.

Terug naar overzicht
27,265x gelezen

Snoertjes en stekkertjes: zijn die nou niet een beetje achterhaald? Er gonst een hoop als het gaat om draadloos opladen maar echt doorzetten doet het niet. Hoe zit dit? En wanneer gaan we wél allemaal draadloos opladen? Wij zochten het uit.

Je telefoon opladen kan zo’n gedoe zijn. Vooruit, luxeprobleem natuurlijk, maar tóch. Altijd weer dat kabeltje zoeken. Een stopcontact. Dan laat je je oplader een keer ergens liggen. Of het kabeltje is kapot. Óf je telefoon is toch binnen twee uur weer leeg. Zucht. Gek eigenlijk: apparaten worden steeds handiger, lichter en platter. Toch heb je voor je platte telefoon of laptop nog wel een oplaadkabel nodig. En zie je in een soepele sciencefiction scène ooit iemand klooien met allerlei draden en stekkers? Nee dus. Kan dit niet draadloos? Er zijn inderdaad oplaad ‘pads’ waar je je telefoon op kunt leggen, maar echt doorbreken doen ze niet. Is de toekomst dan toch nog niet hier?

Afbeelding_opladen

Hoe werkt het? En waarom is nog niet alles draadloos?

De techniek achter de draadloze charging pads die nu op de markt zijn, is eigenlijk niks nieuws. Net zoals je een tandenborstel op een oplader zet, leg je nu je telefoon ergens op. Door twee koperen spoelen – één in de pad en één in je smartphone – ontstaan er twee magnetische velden die energie aan elkaar doorgeven. Zo laadt je telefoon op. Maar, waarom heeft niet iedereen zo’n pad in huis? Technologiejournalist Dennis de Vries van Draadbreuk weet wel hoe dat komt. “Op dit moment biedt draadloos opladen nog geen groot voordeel ten opzichte van een snoertje. Ja, Samsung heeft een ‘draadloos charging pad’ maar die moet je alsnog in het stopcontact doen en je telefoon laadt alleen op als deze precies óp de pad ligt. Dan kun je net zo goed een gewone oplader gebruiken.” Dit is misschien ook de reden dat Apple nog niks met draadloos opladen doet. Op dit moment vinden ze de huidige standaards niet hoog genoeg. Ze hebben de introductie aangekondigd voor 2017 en willen dan met een ‘lange termijn oplossing’ komen, aldus Tim Cook, de CEO van Apple.  

oplader_samsung

Maar: de toekomst ziet er rooskleurig uit!

Gelukkig is er niet alleen maar slecht nieuws: volgens Dennis gebeurt er genoeg als het om draadloos opladen gaat. “Op dit moment is er een spannende ontwikkeling en die heet Cota, van het bedrijf Ossia. Dit is een soort basisstation voor in huis – of waar dan ook – waarmee je binnen een straal van tien meter allerlei apparaten kunt opladen. Energie wordt doorgegeven via radiogolven, dus apparaten moeten uitgerust zijn met een radiozender. Maar dan kun je ook álles opladen: je telefoon, laptop en bijvoorbeeld batterijen, mits ook voorzien van zendertje, in je brandalarm of afstandsbediening. Wanneer dit doorbreekt? Tja, eerst moeten alle fabrikanten deze techniek overnemen, dus reken maar op een jaar of vijf.”

Even ‘opladen’ in de Starbucks?

Tegelijkertijd experimenteert Starbucks met Ubeam, een ándere techniek die geluidsgolven omzet in energie en zo apparaten binnen een straal van vijf meter kan opladen. Zie je het al voor je? Dat je gewoon helemaal opgeladen (maar dan niet alleen van de koffie) de Starbucks weer uitloopt? Ubeam schijnt ook te praten met Apple en Samsung. Voorlopig zijn er nog genoeg technische ‘uitdagingen’ die opgelost moeten worden, maar het begin is er.

Simyo_blog4

Opladen: 5 tips en fabels

Wat je wel alvast kunt doen, als een soort schrale troost, is slim opladen. Er bestaan een hoop fabeltjes over hoe je je telefoon het beste kunt laden, dus hierbij vijf tips:

  1. Wacht niet zoals vroeger tot de accu helemaal leeg is; je houdt je batterij in betere conditie als je tijdig oplaadt. De truc om je batterij eerst helemaal leeg te lopen zodat deze dan beter oplaadt, is achterhaald.
  2. Blijf niet uren doorladen als je telefoon al vol is. Gelukkig sluiten de meeste opladers die meegeleverd worden bij je smartphone zelf de stroomtoevoer af bij 100%. Pas wel goed op bij ‘nep opladers’. Deze beschikken niet altijd over een automatische stop wanneer de accu volledig geladen is.
  3. Leg je smartphone niet in de zon tijdens het laden, maar houd de temperatuur onder de 35 graden.
  4. Laad het toestel de eerste keer volledig op.
  5. Zet je smartphone uit tijdens het laden of op vliegmodus (dan gaat het sneller).

Voorlopig moeten we het dus doen met ‘slim’ opladen en nog even wachten op de massale doorbraak van draadloos opladen. Droom jij ook van opladen zonder snoertjes en stekkers?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.