.

Terug naar overzicht
3,349x gelezen

Je wifiwachtwoord delen? Easy dankzij deze tips!

Een makkelijk wifiwachtwoord kun je simpel delen, maar is ook gevaarlijk. Een wachtwoord vol leestekens, cijfers en hoofdletters levert dan weer een hoop frustratie op bij je gasten. De oplossing? Een tool om je wifiwachtwoord te delen. Van een QR-code maken tot delen met één tik en een gastnetwerk opzetten: dit zijn de beste tips voor het delen van je wifiwachtwoord!

Weg met de wifiwachtwoordwanhoop

De meeste Nederlandse huishoudens nemen niet de moeite om het standaardwachtwoord van hun router te veranderen. Onverstandig, aangezien hackers dit wachtwoord in veel gevallen online kunnen opzoeken. Als mensen hun wachtwoord wél veranderen, kiezen ze vaak hele makkelijke wachtwoorden. Wist je bijvoorbeeld dat honderdduizenden Nederlanders wachtwoorden als 123456, welkom01, wachtwoord, amsterdam, feyenoord, voetbal, banaan en pokemon gebruiken? Lekker makkelijk om te onthouden en je kunt ze snel invoeren, maar door hackers zijn ze met speciale software binnen enkele seconden te kraken.

Een moeilijk wifiwachtwoord (dat makkelijk is te genereren via bijvoorbeeld deze site) is dus aan te raden. Een wachtwoord met allerlei leestekens, hoofdletters en kleine letters is echter ook lastig in te voeren. Door tikfoutjes kost het mensen vaak meerdere pogingen. Dankzij onze tips heb je allebei: een sterk wachtwoord dat niet gekraakt kan worden én het gemak dat gasten snel en zonder gedoe beschikken over je wifiwachtwoord.

Tip 1: snel delen vanaf Android-toestellen

Android 10 heeft een handige functie: bij instellingen kun je naar het wifinetwerk in kwestie gaan, daar een QR-code te zien krijgen en die gemakkelijk met mensen delen. Zij hoeven hem vervolgens alleen maar te scannen om verbinding te maken met het netwerk. Handig: dit is gebaseerd op de Wi-Fi Easy Connect-standaard van de WiFi Alliance voor het delen van inloggegevens en werkt daardoor zowel voor Android-toestellen als voor iPhones.

Android

De QR-code kun je scannen met de camera-app (mits je de app Google Lens hebt geïnstalleerd) of met het cameraknopje in de Google-app. Na het scannen druk je op de notificatie om verbinding te maken. Een andere mogelijkheid: in instellingen onder wifi druk je op ‘voeg netwerk toe’, nadat je de code hebt gescand druk je op de notificatie om verbinding te maken.

iPhone

In de camera-app kun je – mits de fotostand aanstaat – de QR-code scannen, vervolgens druk je op de notificatie om verbinding te maken.

 

Tip 2: QR-code aanmaken met je iPhone

Ook met je iPhone is het mogelijk om een QR-code aan te maken. Je kunt zelf aan de slag gaan met het creëren van een shortcut (uitleg), maar dat is best veel werk. In plaats daarvan kun je ook gewoon deze shortcut openen. De QR-code deel je vervolgens snel via bijvoorbeeld AirDrop, Berichten of e-mail.

Deze tip werkt alleen tussen twee iPhones. Zo moet het:

  1. Wifi en bluetooth dienen ingeschakeld te zijn op beide apparaten.
  2. Zorg allebei dat je het Apple ID-mailadres van de ander in je contactlijst hebt staan.
  3. De iPhone waarmee je het wachtwoord deelt, moet zijn ontgrendeld en verbonden met het wifinetwerk.
  4. De gast moet bij instellingen het wifinetwerk selecteren. 
  5. De verzender ziet dan een pop-up, tik op ‘Deel wachtwoord’ en dan op ‘Gereed’.

Tip 4: makkelijk copy-pasten met Google Lens

De Google-app, ook die voor iOS, heeft de Google Lens-functie. In de app klik je op het foto-icoontje. Zo kun je gemakkelijk een ‘foto’ van het wachtwoord op de router maken. De tekst kun je selecteren en kopiëren, waarna je het wachtwoord gemakkelijk kunt plakken in bijvoorbeeld WhatsApp of een e-mail. Heb je een iPhone? Deze functie zit straks standaard in iOS 15, dat in het najaar van 2021 wordt uitgerold. Je hebt de Google Lens dan dus niet meer nodig voor dit trucje.

Tip 5: QR-code maken via qifi.org

Wil je de QR-code makkelijk kunnen printen om ‘m bijvoorbeeld achterop je router of naast je router in de meterkast te plakken? Dan kun je ook eenvoudig een QR-code genereren via qifi.org.

Op de site vul je de naam van het netwerk (‘SSID’), de encryptiesoort (meestal WPA/WPA2) en het wachtwoord in, waarna je op ‘Generate!’drukt. De site genereert dan een QR-code die je kunt printen of opslaan als afbeelding. Goed om te weten: je wachtwoord is veilig; gegevens worden alleen in je lokale opslag opgeslagen en niet verstuurd naar de server van qifi.org.

Tip 6: gastnetwerk opzetten

Een gastnetwerk is afgeschermd van je eigen netwerk. Als dit netwerk wordt gehackt, gebeurt er dus niks met apparaten die op het hoofdnetwerk zitten. Je router zendt dan tegelijk een extra wifinetwerk uit met een andere netwerknaam (SSID). Dat kan een open netwerk zijn, maar het is altijd aan te raden om (op zijn minst) een makkelijk wachtwoord in te stellen.

Zo werkt het:

  • Eerst moet je inloggen in het menu van je router, kijk hiervoor in het boekje dat je van je internetprovider hebt gekregen.
  • In het menu zoek je naar iets als ‘guest network’ of ‘gastnetwerk’.
  • Hier kun je de naam van het netwerk en het wachtwoord invullen.
  • Eventueel kun je nog wat aanvullende instellingen doorvoeren, zoals het soort toegang dat de gasten krijgen.

Wat vind jij de makkelijkste manier om wifiwachtwoorden te delen?

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.