.

ios 14 update beschikbaar
Terug naar overzicht
9,587x gelezen

Heb je een iPhone? Goed nieuws, want iOS 14 is nu beschikbaar. Dit is de nieuwste versie van het besturingssysteem. Ook dit jaar heeft de grote iOS-update weer veel nieuwe functies en mogelijkheden voor je in petto. Lees er hier alles over. Van nieuwe functies tot hoe je de update downloadt.

Nieuwe functies in iOS 14

Elk jaar geeft Apple het besturingssysteem voor de iPhone, iOS, een grote update. Deze bevatten een heleboel verbeteringen en optimalisaties die je telefoon sneller en zuiniger maken. Daarnaast zit-ie elk jaar boordevol nieuwe functies voor je iPhone. Ook iOS 14 heeft allerlei handige nieuwe functies.

Meer personalisatiemogelijkheden met widgets

ios 14 widgets

Gebruikers van Android-telefoons zweren er al jaren bij, maar nu krijgen iPhones ze dan ook: widgets. Deze mini-apps installeer je op het startscherm van je telefoon. Handig om in een oogopslag de weersverwachting voor de komende dagen te zien. Of om snel de koppen te snellen van het laatste nieuws. En om bijvoorbeeld te zien hoe lang je batterij nog meegaat.

Bedien jij je apparaten thuis met je smartphone? Met de widgets in iOS 14 wordt dit makkelijker. Je zet met widgets sneller de thermostaat op de gewenste temperatuur en je doet het licht sneller draadloos uit. Dat komt omdat je met widgets niet de app eerst hoeft op te starten. Je bedient de gewenste functies direct vanuit het startscherm van je iPhone. Snel en gemakkelijk!

Je bepaalt zelf hoeveel ruimte de widget op het startscherm in beslag neemt. Ga je voor klein, gemiddeld of groot? Aan jou de keuze. Eén ding is zeker: in iOS 14 is het startscherm een stuk meer naar eigen smaak aan te passen.

Alle apps in één overzicht

ios 14 app drawer app-overzichtMet de toevoeging van widgets wordt het startscherm in iOS 14 meer dan een overzicht van apps en mapjes. iOS stond niet echt bekend om zijn personalisatiemogelijkheden, maar dat verandert langzaamaan wel. Zo hoeven in iOS 14 niet meer alle geïnstalleerde apps per se op het startscherm te staan. Handig als je apps wilt sorteren. Er komt namelijk ook een overzicht van alle geïnstalleerde apps dat los staat van je startscherm Opgeruimd staat netjes en je vindt deze apps daarmee net zo snel als altijd.

Kleiner belscherm

ios 14 kleiner belschermEen telefoongesprek neemt op je iPhone standaard het hele scherm in beslag. In iOS 14 niet meer. Het belscherm wordt een stuk kleiner: je ziet alleen bovenaan in beeld een venster dat boven het startscherm of de openstaande app drijft. Ook Siri neemt niet meer het hele beeld in beslag. Handig voor de multitaskers onder ons!

Zelf gedownloade apps instellen als standaard-app

Gebruik je Outlook in plaats van Mail en Chrome in plaats van Safari? Dan vind je het misschien best een beetje irritant als bijvoorbeeld een linkje die je via WhatsApp ontvangt, wordt geopend in Safari. Dat komt omdat dit de standaardbrowser is van iOS. Goed nieuws: in iOS 14 bepaal jij wat de standaard-apps zijn en maak je je telefoon net iets meer naar je zin.

Car Key: auto openen met je iPhone

Je betaalt misschien je boodschappen al contactloos met Apple Pay, maar zelfs je auto openen met je iPhone? Dat kan vanaf iOS 14 ook met de Car Key-functie. Hiermee voeg je jouw autosleutel toe aan je wallet. Via NFC kun je dan jouw auto openmaken met je iPhone. Dat is ook de techniek waarmee je mobiel betaalt en incheckt in het openbaar vervoer. Vooralsnog ondersteunen eerst de nieuwe auto’s van BMW de digitale autosleutel.

App Clips: apps gebruiken zonder te installeren

ios 14 app clipsWil je voor een keertje via een app eten laten bezorgen? Of een keertje een video uploaden naar een video-app? In iOS 14 hoef je in sommige gevallen niet meer de gehele app te downloaden. Apple voegt App Clips namelijk toe aan het besturingssysteem van je iPhone. Hiermee installeer je precies de functie die je nodig hebt. En ben je klaar? Dan haalt je iPhone de clip meteen weer van je telefoon. Goed voor je opslaggeheugen. Zo staan er na een tijd niet allerlei apps op je smartphone die je nooit.

Exacte locatie of ongeveer je locatie?

Veel apps vragen, nadat je ze voor de eerste keer start, of ze je jouw locatie mogen weten. Handig voor bijvoorbeeld de weer-app, die zo weet voor welke plaats jij een weersvoorspelling wilt. Maar wat als je niet je exacte locatie wilt geven? In iOS 14 kun je nu ook doorgeven wat ongeveer je locatie is. De app in kwestie weet dan niet precies waar je bent, maar wel ongeveer. Zeg nou zelf: het weer zal aan de andere kant van je woonplaats echt niet totaal anders zijn, toch?

Effectievere camera-app

ios 14 camera app verbeterdNiet elke verbetering van iOS 14 is een nieuwe functie of instelling. Sommige zijn simpelweg verbeteringen aan bestaande apps. Een goed voorbeeld is de update voor de camera-app. iOS 14 maakt deze sneller in gebruik. Het maken van de eerste foto vanaf het moment dat je de camera-app start gaat 25 procent sneller. Daarna maak je tot wel 90 procent sneller een foto. Handig om extra snel uit de losse pols een foto te maken.

Deze apparaten krijgen iOS 14

ios 14 apparatenAls je een iPhone hebt, is de kans groot dat ook jij de iOS 14-update krijgt. Apple rolt het namelijk uit naar iPhones tot uit wel 2015. Dit zijn ze, van nieuw naar oud:

Ook de iPod Touch (zevende generatie) krijgt iOS 14.

iPadOS: iOS 14 voor de iPad

ipados 14 ipadSinds vorig jaar draaien iPads niet meer op iOS, maar op iPadOS. Dit is iOS dat op maat is gemaakt voor de iPad. Ook veel tablets krijgen de nieuwe software-update, die in dit geval iPad OS 14 heet en in grote lijnen dezelfde nieuwe functies krijgt:

  • Alle iPad Pro’s
  • Vierde, vijfde en zesde generatie iPad
  • iPad mini 4 en 5
  • iPad Air (derde generatie)
  • iPad Air 2

iOS 14 installeren

ios 14 installereniOS 14 is nu beschikbaar. Wil je genieten van de nieuwe functies die het met zich meebrengt? Dan kun je nu controleren of de update voor jou al beschikbaar is. Apple rolt de iOS 14-update stap voor stap uit, want heel veel mensen gaan ‘m downloaden.

Zo installeer je iOS 14:

  • Open de ‘Instellingen’-app.
  • Druk op ‘Algemeen’.
  • Druk op ‘Software-update’.
  • Je kunt nu iOS 14 downloaden.

Zorg dat je telefoon met wifi is verbonden en is aangesloten op het stopcontact. Het updaten kan namelijk even duren. Misschien slim om de update dus niet te doen op een moment dat je je telefoon nodig hebt!

Updaten: heel belangrijk

ios 14 updaten belangrijkKun je iOS 14 installeren? Wij raden je dit aan te doen. Updaten is namelijk erg belangrijk, want zo blijft je telefoon goed beveiligd. Het is natuurlijk leuk om nieuwe functies te krijgen, maar de beveiligings-updates van iOS 14 zijn ook hartstikke belangrijk. Nadat je iOS 14 installeert, ontvang je de komende maanden nog meer updates. Dit zijn kleinere verbeteringen aan het besturingssysteem en bevatten vooral bugfixes. Dit zijn kleine verbeteringen die foutjes uit de code halen om je telefoon sneller, zuiniger en veiliger te maken. Downloaden dus!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.