.

YouTube Kids: zo zijn ze veilig online
Terug naar overzicht
18,188x gelezen

Als ouder is het niet de vraag of, maar wanneer je kind op YouTube duikt op de tablet of telefoon. Nu je het bijna niet kunt voorkomen (en het stiekem af en toe ook best handig is), wil je wel dat je kind zo veilig en verantwoord mogelijk op YouTube zit. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

YouTube Kids

Wellicht vraag je je af wat je kids te zoeken hebben op YouTube. Anno 2021 wemelt het van de kidsproof video’s op filmpjeswalhalla YouTube, het is bijna om te dopen tot kinder YouTube. Al helemaal met de komst van YouTube Kids in 2019 is er voor de kleintjes tot en met 12 jaar een rits aan video’s te vinden voor speel- en leerplezier. Daarnaast is YouTube Kids speciaal voor kleine kinderen een veilige plek waar ze kunnen rondsnuffelen op YouTube en alles kunnen verkennen. YouTube Kids is een gefilterde versie van de normale YouTube, wat betekent dat slechts content die geschikt is voor kleine kijkers op YouTube Kids komt te staan.

Download YouTube Kids voor Android of iOS.

YouTube Kids en ouderlijk toezicht

YouTube Kids heeft niet alleen de leukste filmpjes voor de kids verzameld, ze hebben met het ontwikkelen van de app uiteraard ook aan de ouders gedacht. Zo zijn er tal van opties voor ouderlijke toezicht, waardoor jij de app voor jouw kind kunt aanpassen in functionaliteiten. Zo beslis jij welke content ze kunnen kijken, kun je een schermtijd-timer instellen, video’s of bepaalde kanalen blokkeren, de kijkgeschiedenis inzien en kiezen in welk leeftijdsprofiel ze filmpjes mogen kijken. Zo zijn er drie leeftijdscategorieën: Peuter (4 jaar en jonger), Jonger (5-8 jaar) en Ouder (9-12 jaar). De beperkingen selecteren en activeren? Dit doe je door als ouder op het hangslot-icoon te drukken onderaan in de app. Voer je persoonlijke toegangscode in en ga naar ‘Instellingen’. Vervolgens kun je de beperkingen selecteren en bevestigen door weer op het hangslot te drukken. Zo kun jij er wel bij, maar je kids niet.

Populaire YouTube Kids video’s

Als je YouTube Kids hebt geïnstalleerd wil je natuurlijk wel weten waar je de leukste filmpjes voor je kroost kunt opdoen. Om je een handje op weg te helpen hebben we een top vijf voor je samengesteld.

Kennis Kids

Het kanaal Kennis Kids komt wekelijks met nieuwe filmpjes voor peuters en kleuters (tussen de 1 en 5 jaar). Het kanaal staat volledig in het teken van leren op een speelse manier. Zo schotelt het kanaal jouw kids onder andere alles over kleuren, vormen, dieren, het alfabet, tellen, kinderliedjes en voertuigen voor. Voor je het weet begint je peuter alle kleuren op straat te benoemen en wordt je ritje supermarkt verstoord door wilde dierengeluiden vanuit de buggy.

Bekijk Kennis Kids op YouTube Kids.

Peppa Pig

Het gezellige roze varkentje Peppa Pig is ook op YouTube Kids te vinden. Samen met haar broertje George, Mama Big en Papa Big is het nooit saai. Peppa beleeft de leukste avonturen en is dol op spelletjes spelen, verkleden, in modderpoelen springen en vooral veel knorren.

Bekijk Peppa Pig op YouTube Kids.

Woezel & Pip

Bekend van de boeken, films en cd’s: Woezel & Pip. De twee vrolijke hondjes zijn ook op YouTube Kids te vinden. Elke vrijdag komen Woezel & Pip samen met hun vriendjes met een heus journaal op de proppen, waarbij de belangrijkste zaken uit de Tovertuin worden gedeeld. Maar er staan ook geregeld nieuwe filmpjes op het Woezel & Pip TV-kanaal. Van Sterrenspringen tot Spinnenweb.

Bekijk Woezel & Pip TV op YouTube Kids.

Bobo

Het blauwe konijn Bobo gaat op avontuur! En jouw kids kunnen meekijken hoe hij samen met de andere konijnen in elke aflevering een thema bespreekt met een filmpje én een liedje. Bobo is bekend geworden door de gelijknamige Nederlandse striptekenserie, waarna ook een televisieprogramma is gemaakt over het vrolijke blauwe konijn. Jouw kids kunnen naar hartenlust Engels leren zingen, zandkastelen bouwen of een bootje knutselen met Bobo.

Bekijk Bobo op YouTube Kids.

Maya de Bij

Maya de Bij is niet zomaar een bij, ze is de aller-, allervrolijkste bij. Samen met haar vriendjes en allerbeste vriendje Willy gaat ze in elk filmpje op avontuur. Maar Maya de Bij gaat ook knutselen, in de filmpjes van ‘De knutseldoos van Maya’ leren je kids een spinnenweb of paddenstoel knutselen. In de filmpjes van ‘De liedjestuin’ leert Maya samen met jouw kleintjes bekende Nederlandse liedjes. Zoals ‘Lang zal ze leven’ of ‘ Ik zag twee beren’.

Bekijk Maya de Bij op YouTube Kids.

Wat is YouTube Music?

Niet alleen YouTube Kids is perfect voor de kleintjes, maar ook YouTube Music is een heuse zoethouder. Want met YouTube Music kun je met het hele gezin naar de allernieuwste (kids)hits luisteren, je favoriete (kids) artiesten streamen, muziekvideo’s bekijken en remixes en live-optredens beluisteren. Voeg je favoriete artiesten en nummers toe aan je Bibliotheek en maak eigen afspeellijsten, net als bij Spotify. Je kunt ook kiezen of je de muziek- of de videomodus wilt aanzetten. Wil je ook muziek downloaden, zodat je het offline kunt beluisteren? Dan heb je een YouTube Music Premium-account nodig. YouTube Music is perfect voor de kleintjes, of de jonge kids, voor onderweg of wanneer je ze lekker in slaap wilt laten vallen met muziek van Woezel & Pip.

Download YouTube Music voor Android of iOS.

Veilig internetten met Simyo

Extra zorgeloos je kind laten internetten op jouw telefoon? Zonder wifi-netwerk in de buurt gaat het rap met de MB’s van jouw Sim Only abonnement. Bekijk en beheer jouw abonnement en het Sim Only abonnement via Mijn Simyo of de Mijn Simyo app. Wil je een Simyo Sim Only voor jouw kind bestellen? Bestel het abonnement via de app en pluk de vruchten: je hebt direct inzicht in het verbruik en je ontvangt Samen Korting van Simyo.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.