Hoeveel opslagruimte heeft je telefoon écht?

Telefoons & Tech

Wist je dat de opslagruimte van je telefoon deels in gebruik wordt genomen door software die niet van jou is? Als er 16 gigabyte op de verpakking van een nieuwe telefoon staat, dan geeft het scherm aan dat er bijvoorbeeld 12 gigabyte ‘beschikbaar geheugen’ is. We leggen je uit hoe dit komt, hoeveel opslagruimte beschikbaar is bij nieuwe telefoons en hoe je tips kunt toepassen om zoveel mogelijk beschikbaar geheugen op je telefoon over te houden.

Opslagruimte telefoon

Waar is al het geheugen heen?

Het installeren van software neemt opslagruimte in beslag. Een voorbeeld van zulke software op telefoons is het besturingssysteem (Android, iOS of Windows Phone). De grootte van deze besturingssystemen verschillen. Daarnaast plaatsen veel fabrikanten (bv. Samsung) op de telefoons nog extra software. Dit zijn bijvoorbeeld apps en skins met iconen en achtergronden, zodat de fabrikant zich op softwaregebied kan onderscheiden. Dergelijke software neemt opslagruimte in, zodat niet de volledige 8, 16 of 32 gigabyte ter beschikking is. Wat overblijft is jouw beschikbare opslagruimte.

Hoeveel blijft er werkelijk over?

Onderzoek van Which (Verenigd Koninkrijk) toont aan dat er grote verschillen zijn in de beschikbare opslagruimte van telefoons. De beschikbare opslagruimtes van telefoons met een maximale opslagruimte van 16 gigabyte zijn als volgt:

–      iPhone 5c: 12,6 gigabyte (79%)

–      Google Nexus 5: 12,28 gigabyte (77%)

–      iPhone 5s: 12,2 gigabyte (76%)

–      HTC One Mini: 10,44 gigabyte (65%)

–      Samsung Galaxy S4: 8,56 gigabyte (53%)

In het onderzoek lees je verder hoeveel beschikbare opslagruimte andere telefoons overhouden.

Hoe vergroot ik mijn beschikbare opslagruimte?

Ten eerste kan je de beschikbare opslagruimte vergroten door bestanden (die je niet of nauwelijks gebruikt) te verwijderen of te verplaatsen. Via de instellingen van je telefoon vind je hoeveel geheugen bestanden (zoals apps, foto’s en muziek) in beslag nemen. Ook kan je bijvoorbeeld foto’s exporteren naar je computer of via Wi-Fi in de cloud zetten zodat ze geen ruimte meer innemen op je telefoon.

Daarnaast is de opslagruimte van veel telefoons uitbreidbaar met een (micro-)SD kaart. Een kaart van bijvoorbeeld 32 gigabyte aan extra opslagruimte kost ongeveer €30,-. Echter, niet alle telefoons (o.a. iPhones en de HTC One) hebben een uitbreidbaar geheugen. Bij deze telefoons kan je alleen bij de aanschaf kiezen voor extra geheugen.

Verder zijn er grote verschillen tussen de groottes van besturingssystemen. Van alle besturingssystemen is Windows Phone het kleins. Je houdt dus met een Windows Phone de meeste beschikbare opslagruimte over. Hierna volgen iOS en Blackberry. Het Android systeem is het grootst, en op deze telefoons houd je dus relatief het minste beschikbare geheugen over. Lees er meer over via de consumentenbond.

Conclusie

Nu weet je hoe het komt dat een nieuwe telefoon nooit dezelfde hoeveelheid beschikbaar geheugen heeft als er op de verpakking staat. Per telefoon zijn hierin grote verschillen, die veroorzaakt worden door het soort besturingssysteem en de fabrikant. Met bovenstaande tips zorg je ervoor dat je weet hoe je ruimte vrijmaakt op je telefoon.

Heb jij nog tips om opslagruimte over te houden? Laat het ons weten op ons forum en help hiermee een ander.