.

Anroid One: veilig, snel en altijd up-to-date simyo
Terug naar overzicht
33,670x gelezen

De beste Android One-smartphones krijgen hun Google updates bijna net zo snel als Google’s eigen Pixels. Ze draaien op het Android besturingssysteem in zijn puurste vorm, ook wel Stock Android genoemd. Heb je een Android One telefoon, dan heeft de fabrikant Google’s Android ontwerp zoveel mogelijk intact gelaten en niet allerlei eigen apps en skins toegevoegd. En dat heeft zo zijn voordelen.

Wat is Android One?

wat is android one google simyoOk, dit wordt een beetje technisch maar we proberen het simpel te houden. Het Android besturingssysteem is open source. Dit betekent dat fabrikanten er hun eigen draai aan kunnen geven en dat doen de meesten dan ook. Maar wie Android One telefoons maakt, moet zich aan de eisen van Google houden. De hardware van een smartphone met het Android One keurmerk moet aan de kwaliteitseisen van Google voldoen. Soms helpt Google zelfs  bij de ontwikkeling van de soft- en hardware van deze toestellen. Verder mogen ze weinig vooraf geïnstalleerde apps meeleveren. Android One-telefoons krijgen minimaal twee jaar software upgrades en drie jaar beveiligingsupdates. Daarnaast is de Android-versie op de smartphone altijd origineel, wat hem snel en stabiel maakt.

Wat zijn de voordelen van Android One?

Zo’n intact gelaten Android-versie heeft voordelen. Zo blijft je toestel snel, krijg je sneller updates van Google dan wanneer je een gewoon Android toestel hebt, bespaar je opslagruimte en heb je alle ruimte om je toestel naar eigen smaak in te richten. Oh, en Android One telefoons zijn doorgaans betaalbaar en daarmee een goede match met een Sim Only abonnement.

Vooraan in de rij bij updates

android one softwareupdates simyoOk, Google’s eigen telefoons met ‘stock Android’, zoals de Pixel lijn, zijn als eerste aan de beurt als er updates zijn, maar de Android One toestellen zijn een goede tweede. Hoe minder fabrikanten jouw toestel hebben getweakt, hoe sneller je doorgaans updates binnen hebt. Ze hoeven dan niet eerst de updates aan hun eigen versie van het systeem aan te passen. En hoe sneller je de updates hebt, hoe veiliger je telefoon. Want malware en ander gespuis krijgt jouw toestel niet te pakken. 

Sneller

Geen onnodige ballast en aanpassingen betekent een snellere telefoon. Ook de hardware van Android One-telefoons moeten van Google aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, zodat ze snel in gebruik zijn en blijven. En dat is fijn, want niemand wordt blij van haperende mobieltjes. Het zorgt er zelfs voor dat je batterij langer meegaat.

Opslagruimte besparen

Een Android One is vrij van door de fabrikant geïnstalleerde apps waar je niet van af komt. Het besturingssysteem neemt dus minder opslagruimte in beslag dan telefoons met een gewijzigde versie van het besturingssysteem. Die extra ruimte kun je mooi voor de écht interessante dingen gebruiken.

Personaliseren

Met een Android One telefoon heb je alle ruimte om je toestel naar eigen smaak in te richten en de apps toe te voegen die je wel gebruikt. Maak er wat moois van!

Simpel in gebruik

android one gsimpel in gebruik simyoOmdat Android One zo clean is, is het heel overzichtelijk en daardoor simpel in gebruik. Waag je de overstap van iOS naar Android, dan ben je snel gewend met Android One. Het is een fijne basis.

Heeft Android One ook nadelen?

Elk voordeel heeft zijn nadeel maar in dit geval zijn de voordelen ruim in de meerderheid. Maar als we dan wat moeten noemen is het dit:

Niet heel vernieuwend

Een voordeel voor de een, maar een nadeel voor de ander. Android One-telefoons zijn niet per se heel origineel of vernieuwend. Je zou ze misschien zelfs een beetje saai kunnen noemen. Zeker als jij wel houdt van een animatie hier en een tierelantijntje daar.

Beperkt aanbod

Vooral Motorola en Nokia zijn aanhangers van Android One. En eerder Xiaomi, maar die fabrikant heeft vorig jaar besloten geen Android One toestellen meer uit te brengen. Het aanbod is daardoor nogal beperkt en ook beperkter dan Google had gehoopt. Wij hebben de vijf beste Android One-telefoons voor je op een rij gezet.

Wat is het verschil tussen stock Android en Android One?

Wat is het verschil tussen stock Android en Android One simyoStock Android, Android One en dan is er ook nog Android Go, we kunnen ons voorstellen dat je er soms weinig meer van begrijpt. Want wat is nou wat? Om te beginnen: alle drie de systemen komen van het Google nest. Stock Android staat standaard alleen op toestellen die ook echt van Google zijn en is de basisversie van het besturingssysteem. Android One kun je zien als een keurmerk voor toestellen die niet van Google zijn, met een ‘kale’ versie van Android dat een ‘stock Android-ervaring’ geeft. Android Go vind je meestal op de goedkopere telefoons, onder de 100 euro. Het is een uitgeklede, zeg maar ‘light’ versie van Android, met Go-varianten van apps. Deze zijn lichter verteerbaar voor de vaak minder sterke toestellen waar ze op staan. 

Stock Android vs. Android One

Stock Android en Android One liggen dicht bij elkaar. Daarom nog even de voornaamste verschillen tussen stock Android en Android One handig in een overzicht.

stock Android Android One
Herkomst Zowel de telefoon als de software komen van Google Alleen de software komt van Google
Updates en upgrades Google zorgt voor de updates en upgrades zolang als dat nodig is en zodra ze gereed zijn. Je bent verzekerd van 2 jaar lang de laatste Android updates en 3 jaar beveiligingsupdates. Je moet iets langer wachten op deze updates.
Apps Toestel komt met het minimum aan apps Toestel heeft meer voorgeïnstalleerde Google apps

Waarom heeft Google Android One bedacht?

Android One was in eerste instantie bedacht voor goedkopere toestellen in opkomende markten. Maar in 2017 heeft Android One zichzelf heruitgevonden en nu is het juist een kwaliteitslabel voor middensegment - en duurdere telefoons. Het oorspronkelijke Android One is vervangen door Android Go.

Met het Android One-keurmerk kunnen fabrikanten zelf invullen hoe de ideale Android-telefoon eruitziet. De achterliggende gedachte is hetzelfde als bij de vroegere Nexus-telefoons: de klant krijgt een telefoon met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ideaal dus als je een goede, maar betaalbare smartphone zoekt om te gebruiken voor je Sim Only abonnement.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.