.

Terug naar overzicht
18,805x gelezen

7 redenen om de vliegtuigmodus vaker te gebruiken

De vliegtuigmodus zorgt ervoor dat je telefoon helemaal offline gaat, waardoor elektromagnetische golven de apparatuur in het vliegtuig niet kunnen verstoren. Vlieg je weinig, dan is het logisch dat je deze functie nauwelijks tot nooit gebruikt. Toch is deze vliegtuigstand ook tijdens het dagelijkse gebruik nuttig. Wat deze functie precies doet en waarom ‘ie ook op de grond van pas kan komen, leggen we uit in dit artikel.

Wat doet de vliegtuigmodus precies?

In een eerder artikel legden we uit waarom de vliegtuigmodus aan moet in het vliegtuig. Kort samengevat: met die optie voorkom je dat de telefoon elektromagnetische golven uitstraalt en de navigatieapparatuur in de cockpit verstoort. Een smartphone beschikt over allerlei antennes, bijvoorbeeld de mobiele antenne, wifi, bluetooth, GPS en near field communication (NFC).

Met de vliegtuigmodus schakel je de meeste van deze systemen uit. NFC, dat maar een bereik van ongeveer tien centimeter heeft en dus geen gevaar voor navigatieapparatuur betekent, blijft werken. Zo kun je op tien kilometer hoogte gewoon voor je broodje betalen. Ook de GPS-ontvanger blijft het doen. De rest van de antennes gaan in de vliegtuigstand helemaal uit. Je kunt dus geen gesprekken voeren, geen sms’jes ontvangen, niet appen en ga zo maar door. Je zit dus met een apparaat dat helemaal offline is. Maar soms kan dat wenselijk zijn, zoals we uitleggen in de volgende tips.

Energie besparen

De batterij van je smartphone vreet, bij gemiddelde schermtijd, behoorlijk wat energie. Afhankelijk van je instellingen houden sommige apps constant je GPS-locatie bij, scant je mobieltje voortdurend naar nieuwe wifi-netwerken en houdt hij je verbonden met het 3G- of 4G-netwerk, ook al rijd je met 100 kilometer per uur over de snelweg.

Schakel de vliegtuigstand in om je mobieltje – en z’n batterij – even rust te geven. Dit is handig als de batterij bijna op is of als je lang bij de oplader vandaan bent, bijvoorbeeld tijdens het hiken of kamperen. De GPS-ontvanger blijft het gelukkig wel doen, zodat je navigatie-apps kunt blijven gebruiken en jouw locatie ook wordt gekoppeld aan foto’s die je maakt. Van tijd tot tijd kun je jouw telefoon even van de vliegtuigmodus af halen om berichtjes te ontvangen of versturen.

De batterij sneller opladen

In de normale stand verbruikt je mobieltje energie terwijl je hem oplaadt. Door de airplane mode aan te zetten, raak je nauwelijks meer stroom kwijt. Daardoor gaat het opladen een stuk sneller. En dat is prettig als je maar kort de tijd hebt om je smartphone op te laden.

Je game-ervaring verbeteren

Sommige games werken alleen als je online bent, bijvoorbeeld omdat je tegen andere gebruikers speelt. Maar er zijn zat mobiele spellen die het prima doen terwijl je offline bent. Soms doen ze het zelfs béter, omdat de processor van je mobieltje minder hard bezig hoeft te zijn met andere dingen. En heb je een gratis versie van een spel dat normaalgesproken advertenties en reclame laat zien? In de vliegtuigmodus ben je daarvan verlo

Ontvangst verbeteren

Soms hapert je mobieltje en willen webpagina’s niet laden. Ook al geeft het icoontje aan dat je een goed bereik hebt, door een softwarefoutje in het besturingssysteem kan je dataverbinding traag zijn of zelfs helemaal niet werken. Opnieuw verbinding maken kan dit probleem oplossen. En daarvoor hoef je echt niet je mobieltje uit te zetten en weer opnieuw aan te doen. Als je de vliegtuigmodus enkele seconden aanzet en daarna weer deactiveert, maakt je smartphone een nieuwe dataverbinding aan.

Ongemerkt berichtjes lezen

Als iemand jouw WhatsApp-berichtjes leest, worden de twee vinkjes naast het berichtje blauw. Heb je liever niet dat dat onmiddellijk gebeurt, dan is de vliegtuigstand een uitkomst. WhatsApp downloadt de binnenkomende berichten immers op de achtergrond. Als je die in de vliegtuigmodus leest, verstuurt WhatsApp geen leesbevestiging naar de verzender. Met het populaire WhatsApp-alternatief Telegram gebeurt hetzelfde: je kunt berichtjes wel lezen, maar de verzender krijgt daar geen bevestiging van.

Goede nachtrust

Wil jij je telefoon bij je bed hebben, bijvoorbeeld om hem op te laden of om met de zaklamp de weg naar de badkamer te vinden? De vliegtuigstand helpt je in dat geval aan een goede nachtrust: niemand kan je wakker bellen en je ziet evenmin nieuwe (WhatsApp-)berichtjes tijdens je nachtelijke tochtje. In plaats van de vliegtuigmodus kun je, zoals we uitleggen in dit artikel, overigens ook kiezen voor de functie ‘niet storen’.

Anderen je telefoon laten gebruiken

Geef je je mobieltje even aan iemand anders, zodat hij of zij bijvoorbeeld jouw vakantiefoto’s kan bekijken? Of laat je jouw kind(eren) even een spelletje spelen? In de vliegtuigstand komen er geen vervelende notificaties in beeld en zien anderen niet jouw privéberichten.

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.