Schermtijd

Verslaafd aan je telefoon? Straks niet meer met Schermtijd

Privacy & veiligheid

Je kent het wel, even door je tijdlijn scrollen om zo uiteindelijk urenlang door te gaan. Om onder andere smartphoneverslaving tegen te gaan heeft Apple met de iOS 12 een nieuwe functie naar buiten gebracht, namelijk; Schermtijd. Deze functie is de extra stok achter de deur voor mensen die moeilijk van hun iPhone kunnen afblijven.

Bewuster met je iPhone-gebruik

Schermtijd is er niet alleen voor je iPhone, maar ook voor je iPad. Elk toestel dat draait op iOS 12 heeft alle instellingen van Schermtijd en bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Downtime: je bepaalt zelf welke apps op welk tijdstip niet beschikbaar zijn
  • Applimieten: limieten stel je zelf in voor bepaalde apps of categorieën.
  • Altijd toestaan: hieronder zet je de apps die altijd gebruikt mogen worden.
  • Content en privacy beperkingen: blokkeer bepaalde content en stel bijvoorbeeld een leeftijdsgrens op voor bepaalde films en series.

Zo vaak gebruik jij je iPhone

Schermtijd maakt elke week een rapport van alle statistieken. Daarnaast werkt het samen met ‘Delen met gezin’, zo kun je als ouder heel gemakkelijk een overzicht van het smartphone gebruik van je kind krijgen. Je ziet direct hoeveel tijd je kind besteed aan zijn iPhone of iPad. In het rapport vind je terug welke apps je het meest gebruikt en hoeveel tijd je per app hebt besteed. Daarnaast zie je ook hoeveel uur je in totaal je telefoon hebt opgepakt en aangezet. De functie is erg gedetailleerd, want je ziet ook hoe snel je je telefoon oppakt (om de 5 minuten) en wanneer je hem het vaakst oppakt (tussen 12.00 – 14.00 uur).

Vergelijken maar

Al deze statistieken zijn niet alleen van dezelfde dag te zien, maar ook voor de afgelopen zeven dagen. Zo krijg je een duidelijk overzicht van jouw weekgebruik en kun je vergelijken tussen verschillende dagen. Deze statistieken zijn overigens alleen voor jou in te zien, tenzij je als ouder ervoor kiest om de gegevens van je kind bij te houden.

Wees gerust – je privacy blijft intact

Apple neemt de beveiliging van jouw persoonsgegevens erg serieus. “Met uw uitdrukkelijke toestemming kunnen we gegevens verzamelen over de manier waarop u uw apparaat en apps gebruikt om app-ontwikkelaars te helpen hun apps te verbeteren”. De gegevens die in Schermtijd te vinden zijn zullen dus nooit, zonder jouw toestemming, verspreid worden. Daarnaast is, met de nieuwe privacywet, Apple ook niet toegestaan om dit te delen.

Hoe werkt het dan?

Als je bij het inzien van je schermtijd-rapport tot de conclusie komt dat je wel wat kan minderen in je iPhone-gebruik, dan kan je nu per app of appcategorie een limiet voor instellen.

Downtime:

Met downtime bepaal je op welke tijdstippen je even helemaal geen gebruik mag maken van je iPhone. Dit activeer je als volgt:

  1. Ga naar ‘Schermtijd’
  2. Tik op ‘Downtime’ en zet de schakelaar op groen
  3. Kies een start- en eindtijd

Zodra je downtime activeert blokkeert je iPhone alle meldingen van apps, tenzij anders ingesteld (hierover straks meer). Zo kun je makkelijker je telefoon laten liggen, omdat je niet wordt afgeleid door een oplichtend scherm of verschillende geluidjes.

Applimieten:

Weet je van jezelf dat je meerdere keren per dag door bijvoorbeeld Facebook of je webbrowser scrolt, maar eigenlijk andere dingen moet doen? Je kunt een daglimiet instellen die na een bepaalde tijd van gebruik een app vergrendelt. Ga hiervoor naar ‘Schermtijd’ > ‘Applimieten’. Zodra je in de buurt komt van je daglimiet krijg je een melding. Als je je limiet eenmaal hebt bereikt kun je de app niet meer openen.

Altijd toegestaan:

Er zullen altijd een aantal apps zijn die je moet blijven gebruiken, bijvoorbeeld om te bellen of apps die je om medische redenen nodig hebt. Deze apps kun je dan ook gewoon uitsluiten van bovenstaande maatregelen.

  1. Tik op ‘Schermtijd’
  2. Kies ‘Altijd toegestaan’
  3. Kies de apps die je altijd wil laten toestaan

Wees streng voor jezelf

Als je Schermtijd gaat gebruiken is en blijft het je eigen verantwoordelijkheid hoe je hiermee omgaat. Je kunt namelijk zelf de meldingen weer aanzetten. Dus laat je telefoon eens links liggen en wees streng voor jezelf als je echt je telefoongebruik wilt minderen. Wil je dit doel nog meer realiseren? Zet dan je iOS-instellingen slim in.

Ga jij de nieuwe functie Schermtijd gebruiken?

Discussie