weet ook iedereen dat elke tweedehands smartphone gebruikssporen vertoont. De jouwe dus ook. Het is geen schande dat er hier en daar wat krasjes of deukjes zijn. Wees daarover eerlijk: dat is toch ook iets dat jij waardeert aan een verkoper?

Stap 5: smartphone verkopen via betrouwbare site

smartphone verkopen via site

Je kunt zelf je smartphone verkopen via internet. Marktplaats en Tweakers zijn voorbeelden van populaire verkooppunten. Je bepaalt dan zelf de verkoopprijs of kunt hierover onderhandelen. Het verkopen van je smartphone kun je ook overlaten aan een ‘reseller’, zoals reBuy of SWOOP. Een reseller betaalt dan een bepaald bedrag voor je smartphone en verkoopt ‘m vervolgens door aan iemand anders. Het voordeel hieraan is dat je weinig omkijken hebt naar de verkoop van je smartphone, maar misschien haal je qua bedrag niet het onderste uit de kan. Twijfel je aan de betrouwbaarheid van een reseller? Zoek dan op Google naar ervaringen van je medeverkopers.

Klaar voor de verkoop! En nu?

Jij en je telefoon zijn er nu klaar voor om afscheid van elkaar te nemen. Maar voordat je je telefoon verkoopt, moet je natuurlijk eerst een nieuw exemplaar hebben! Wil je een smartphone met een uniek design? Of juist eentje die de mooiste foto’s maakt? Er is genoeg keuze! Zo zijn er een aantal goedkope smartphones die de prestaties van een toptelefoon hebben. Doe er je voordeel mee!

Wil je toch niet je smartphone verkopen? Geen paniek, er zijn genoeg andere dingen die je met je oude telefoon kunt doen. Lees hier de zeven manieren om iemand anders blij te maken met je oude smartphone.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.