De beste navigatie-apps voor binnen- en buitenland

Slimme tips

‘Nee we moeten naar links. Oeps, we hadden toch naar rechts gemoeten.’ Geef toe, dit is ook jou wel eens overkomen. Tegenwoordig mogen we blij zijn dat er GPS-ontvangers in onze telefoons zijn geïnstalleerd. Zo raak je nooit meer de weg kwijt. Dit zijn de beste navigatie-apps.

Van A tot Z met Here WeGo

Deze app is van autofabrikanten Audi, BMW en Daimler en je kunt ‘m gratis downloaden  voor Android-smartphones en de iPhone. Met Here WeGo download je van tevoren elke wegenkaart naar keuze.Het handige van deze app is dat je hem dus offline kunt gebruiken, waardoor je geen data verbruikt. Als je zou willen kun je Here WeGo ook online laten  werken. De app downloadt dan onderweg actuele verkeersinformatie.

  • Here WeGo is gratis verkrijgbaar op iOS en Android

Nooit meer verdwalen met TomTom Go

Ook de TomTom Go app heeft offline en online mogelijkheden. Je kunt offline navigeren en online verkeersinformatie downloaden. TomTom heeft hiervoor een systeem ontwikkel  d waarmee alle navigatiesystemen van het bedrijf op anonieme basis hun GPS-signaal uploaden. Je app downloadt deze informatie, waardoor hij weet waar het druk is op de weg en waar niet. Je kunt elke maand maximaal 75 kilometer gratis navigeren, maar het onbeperkt gebruiken van de TomTom-app kost geld. Eén jaar TomTom Unlimited kost 19,99 euro, voor drie jaar betaal je 44,99 euro.

  • TomTom Go is (beperkt) gratis verkrijgbaar op iOS en Android

Google Maps: goede verkeersinformatie

Google Maps

Maps, de kaartendienst van Google, is heel veelzijdig. Naast navigeren kun je met deze app ook satellietfoto’s bekijken en Streetview gebruiken om te kijken hoe straten eruitzien. Ook kun je OV-reisinformatie bekijken en is het mogelijk om op naam te zoeken. Je hoeft dan niet het adres van een restaurant op te zoeken, maar zoekt in de app op de naam van het restaurant. Je kunt met Google Maps van tevoren de wegenkaarten van een bepaald gebied naar keuze downloaden. De wegenkaart van dat door jou bepaalde gebied mag maximaal 1725 MB groot zijn. Dit gebied is groot genoeg om de wegenkaart van heel Nederland en een deel van België en Duitsland te downloaden.

  • Google Maps is gratis verkrijgbaar op iOS en zit al standaard op een Android telefoon.

Vermijd files met Waze

Waze

Waze is een slimme navigatie-app van Google die weet waar er aan de weg wordt gewerkt  en waar er files staan. Hierdoor vermijd je oponthoud. Het handige aan de app is dat je van tevoren precies kunt zien waar er problemen zijn: je wordt onderweg waarschijnlijk dus niet plotseling verrast door een file.

  • Waze is gratis verkrijgbaar op Android

Apple Maps zorgt voor de smakelijke tussenstops

Apple Maps

De kaartendienst van Apple werkt ongeveer hetzelfde als Google Maps. Het handige aan Apple Maps is dat de app toegang heeft tot verkeersinformatie van TomTom. Je weet zo  precies waar het druk op de weg is en waar niet. Een extra voordeel ten opzichte van de meeste andere apps is dat Apple Maps de locatie van restaurants en cafés op je smartphone toont. Onderweg weet je dus waar je kunt stoppen voor een lekker hapje en drankje!

  • Apple Maps is standaard op de iPhone te vinden

Handige navigatie-accessoires voor in de auto

Heb je een bij jou passende navigatie-app gedownload, ben je klaar voor vertrek, maar mis je tóch nog iets? Het kunnen zomaar deze accessoires zijn, waarmee het onderweg net wat prettiger én veiliger navigeren is.

Voorkom een boete, koop een houdertje!

Houder

Er zijn verschillende houdertjes te koop waarmee je een smartphone op je voorruit plakt. Zo hoef je niet met de ene hand aan het stuur en in de andere hand je smartphone een route af te leggen. Dat is trouwens verboden en bovendien onveilig. Ziet de politie je autorijden met een smartphone in je hand? Dan krijg je een boete van 230 euro. Had je dan maar dat houdertje van een paar tientjes gekocht!

Autolader: ideaal voor lange ritten

Autolader

Navigeren met je smartphone kost stroom. Zeker wanneer je de app langere tijd gebruikt, is het verstandig om een auto-lader voor je smartphone mee te nemen. Hij valt hierdoor onderweg niet plotseling uit. Handig voor als je in onbekend gebied aan het navigeren bent.

Headset: comfortabel bellen onderweg

Headset

Een autoheadset plaats je in één oor. Op deze manier bel je comfortabel en veilig in je auto. Je bent duidelijk verstaanbaar en je hoort precies wat er gezegd wordt. Een headset werkt beter dan de speaker van je smartphone. Bovendien heb je minder last van rijgeluiden.

Nooit meer verdwalen, of toch niet?

Met de komst van navigatie-apps word je zo voor de deur van je eindbestemming afgeleverd. Het ‘gehannes’ met van die nét iets te grote wegenkaarten lijkt verleden tijd te zijn. Toch kan een app er weleens naast zitten: vertrouw dus ook op je eigen inschatting!

Ben jij ondanks, of juist dankzij, een navigatie-app weleens helemaal verkeerd gereden?

Discussie