Waarom updaten mijn apps zo vaak?

Telefoons & Tech

Heb je net een nieuwe app gedownload, is er alwéér een update beschikbaar. Er komen steeds meer updates voor apps op je smartphone. Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze updates.

Wat zijn app-updates?

App-updates zijn essentieel voor de werking van apps. Een update zorgt ervoor dat je steeds beschikt over de nieuwste en waarschijnlijk de veiligste versie van de applicatie. Vaak komt het voor dat de vernieuwingen niet direct zichtbaar zijn. Dat komt omdat de meeste updates bedoeld zijn om fouten of kwetsbaarheden uit de app te halen. De ontwikkelaars zorgen er vaak eerst voor dat een app werkt. Vervolgens gaan ze aan de slag met het optimaliseren van de app aan de hand van gebruikservaringen en data. Deze optimalisaties worden dan doorgevoerd door middel van updates. Ook worden functies toegevoegd die extra data kunnen verbruiken en meer toegang tot gegevens kunnen vereisen. Denk bijvoorbeeld aan de WhatsApp functie waarmee je tot 10 seconden geluid opneemt via je microfoon en deze data verstuurt in een gesprek.

Moet ik elke keer een app-update installeren?

Niemand wordt verplicht om een update te installeren. Toch is het wel raadzaam om dit steeds te doen. Anders blijf je zitten met een verouderde versie en beschik je misschien niet over de laatste toegevoegde functies. Daarnaast zorgen updates er voor dat de app stabieler werkt en dat het veiliger is om deze te gebruiken. Bij elke app-update is zichtbaar wat er is veranderd. Het is belangrijk om hiernaar te kijken in de app winkels.

Automatisch updaten

Je hebt niet elke dag de tijd om je apps te controleren op nieuwe updates. Dit is geen probleem. De apps kunnen automatisch worden bijgewerkt zodra je smartphone verbinding maakt met wifi. Via deze weg beschik je altijd over de laatste versies van de apps. Apps updaten via het mobiele netwerk verbruikt veel data. Stel daarom in dat je apps alleen automatisch updaten bij een wifi-verbinding. Dit voorkomt een hoop onverwachte kosten. Voor zowel Android als iOS is dit aan te vinken bij de instellingen.

Android (4.4.2):

  1. Ga naar Apps -> Play Store -> Menu
  2. Klik op Instellingen en ga naar Apps automatisch bijwerken.
  3. Vink Apps alleen via wifi automatisch bijwerken aan.

iOS (8.1):

  1. Ga naar Instellingen -> iTunes en App Store.
  2. Scroll naar beneden, en vink Gebruik mobiele data uit.

AppUpdates_printscreens

Wat als een App-update niet werkt?

Schrik niet als het updaten van een app niet werkt. Dit ligt vaak niet aan je smartphone, maar aan de app zelf. Controleer altijd of je verbinding hebt met wifi. Het is mogelijk dat je wifi-netwerk tijdens het updaten is weggevallen en dat de update daarom gestopt is. Zodra de wifi-verbinding herstelt is kan je op het app-icoontje in je beginscherm klikken en de update zal weer hervatten. Als dit niet het geval is beschikt de app mogelijk over een fout in de update. Je kunt dan het beste de app verwijderen en opnieuw downloaden.

Conclusie

App-updates zijn nodig om te beschikken over de laatste en veiligste versie van de applicatie. Het is mogelijk om de apps automatisch te updaten. Wel is het niet uit te sluiten dat een verkeerde versie met fouten wordt geïnstalleerd. Mocht dit gebeuren, dan zal het niet lang duren voordat er weer een nieuwe update verschijnt waarin de fout is opgelost.

Discussie