Smartphone cases

Bescherm je smartphone tegen een val en tegen een lege accu

Telefoons & Tech

Een kapotte smartphone door een ongelukkige val op de stoep of een verdronken telefoon door een plons in het water. Vijfentachtig procent van de bezitters van een smartphone is hier bang voor. Dat is niet onterecht. Dit gebeurt namelijk de helft van alle smartphonebezitters. In dit blog laten we zien hoeveel verschillende soorten schade voorkomt. Daarnaast vertellen we je welke hoesjes goed je toestel beschermen en wat je kan doen als je toestel tóch beschadigd is.

De helft van alle mensen met een smartphone gebruikt een beschadigd toestel, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Daarmee bedoelen we iets meer dan een kras op de achter- of zijkant. Dat heeft na verloop van tijd 70 procent. Zo’n krasje is voor veel gebruikers nog wel te overzien. Wij bedoelen grotere schade. Na diefstal is een breuk in het scherm door een val de grootste vrees van elke smartphonebezitter.

Een paar belangrijke cijfers uit het onderzoek:

  • De helft van de gebruikers krijgt krassen op het scherm.
  • De rest van de telefoon raakt nóg vaker beschadigd.
  • Een gebroken of versplinterd scherm overkomt een derde van de onderzochte gebruikers.
  • Waterschade wordt door dertig procent gemeld.

 

Geen wonder dus dat de hoesjesfabrikanten populair zijn. Met een hoesje kun je een dure smartphone goed beschermen. De keuze voor een beschermhoes is belangrijk. Er zijn flinke kwaliteitsverschillen.

Beschermcases om je smartphone

Otterbox

Otter Box iPhone 6 caseHet is niet zo gek om een dure smartphone met een hoesje of een case te beschermen. Otterbox levert cases die zo stevig zijn dat je letterlijk met de telefoon kunt gooien, zonder dat de case of de telefoon beschadigt. Dit merk timmert aan de weg met zowel schok- als waterbestendige beschermcases. Deze kosten tussen dertig en vijftig euro, veel meer dus dan een goedkoper hoesje op Marktplaats of Ebay. Feit is wel dat goedkoop duurkoop is, als de telefoon een keer stevig valt. Na een val zal blijken dat zo’n hoesje van een paar euro misschien wel modieus is, maar verder niet zo nuttig om de telefoon goed te beschermen. Dan kun je beter een iets duurder product van Otterbox aanschaffen. De cases van Otterbox zijn meerdere malen met prijzen van computerbladen en consumentenorganisaties onderscheiden.

Tech21

Tech21 case Samsung Galaxy S5

Tech21 is een andere leverancier van bescherming voor verschillende smartphones van Apple, HTC, Sony en Samsung. De bijzonderheid van Tech21 is dat er een soort kauwgumachtige vloeistof in de case is verwerkt, die keihard wordt als de case hard op de grond valt. Als het hoesje niet aan een harde val wordt blootgesteld, is de vloeistof gewoon zacht. Dit levert een zeer goede bescherming op. Samen met een beschermvelletje van dezelfde fabrikant op het scherm, van een materiaal dat ook in kogelvrij glas zit, wordt de telefoon zo vrijwel onverwoestbaar. De cases van Tech21 zijn alleen niet waterdicht.

Thule

Thule? Dakdragers, zou je zeggen. Die maakt Thule inderdaad ook. De Zweedse fabrikant maakt ook al een tijdlang hoezen voor smartphones. Deze cases zijn moeilijk stuk te krijgen en worden in veel kleuren verkocht. Thule maakt hoezen van kunststof en aluminium. Ze zijn wel alleen voor Apple- en Samsungtelefoons bestemd en waterdicht zijn ze niet. Dat neemt niet weg dat de meest voorkomende schade, namelijk door een val, door deze kleurrijke Thule-cases wordt opgevangen.

Thule Atmos case for smartphones

Een verhaal over beschermhoesjes ga je meestal pas lezen als het al te laat is. Is jouw telefoon al beschadigd? Lees dan vooral even door voor tips waarmee je je toestel tóch kan blijven gebruiken.

Repareren van je smartphone

Als de telefoon onverhoopt beschadigd raakt, hoef je lang niet altijd een nieuw toestel te kopen. Het is vaak slimmer om de telefoon te laten repareren. Dat kan in veel gevallen best. Vaak kun je dan nog lang met je toestel doen.

Reparatiebedrijven

Apple iPhone 5 repairVroeger was het vaak zo dat alleen de fabrikant van de telefoon zelf een goede reparatie kon verrichten. Dat kostte meestal veel geld en de fabrikant rekent nog steeds veel kosten, zowel voor onderzoek als reparatie. Bij andere reparateurs wist je vroeger niet of de reparatie goed of met de juiste onderdelen werd gedaan.

Die situatie is nu heel anders. Er bestaan inmiddels tal van bedrijven die bijna elk toestel snel en goedkoop kunnen repareren, vaak zelfs terwijl je erop wacht. Niet langer garantie tot de deur, maar tot enkele weken of zelfs maanden na de reparatie.

Onderdelen vervangen

Samsung batterijSoms is het ook helemaal niet nodig om een toestel te vervangen. Een onderdeel vervangen, zoals een batterij, kan de levensduur van een telefoon aanzienlijk verlengen. Weg is de ergernis van snel leeglopende accu’s, het toestel presteert met zo’n vervangende batterij weer alsof hij net is aangeschaft. Een kapot scherm van een veel verkochte telefoon is vaak al voor minder dan honderd euro te repareren. Waterschade kan voor een paar tientjes worden verholpen. Vervangen van onderdelen loont de moeite, want een nieuwe telefoon kost al gauw meer dan een vervangend onderdeel.

Langzaam

Het is soms ook raadzaam om een telefoon die erg langzaam wordt en snel door zijn energie heen is, eens compleet te resetten naar de staat waarin je hem kreeg toen je hem kocht. In de loop der tijd kan de telefoon ‘verstopt’ raken door de installatie en de-installatie van apps en mailbakken, fotogalerijen en cachebestanden van browsers die langzaamaan vollopen. In Androidtelefoons kan dat eenvoudig worden opgelost door de telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Als je dat doet ben je wel alle apps, mails, foto’s, muziek, films en wat er verder maar op de telefoon staat, echt helemaal kwijt. Een back-up maken van tevoren is daarom zeer aan te raden. Als de telefoon leeg is, kan hij weer presteren zonder alle ‘ballast’ die het toestel in de loop van de tijd is opgelopen. Een schoon toestel werkt erg prettig, het is raadzaam om zo’n complete ‘wipe’ van je toestel eens per jaar te doen. Dan kan het toestel er weer een flinke tijd tegenaan.

Ook een iPhone kan in de loop der jaren langzamer worden. Die kan ook gereset worden via de instellingen. Ook hier geldt dat een back-up maken van tevoren raadzaam is, als je aan je apps en bestanden bent gehecht.Android instellingen terug zetten

Conclusie

Bescherm je telefoon met een hoesje; dan loop je minder kans dat je val-, stoot-, of waterschade oploopt. Bijna iedereen laat zijn smartphone wel eens op de grond vallen, of erger nog, in het water. Dan is een goede beschermhoes onontbeerlijk. Gaat een telefoon toch nog stuk, ga dan na wat de reparatiemogelijkheden zijn. Die zijn meestal goedkoper dan je misschien zou denken. Als laatste de tip om af en toe de telefoon te resetten en slecht werkende onderdelen als een batterij te vervangen. Dan kan het toestel nog jaren mee.

Discussie