Navigeren in het buitenland SImyo

De beste navigatie-apps voor binnen- en buitenland

Slimme tips

Eindelijk! Lekker op vakantie met de auto naar Frankrijk. Maar op vreemd grondgebied kun je snel verdwalen. Niet met deze navigatie-apps, die een goede vervanger zijn van de ouderwetse wegenkaart.

Je herinnert je misschien nog wel hoe het vroeger ging op vakantie. Met de auto naar Frankrijk en dan in de middle of nowhere de weg kwijtraken. Zie dan in je beste Frans maar eens de weg terug te vinden. Eindeloos turen op de wegenkaart was de uitkomst. Dankzij navigatiesystemen is dat inmiddels wel verleden tijd, maar de beste en meest betaalbare optie is het downloaden van een navigatie-app op je smartphone. Een aantal van deze apps werken net zo goed als de navigatiesystemen van merken als TomTom of Garmin.

Kost gratis navigeren tóch data?

Simyo netwerkNavigatie-apps werken verschillend: sommige verbruiken géén data, andere juist wel. Zowel offline als online navigatie-apps hebben zo hun voor- als nadelen. Hieronder leggen we in het kort uit hoe offline en online navigatie-apps werken.

Offline navigatie-apps

Met deze apps download je van tevoren de wegenkaart. De app hoeft deze onderweg dus niet te downloaden en verbruikt hierdoor geen data. Offline navigatie-apps gebruiken alleen het GPS- en telefoonsignaal van je smartphone. In dit blog vertelden we al dat je met het gebruiken van GPS géén data verbruikt. Het nadeel van offline navigatie-apps is dat ze geen actuele verkeersinformatie tonen, omdat ze niet zijn verbonden met internet. Wel zijn er apps die offline navigeren én online verkeersinformatie kunnen downloaden.

Online navigatie-apps

Deze navigatie-apps verbruiken onderweg wél data. Dit komt omdat ze dan de wegenkaart moeten downloaden. Het is daarom verstandig online navigatie-apps niet in het buitenland te gebruiken, omdat Simyo geen buitenlandbundels heeft. Ga je een aantal weken naar het buitenland? Dan is het verstandig dat je via Mijn Simyo of de Mijn Simyo app je internetbundel uitzet of een kleinere internetbundel neemt. Om in het buitenland tóch te internetten, kun je op locatie een beveiligd wifi-netwerk gebruiken. Lees hier meer over openbare wifi-netwerken en je veiligheid.

Een voordeel van online navigatie-apps is dat ze ‘real time’ file-informatie kunnen tonen. De app waarschuwt je hiermee op tijd voor een file op je geplande route. Je kunt dan omrijden om de file te vermijden! Daarnaast zie je met online navigatie-apps van tevoren waar er aan de weg wordt gewerkt en waar flitspalen staan.

De beste navigatie-apps voor binnen- én buitenland

Hieronder bespreken we de beste online én offline navigatie-apps voor in binnen- en buitenland. Sommige werken zowel online als offline, om zo actuele verkeersinformatie te kunnen downloaden. De meeste zijn gratis, maar er zijn er een aantal die geld kosten.

De beste offline navigatie-apps

Here: gratis offline navigeren

Nokia HereDeze app is van Nokia en wordt standaard meegeleverd op de Lumia-smartphones van Microsoft. Je kunt ‘m ook gratis downloaden voor Android-smartphones en de iPhone. Met Nokia Here download je van tevoren elke wegenkaart naar keuze. De app geeft gesproken aanwijzingen in het Nederlands. Je kunt Nokia Here ook online laten werken. De app downloadt dan onderweg actuele verkeersinformatie.

Android-app

iOS-app

Windows Phone-app

Navigon: uitgebreid interface

NavigonNavigon is een app van TomTom-concurrent Garmin. De app is met 40 euro voor Android en 55 euro voor iOS niet gratis, maar werkt wel heel eenvoudig. Met de app download je van tevoren wegenkaarten, maar Navigon is ook online te gebruiken. Op die manier weet je waar de files staan. De app scoort vooral goed op stabiliteit. Daarnaast is de interface van de app heel uitgebreid. Je ziet precies op welke rijbaan je moet voorsorteren en je weet overal exact hoe hard je mag rijden.

Android-app

iOS-app

TomTom: tot op zekere hoogte gratis voor Android

TomTomDe Android-app van TomTom is gratis te downloaden. Je kunt elke maand een bepaald aantal kilometers gratis met de app navigeren, maar het onbeperkt gebruiken van de TomTom-app kost geld. Het aanbod van deze app is heel compleet. Zo kun je extra abonnementen nemen, waarmee je bijvoorbeeld in de app de locatie ziet van flitspalen. Je kunt offline navigeren en online verkeersinformatie downloaden. De iOS-app van TomTom kost 55 euro.

Android-app

iOS-app

De beste online navigatie-apps

Google Maps: goede verkeersinformatie

Google MapsMaps, de kaartendienst van Google, is heel veelzijdig. Je kunt satellietfoto’s bekijken en Streetview gebruiken om te kijken hoe straten eruitzien. Met de app kun je naast het bekijken van satellietfoto’s en gebruiken van Streetview ook navigeren. Dit werkt heel eenvoudig, namelijk door middel van aanwijzingen op het scherm van je smartphone en gesproken opdrachten in het Nederlands. Je kunt met Google Maps van tevoren de wegenkaarten van een bepaald gebied naar keuze downloaden, maar niet van een compleet land. Google Maps beschikt wel over zeer uitgebreide verkeersinformatie.

Android-app

iOS-app

Waze: informatieve navigatie-app

WazeWaze is een slimme navigatie-app van Google die weet waar er aan de weg wordt gewerkt en waar er files staan. Hierdoor vermijd je oponthoud. Het handige aan de app is dat je van tevoren precies kunt zien waar er problemen zijn: je wordt onderweg waarschijnlijk dus niet plotseling verrast door een file.

Android-app

iOS-app

Apple Maps: verkeersinformatie van TomTom

Apple MapsDe kaartendienst van Apple werkt ongeveer hetzelfde als Google Maps. Het handige aan Apple Maps is dat de app toegang heeft tot verkeersinformatie van TomTom. Je weet zo precies waar het druk op de weg is en waar niet. Een extra voordeel is dat Apple Maps de locatie van restaurants en cafés op je smartphone toont. Onderweg weet je dus waar je kunt stoppen voor een lekker hapje en drankje! Apple Maps is alleen beschikbaar voor de iPhone en staat hier van tevoren op geïnstalleerd.

Handige navigatie-accessoires voor in de auto

Heb je een bij jou passende navigatie-app gedownload, ben je klaar voor vertrek, maar mis je tóch nog iets? Het kunnen zomaar deze accessoires zijn, waarmee het onderweg net wat prettiger én veiliger navigeren is.

Voorkom een boete, koop een houdertje!

HouderEr zijn verschillende houdertjes te koop waarmee je een smartphone op je voorruit plakt. Deze werken hetzelfde als de zuignaphoudertjes van TomTom. Zo hoef je niet met de ene hand aan het stuur en in de andere hand je smartphone een route af te leggen. Dat is trouwens verboden en bovendien onveilig. Ziet de politie je autorijden met een smartphone in je hand? Dan krijg je een boete van 227 euro. Had je dan maar dat houdertje van een paar tientjes gekocht!

Autolader: ideaal voor lange ritten

AutoladerNavigeren met je smartphone kost stroom. Zeker wanneer je de app langere tijd gebruikt, is het verstandig om een auto-lader voor je smartphone mee te nemen. Hij valt hierdoor onderweg niet plotseling uit. Handig voor als je in onbekend gebied aan het navigeren bent.

Headset: comfortabel bellen onderweg

HeadsetEen autoheadset plaats je in één oor. Op deze manier bel je comfortabel en veilig in je auto. Je bent duidelijk verstaanbaar en je hoort precies wat er gezegd wordt. Een headset werkt beter dan de speaker van je smartphone. Bovendien heb je minder last van rijgeluiden.

Schermprojector: waan jezelf in de toekomst

Navdy is een soort beamer. Met deze accessoire zie je tijdens het rijden de af te leggen route op je voorruit. Voor Navdy moet je wel geld betalen: 375 euro.

 

Connected cars en navigatie-apps

Steeds meer auto’s zijn verbonden met het internet. Grote Tech-bedrijven zoals Apple en Google werken hard aan systemen die ervoor zorgen dat auto’s altijd online zijn. Met deze systemen verbind je je smartphone met je auto. Op die manier ontvang je bijvoorbeeld actuele verkeersinformatie, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Hoewel veel autofabrikanten de huidige systemen ondersteunen, zijn ze bang dat systemen van Apple en Google de eigen autosystemen van de fabrikanten gaan overnemen. Autofabrikanten willen de Tech-fabrikanten geen toegang geven tot informatie over het rijgedrag en brandstofverbruik. Dit heeft vooral te maken met de privacy van de gebruiker.

Android Auto

Android AutoGoogle kondigde Android Auto aan in 2014. Met dit systeem sluit je je Android-smartphone aan op je auto. Android Auto bestaat onder andere uit navigatie, maar je kunt ook door middel van gesproken opdrachten berichten versturen. Zo hoef je nooit je handen van het stuur te halen. Via Android Auto kun je ook met de geluidsinstallatie van je auto liedjes via Spotify afspelen. Hoewel het systeem van Google nog relatief nieuw is, ondersteunen meerdere autofabrikanten Android Auto, zoals Audi, Citroën, Renault, Fiat en Ford.

Apple CarPlay

Apple CarPlayMet CarPlay koppel je een iPhone aan je auto. Het prettige aan CarPlay is dat het écht een onderdeel van de besturing van je auto is. Zo kun je knoppen op het stuur en dashboard gebruiken om het systeem van Apple te bedienen. Daarnaast is er een touchscreen in het dashboard en een knop waarmee je spraakassistent Siri activeert. Op die manier kun je onderweg met je stem bijvoorbeeld een e-mail opstellen en versturen zonder dat je je handen van het stuur hoeft te halen. Apple CarPlay bestaat iets langer dan Android Auto en ook dit systeem wordt al door veel autofabrikanten ondersteunt, waaronder Toyota, Volkswagen, Peugeot en Mercedes.

Verkrijgbaarheid Auto en CarPlay

Simyo duidelijke voorwaardenSommige modellen van autofabrikanten zijn geschikt voor Android Auto of Apple CarPlay. Fabrikanten zijn van plan steeds meer nieuwe auto’s uit te rusten met de systemen van Apple of Google. Koop je een nieuwe auto en heb je interesse? Vraag dan aan de fabrikant of een van deze systemen wordt ondersteund. Auto’s die nu niet geschikt zijn voor Android Auto of Apple CarPlay, worden dat waarschijnlijk in de toekomst ook niet.