.

Snelheid 4G Simyo
Terug naar overzicht
19,034x gelezen

Op je smartphone kun je op verschillende manieren mobiel internetten. Drie, om precies te zijn: via wifi, 3G en 4G. Maar hoe snel is elke manier nu eigenlijk? Tijd om dat uit te zoeken!

Wat is wifi?

Snelheid 4G wifi SimyoWifi is draadloos internetten via een vaste internetverbinding. Vast internet komt binnen via de kabel. Een wifi-modem zorgt ervoor dat je via deze verbinding draadloos kunt internetten op je  telefoon, tablet of computer. Hierdoor heeft je telefoon (gelukkig) dus geen kabel nodig om te internetten. De gemiddelde snelheid van wifi is in Nederland 17,3 megabit (Mbit) per seconde. Dat komt neer op ongeveer 2,1 megabyte (MB) per seconde.

Het verschil tussen Mbit en MB

Mbit en MB is niet hetzelfde. Mbit wordt gebruikt voor het meten van de snelheid van het versturen en ontvangen van bestanden. MB wordt gebruikt voor het meten van de hoeveelheid opslaggeheugen op je apparaat. Omdat de internetbundel van je Sim Only abonnement ook uit MB´s bestaat, rekenen we voor je uit hoeveel MB per seconde je via wifi, 3G of 4G gemiddeld verbruikt.

Wat is 3G?

Snelheid 4G 3G Simyo3G is een vorm van mobiel internet. Hiermee internet je via het netwerk van je mobiele provider. Dit gaat via zendmasten en dus niet via een wifi-modem, zodat je overal onderweg verbinding hebt. 3G is de afkorting voor derde generatie van mobiele netwerken. De gemiddelde snelheid van 3G internet in Nederland is 7 Mbit per seconde, wat neerkomt op ongeveer 0,9 MB per seconde.

Wat is 4G?

4GSnelheid 4G Simyo is de opvolger van 3G en de nieuwste generatie van mobiel internet. 4G is overal in Nederland beschikbaar en het is een stuk sneller dan zijn voorganger. De gemiddelde 4G snelheid in Nederland is 20 Mbit per seconde en de topsnelheid van 4G-internet bij Simyo is 150 Mbit per seconde. In de praktijk komt dit neer op een gemiddelde snelheid van 2,5 MB per seconde en een topsnelheid van 18,75 MB per seconde. Deze topsnelheid is haalbaar als je dicht in de buurt bent van een zendmast. Zodra de afstand groter wordt en er meer mensen op het netwerk zitten, zal de snelheid afnemen. Vandaar dat we uitgaan van 2,5 MB per seconde, een snelheid die op de meeste plekken goed haalbaar is met 4G.

Dit kun je met wifi, 3G en 4G

Snelheid 4G mogelijkheden SimyoLeuk en aardig natuurlijk, al die MB’s en gemiddelde snelheden. Maar wat kun je met deze snelheden in de praktijk? Daarvoor voerden we een aantal ‘proefjes’ uit. Wij zochten uit wat je in tien seconden tijd met wifi, 3G en 4G kunt doen.

Hierbij gaan we uit van de gemiddelde snelheid per type internet:

 • Wifi: 2,1 MB per seconde
 • 3G: 0,9 MB per seconde
 • 4G: 2,5 MB per seconde

Goed om te weten als je thuis aan het vergelijken slaat: de snelheid kan per situatie verschillen. Zit je bijvoorbeeld ver van je wifi-modem af? Dan is de internetsnelheid via wifi bijvoorbeeld lager. Gebruiken veel mensen in je buurt ook mobiel internet? Dit verlaagt mogelijk de snelheid van je mobiele internet. Je kunt dit vergelijken met de snelweg: zodra het druk is, ontstaat er file en rijdt iedereen langzaam. Een drukke digitale snelweg zorgt dus voor een minder hoge topsnelheid.

Hoeveel liedjes kan ik in tien seconden offline opslaan?

De tijd dat je liedjes vooraf op je telefoon zet is sinds de komst van streamingdiensten als Spotify, Deezer en Apple Music allang verleden tijd. Tegenwoordig ‘stream’ je liedjes: hierbij beluister je nummers direct van het internet. Toch kun je via deze streamingdiensten je nummers ook offline opslaan. De app bewaart het nummer na het streamen dan op je telefoon. Luister je het nummer daarna nog een keer? Dan beluister je ‘m zonder MB’s te verbruiken.

Proef: Een gemiddeld nummer duurt 4 minuten en kost je per minuut 1,2 MB. Dat is dus 4,8 MB per nummer. Hoeveel liedjes kan ik met wifi, 3G en 4G in tien seconde offline opslaan?

De uitslag:

 • Wifi: 4,3 liedjes
 • 3G: 2,1 liedjes
 • 4G: 5,2 liedjes

Hoeveel foto’s verstuur ik in tien seconden via WhatsApp?

Snelheid 4G foto's versturen WhatsApp SimyoBen je lekker een weekendje weg naar een mooie stad? Dan vindt je familie het vast leuk om daar mooie foto’s van te zien. WhatsApp is hiervoor natuurlijk de ideale app, want hiermee verstuur je makkelijk en snel je mooiste foto’s. Bovendien verkleint de app foto’s automatisch, zodat het datagebruik binnen de perken blijft. Voor het verkleinen van de foto’s heeft WhatsApp echter wel tijd nodig. Het hangt van je telefoon af hoe lang dat duurt. Voor de proef gebruikten we daarom alleen foto’s die al door WhatsApp zijn verkleind.

Proef: WhatsApp verkleint foto’s gemiddeld naar 150 kilobyte. Hoeveel foto’s kun je met wifi, 3G en 4G in tien seconde versturen?

De uitslag:

 • Wifi: 140 foto’s
 • 3G: 60 foto’s
 • 4G: 167 foto’s

Hoeveel minuten video kan ik in tien seconden offline opslaan?

Via apps als YouTube en Netflix kun je tegenwoordig vlogs, films, series en andere video’s offline opslaan. Je weet dan zeker dat je deze video’s overal kunt kijken. Ze staan dan namelijk op het opslaggeheugen van je telefoon en je hebt hiervoor geen internetverbinding nodig om ze te bekijken.

Proef: Eén minuut aan HD-video is ongeveer 15 MB groot. Hoeveel minuten video kan ik met wifi, 3G en 4G in tien seconde offline opslaan?

Uitslag:

 • Wifi: 1 minuut en 25 seconde HD-video
 • 3G: 35 seconde HD-video
 • 4G: 1 minuut en 40 seconde HD-video

En de winnaar is…

Met 5,2 liedjes, 167 foto’s en 1 minuut en 40 seconde aan HD-video is 4G duidelijk het snelste type internet. Wifi is een goede tweede, maar kan het gemiddeld genomen toch écht niet bolwerken tegenover 4G. 3G is duidelijk de langzaamste van de drie: 4G is meer dan twee keer zo snel.

Snelheid 4G wifi 3G Simyo

Hoe zit het met 4G bij Simyo?

Snelheid 4G Simyo Bij Simyo kun je standaard mobiel internetten via 4G. Tip: gebruik naast 4G ook altijd wifi waar mogelijk. Zeker als je apps downloadt of updates installeert. Verbruikte data via wifi gaat namelijk niet van je Sim Only internetbundel af. Dat scheelt dus bruikbare MB’s! Wil je via het langzamere 3G internetten om data te besparen? Bij veel smartphones kun je instellen dat je alleen via 3G mobiel kunt internetten.

Wat is jouw favoriete type internet?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.