.

Wat moet je weten over app machtigingen
Terug naar overzicht
47,892x gelezen

Geef toe: hoe vaak tik jij zonder te lezen op ‘toestaan’? Waarschijnlijk vaker dan je denkt. Apps vragen bijvoorbeeld toestemming tot je camera, locatie of contacten. Maar weet je ook wat deze machtigingen precies zijn, hoe je deze machtigingen inziet en hoe je het kunt veranderen? Wij leggen het je uit.

Wat doen apps met jouw informatie?

Apps gebruiken gegevens, zoals je naam, profielfoto, geslacht, leeftijd en regio. Deze gegevens komen bijvoorbeeld binnen door je Facebookprofiel te linken met de app. Aan de hand van jouw gegevens vergroot de app jouw gebruiksgemak en wordt daarnaast ook bepaald welke advertenties je wel of niet ziet.

Geen paniek

Het is verstandig om niet direct op ‘accepteren’ te drukken, maar even na te denken over het verzoek. Een verzoek tot toestemming voelt al snel als ‘Big Brother is watching you’. Dit is begrijpelijk, maar niet helemaal terecht. Er is namelijk vaak een logische verklaring. Zo vraagt de Mijn Simyo app bijvoorbeeld ook toegang tot je opslagruimte. Dat vraagt de app alleen zodat het mogelijk is om je factuur op te slaan. Er wordt verder niets gedaan met gegevens uit je opslagruimte. Zo zijn er bij veel apps logische verklaringen te vinden.

Dit betekenen de permissies

Enkele Apps kunnen om de volgende rechten vragen:

  • Camera: de app kan meekijken via de camera en eventueel beelden opnemen.
  • Telefoon: de app kan zelf een telefoongesprek starten.
  • Sms: de app kan zelf een sms versturen.
  • Agenda: de app kan je agenda inzien en zelf dingen toevoegen.
  • Locatie: de app ziet waar je bent.
  • Opslag: data voor die app opslaan, aanpassen en verwijderen.
  • Microfoon: de app kan luisteren via de microfoon en audio opnemen.
  • Contacten: de app kan je contacten zien en koppelen aan bepaalde diensten.

Houd controle over je toegangsverzoeken op Android-telefoons

In sommige gevallen moet je, voordat je een app downloadt voor Android, een lijst met toestemmingsverzoeken accepteren voordat je de app kan installeren. Deze toestemming kan ook gevraagd worden nadat je een app hebt gedownload en voor de eerste keer de app wil gebruiken. Dit kan soms erg verwarrend zijn. Wil je zien welke rechten de verschillende apps op je telefoon hebben? Ga hiervoor naar instellingen en zoek daar ‘Apps’ of ‘App-beheer’. Tik dan op ‘App-machtigingen’. Het kan zijn dat het misschien op jouw telefoon onder ‘Privacy en veiligheid’ staat.

App-machtigingen App-machtigingen

Overigens kun je ook heel makkelijk per app zien welke machtigingen er gevraagd worden, door binnen Instellingen > Apps de instellingen van een specifieke app te openen.

Controle houden op iPhone

Anders dan bij Android is het niet nodig om bij een iOS besturingssysteem expliciet akkoord te gaan met het toegangsverzoek. Dit gebeurt namelijk automatisch wanneer je op downloaden drukt. Dit klinkt misschien gevaarlijk, maar de veiligheid van de apps worden door Apple eerst getest en onderzocht voordat ze in de App Store verschijnen.
Doordat je automatisch toestemming geeft, heb je wel minder controle over wat een app daadwerkelijk doet met jouw gegevens. Het is daarom verstandig om voor het downloaden eerst goed de recensies van de app te lezen en te kijken naar het aantal sterren.

Bescherm je gegevens

Wanneer je een app toegang geeft tot bepaalde gegevens, wil je niet dat deze gegevens uitlekken, toch? Het is daarom erg belangrijk om je smartphone en je apps up-to-date te houden. Door dit te doen zorg je ervoor dat de app stabieler en veiliger te gebruiken is. Updates voor je telefoon en apps dichten namelijk regelmatig beveiligingslekken, zodat hackers niet bij je gegevens kunnen. Lees hier meer over app-updates en hoe je ze kan installeren.

Wanneer je bij een app een profiel moet aanmaken, kun je er vaak voor kiezen om je Facebookprofiel te koppelen. Wanneer je de app niet vertrouwt, kun je er in dit geval beter voor kiezen om een nieuw account aan te maken binnen de app. Dan verleen je geen toegang tot je profielgegevens op Facebook.

Wel of geen toegang geven?

Het is geen gemakkelijke keuze. In veel gevallen is er een logische verklaring voor de gegevensverzoeken. Vertrouw je het niet? Dan raden wij je aan om de app niet direct te downloaden en eerst goed de recensies te lezen.

Geef jij je apps altijd toegang tot al je gegevens?

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.