.

Simyo zegt 3G gedag: dit moet je weten
Terug naar overzicht
45,640x gelezen

Er is een tijd van komen en van gaan, dat geldt ook voor 3G. Want het netwerk dat ervoor zorgde dat we massaal mobiel konden internetten en soepel konden bellen, gaat verdwijnen. Simyo neemt afscheid van 3G die de troon moet afstaan aan 4G en later ook 5G. Wat dit gaat betekenen voor het gebruik van je smartphone lees je in dit blog.

3G weg ermee

Snel, sneller, snelst. Dat is het credo voor smartphonegebruikers. Dat betekent ook dat een ‘oud’ netwerk zijn plek moet afstaan zodat 4G nog meer (snelheids)ruimte krijgt. En wanneer dat gaat gebeuren is ook al duidelijk. Want KPN gaat per 31 maart 2022 definitief stoppen met 3G. Dit om de capaciteit van 4G te verbeteren én alvast ruimte vrij te maken voor 5G. Hoe dit werkt? De 3G-frequenties worden langzaam vervangen voor 4G-frequenties, tot er geen 3G-band meer over is. KPN is hier al mee bezig, en laat 3G langzaam uitfaseren.

Wat merk jij hiervan?

Voordat je wellicht in paniek schiet: de 3G-gevolgen vallen mee. Vooral het type telefoon gaat uitmaken wat de gevolgen zullen zijn. Heb je een oudere smartphone die nog niet geschikt is voor 4G en gebruikmaakt van 3G? Dan ga je internetten en bellen met 2G. Wat dat inhoudt lees je hieronder. Heb je een 4G telefoon? Dan geldt dit niet voor jou, maar het kan wel zo zijn dat je instellingen nog niet goed staan. Je kunt dit simpel controleren door te kijken of je je 4G bellen en WiFi-bellen wel hebt geactiveerd. Wil je dit controleren? Check dan de stappen bij de alinea ‘Zo check je of je telefoon gebruikmaakt van 2G, 3G of 4G’.

Bellen met 2G

Bellen met HD voice (de goede belkwaliteit) was eerst alleen beschikbaar op 3G en 4G, maar wordt door het uitzetten van 3G straks ook op 2G overgezet. Goed nieuws! Want zo kun je met 2G toch op HD Voice-kwaliteit blijven bellen. Wel is het zo dat je niet meer kunt internetten en bellen tegelijk, wanneer jouw telefoon enkel van 2G gebruik kan maken.

Internetten met 2G

Naast het bellen ga je ook internetten met 2G (wanneer je smartphone geen 4G aan kan). Dat heeft uiteraard gevolgen voor jouw surfgedrag. Het betekent namelijk dat je internet trager wordt. En flink ook: van 356 Kbps naar 56.6 Kbps. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer je op internet duikt, of je WhatsApp berichtjes verstuurt en ontvangt. Toch lijkt het erop dat er maar weinig mensen verschil gaan merken van het verdwijnen van 3G, tenzij je dus een telefoon zonder 4G hebt of in een gebied woont waar je op dit moment alleen 3G-dekking hebt. Dan is het handig om een telefoon aan te schaffen die gebruikmaakt van 4G.

Zo check je of je telefoon van 2G, 3G of 4G gebruikmaakt

Heb je eigenlijk geen idee of je telefoon van 2G, 3G of misschien wel 4G gebruikmaakt? Daar kun je heel snel achter komen. Dan weet jij direct of je met 2G, 3G of 4G belt en internet. Hoe dit werkt op je iPhone of je Android-smartphone lees je hieronder. Blijkt je toestel niet geschikt voor 4G, dan kun je onderzoek gaan doen naar telefoons die wel gebruikmaken van 4G en aan jouw wensen voldoen.

De netwerkcheck op Android

Stap 1: Ontgrendel je Android-telefoon en ga naar ‘Instellingen’.
Stap 2: Kies in de lijst voor ‘Verbindingen’ en klik dan op ‘Mobiele netwerken’.
Stap 3: In de lijst bij de ‘Netwerkmodus’ zie je nu de opties voor jouw telefoon staan.
Stap 4: ‘Selecteer 4G/ 3G/ 2G (automatisch verbinden)’ als je dit nog niet gedaan hebt. Zie je dat dit al blauw gearceerd is? Dan ben je al verbonden met 4G.
Stap 5: Blijf in het menu van ‘Mobiele netwerken’ en controleer of ‘Bellen via 4G’ ook aan staat. Zo niet? Schuif dan het schuifje naar rechts, totdat deze blauw wordt.

De netwerkcheck op je iPhone

Stap 1: Ontgrendel je iPhone en ga naar ‘Instellingen’.
Stap 2: Selecteer ‘Mobiel netwerk’ in de lijst en vervolgens ‘Opties mobiele data’.
Stap 3: Kies voor 'Schakel LTE in'
Stap 4: Check in het volgende scherm of 'Gesprekken en data' is geselecteerd. Zo niet, klik er dan op.

Staat het blauwe vinkje nu achter 'Gesprekken en data'? Perfect! Dit betekent dat je belt via 4G. Dit noemen we ook wel Voice over LTE, of VoLTE.

Van 3G naar 4G

Los van het melancholische afscheid, is het verdwijnen van 3G natuurlijk heel erg goed nieuws. Dat betekent namelijk dat jij nog sneller kan gaan internetten en nog beter bereik hebt tijdens het bellen. Dat is in feite een pure win-winsituatie. Het verschil tussen 3G en 4G? Het 4G-netwerk is stabiel, snel en hartstikke betrouwbaar!

Waarom verkoopt Simyo wel 5G telefoons zonder 5G aan te bieden?

Op dit moment gebruik je bij Simyo het 4G netwerk. 5G zal in de toekomst de volgende stap zijn. Met een 5G telefoon ben je dus alvast klaar voor wat er komen gaat! We weten nog niet wanneer wij 5G gaan aanbieden.

Check jouw Simyo-bundel

Bij Simyo internet je standaard op 4G, maar ben je benieuwd wat jouw internetbundel precies inhoudt of wil je deze verhogen of verlagen? Dat kan! Ga naar Mijn Simyo of naar de Mijn Simyo app om te kijken welke bundel bij jou past. Jij kiest!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.