.

Alles over de ooit zo populaire Blackberry telefoons
Terug naar overzicht
14,646x gelezen

Van Nokia, Motorola en Sony Ericsson weten we nu hoe het met ze gaat. Nokia en Motorola maken goede, betaalbare Sim Only telefoons en Sony brengt indrukwekkende vlaggenschepen uit. Maar hoe gaat het nu met een andere topper uit het verleden, BlackBerry?

Het ontstaan van BlackBerry

Blackberry wat is het SimyoBlackBerry werd in 1984 opgericht als Research in Motion, zoals het moederbedrijf tot 2013 heette. Het bedrijf is opgericht in het Canadese Waterloo door Mike Lazaridis en Douglas Fregin. Aanvankelijk werkte Research in Motion met Ericsson samen aan draadloze netwerken. Het was het eerste bedrijf in Noord-Amerika dat zich met deze technologie bezighield. Het was ook de eerste fabrikant dat buiten Scandinavië met producten hiervoor kwam, zoals draadloze faxapparatuur.

Pionier van de PDA’s

BlackBerry PDA SimyoVijftien jaar na de oprichting, in 1999, bracht Research in Motion zijn eerste telefoon uit. Een jaar later kwam de eerste PDA uit, een heuse smartphone met het eigen BlackBerry-besturingssysteem. Deze apparaten waren meteen een succes, omdat het de unieke mogelijkheid bood om draadloos te e-mailen. Daarmee waren de telefoons vooral voor zakelijk gebruik erg in trek.

PING: de sleutel tot het succes van BlackBerry

BlackBerry PING SimyoDe populariteit van BlackBerry-smartphones nam in het eerste decennium van deze eeuw ontzettend toe. Ook onder consumenten. De telefoons waren compact, hadden een handig toetsenbord waarop je snel kon typen én ze behoorden tot de eerste mobieltjes waarmee je kon internetten.

Dat brengt ons bij de sleutel tot het succes van de Canadese fabrikant. Lange tijd was sms’en de enige manier om onderling snel en makkelijk berichtjes uit te wisselen. Alleen kostte het versturen van een sms’je geld. BlackBerry bedacht PING, een eigen berichtendienst waarmee je via het internet onbeperkt gratis berichtjes kon uitwisselen met andere mensen met een BlackBerry. Het gevolg: iedereen wilde het hebben. Op het hoogtepunt, begin 2009, had de fabrikant een marktaandeel van ruim 20 procent. Oftewel: eén op de vijf verkochte smartphones was een BlackBerry.

Wanneer en waarom ging het ‘mis’?

BlackBerry mis SimyoDrie jaar later was dat marktaandeel nog maar 6,3 procent. Waar ging het mis? Dat is wel te verklaren. Zo kwam in 2009 een app uit die alles veranderde: WhatsApp. Met deze app kon je ook via de iPhone en Android-telefoons onbeperkt gratis berichtjes uitwisselen. Hiermee verviel het unieke voordeel van PING.

Een andere reden is dat het voor app-ontwikkelaars makkelijker was om een app te maken voor Android en iOS. De populariteit van deze telefoons nam toe omdat het app-aanbod daarvan groter was. Daarnaast boden de telefoons meer mogelijkheden qua functionaliteiten en werkten ze vaak stabieler dan telefoons met het BlackBerry-besturingssysteem. Inmiddels is het marktaandeel van dit besturingssysteem nul procent.

De meest iconische BlackBerry telefoons

Deze eeuw bracht BlackBerry een boel iconische telefoons uit. Wij halen herinneringen op aan de vijf meest iconische!

BlackBerry 6210

BlackBerry 6210De BlackBerry 6210 was een legendarisch toestel uit de Quark-serie. Met deze telefoons kon je e-mailen, sms’en, bellen, browsen op het internet en berichtjes versturen via PING. Stuk voor stuk taken die nu op een telefoon niet mogen ontbreken, maar in 2003 – toen de 6210 uitkwam – was het uniek. Met het QWERTY-toetsenbord kon je bovendien supersnel typen. Ideaal voor gesjeesde zakenlui!

BlackBerry Pearl 8100

BlackBerry Pearl 8100In 2006 bracht Research in Motion een telefoon uit zonder QWERTY-toetsenbord, maar met een klassieke knoppenindeling voor telefoons. Dit was de BlackBerry Pearl 8100, dat draaide op het eigen besturingssysteem en ook nog eens een camera had. Hiermee schoot je foto’s in 1,3 megapixel: heel wat voor die tijd! En deze kon je op het scherm van 240x260 pixels terugkijken.

BlackBerry Curve 8520

BlackBerry Curve 8520In september 2009 bracht het bedrijf met de Curve 8520 misschien wel een van zijn meest karakteristieke telefoons uit. Deze compacte telefoon had een vrij rechthoekig scherm van 320x240 pixels en een QWERTY-toetsenbord met daarboven een trackpad. Hiermee kon je door de interface van het eigen besturingssysteem navigeren. De processor klokte maar liefst 0,5 GHz en de telefoon had nog een 2-megapixelcamera ook. In de Curve- en Bold-reeks kwamen nog meer van dit soort typerende telefoons uit met ongeveer hetzelfde compacte voorkomen.

BlackBerry Z10

BlackBerry Z10In die periode kwamen er al telefoons uit met een volledig touchscreen en BlackBerry volgde in 2013 met de Z10. Deze telefoon had een 4,2 inch scherm met een HD-resolutie van 1280x768 pixels. Met 2 GB werkgeheugen was de telefoon snel in het schakelen tussen apps en de camera’s presteerden met 8 en 2 megapixel ook zeer goed. Het BlackBerry 10-besturingsssyteem was zeer gebruiksvriendelijk en werkte door middel van vegen, iets wat zeer intuïtief werkte. Daarnaast had de telefoon een ingang voor HDMI: uniek! Toch werd de telefoon vanwege het matige app-aanbod geen groot succes.

BlackBerry Passport

BlackBerry PassportIn 2014 stond BlackBerry er slecht voor. Recordverliezen en massaontslagen teisterden het bedrijf uit Canada. De Passport bleek een paniekgreep te zijn. Deze telefoon heeft, zoals de naam al verklapt, het formaat van een paspoort. Onder het vierkante scherm – nog niet eerder vertoond – zat een QWERTY-toetsenbord. De specificaties van de telefoon waren prima, maar de hoge prijs en het gekke formaat overtuigden de consument niet om deze telefoon massaal te kopen.

Hoe gaat het nu met BlackBerry?

BlackBerry 2018 SimyoWe schreven het net al even: het marktaandeel van het illustere merk bedraagt nul procent. Het gaat dus niet goed met BlackBerry. Althans, niet als telefoonfabrikant. Het bedrijf brengt ook geen telefoons meer uit. Toch komen er sporadisch nog wel smartphones van het merk uit. Hoe dat zit? Andere fabrikanten hebben toestemming gekregen om telefoons onder de BlackBerry-naam uit te brengen. Net zoals dat bij Nokia het geval is.

Ondertussen legt het bedrijf zich zelf toe op het gebied van beveiligingssoftware. Daar is het een specialist in. Veel bedrijven en overheden weten hun weg naar BlackBerry te vinden voor het beveiligen van hun systemen en documenten. Het bedrijf is er dus nog wel (en hoe!), maar als consument merk je dat niet.

Wat is jouw favoriete BlackBerry-telefoon ooit?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.