.

Je internet- en wifi-snelheid testen? Zo doe je het
Terug naar overzicht
8,131x gelezen

Heeft jouw internet de snelheid van een komeet, of valt er flink wat te klagen over de haperende verbinding? Je bent hoe dan ook vast en zeker benieuwd hoe snel jouw internet of wifi is. Daarbij kun je direct ontdekken hoe goed jouw internet scoort op download- en uploadsnelheid. Hoe? Dat lees je in dit blog.

Dit bepaalt jouw wifi-snelheid

Is er een grotere ergernis dan haperend internet? Het is flink irritant wanneer jij een serie probeert te streamen of een pagina probeert te laden en je internet blijft hangen. Of ben je heel erg tevreden, maar toch nieuwsgierig? Je bent vast benieuwd wat nu precies jouw internetsnelheid bepaalt. De snelheid van jouw internet heeft te maken met verschillende factoren.

Factor 1: Je thuissituatie

De snelheid van je internet hangt af van het feit of je thuis met meerdere mensen tegelijk aan het internetten bent. Hoe minder mensen er op hetzelfde netwerk zitten, hoe sneller je verbinding. Daarnaast speelt het ook mee wat je precies met het internet doet, is iedereen tegelijk aan het downloaden? Dan merkt iedereen thuis dat het internet trager is. Maken jullie thuis gebruik van moderne laptops of pc’s? Die zorgen automatisch voor sneller internet, waarbij oudere laptops en pc’s het tegenovergestelde effect hebben op je internetverbinding.

Factor 2: Je software en je hardware

Gebruik je veel ‘zware’ pagina’s tegelijk en heb je allerlei programma’s openstaan waarvoor je gebruikmaakt van je internetverbinding? Dan is dat zeker bepalend voor de snelheid van je wifi of internet. Daarnaast is een verbinding via een kabel altijd sneller dan een verbinding via wifi.

Factor 3: Je internetprovider

Ook je provider speelt mee bij de snelheid van je wifi. Niet alle providers bieden even snel vast internetnetwerk. Daarnaast kun je uit verschillende pakketten kiezen wanneer je je internet afsluit. Is je situatie sinds het afsluiten veranderd? Bijvoorbeeld doordat er meer mensen op het internet zitten, of doordat je veel thuiswerkt? Dan kan het zijn dat je toe bent aan een ander abonnement, je je huidige pakket moet upgraden, een nieuwe wifi-router moet aanvragen bij je provider. De apparatuur die je in het begin bij je abonnement gekregen hebt kan namelijk verouderd zijn en een moderne wifi-router kan een wereld van verschil maken voor je wifi-ontvangst in huis. Ook kan je provider je advies geven over eventuele wifi versterkers. Vooral als je in een groot en/of goed geïsoleerd huis woont, zijn wifi-versterkers vaak de oplossing.

Voordat je gaat testen

Voordat je je onderdompelt in de wondere wereld van de wifi-snelheid, is het van belang om op een aantal zaken te letten. Want je testresultaten kunnen anders flink tegenvallen, terwijl dat helemaal geen realistisch beeld geeft van de échte toestand van je internet.

Sluit je programma’s af

Heb je programma’s op je laptop, telefoon of pc openstaan? Sluit alle programma’s en apps af. Ja, echt alles! Want de programma’s die je hebt openstaan gebruiken je bandbreedte, en dit kan ervoor zorgen dat de uitslag van je snelheidstest minder goed is dan hij werkelijk is.

Sluit alle internetpagina’s

Heb je verschillende webbrowsers openstaan? Sluit alle pagina’s af. Alleen de internetpagina met de testpagina mag openstaan tijdens de test, anders geldt hetzelfde principe als hierboven; dan wordt de test negatief beïnvloedt.

Gebruik het internet alleen

Woon je met meerdere mensen samen in een huis, of gebruik je met meerdere mensen in het pand hetzelfde internet? Zorg dat alleen jij tijdens de test het internet gebruikt, zodat de uitslag niet wordt beïnvloed door de fanatieke internetters in je huis.

Zo test je jouw wifi-snelheid

Daar ga je! Je gaat je internet- of wifi-snelheid testen. Zorg dat je verbonden bent met je internetkabel of je wifi-netwerk voordat je begint. Wanneer je naar de gratis speedtest link gaat, via speedtest.net, zie je een aantal termen staan. Geen idee wat deze termen betekenen? Snappen we! We leggen het even uit.

 • ‘Ping’ betekent de connectie tot de server in milliseconden, dus hoe goed jouw verbinding is. Hoe lager, hoe beter.
 • ‘Download’ betekent de downloadsnelheid per mbps (megabit per seconde).
 • ‘Upload’ betekent de uploadsnelheid (bijvoorbeeld hoe snel je bestanden kunt versturen) per megabit per seconde.
 • Tijdens de test zie je de snelheidsmeter van minimaal tot maximaal schieten, en kun je direct zien hoe goed jouw wifi of internet scoort.
 • Een goede wifi-snelheid ligt rond de 200 Mbit en voor kabel ligt dit iets hoger. Wanneer je met een huishouden van ongeveer vier mensen gebruikmaakt van hetzelfde internet is een snelheid van 80 tot 100 Mbit goed.

De snelheid testen

Benieuwd hoe snel je wifi-netwerk is? Testen maar!

Zo werkt het:

 • Ga naar Speedtest.net of download de app (handig als je de ontvangst op verschillende plekken in huis wilt meten).
 • Druk op de ronde knop ‘Go’.
 • De meter begint eerst je ‘Ping’ te meten.
 • Vervolgens gaat de meter naar ‘Download’.
 • En als laatste wordt ‘Upload’ gemeten.
 • Is de test klaar? Dan schiet je scherm automatisch over in een scherm met de resultaten.

Download de Speedtest app voor Android of iOS.

Mobiel internet bij Simyo

Wanneer je op je telefoon zit en geen wifi-netwerk in de buurt hebt, maak je automatisch gebruik van je internetbundel. Je mobiele internet, ofwel het dataverkeer, loopt bij Simyo via het netwerk van KPN. Bij de snelheid van het mobiele netwerk maken we onderscheid tussen twee verschillende soorten snelheden: de maximale en de praktische snelheid. De maximale datasnelheid is, zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden, de maximale snelheid die gerealiseerd kan worden met je Simyo aansluiting. De praktische snelheid is een schatting van de gemiddelde snelheid die je in de praktijk kunt verwachten, bij het downloaden van bestanden.

Hoe snel jij jouw internet op je mobiel ervaart hangt af van bijvoorbeeld je locatie (afgelegen of centraal), medegebruikers (een drukke omgeving), de apps die je gebruikt, of je in beweging bent (in de trein bijvoorbeeld) en je toestel. Wil je weten hoe snel jouw mobiele verbinding is? Dat meet je op precies dezelfde manier als we hierboven voor wifi omschrijven, door middel van de Ookla Speedtest.net app. Maar let wel op: deze test download in korte tijd veel data en kan je dus veel MB’s van je internetbundel kosten als je het vaak achter elkaar doet.

4G
Maximale snelheid 256 Mbps*
Praktische snelheid 50 Mbps*

*Mbps (megabit per seconde)

Snel surfen met Simyo

Met jouw Sim Only of Prepaid internet bij Simyo zit je wel goed. Simyo is namelijk al 22 keer uitgeroepen tot de beste provider door de Consumentenbond. Eén van de punten waar Simyo heel goed op scoort is - je raadt het al - het snelle en stabiele internet. Wil jij je internetbundel verhogen of verlagen? Dat kan wanneer jij dat wilt in de Mijn Simyo app of via Mijn Simyo.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.