De beste navigatie-apps Simyo

De beste navigatie-apps voor binnen- en buitenland

Slimme tips

‘Probeer om te draaien. Probeer om te draaien. Herberekenen.’ We zijn allemaal wel eens boos op de stem in onze routeplanner. Vooral als ‘ze’ in de war is of het GPS-signaal niet kan vinden. Toch waren we verder van huis geweest zonder deze routeplanner-apps, want: hoe ging dat ook al weer? Iets met een stratenboek? En die blauwe borden boven de snelweg, die waren er vast ook niet voor niks! Nee, we mogen blij zijn dat er GPS-ontvangers in onze telefoons zijn geïnstalleerd. Maar, hoe werkt het eigenlijk? Dat lees je in dit artikel. Ook bespreken we de beste navigatie-apps voor je smartphone.

Leve de GPS!

Simyo beste navigatie-apps GPSVerdwalen is zó 1981: nu we allemaal een smartphone in onze zak hebben weten we altijd waar we zijn. Maar wat gebeurt er zodra jij je mobiel vraagt om de juiste route? Dan maak je contact met het GPS-systeem, dat bestaat uit 24 satellieten die in zes vaste banen om de aarde draaien. Om te bepalen waar jij bent, moet de GPS-ontvanger in je telefoon twee dingen weten: de locatie van vier satellieten boven jou en de afstand tot elk van deze satelliet. Je telefoon berekent de afstand aan de hand van tijd: hoelang heeft het signaal nodig om de weg tussen telefoon en satelliet af te leggen? Dan zijn we er nog niet: de vierde satelliet controleert ook nog de tijdmeting van de andere drie, zodat het zo nauwkeurig mogelijk is. Zo maakt je telefoon een berekening. Als jij zover van deze drie satellieten bent en je bevindt je op de aarde (daar gaan we even vanuit), ontstaat er een overlapping met een snijpunt: dáár; waar jij nu staat dus! Wil je meer weten over GPS, bijvoorbeeld of het data gebruikt? In dit blog lees je er meer over.

In kaart brengen

De wereld bestaat uit duizenden wegen en landweggetjes, hoe krijg je die allemaal in het GPS-systeem? Dat is een hoop werk. Speciale auto’s (gegevensverzamelaars) rijden constant rond om veranderingen in kaart te brengen. Ook lucht- en satellietfoto’s worden grondig bestudeerd. Een hele klus, die toch al best goed geklaard is. Vooral wanneer je bedenkt dat landkaarten meestal al lang gedateerd waren voordat ze überhaupt de drukkerij hadden bereikt. Dus als je telefoon je weer eens niet heeft gewaarschuwd voor de allernieuwste wegversperring, denk dan maar: we komen van ver.

Nooit meer verdwaald

Simyo lekker bezigJe herinnert je misschien nog wel hoe het vroeger ging op vakantie. Met de auto naar Frankrijk en dan in de ‘middle of nowhere’ de weg kwijtraken. Zie dan in je beste Frans maar eens de weg terug te vinden. Dat is inmiddels verleden tijd. De beste en meest betaalbare optie is nu het downloaden van een navigatie-app op je smartphone voor vertrek. Een aantal van deze apps werken net zo goed als de navigatiesystemen van merken als TomTom of Garmin.

De beste navigatie-apps voor binnen- én buitenland

Hieronder bespreken we de beste online én offline navigatie-apps voor in binnen- en buitenland. Sommige werken zowel online als offline, om zo actuele verkeersinformatie te kunnen downloaden. De meeste zijn gratis, maar er zijn er een aantal die geld kosten. Je kunt de apps downloaden in de Apple App Store en Google Play Store.

De beste offline navigatie-apps

Simyo onderzoekt beste navigatie-appsOffline navigatie-apps zijn ideaal als je een kleine internetbundel hebt, je internetbundel op is of in het buitenland wil navigeren. Deze apps verbruiken namelijk geen data. Dit komt omdat je van tevoren via wifi de wegenkaart downloadt. Deze hoeft de app dan tijdens het navigeren niet te downloaden via mobiel internet. Sommige offline navigatie-apps hebben ook een online functie, bijvoorbeeld om verkeersinformatie te downloaden. Deze mogelijkheid kun je in het instellingenmenu van de app uitschakelen.

Here WeGo: gratis offline navigeren

Here WeGoDeze app is van autofabrikanten Audi, BMW en Daimler en je kunt ‘m gratis downloaden voor Android-smartphones en de iPhone. Met Here WeGo download je van tevoren elke wegenkaart naar keuze. De app geeft gesproken aanwijzingen in het Nederlands. Je kunt Here WeGo ook online laten werken. De app downloadt dan onderweg actuele verkeersinformatie.

TomTom: tot op zekere hoogte gratis voor Android

TomTomDe Android en iOS-app van TomTom zijn gratis te downloaden. Je kunt elke maand maximaal 75 kilometer gratis navigeren, maar het onbeperkt gebruiken van de TomTom-app kost geld. Het aanbod van deze app is heel compleet. Zo kun je aanvullende betaalde abonnementen nemen, waarmee je bijvoorbeeld in de app de locatie ziet van flitspalen. Je kunt offline navigeren en online verkeersinformatie downloaden. TomTom heeft hiervoor een systeem ontwikkeld waarmee alle navigatiesystemen van het bedrijf op anonieme basis hun GPS-signaal uploaden. Je app downloadt deze informatie, waardoor hij weet waar het druk is op de weg en waar niet. Eén jaar TomTom Unlimited kost 19,99 euro, voor drie jaar betaal je 44,99 euro

Navigon: uitgebreide interface

NavigonNavigon is een app van TomTom-concurrent Garmin. De interface van deze app is heel uitgebreid. Je ziet precies op welke rijbaan je moet voorsorteren en je weet overal exact hoe hard je mag rijden. De app is met 60 euro voor Android en 80 euro voor iOS niet gratis, maar werkt wel heel eenvoudig. Navigon is ook online te gebruiken. Op die manier weet je waar de files staan.

De beste online navigatie-apps

Online navigatie-apps verbruiken data, omdat ze tijdens het navigeren de wegenkaart downloaden via mobiel internet. Sommige apps verbruiken extra data voor het downloaden van verkeersinformatie. Hierdoor weet je waar files staan. We raden het gebruik van online navigatie-apps alleen aan als je een internetbundel van 2000 MB of meer hebt. De drie onderstaande apps zijn stuk voor stuk gratis.

Google Maps: goede verkeersinformatie

Google MapsMaps, de kaartendienst van Google, is heel veelzijdig. Naast navigeren kun je met deze app ook satellietfoto’s bekijken en Streetview gebruiken om te kijken hoe straten eruitzien. Ook kun je OV-reisinformatie bekijken en is het mogelijk om op naam te zoeken. Je hoeft dan niet het adres van een restaurant op te zoeken, maar zoekt in de app op de naam van het restaurant.

Het navigeren zelf werkt ook heel eenvoudig, namelijk door middel van aanwijzingen op het scherm van je smartphone en gesproken opdrachten in het Nederlands. Je kunt met Google Maps van tevoren de wegenkaarten van een bepaald gebied naar keuze downloaden. De wegenkaart van dat door jou bepaalde gebied mag maximaal 1725 MB groot zijn. Dit gebied is groot genoeg om de wegenkaart van heel Nederland en een deel van België en Duitsland te downloaden. Google Maps beschikt over zeer uitgebreide verkeersinformatie. De app gebruikt hiervoor een soortgelijk systeem als TomTom.

Waze: informatieve navigatie-app

WazeWaze is een slimme navigatie-app van Google die weet waar er aan de weg wordt gewerkt en waar er files staan. Hierdoor vermijd je oponthoud. Het handige aan de app is dat je van tevoren precies kunt zien waar er problemen zijn: je wordt onderweg waarschijnlijk dus niet plotseling verrast door een file.

Apple Maps: verkeersinformatie van TomTom

Apple MapsDe kaartendienst van Apple werkt ongeveer hetzelfde als Google Maps. Het handige aan Apple Maps is dat de app toegang heeft tot verkeersinformatie van TomTom. Je weet zo precies waar het druk op de weg is en waar niet. Een extra voordeel ten opzichte van de meeste andere apps is dat Apple Maps de locatie van restaurants en cafés op je smartphone toont. Onderweg weet je dus waar je kunt stoppen voor een lekker hapje en drankje! Apple Maps is alleen beschikbaar voor de iPhone en staat hier van tevoren op geïnstalleerd.

Handige navigatie-accessoires voor in de auto

Heb je een bij jou passende navigatie-app gedownload, ben je klaar voor vertrek, maar mis je tóch nog iets? Het kunnen zomaar deze accessoires zijn, waarmee het onderweg net wat prettiger én veiliger navigeren is.

Voorkom een boete, koop een houdertje!

HouderEr zijn verschillende houdertjes te koop waarmee je een smartphone op je voorruit plakt. Deze werken hetzelfde als de zuignaphoudertjes van TomTom. Zo hoef je niet met de ene hand aan het stuur en in de andere hand je smartphone een route af te leggen. Dat is trouwens verboden en bovendien onveilig. Ziet de politie je autorijden met een smartphone in je hand? Dan krijg je een boete van 230 euro. Had je dan maar dat houdertje van een paar tientjes gekocht!

Autolader: ideaal voor lange ritten

AutoladerNavigeren met je smartphone kost stroom. Zeker wanneer je de app langere tijd gebruikt, is het verstandig om een auto-lader voor je smartphone mee te nemen. Hij valt hierdoor onderweg niet plotseling uit. Handig voor als je in onbekend gebied aan het navigeren bent.

Headset: comfortabel bellen onderweg

HeadsetEen autoheadset plaats je in één oor. Op deze manier bel je comfortabel en veilig in je auto. Je bent duidelijk verstaanbaar en je hoort precies wat er gezegd wordt. Een headset werkt beter dan de speaker van je smartphone. Bovendien heb je minder last van rijgeluiden.

Connected cars en navigatie-apps

Steeds meer auto’s zijn verbonden met het internet. Grote Tech-bedrijven zoals Apple en Google werken hard aan systemen die ervoor zorgen dat auto’s altijd online zijn. Met deze systemen verbind je je smartphone met je auto. Op die manier ontvang je bijvoorbeeld actuele verkeersinformatie, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Autofabrikanten werken daar voor een groot gedeelte aan mee, maar ze willen de Tech-fabrikanten geen toegang geven tot informatie over het rijgedrag en brandstofverbruik. Dit heeft vooral te maken met de privacy van de gebruiker.

Android Auto

Android AutoGoogle kondigde Android Auto aan in 2014. Met dit systeem sluit je je Android-smartphone aan op je auto. Android Auto bestaat onder andere uit navigatie, maar je kunt ook door middel van gesproken opdrachten berichten versturen. Zo hoef je nooit je handen van het stuur te halen. Via Android Auto kun je ook met de geluidsinstallatie van je auto liedjes via Spotify afspelen. Tegenwoordig is Android Auto nog niet breed beschikbaar. De meeste nieuwe Audi-auto’s ondersteunen Android-auto, evenals een aantal auto’s van Honda, Hyundai, Kia, Mitsubishi en Volkswagen.

Apple CarPlay

Apple CarPlayMet CarPlay koppel je een iPhone aan je auto. Het prettige aan CarPlay is dat het écht een onderdeel van de besturing van je auto is. Zo kun je knoppen op het stuur en dashboard gebruiken om het systeem van Apple te bedienen. Daarnaast is er een touchscreen in het dashboard en een knop waarmee je spraakassistent Siri activeert. Op die manier kun je onderweg met je stem bijvoorbeeld een e-mail opstellen en versturen zonder dat je je handen van het stuur hoeft te halen. Apple CarPlay bestaat iets langer dan Android Auto en wordt door meer autofabrikanten ondersteund, waaronder Audi, BMW, Chevrolet, Citroën, Ford, Toyota, Volkswagen, Peugeot en Mercedes.

Nooit meer verdwalen, of toch niet?

Met de komst van navigatie-apps word je zo voor de deur van je eindbestemming afgeleverd. Het ‘gehannes’ met van die nét iets te grote wegenkaarten lijkt verleden tijd te zijn. Toch kan een app er weleens naast zitten: vertrouw dus ook op je eigen inschatting! Ben jij ondanks, of juist dankzij, een navigatie-app weleens helemaal verkeerd gereden?

Discussie