.

Google Pixel 8 vs Pixel 8a
Terug naar overzicht
8,846x gelezen

Eén letter, een wereld van verschil. Of toch niet? In dit blog lees je alles over de Google Pixel 8 en de Google Pixel 8a: wat de verschillen zijn, maar ook hoe de twee toestellen overeenkomen. Want overeenkomsten, die zijn er. Wat die zijn, lees je in dit blog. En de prijs, die vergeten we natuurlijk ook niet.

Het design van de Google Pixel 8 vs Google Pixel 8a

Zo op het eerste oog lijken de Google Pixel 8 en de Google Pixel 8a veel op elkaar. Je moet goed kijken wil je de verschillen zien: de Pixel 8a heeft wat rondere hoeken en een smallere camerabalk aan de achterkant. De Google Pixel 8a heeft daarnaast een 6,1 inch scherm, terwijl de Pixel 8 met 6,2 inch nét groter is. Het scherm van de 8a heeft trouwens wat dikkere schermranden. Dat zie je, maar voel je ook wel als je het toestel in handen neemt. Laten we dat eens doen.

Pak je de toestellen op, dan zul je het verschil sneller merken: de Pixel 8 heeft een glazen achterkant, terwijl die van de 8a van kunststof is. Nu we ze toch zo naast elkaar hebben:
De Google Pixel 8 komt in vier kleuren: obsidiaan (zwart), grijsgroen, roze en muntgroen. De Google Pixel 8a ook, maar met nét wat variaties: obsidiaan (zwart), aloë (lichtgroen), baaiblauw (spreekt voor zich) en porselein (wit).

Zoek de verschillen: de schermen van de Google Pixel 8 en 8a

Tijd om naar het display te kijken. Behalve die 0,1 inch die de Google Pixel 8 groter is, zijn er qua prestaties geen verschillen te zien. Beide toestellen hebben een OLED-scherm met een resolutie van 1080 bij 2400 pixels. Qua helderheid hebben beide Pixels een max van 2000 nits. Als laatste hebben ze allebei een ververssnelheid van 120 Hz, waardoor je altijd een soepel beeld hebt, ook als je naar je favoriete serie of een sportwedstrijd kijkt. Dat zit dus wel goed.

Het materiaal – en daarmee de bescherming – is wel ietsje anders. Google zal ook wel hebben gedacht dat het verschil érgens in moet zetten. De Google Pixel 8 heeft een Corning Gorilla Glass Victus scherm terwijl de Google Pixel 8a een Corning Gorilla Glass 3 scherm heeft. Het Victus-label zorgt voor een betere bescherming tegen krassen en vallen. Vind je dat belangrijk, dan kun je beter voor de Google Pixel 8 gaan – of een goede screenprotector kopen.

De kwaliteit van de camera van de Google Pixel 8 en Google Pixel 8a

In de camerakwaliteit van de Google Pixel 8 en 8a zit wél een duidelijk verschil – en een verrassend verschil. De Google Pixel 8 heeft een goede set camera’s: 50 megapixel voor de hoofdcamera, 12 megapixel voor de ultra-wide camera en een selfiecamera van 10,5 megapixel. Google belooft prachtige foto’s en geweldige video’s, telkens weer. Met het aantal megapixels zit het ook meer dan goed. De Google Pixel 8a heeft camera’s met méér megapixels: een hoofdcamera van 64 megapixel, een ultra-wide camera van 13 megapixel en ook een selfiecamera van 13 megapixel.

Maar let op: de megapixels zeggen ook niet alles. Bij camerasensoren geldt dat hoe groter de sensor, hoe meer licht er kan worden opgevangen en hoe gedetailleerder de foto wordt. De Pixel 8 heeft een grotere camerasensor voor de hoofdcamera, namelijk een 72mm, terwijl die van de Pixel 8a 41mm² groot is. Hierdoor zullen de foto’s van de 8a minder scherp zijn, ondanks de hogere megapixel.

In de praktijk zit de kwaliteit van de foto’s van beide toestellen zeker in de buurt, plus je kunt óók bij de 8a gebruikmaken van AI-functies als fotobewerking.

Google Pixel 8 vs. Google Pixel 8a: de processor

Beide toestellen draaien op de Tensor G3 Titan-chip van Google. En dat is mooi, want dankzij deze chip komen de verschillende AI-functionaliteiten van Android 14 goed tot hun recht. Van fotobewerking tot taalmodellen voor tekst en spraak. Als laatste zorgt de Tensor G3 voor een goede beveiliging van je telefoon, wat natuurlijk ook altijd fijn is. In andere woorden: met de chip van zowel de Pixel 8 als de Pixel 8a zit het eigenlijk gewoon hartstikke goed.

De batterij van de Google Pixel 8 en Google Pixel 8a

Beide toestellen zijn erg gemiddeld met een batterijcapaciteit van ongeveer 4500 mAh – 4575 mAh op voor Google Pixel 8 en 4492 mAh voor de Google Pixel 8a. Maar gemiddeld hoeft helemaal niet slecht te zijn. Met een accu van zo’n 4500 mAh kom je een heel eind, meestal gewoon tot het einde van de dag en 24 uur zou ook helemaal niet gek zijn. Je eigen verbruik heeft hierbij natuurlijk een grote impact: als je veel streamt, op sociale media scrollt of altijd bluetooth aan hebt staan, dan zal je batterij eerder leeg zijn.

Waar wél nog een verschil in zit, is de oplaadtijd. De Pixel 8 is in ongeveer een uurtje volledig opgeladen. Bij de Pixel 8a zal dat eerder 1,5 uur duren. De Pixel 8 ondersteunt namelijk een hoger wattage, waardoor ‘ie ongeveer 30% sneller oplaadt.

Specificaties: de plus- en minpunten van de Google Pixel 8 en 8a

Er zijn uiteindelijk niet gek veel verschillen tussen de Google Pixel 8 en 8a. De specificaties van het scherm zijn hetzelfde, ze hebben dezelfde chip en de batterij is ook vrijwel identiek. Je krijgt toegang tot dezelfde AI-functies, zoals Circle to Search en fotobewerking en beide toestellen hebben een werkgeheugen van 8 GB. De echte verschillen zitten ‘m in de bouw, interne opslag en camera.

Zoals we al eerder noemden heeft de Pixel 8a een achterkant van kunststof, terwijl die van de Pixel 8 van glas is. Daarnaast heeft de Pixel 8a dikkere schermranden en een smallere camerabalk aan de achterkant. De Google Pixel 8a is daarnaast nét wat kleiner met 6,1 inch tegenover het 6,2 inch scherm van de Pixel 8. Het scherm is ook van minder stevig glas.

Zowel de Pixel 8 als 8a geeft je de optie om te kiezen tussen een interne opslag van 128 en 256 GB, dus dat hoeft je keuze niet te beïnvloeden.

Waar de Pixel 8 qua bouw en interne opslag beter scoort of meer opties biedt, heeft de Google Pixel 8a camera’s met betere specificaties: een hoofdcamera van 64 megapixel, een ultra-wide camera van 13 megapixel en een selfiecamera van 13 megapixel – vergeleken met 50, 12 en 10,5 megapixel.

Als laatste zijn er nog de beveiligingsupdates. De Pixel 8 ontvangt nog beveiligingsupdates tot oktober 2030. Ga je voor de Pixel 8a? Dan ontvang je nog beveiligingsupdates tot mei 2031. Hiermee heb je met de Google Pixel 8a nog ongeveer een half jaar langer beveiligingsupdates, maar met beide zit je nog ruim 6 jaar goed.

Google Pixel 8 vs. Google Pixel 8a: de prijs

In de prijs zit wel degelijk een verschil. Ondanks de opvallende overeenkomsten, heeft de Google Pixel 8 een betere afwerking, een groter, beter beschermd scherm en ook een betere batterij. De Google Pixel 8 is dan ook het luxere model en daarmee een stuk prijziger. De Google Pixel 8 is beschikbaar vanaf € 799 voor het toestel met 128 GB aan interne opslag. De adviesprijs van de Google Pixel 8a is € 549, ook met 128 GB.

Sluit je bij Simyo een abonnement af, dan kun je er ook voor kiezen om een nieuw toestel te nemen. Je betaalt dan maandelijks wat extra, maar wel voor een scherpe prijs. Voor de Google Pixel 8 betaal je bij ons € 528 voor de variant met 128 GB. Voor de Google Pixel 8a betaal je € 408 in combinatie met een abonnement. Conclusie? Bij Simyo zit je sowieso goed qua prijs.

De belangrijkste verschillen tussen de Google Pixel 8 en Google Pixel 8a op een rijtje

Hieronder vind je nog eens alle specificaties van de Google Pixel 8 en de Google Pixel 8a. Zo kun je de belangrijkste specs nagaan en ze nog eens goed vergelijken.

Google Pixel 8 Google Pixel 8a
Display 6,2 inch 120Hz AMOLED display, met Corning Gorilla Glass Victus 6,1 inch 120Hz AMOLED display, met Gorilla Glass 3
Afmetingen 150,5 x 70,8 x 8,9 mm 152,1 x 72,6 x 8,9 mm
Processor Google Tensor G3 Google Tensor G3
Camera
  • Hoofdcamera: 50 megapixel
  • Ultra-wide camera: 12 megapixel 
  • Selfiecamera: 10,5 megapixel
  • Hoofdcamera: 64 megapixel
  • Ultra-wide camera: 13 megapixel 
  • Selfiecamera: 13 megapixel
Batterij 4575 mAh 4492 mAh
Werkgeheugen 8 GB 8 GB
Opslaggeheugen 128 GB of 256 GB 128 GB of 256 GB (enkel 128 GB bij Simyo)
Besturingssysteem Android 14 Android 14
Kleuren Obsidiaan (zwart)

Grijsgroen

Roze

Muntgroen

Obsidiaan (zwart)

Aloë (lichtgroen)

Baaiblauw 

Porselein (wit)

Adviesprijs los toestel (10-06-2024) Vanaf € 562 Vanaf € 502
Prijs in combinatie met een voordelig Simyo-abonnement Vanaf € 456 (nu tijdelijk met 144 euro korting!) € 360 (nu tijdelijk met 48 euro korting!)

Google Pixel 8 vs Google Pixel 8a

Ben je eruit, heb je al kunnen kiezen tussen de Google Pixel 8 en de Google Pixel 8a? Tussen luxe alleskunner en de scherp geprijsde topper? Met andere woorden, heb je kunnen besluiten of die ‘a’ wel of niet het verschil voor jou maakt? Wat je keuze ook is: je eindigt met een super toestel in je handen. Wil je jouw huidige Simyo abonnement verlengen met een nieuw toestel? Ga dan naar de Mijn Simyo-app of naar Mijn Simyo om jouw deal te sluiten.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.