Telefoon specificaties

Alle specificaties van je smartphone uitgelegd

Telefoons & Tech

GHz, GB’s, RAM en mAh: deze afkortingen vliegen je misschien wel om de oren als je een nieuwe smartphone uitzoekt. Maar wat schuilt er achter deze afkortingen? We bespreken de belangrijkste onderdelen die onder de motorkap van een smartphone zitten en leggen alle belangrijke specificaties van je smartphone uit.

Elk jaar worden er tientallen, zo niet honderden verschillende smartphones op de Nederlandse markt uitgebracht. Dit zijn smartphones van bijvoorbeeld Samsung, Apple, LG, HTC, Microsoft, Huawei en Sony en dan is nog lang niet elk merk opgenoemd. Maak binnen dit gigantische aanbod dan maar eens de juiste keuze. Voor elk bedrag kun je wel een smartphone krijgen. Je kunt er één uitkiezen op basis van bijvoorbeeld merk, prijs of design. Maar hoe weet je of een smartphone ook echt goed is?

Het kan lastig zijn om vooraf in te schatten of een smartphone zijn geld écht waard is. Zeker als je je eens in de twee jaar in smartphones verdiept, omdat je een nieuwe wil hebben. Vaak kun je de specificaties van je oude smartphone niet als referentie gebruiken bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone. De kans is groot dat je huidige telefoon meer dan een jaar oud is. In de tussentijd zijn smartphones veel beter geworden.

Waar moet je op letten als je een nieuwe smartphone zoekt?

Simyo prepaid sim onlyEen aantal onderdelen van de smartphone zijn belangrijk voor zijn prestaties. Dit zijn de processor, de hoeveelheid werkgeheugen, het besturingssysteem, de opslagcapaciteit en de batterij. De processor en werkgeheugen bepalen hoe snel je smartphone is, al heeft het besturingssysteem hier ook invloed op. De opslagcapaciteit bepaalt hoeveel apps, muziek en video’s je op je smartphone kunt zetten. Tot slot is er nog de batterij, waarvan de capaciteit belangrijk is, omdat deze bepaalt hoe lang je batterij meegaat op een enkele lading.

Processor: het brein van je smartphone

Smartphone processorDe processor wordt ook wel de chipset genoemd en vormt samen met het besturingssysteem het brein van jouw smartphone. Hoe beter de processor, hoe sneller een app op je smartphone opstart. Een krachtigere processor zorgt er ook voor dat een app niet hapert. Het hangt dus voor een groot deel van de processor af of jij een smartphone fijn in gebruik vindt.

Er zijn grofweg twee onderdelen waaraan je kunt inschatten of een processor beter of slechter is dan andere chipsets.

Kernen: de harde werkers

Een processor bestaat uit kernen. Deze zorgen ervoor dat een app opstart en dat je een spelletje kunt spelen. De meeste processors hebben vier of acht kernen, maar er zijn ook tweekernige processors. Dit wordt meestal in het Engels aangeduid. Er wordt dan gesproken over dual-, quad- of octacore. Je zou denken dat een octacoreprocessor altijd de beste is, omdat hij meer kernen heeft dan een dual- of quadcoreprocessor. Zo eenvoudig ligt dat niet. Apple heeft bijvoorbeeld een dualcoreprocessor. Deze twee kernen stemmen het werk goed op elkaar af, waardoor deze processor effectiever werkt dan sommige processor met meer kernen.

GHz: hoe hoger de kloksnelheid, hoe krachtiger de chipset

De kloksnelheid wordt gemeten in gigahertz en afgekort tot GHz. Het geeft een indicatie van hoe snel een processor is. Hierbij geldt: hoe hoger het aantal GHz, hoe sneller je processor werkt. De beste processors van 2015 hebben een kloksnelheid van minimaal 2 GHz. Betaalbaardere modellen klokken vaak 1,2 GHz. Dit is het minimale dat je tegenwoordig van een smartphoneprocessor mag verwachten.

RAM (werk)-geheugen: kortetermijngeheugen van je smartphone

Smartphone werkgeheugenRAM is een afkorting van random access memory. Het Nederlandse woord hiervoor is werkgeheugen. Je kunt dit zien als het kortetermijngeheugen van je smartphone. Het werkgeheugen onthoudt welke apps je opgestart hebt. Hoe meer werkgeheugen je hebt, hoe sneller je kunt schakelen tussen verschillende apps op je smartphone. Een smartphone heeft met 1 GB weinig werkgeheugen, maar met 2, 3 of zelfs 4 GB veel werkgeheugen.

Opslaggeheugen: langetermijngeheugen van je smartphone

OpslaggeheugenDit is het langetermijngeheugen van je smartphone. Hierop staat bijvoorbeeld het besturingssysteem van je smartphone geïnstalleerd, maar ook apps, muziek en door jou gemaakte foto’s en video’s. Net als bij werkgeheugen geldt dat hoe meer je ervan hebt des te meer je kunt opslaan.

Let op: het besturingssysteem neemt ruimte in beslag. In werkelijkheid heeft een smartphone met bijvoorbeeld 16 GB geheugen nooit die hoeveelheid aan vrije ruimte. Dit komt omdat het besturingssysteem al is geïnstalleerd op het opslaggeheugen. De beste smartphones bieden de mogelijkheid om de opslagcapaciteit uit te breiden door een Micro SD-kaart in de smartphone te steken. Vaak kun je de opslagcapaciteit dan uitbreiden met maximaal 128 GB. Dit is niet bij alle telefoons mogelijk.

Batterij: de longen van je smartphone

Smartphone BatterijDe batterij van je smartphone kun je zien als een paar longen. Hoe meer longinhoud: hoe langer je smartphone het volhoudt. De capaciteit van een batterij wordt gemeten in milliampère-uur en de afkorting hiervoor is mAh. Een hoger getal betekent dat de batterij meer capaciteit heeft. Tegenwoordig geldt dat een grote batterij een capaciteit heeft van minimaal 3000 mAh, al zijn er veel smartphones met een capaciteit van bijvoorbeeld 2500 mAh. Deze batterijen moeten meestal een uur of twee langer aan de lader.

Persoonlijke voorkeur

De onderdelen aan de binnenkant van de smartphone zijn dus verantwoordelijk voor hoe goed hij werkt. Aan de buitenkant van een smartphone zitten onderdelen die verder kunnen bijdragen aan het gebruiksgemak van een telefoon, maar hebben soms ook invloed op de prestaties ervan.

Ontwerp: van belang voor het gebruikersgemak

Smartphone designDe plaats van de knoppen van een smartphone kan van invloed zijn op de prestaties, maar vaak is dit alleen een kwestie van gewenning. De ene fabrikant plaatst de vergrendelknop aan de zijkant van de smartphone, de andere aan de bovenkant. Heel veel wordt hier niet in gevarieerd.

De prijs van een smartphone wordt onder andere bepaald door de bouwmaterialen. Een plastic behuizing is goedkoper, maar hierdoor ziet de telefoon er doorgaans minder luxueus uit dan een smartphone van metaal. Een plastic smartphone heeft als voordeel dat het beter tegen een stootje kan.

Scherm: meer pixels voor betere leesbaarheid

Smartphone schermDe prijs van een smartphone hangt voor een groot deel af van het scherm dat wordt gebruikt. Heel vreemd is dat niet, aangezien het scherm het onderdeel is waar jij als gebruiker bijna alles op doet. Je bekijkt er mails, video’s en websites op én gebruikt het als toetsenbord om berichten naar anderen mee te sturen. Een van de belangrijkste dingen aan een goed scherm is de resolutie.

De resolutie bepaalt hoe scherp iets op je scherm wordt weergegeven. Je schermresolutie is alle pixels bij elkaar. Hoe meer pixels, hoe scherper het scherm is. Je hebt verschillende schermresoluties. Een HD-resolutie heeft 1280×720 pixels en full HD staat voor 1920×1080 pixels. Full HD geeft apps en video’s dus scherper weer dan HD omdat het meer pixels tot zijn beschikking heeft. De informatie is dus gedetailleerder.

Een scherm met een hoge resolutie kan ook een nadeel hebben. Voor een processor en het werkgeheugen is het namelijk meer werk om een scherm met veel pixels aan te sturen dan een scherm met minder pixels aan te sturen.

Camera: megapixels en details belangrijk voor goede ervaring

Smartphone cameraDe prijs van een smartphone wordt onder andere bepaald aan de hand van de camera die erin zit. Duurdere smartphones hebben vaak een goede camera die in veel megapixel foto’s schiet. Des te meer megapixel een camerasensor heeft, des te gedetailleerder een foto is. Dit betekent niet altijd dat een camera met meer megapixel beter is dan een camera met minder megapixel. Een camera moet, naast gedetailleerde foto’s maken, kleuren ook goed weergeven. Vind je een goede camera belangrijk? Let hier dan zeker op. Andere puntjes van aandacht zijn of een camera onder donkere omstandigheden mooie foto’s schiet en of hij snel scherpstelt. Websites die de smartphone hebben getest schrijven hier bijna altijd over in hun reviews. Via Google vind je van vrijwel elke smartphone wel een review.

Gelijkwaardige telefoons: waarom is de één beter dan de ander?

Het kan dat twee smartphones dezelfde specificaties hebben en dat de één tóch beter is dan de ander. Hiervoor is een verklaring. Het snelheidsverschil heeft namelijk te maken met de samenwerking tussen de software en hardware. Je kunt de onderdelen in je smartphone zien als een voetbalelftal. De spelers kunnen individueel nog zo goed zijn: een niet-ingespeeld team is minder goed dan een geoliede machine met gelijkwaardig materiaal.

Een andere reden is het besturingssysteem. De meeste fabrikanten gebruiken Android. Bijna elke fabrikant past Android naar zijn eigen smaak aan, om zo zijn smartphones een eigen identiteit te geven. Dit werkt vaak vertragend, omdat het besturingssysteem meer rekenkracht van de processor en werkgeheugen nodig heeft. De processor heeft hierdoor minder capaciteit om apps zonder te haperen te tonen.

iPhone versus Android

iPhone versus AndroidAls je de hardware van smartphones vergelijkt, valt het je misschien op dat een iPhone over minder goede specificaties beschikt dan de meeste Android-smartphones. Dit betekent niet dat een iPhone minder goed is. Dit komt door het besturingssysteem. Een iPhone draait niet op Android, maar op iOS.

Zowel de iPhone als iOS is door Apple ontworpen en de fabrikant weet hierdoor precies hoe de software het maximale uit de hardware kan halen én omgekeerd. Hierdoor is het mogelijk dat een iPhone dezelfde specificaties heeft als een Android-smartphone van 200 euro, maar dat hij qua prestaties zich met de beste Android-telefoons kan meten. Een Android-smartphone zonder extra interface van de fabrikant heeft ook niet de beste specificaties nodig om goed en snel te werken.

Nu je precies weet waar een smartphone aan moet voldoen om goed te presteren, kies je er waarschijnlijk eentje die écht bij jou past.