Een goede smartphone-camera: meer dan alleen megapixel!

Telefoons & Tech

Termen als ISO, HDR en witbalans: na het lezen van dit blog weet jij er alles van. Wil jij nóg mooiere foto’s maken? Dan heb je een telefoon met een goede camera nodig. Zoek jij toevallig voor je Sim Only abonnement een nieuwe smartphone en maak je graag foto’s? Lees snel verder, want dan weet jij hoe je de telefoon met de beste camera herkent en schiet je straks op vakantie de mooiste kiekjes. Say cheeeeeeeese!

Meer dan alleen maar megapixel

Simyo ondSimyo smartphone-cameraerzoekt Vakantiegeld duimFoto’s die je met je smartphone-camera maakt zijn opgebouwd uit pixels. Een pixel is een gekleurd puntje in een digitaal beeld. Een foto die je met je smartphone-camera maakt, is een geheel van heel veel pixels bij elkaar. Het verschilt per camera om hoeveel pixels bij elkaar dit gaat.

De meeste mensen zoeken hun camera uit op basis van het aantal megapixel. Een megapixel is één miljoen pixels. Wist je dat het aantal megapixel helemaal niet zo belangrijk is? Het is weliswaar een indicatie voor hoe detailrijk foto’s zijn, maar een écht goede camera biedt veel meer dan alleen dat.

Voorbeeldje: de iPhone 6S heeft ‘maar’ een 8-megapixelcamera, terwijl veel telefoons een 13-megapixelcamera hebben. En toch maken deze smartphones minder mooie foto’s. Dit komt omdat andere onderdelen van de camera van de iPhone 6S beter zijn. Verderop in dit artikel lees je welke onderdelen we bedoelen, wat deze doen en hoe je erachter komt wat hiervan de kwaliteit is.

Smartphone-camera pixelsNog een weetje over megapixel: tegenwoordig vinden veel mensen het belangrijk dat ze in een hoge resolutie foto’s en video’s kunnen maken, omdat de beeldkwaliteit dan goed is. Hiervoor heb je minder megapixel nodig dan je denkt. Zo maak je met een 0,9-megapixelcamera al een HD-foto met een resolutie van 1280×720 pixels. Voor het maken van een Full HD-foto van 1920×1080 pixels heb je aan een 2,1-megapixelcamera al genoeg. Ja, wij verbaasden ons ook toen we dat te weten kwamen!

En dan tóch zoveel megapixel, waarom?

Simyo onderzoektSimyo onderzoekt smartphone-camera VakanSimyo onderzoekt nummerbehoudtiegeldToch hebben steeds meer smartphone-camera’s meer megapixel. Telefoons met 13-megapixelcamera’s zijn tegenwoordig geen uitzondering meer. Topmodellen van bijvoorbeeld Samsung en Sony zijn de uitschieters naar boven, met camera’s die foto’s maken in 16 tot wel 21 megapixel. In 2013 maakte Nokia het met de Lumia 1020 wel heel bont: deze telefoon had een 41-megapixelcamera!

Maar wat is nou het nut daarvan? Het is vooral handig als je foto’s heel groot wil uitprinten of bij het nabewerken een foto wil uitsnijden. Met meer megapixel doe je dat zonder verlies van kwaliteit.

Voorbeeldje. Als je het originele formaat van een 1-megapixelfoto uitprint, heeft deze een formaat van grofweg 11 bij 9 centimeter. Print je het originele formaat uit van een 16-megapixelfoto? Deze heeft dan een formaat van ongeveer 42 bij 28 centimeter. Als je met een 1-megapixelcamera en een 16-megapixelcamera precies dezelfde foto maakt, zijn er op de 16-megapixelfoto veel meer details te zien. Maar als je hem op een standaard formaat uitprint, valt het verschil dus mee.

Wat maakt een camera écht goed?

Om de perfecte vakantie te maken, heb je meer nodig dan alleen veel megapixel. Nee, de kwaliteit van andere camera-onderdelen moet óók in orde zijn om foto’s te maken die geschikt zijn voor in je fotoboek.

Sensor: groter is beter

Smartphone-camera sensorAls je een foto maakt, vangt de camerasensor het licht op. Deze zet hij om in elektrische signalen. Je telefoon tovert al deze signalen om tot één afbeelding. De kwaliteit van de foto hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van de sensor. Aan de hand van het formaat van de sensor weet je of die goed is. Een grotere sensor vang meer licht op en zorgt voor detailrijkere foto’s. Als jij het formaat van de sensor wil weten, zoek je op Google naar de specificaties van de smartphone. De camerasensor wordt aangeduid met ‘1/een getal’, ‘2/een getal’, enzovoorts.

Lens: ga voor glas!

Smartphone-camera lensHet belang van een goede sensor is duidelijk. Je hebt er alleen niets aan als de kwaliteit van de lens niet zo goed is. Deze laat namelijk het licht binnen dat de sensor opvangt. Veel smartphone-camera’s hebben een plastic lens, maar een goede camera heeft een lens van hoogwaardig glas. Het licht wordt met een glazen lens het beste opgevangen. Dit komt omdat glas het licht beter doorlaat naar de sensor dan plastic. Met een glazen lens zijn jouw foto’s daardoor scherper en realistischer.

Je kunt ook zelf een extra lens op je smartphone-camera plaatsen. Deze plaats je op de ingebouwde lens. Dit is vooral handig als je tijdens het fotograferen inzoomt, want daar is de gewone cameralens van je smartphone niet zo goed in. Een externe cameralens verbetert niet de fotokwaliteit, want het licht moet alsnog via de ingebouwde lens worden opgevangen door de camerasensor.

Diafragma: less is more

Smartphone-camera diafragmaBen jij altijd degene die tijdens een verjaardag de leukste foto’s maakt? Dan is het handig om bij het uitzoeken van een nieuwe telefoon te letten op het diafragma van de camera. Het diafragma bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt en is een indicatie of de camera ook onder donkere omstandigheden mooie foto’s kan maken.

De eenheid voor diafragma is ‘f/’ en hiervoor geldt ‘less is more’. Om je een voorbeeld te geven: de Samsung Galaxy S7, met een diafragma van f/1.7, maakt onder donkere omstandigheden mooiere foto’s dan zijn voorganger, de Galaxy S6. De belangrijkste reden hiervoor is dat deze een diafragma heeft van f/1.9.

Beeldstabilisatie: optisch > digitaal

Smartphone-camera beeldstabilisatieOm ook uit de losse pols mooie foto’s te maken, heb je een smartphone nodig met optische beeldstabilisatie. Hiermee zijn foto’s óók scherp als je hand een beetje beweegt. Deze feature is vooral handig als je graag video’s maakt. De kans dat het resultaat scherp is, is een stuk groter als je smartphone optische beeldstabilisatie heeft.

Het is niet vanzelfsprekend dat een telefoon optische beeldstabilisatie heeft. Veel smartphones hebben wél digitale beeldstabilisatie. De software van je camera-app maakt een onscherpe foto dan achteraf scherper. Deze foto is dan alsnog minder mooi dan een foto die met optische beeldstabilisatie is genomen, omdat die foto nooit onscherp is geweest.

Flitser: meer flitsers, betere belichting

Smartphone-camera flitserDe flitser kun je zien als een aanvulling op het diafragma. Onder donkere omstandigheden kan een flitser nét het verschil maken om een foto goed verlicht te krijgen. De meeste smartphone-camera’s hebben een flitser. Telefoons met twee of drie flitsers zorgen voor een beter resultaat dan een camera met maar één flitsertje. Als je telefoon meerdere flitsers heeft, bevinden deze zich naast elkaar.

Heeft je smartphone-camera een laag diafragma? Overweeg dan in het instellingenmenu van de camera-app van je telefoon de flitser uit te zetten. Dit zorgt dan waarschijnlijk voor realistischere resultaten.

Ook wel handig: uitbreidbaar geheugen

Smartphone-camera uitbreidbaar geheugenMaak jij dagelijks foto’s? Dan zal je zien dat je foto’s na een tijdje een groot deel van het opslaggeheugen van je telefoon in beslag nemen. Tip: zoek een telefoon uit waarin je een Micro SD-kaart kunt plaatsen. Zo raakt het opslaggeheugen van je telefoon niet vol.

Handig, want zo zorg je er tegelijkertijd ook voor dat je foto’s gemakkelijk op je computer zet. Je hoeft dan alleen maar het kaartje uit je telefoon te halen, deze in een SD-adaptertje te stoppen en ‘m in je computer te plaatsen. Wil je meer weten over het verplaatsen van foto’s? Lees dan vooral dit blog.

Selfies: waar moet je dan op letten?

Smartphone-camera selfieGeef het maar toe: ook jij maakt vast wel eens een selfie. Vind je dit leuk om te doen? Waarom zou je er dan niet rekening mee houden bij het uitzoeken van een nieuwe telefoon? Selfies maak je het beste met de ‘front camera’ van de telefoon, die – zoals de naam al doet vermoeden – aan de voorkant van de telefoon zit. Vaak zit ‘ie boven het scherm, zodat je je gezicht ziet voordat je de foto maakt. Niet elke telefoon heeft zo’n camera, al zijn er tegenwoordig meer smartphones mét ‘selfiecamera’ dan zonder.

De kwaliteit van een selfiecamera hangt, net als bij de ‘gewone’ camera, af van de eerdergenoemde elementen, zoals de lens, het diafragma en of hij een flitser heeft. Meestal is de selfiecamera minder goed dan de camera aan de achterkant van je telefoon. Zo is het niet vanzelfsprekend dat een selfiecamera een flitser heeft.

Steeds meer fabrikanten haken graag in op de selfiehype. HTC heeft met de Desire Eye bijvoorbeeld al een telefoon uitgebracht die aan de voor- en achterkant dezelfde, goede 13-megapixelcamera heeft. Het enige verschil tussen deze camera’s is dat de selfiecamera in een minder brede hoek foto’s maakt dan de camera aan de achterkant. De selfiecamera van de Desire Eye heeft dus, net als de camera aan de achterkant van de telefoon, bijvoorbeeld hetzelfde diafragma en dezelfde twee flitsers.

Last, maar zeker niet least: software

Smartphone-camera softwareStaat er bij jouw smartphone-camera een vinkje achter de bovengenoemde elementen? Hatsikidee! Tijd om op vakantie de ene topfoto na de andere te schieten, zodat je daarna een mooi fotoboek vol mooie herinneringen hebt. Neem je, voor je vertrekt, wel nog even dit blog door? Zo weet je precies welke camera-instellingen je aanpast om ook na ‘the golden hour’ de mooiste foto’s te maken. Alvast een fijne vakantie: Adios, ciao, bye en au revoir!