Mobiele data snelheid van Simyo

Alles wat je moet weten

KPN netwerk: check hier je dekking

Simyo biedt de mogelijkheid mobiel internet te gebruiken via de optie ‘Internet op je Mobiel’. Het dataverkeer vindt plaats via het netwerk van KPN.

Via de dekkingskaart van KPN controleer je de dekkingsgraad van het KPN netwerk bij jou in de buurt.

Welke datanetwerken gebruikt Simyo?

Via KPN maakt Simyo gebruik van drie datanetwerken: 2G (GPRS/EDGE) en 4G (LTE).

GPRS

GPRS staat voor General Packet Radio Service. Doordat informatie in vele datapakketjes wordt verstuurd in plaats van in één deel, is het door deze techniek mogelijk data uit te wisselen via een mobiele telefoon. EDGE is een uitbreiding van GPRS en maakt snelheden mogelijk tot 384 kbps. KPN heeft een dekking van 99% op GPRS/EDGE (2G) op haar netwerk.

LTE

LTE (4G) staat voor Long Term Evolution en is de nieuwste manier van high speed mobiel internet. Er kunnen met LTE snelheiden van 256 Mbps gehaald worden. Dit betekent dat het streamen van video’s, muziek en het versturen van grotere bestanden veel gemakkelijker gaat. LTE is net zo snel als het internet thuis. Bekijk op deze dekkingskaart waar KPN 4G dekking heeft.

Snelheid mobiel internet

De snelheid van mobiel internet bepaalt de benodigde tijd voor een mobiel apparaat om data te versturen of ontvangen. Deze snelheid wordt uitgedrukt in Mbps, Megabit per seconde of Kbps, Kilobit per seconde (8 Megabit is 1 MB). Een hogere internetsnelheid zorgt ervoor dat een website of app sneller laadt en verkort de downloadtijd. Voor streamen geldt dat een hogere internetsnelheid zorgt voor een betere en ononderbroken verbinding. Het versturen en ontvangen van berichten via apps zoals Whatsapp) is minder afhankelijk van de internet snelheid omdat de hoeveelheid data van een bericht meestal erg klein is.

Simyo biedt standaard een downloadsnelheid van maximaal 256 Mbps en een uploadsnelheid van 150 Mbps. De snelheid van mobiel internet wordt door Simyo niet beperkt wanneer de bundel verbruikt is. Wel gelden dan de buiten-bundel datatarieven.

Maximum snelheid versus praktische snelheid

De maximum snelheid is de internet snelheid die maximaal gerealiseerd kan worden door het mobiele netwerk van KPN onder ideale omstandigheden. De praktische snelheid is de internet snelheid die een klant in de praktijk mag verwachten bij het downloaden van bestanden. De snelheid zoals deze door de gebruiker wordt ervaren, is afhankelijk van verschillende factoren waar Simyo slechts gedeeltelijk invloed op heeft.

Snelheid mobiel internet Simyo via KPN netwerk:

4G
Maximale downloadsnelheid 256 Mbps
Praktische downloadsnelheid 50 Mbps

Bovenstaande snelheden zijn niet gegarandeerd. De gebruiker kan lagere of hogere snelheden ervaren, afhankelijk van de omstandigheden. KPN meet de praktische snelheid via een meting die de omstandigheden van de gebruiker zo goed mogelijk nabootsen.

Welke factoren zijn van invloed op de praktische snelheid?

Van welke diensten kan je gebruik maken

Minimaal benodigde snelheid per activiteit:

  • Surfen - minimaal 0.5 Mbit per seconde
  • Mailen - minimaal 0.2 Mbit per seconde
  • Video streamen (standaard video) - minimaal 0.385 Mbit per seconden
  • Video streamen (HD video) - minimaal 1 Mbit per seconde
  • Skypen (alleen audio) - minimaal 0.1 Mbit per seconde
  • Skypen (audio en video) - minimaal 0.6 Mbit per seconde
  • Audio streamen (standaard) - minimaal 0.128 Mbit per seconde
  • Audio streamen (hoge kwaliteit) - minimaal 0.4 Mbit per seconde
  • Downloaden bestanden (bijvoorbeeld PDF) - minimaal 1.0 Mbit per seconde

Je ziet dat je voor het bekijken van video's veel snelheid nodig hebt. Dat komt omdat een video is opgebouwd uit veel stilstaande beelden die snel achter elkaar worden weergegeven. Al deze beelden worden stukje voor stukje, vaak in kleur en met geluid, als een doorlopende stroom van gegevens verzonden. Het kost veel snelheid om de video zonder onderbrekingen af te spelen.

Ook voor het downloaden van bestanden, zoals een PDF, heb je veel snelheid nodig omdat je deze bestanden vaak snel wilt ontvangen.

Ga je e-mailen of surfen op het web dan heb je meestal niet zoveel snelheid nodig. Dit komt omdat je steeds kleine pakketjes gegevens verstuurd. Als je e-mails gaat versturen (uploaden) met grote bijlagen zoals foto's dan heb je wel weer een hoge snelheid nodig.

Tarieven internetbundels

Bekijk alle mobiel internet tarieven

.