De beste navigatie-apps voor binnen- en buitenland

Slimme tips

‘Volgens mij moeten we hier naar links… Oeps! We hadden tóch naar rechts gemoeten.’ Geef het gerust toe: ook jou is dit weleens overkomen, maar met de beste navigatie-apps gebeurt je dat niet nog een keer. Er zijn er een hoop, maar welke zijn nu echt goed? Lees hier welke navigatie-app het beste bij je past.

Wat is een navigatie-app?

wat is een navigatie-appEen navigatie-app is een smartphone-app die je de weg wijst. Met zo’n app voer je je bestemming in en vervolgens toont hij de snelste route. Aan de hand van het gps-signaal van je telefoon bepaalt hij de locatie op de kaart in de app. Onderweg geeft hij je daarna aanwijzingen welke kant je op moet.

De beste navigatie-apps

Voor Android en iOS zijn er veel goede navigatie-apps die je probleemloos van a naar b navigeren. Ontdek snel wat voor jou de beste navigatie-apps zijn!

Here WeGo: gratis alle wegenkaarten

navigatie-app here wegoHere WeGo is de navigatie-app die misschien wel het beste offline werkt. Vooraf kun je aangeven welke wegenkaarten je wilt downloaden. Alleen van Nederland? Of ook van andere landen? Aan jou de keuze. En het mooie is: deze zijn gratis te downloaden. Je kunt makkelijk aangeven of je de app alleen offline wilt gebruiken of dat je ook verkeersinformatie wilt ontvangen. Zo hou je mooi de controle over je Sim Only abonnement.

Wat extra informatie over deze app: hij was ooit van Nokia, maar is sinds een paar jaar in handen van autofabrikanten Audi, BMW en Daimler. Deze zijn van plan de wegenkaarten van deze app als basis te gebruiken voor de HD-wegenkaarten die zelfrijdende auto’s over een paar jaar krijgen.

Here WeGo is gratis voor en iOS en Android.

Google Maps: gebruiksvriendelijk en handig voor de fiets en het OV

google maps navigatie appGoogle Maps is ook één van de beste navigatie-apps. Deze app is vooral handig omdat je hiermee makkelijk met verschillende manieren van vervoer navigeert. Wil je weten wat de snelste wandelroute is? Of juist de snelste route voor de fiets, het OV of de auto? Dit geef je zelf makkelijk aan. Je kunt de app offline gebruiken, want je kunt zelfuitgekozen delen van de wegenkaart downloaden naar je telefoon. Ook Google Maps biedt, als je daar interesse in hebt, gratis verkeersinformatie. Ga je op de fiets met Google Maps navigeren? Dan is een smartphonehouder voor je fiets een aanrader, omdat je niet meer mag bellen op de fiets. Je mag dus niet meer met een telefoon in de hand fietsen.

Google Maps is gratis voor iOS en Android.

Waze: goede verkeersinformatie en alternatieve routes

waze navigatie-appMet Waze is de beste navigatie-app voor de auto als het gaat om verkeersinformatie. Waze weet wat er speelt. Van meldingen over het verkeer en gevaar op de weg tot welk tankstation het goedkoopste is. Ideaal om geld te besparen. En is er oponthoud op de weg? Dan bedenkt Waze een snellere, alternatieve route voor je.

Waze is gratis voor iOS en Android.

Handige navigatie-accessoires voor in de auto

Achter het stuur zit je niet op de telefoon. Welke accessoires zijn daarom onmisbaar voor een lange trip in de auto met een navigatie-app in gebruik?

Voorkom een boete, koop een houdertje!

navigatie-accessoires telefoonEr zijn verschillende telefoonhouders voor je auto zodat je duidelijk weet welke route je moet volgen. Zo hoef je niet met de ene hand aan het stuur en in de andere hand je smartphone een route af te leggen. Niet alleen onveilig, maar ook een dure grap. De boete op telefoneren achter het stuur is namelijk 230 euro. Kortom: een makkelijke keuze om een handige telefoonhouder te kopen!

Autolader: ideaal voor lange ritten

Navigeren met je smartphone kost stroom. Zeker wanneer je de app langere tijd gebruikt, is het verstandig om een auto-lader voor je smartphone mee te nemen. Hij valt hierdoor onderweg niet plotseling uit. Handig voor als je in onbekend gebied aan het navigeren bent.

Headset: comfortabel bellen onderweg

Een autoheadset plaats je in één oor, zodat je ook nog omgevingsgeluid hoort. Op deze manier bel je comfortabel en veilig in je auto. Je bent duidelijk verstaanbaar en je hoort precies wat er gezegd wordt. Een headset werkt beter dan de speaker van je smartphone. Bovendien heb je minder last van rijgeluiden.

Hoeveel data verbruikt een navigatie-app?

navigatie-app dataverbruikDe beste navigatie-apps zorgen ervoor dat je nooit verdwaalt en altijd aankomt. In binnen- én buitenland. Maar hoe zit dat met het dataverbruik voor je Sim Only internetbundel? Navigeren op je telefoon kán zonder MB’s te verbruiken, want gps verbruikt geen data. Het downloaden van de wegenkaart en eventueel de verkeersinformatie kost wél data. Veel MB’s zijn dat niet. Een uurtje navigeren via Google Maps kost je ongeveer 40 MB. Je kunt ook van tevoren via wifi een kaart downloaden om te voorkomen dat het je MB’s van je internetbundel kost.

Nooit meer verdwalen, of toch wel?

De beste navigatie-apps leveren je zo voor de deur van je eindbestemming af. Toch kan een app er weleens naast zitten: vertrouw dus ook op je eigen inschatting! Check, zeker bij een lange rit, altijd vooraf of de door de app bepaalde route inderdaad de beste is. Zo voorkom je dat je een landweggetje meepakt!

Ben jij ondanks, of juist dankzij, een navigatie-app weleens helemaal verkeerd gereden?

Discussie