.

Terug naar overzicht
7,944x gelezen

Gelukkig is er binnen de meeste apps én de besturingssystemen Android en iOS veel aandacht voor privacy, maar helaas blijven er nog wat losse eindjes. Gelukkig zijn er allerlei apps die de puntjes op de i zetten. Met deze zeven apps zorg je ervoor dat je privacy op je telefoon wordt vergroot. 

#1: Access Dots toont gebruik camera, microfoon en GPS

Je kent het wel van je laptop: het lampje dat brandt als je webcam aanstaat. Zou iets soortgelijks ook niet ideaal zijn voor je telefoon? Wanneer je namelijk toestemming verleent voor het gebruik van je camera, microfoon of GPS, kan de app dit op de achtergrond daarna altijd stiekem doen. Vanaf iOS 14 hebben iPhones deze functie al: op je scherm krijg je een notificatie als een app probeert om je camera of microfoon te gebruiken. Sommige Android-telefoons beschikken over soortgelijke mogelijkheden. 

Heeft je Android-telefoon dit niet? Dan is er een oplossing. De Android-app Access Dots toont een indicator in de vorm van gekleurde puntjes bovenin het scherm wanneer een app (in het geheim) je camera, microfoon of GPS heeft aangezet. Een voordeel ten opzichte van de standaardfunctie van Android-telefoons met zo’n indicator, is dat deze app het een stuk duidelijker weergeeft. Bovendien slaat Access Dots de geschiedenis op, waardoor je altijd kunt terugkijken welke apps verdacht gedrag hebben vertoond. 

#2: Bouncer geeft je de controle over machtigingen

Veel mensen klikken blindelings op app-machtigingen, maar dit kan betekenen dat apps je locatie volgen of toegang tot je contacten krijgen zonder dat je je hier bewust van bent. Met de app Bouncer (Android, gratis) krijg je makkelijk controle over je machtigingen. De mogelijkheden zijn uitgebreider dan binnen het Android-besturingssysteem. Zo kun je bijvoorbeeld eenmalige toegang verlenen en instellen dat Facebook toestemming heeft om foto’s te taggen op locatie, maar dat het daarbuiten geen toegang heeft tot je locatie. De app houdt bovendien een logboek bij van alle gebruikte machtigingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor iPhones zijn apps zoals Bouncer niet beschikbaar. Wel kun je handmatig machtigingen veranderen. Druk binnen Instellingen op Privacy en dan op bijvoorbeeld Camera of Microfoon, waarna je een overzicht van de apps krijgt die toestemming hebben gevraagd. Per app kun je de machtiging in- of uitschakelen.

#3: Jumbo voor volledige controle over je social media

Instellingen van social media-platformen zoals Facebook en Twitter zijn ingewikkeld en veranderen aan de lopende band. Met de app Jumbo (Android en iPhone, gratis, extra functies tegen

betaling) zorg je dat er niet méér openbaar van je wordt dan je zelf wilt. De app koppelt direct met jouw accounts en kan bijvoorbeeld oude tweets en Facebook-posts automatisch verwijderen, zorgen dat Google jouw zoekhistorie niet gebruikt, instellen dat Google en Facebook jouw gegevens niet gebruiken voor advertentiedoeleinden, uitvinden of dat jouw gegevens zijn blootgesteld aan een datalek en het tracken van locatie beperken. 

#4: Norton App Lock vergrendelt je apps

Natuurlijk heb jij je telefoon vergrendeld met pincode, gezichtsherkenning, vingerafdruk of patroon (lees hier wat het veiligst is). Er zijn echter situaties waarin anderen in jouw telefoon kunnen komen. Je pincode of patroon kan immers worden afgekeken door een dief en misschien gebruik jij je telefoon wel samen met je partner, een collega of je kinderen. Daarom kan het handig zijn om apps weg te stoppen achter een extra beveiligingslaag. Norton App Lock (Android, gratis) is hiervoor een handige app. Je kunt zelf kiezen welke apps je extra beveiligt met een pincode, patroon of wachtwoord. Na drie verkeerde inlogpogingen wordt er een foto van de indringer genomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Norton-app is niet beschikbaar voor iPhones. Wat je wel kunt doen om je privacy te vergroten, is (zoals we uitleggen in dit artikel) het ‘verbergen’ van apps door ze in mappen te zetten. Zo’n map kan meerdere pagina’s bevatten, vanaf de tweede pagina zie je apps niet in de preview van de map. 

#5: Fing houdt je thuisnetwerk veilig

Wist je dat klokkenluider Edward Snowden rondreed in zijn auto en met zijn laptop op schoot inbrak op thuiswifinetwerken om in het geheim te kunnen communiceren met journalisten? Oké, de kans is vrij klein dat jou zoiets overkomt. Wat wel kan, is dat jij door bijvoorbeeld slecht beveiligde apparaten zoals een router of videodeurbel ongenode gasten op je netwerk krijgt. 

Met de app Fing (Android en iPhone, gratis maar extra functies tegen betaling) kun jij zien wie er op een bepaald moment allemaal op jouw netwerk zitten. Ook kun je de app bijvoorbeeld gebruiken om te kijken of er verborgen camera’s in je hotelkamer zitten (aangezien je alle apparaten in het netwerk kunt zien) en voor het ontvangen van waarschuwingen wanneer nieuwe apparaten verbinden met je netwerk.

 

#6: Twilio Authy maakt van tweefactorauthenticatie een eitje

We hebben het al eens uitgelegd in ons artikel over tweefactorauthenticatie (2FA): dit is een relatief makkelijke manier om een heleboel extra veiligheid – en dus privacy – toe te voegen. Omdat er na het invoeren van je wachtwoord nóg een factor nodig is (meestal een code die naar je telefoon wordt gestuurd) om te kunnen inloggen, kunnen kwaadwillenden niet op je accounts komen als je inloggegevens zijn buitgemaakt bij een hack of datalek. 

Twilio Authy (Android en iPhone) laat jou eenvoudig 2FA toepassen op je accounts. Met deze app, die je kunt gebruiken voor veel gangbare applicaties van bijvoorbeeld Google, Microsoft, Facebook, Dropbox en Evernote, beschik je over één tool om 2FA-codes te genereren voor ál je accounts. Oftewel: in plaats van een sms’je met een code, krijg je een code in deze app. De voordelen zijn duidelijk: je hoeft niet te wachten op sms’jes, naast je telefoon kun je Authy ook gebruiken op je tablet of laptop én je inbox puilt niet uit met verificatieberichten.

#7: Firefox Focus is de super privacyvriendelijke browser

De twee meestgebruikte mobiele browsers Chrome en Safari worden gemaakt door Google en Apple, die er niet bepaald bij gebaat zijn als je bijvoorbeeld advertenties blokkeert en trackcookies uitzet. 

Bij de mobiele browser Firefox Focus (Android en iPhone) is dit juist standaard

 ingesteld, waardoor je privacyvriendelijk, veilig en snel kunt browsen. Bovendien zit er bovenin het scherm een prullenbakknop. Daarmee kun je met één tikje je gehele browsegeschiedenis én al je opgeslagen wachtwoorden en cookies verwijderen.

 

 

 

Wat doe jij om de privacy op je telefoon te vergroten?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.