.

MWC technologische vernieuwingen
Terug naar overzicht
9,690x gelezen

Superhoge schermresoluties, telefoons met ingebouwde irisscanners en vernieuwingen op cameragebied. Op het Mobile World Congress, kortweg MWC, worden elk jaar nieuwe technologieën en producten gepresenteerd. We praten je graag bij over de beste technologische vernieuwingen die de telefoonfabrikanten dit jaar op de beurs toonden!

Wat is het Mobile World Congress?

Simyo onderzoekt MWCHet Mobile World Congress is de grootste smartphonebeurs ter wereld. De beurs vindt altijd plaats in Barcelona, dit jaar tussen 27 februari en 2 maart. Veel fabrikanten demonstreren op het MWC voor het eerst hun nieuwe telefoons en technologieën. Vaak kun je dan al een kijkje nemen in de – nabije – toekomst van telefonie. In het verleden werd hier bijvoorbeeld voor het eerst een telefoon met ingebouwde irisscanner getoond. Hiermee ontgrendel je jouw telefoon door middel van een oogscan. Deze technologie zit inmiddels in een aantal telefoons, zoals de Microsoft Lumia 950.

De interessantste innovaties die op het MWC zijn aangekondigd

Van een multifunctionele beamer tot een smartphonecamera met ingebouwde telelens: ook dit jaar was het qua technologische vernieuwingen weer smullen op het MWC!

Compacte, multifunctionele beamer

Simyo multifunctionele beamer MWCBeamers, je kent ze misschien wel. Grote, vaak logge apparaten waarmee je beeld op een groot vlak projecteert. Ideaal voor het geven van presentaties of als je de bioscoop in huis wil halen. Wat dat betreft lijkt de nieuwe Xperia Touch van Sony wel een apparaat uit de toekomst. In tegenstelling tot andere beamers is dit apparaatje juist lekker compact. Je kunt ‘m dus makkelijk meenemen.

Hij mag dan wel klein zijn, hij is tot grootse dingen in staat. Deze HD-beamer kan namelijk iets bijzonders: hij verandert elk geprojecteerde vlak in een touchscreen. Op deze manier kun je de beamer ook als Android-tablet gebruiken. Uniek! Dat is nog niet alles, want het apparaat heeft ook een personal assistent-functie. Je kunt ‘m dus opdrachten geven door tegen het apparaat te praten. Bijvoorbeeld als je iets in je digitale agenda wil zetten.

Mobiele telefoon met unieke beeldverhouding

MWC Simyo beeldverhoudingNiet elke technologische vernieuwing hoeft zo radicaal te zijn als de multifunctionele beamer. Een subtiele vernieuwing is een andere beeldverhouding voor smartphones. Vrijwel elke smartphone heeft nu dezelfde 16:9-breedbeeldverhouding. LG demonstreerde op het MWC een smartphone met een andere breedbeeldverhouding, namelijk 18:9. Het beeld is hierbij twee keer breder dan dat het lang is. Volgens de fabrikant verbetert dit de ervaring van het kijken van films op een smartphone. Het beeld is namelijk breder. Wij zijn benieuwd of andere fabrikanten dit idee ook oppikken!

Superslowmotion filmen in maar liefst 960 beelden per seconde

MWC slowmotionMet steeds meer smartphones kun je slowmotionbeelden filmen. Een video-opname wordt dan langzamer afgespeeld. Om hier goed in te zijn, moet een camera veel beelden per seconde kunnen opnemen. Een voorbeeld: de camera van de iPhone 7 maakt slowmotionvideo’s van 240 beelden per seconde. Dit is al best bijzonder, maar valt in het niet bij de smartphonecamerasensor die Sony op het MWC introduceerde.

Deze ‘Motion Eye’-camera maakt namelijk maximaal 960 beelden per seconde. Nóg langzamere slowmotionvideo’s, dus. De camera zit in twee nieuwe telefoons van Sony, de Xperia XZs en Xperia XZ Premium. Wie weet zit de Motion Eye-camera binnenkort ook in andere telefoons. Veel fabrikanten, zoals Samsung en Apple, gebruiken voor hun telefoons namelijk Sony-camera’s.

Telefoonhoesje met feestverlichting

MWC verlichtingJe hebt er zelf misschien wel één, een telefoon met notificatielampje. Knippert dit lampje? Dan betekent dit vaak dat je bijvoorbeeld een whatsappje of e-mail hebt ontvangen. Het is je misschien weleens gebeurd dat je het lampje niet zag knipperen. Alcatel heeft hier iets op bedacht: een smartphonehoesje van led-lampjes. Krijg je een melding? Dan gaat de feestverlichting aan!

Het hoesje is gemaakt voor de Alcatel A5 Led en de lichtjes zitten aan de achterkant van de telefoon. Voor sommige mensen is dit misschien een grappig hebbedingetje, maar het kan voor slechthorenden heel handig zijn. Krijg je een melding of oproep, dan trekt het led-hoesje wel de aandacht. Bruikbare technologische vernieuwing, toch?

Vijf keer optisch inzoomen met nieuwe smartphonecamera

MWC optisch inzoomenDigitaal inzoomen, bijna elke smartphone camera kan het. Het is alleen niet zo goed voor de fotokwaliteit. Dat is een ander verhaal met optisch inzoomen: vrijwel geen smartphone die het kan. Je zoomt dan in met een lens, wat voor een veel betere beeldkwaliteit zorgt als je een ingezoomde foto maakt. We schreven er al over in ons blog over de iPhone 7 Plus.

Op het MWC demonstreerde de Chinese telefoonfabrikant Oppo een smartphonecamera waarmee je tot vijf keer optisch kunt inzoomen. Je kunt deze camerasensor daardoor misschien wel zien als de eerste ‘telelens’ voor smartphones. Een telelens die maar 5,7 millimeter ‘dik’ is, want zo dun is de camerasensor. Het is alleen de vraag wanneer deze camera in Nederland beschikbaar is. Oppo verkoopt alleen in Azië – en dan met name in China – telefoons.

Smartphones, ze worden met het jaar veelzijdiger!

Mobiele telefoons worden door dit soort technologische vernieuwingen steeds veelzijdiger. Ze zorgen er alleen niet voor dat je telefoon sneller wordt. Daarvoor moet je bij onderdelen als de processor en het werkgeheugen zijn. In dit artikel lees je wat de belangrijkste hardware van een smartphone is en wat de taak van elk onderdeel is. Ideaal voor als je een nieuwe telefoon voor bij je Sim Only abonnement zoekt!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.