.

Van Android naar iOS overstappen en andersom: zo zit dat
Terug naar overzicht
4,025x gelezen

Hallo daar, smartphonebezitter. Ga je overstappen van Android naar iOS of andersom? Dit klinkt als noest vakwerk, maar niets is minder waar. Met een paar stappen én de juiste kennis paraat, ben jij in no time overgestapt en ben je zo gewend aan elk knopje. Wij helpen je op weg. Daar gaan we!

Van Android naar iOS met een app
Handmatig van Android naar iOS overstappen
Van iOS naar Android overstappen
Van iOS naar Android met Google Drive

Android overzetten naar iOS

Goodbye Android en hello iOS! Je bent nog maar een paar stappen verwijderd van de wondere wereld van Apple. Wellicht heb je al andere Apple-producten, misschien ook niet, maar één ding is zeker: er gaat een nieuwe wereld voor je open. En uiteraard wil jij wel je contacten, chatgeschiedenis, foto’s en filmpjes, e-mailaccounts, agenda’s en apps meenemen. Er zijn twee manieren om over te stappen: met een app of handmatig. Hoe je dat doet leggen we je zo beknopt mogelijk uit.

Van Android naar iOS met een app

Een back-up maken

Voordat je de oversteek gaat maken, moet je een back-up van je oude telefoon maken. Want zo verlies jij geen gegevens. Door een back-up te maken heb je altijd een digitale kopie van je telefoon achter de hand. Hoe je een back-up maakt kan op verschillende manieren. We hebben de meest eenvoudige voor je uitgelicht.

Stap 1: Navigeer naar ‘Instellingen’ op je Android-telefoon.
Stap 2: Klik in de lijst op ‘Systeem’ en vervolgens op ‘Back-up’.
Stap 3: Klik op de knop ‘Nu back-up maken’.

Hatsa! Je telefoon gaat nu direct een back-up maken. Heb je veel foto’s, video’s en andere gegevens opgeslagen op je telefoon? Dan kan dit proces wat langer duren. Je back-up wordt opgeslagen in je Google-account.

Controleren

Je bent er bijna! Voordat je officieel gaat overstappen is het handig om een aantal dingen te controleren, om gedoe (houdt niemand van) achteraf te voorkomen.

  • Sluit je Android-telefoon en je iPhone aan op de oplader.
  • Zet je wifi aan.
  • Check de bestandsgrootte van je huidige Android-gegevens en het opslaggeheugen van je iPhone, zodat je zeker weet dat je genoeg ruimte hebt op je nieuwe telefoon om alles over te zetten.
  • Installeer de ‘Stap over op iOS’ app (dit is de officiële overstap-app van Apple).

Overstappen van Android naar iOS

Driewerf hoera! Je gaat beginnen met het overzetten van je gegevens van Android naar iOS. Naast de vers geïnstalleerde ‘Stap over op iOS’ app is het belangrijk dat je elke stap die hieronder staat volgt, zodat het overzetten soepeltjes verloopt. Daar gaan we:

Stap 1: Start je iPhone op, en volg alle stappen op het scherm. Klik bij ‘Apps en gegevens’ voor de optie ‘Zet gegevens over van Android’.
Stap 2: Ontgrendel je Android-telefoon en open de Stap over op iOS app.
Stap 3: Volg de verschillende stappen en klik op ‘Ga door’ en klik op ‘Zoek uw code op’.
Stap 4: Klik op je iPhone op ‘Ga door’ en wacht totdat de code in het beeld verschijnt.
Stap 5: Voer nu deze code in op je Android-telefoon, zodat het scherm met ‘Transfer Data’ tevoorschijn komt.
Stap 6: Je bent nu gekoppeld! Je kunt nu helemaal zelf selecteren welke bestanden je juist wel of juist niet wilt overzetten van Android naar iOS. Kies uit foto’s, filmpjes, e-mailaccounts, agenda’s en berichten.

Let op: In principe worden al je apps automatisch overgezet, maar het kan zijn dat sommige Android-apps geen App Store-variant hebben. Zet je betaalde apps over op je iPhone? Dan staan deze voor je klaar in de App Store, en kun je deze wederom aankopen (mits je dat wilt).

Handmatig van Android naar iOS

Wil jij liever handmatig overstappen? Dat kan! Hiervoor gebruik je geen app, maar zet je handmatig je gegevens over van de ene na de andere telefoon.

Stap 1: Open je Android-telefoon en navigeer naar ‘Instellingen’ en selecteer ‘Google’.
Stap 2: Klik op ‘Back-up maken’ en klik op ‘Nu back-up maken’.
Stap 3: Al je gegevens komen nu in de Google-cloud.
Stap 4: Start je iPhone op en configureer de telefoon.
Stap 5: Ga op je iPhone naar ‘Instellingen’ en selecteer ‘Mail’.
Stap 6: Klik op ‘Accounts’ en vervolgens op ‘Nieuw account’, selecteer Google uit de lijst en stel je account in.
Stap 7: Selecteer alles wat je wilt overzetten van agenda tot contacten.
Stap 8: Open de app Google foto’s op je Android-telefoon en klik op jouw profiel.
Stap 9: Kies ‘Instellingen voor foto’s’ en daarna ‘Back-up en synchronisatie,’ en sleep het schuifje in het blauw. Je foto’s en filmpjes worden nu overgezet.
Stap 10: Tijd voor de WhatsApp back-up. Dit is wat lastiger overzetten aangezien beide systemen niet op elkaar zijn afgestemd. Wil je je gesprekken wel bewaren en importeren? Download dan de Backuptrans software (software om op je computer te installeren zodat je je gesprekken kunt bewaren). Sluit je Android-telefoon én iPhone aan en volg de stappen op het scherm.
Stap 11: Je bent ready to go en kunt je iPhone gaan gebruiken. Benieuwd welke slimme instellingen je kunt gebruiken? Lees dan het blog over slimme iOS-instellingen.

Van iOS naar Android overstappen

Zwaai nog even goed naar het Apple-logo, want je gaat overstappen naar Android! De kans is groot dat er een compleet nieuwe wereld voor je opengaat, waarbij alles er net een tikkie anders uitziet (en aan toegaat) dan je gewend bent. Geen zorgen, je hebt het vast snel onder de knie. Maar eerst gaan we overstappen. Je wilt waarschijnlijk je contacten, apps, chats, agenda en e-mailaccounts meenemen, dat kan! We leggen je uit hoe je kunt overstappen.

Van iOS naar Android met Google Drive

Het overstappen van iOS naar Android gaat met behulp van Google Drive en zit heel overzichtelijk in elkaar. We leggen je haarfijn uit hoe dit in zijn werk gaat.

Controleren maar

In de categorie ‘better safe than sorry’ gaan we voorafgaand aan het overzetten eerst controleren of je helemaal klaar bent voor de oversteek. Houd rekening met de volgende zaken:

  • Sluit je iPhone en Android-telefoon aan op de oplader.
  • Zet je wifi aan.
  • Check de bestandsgrootte van je huidige iPhone-gegevens, en controleer het opslaggeheugen van je Android, zodat je zeker weet dat je genoeg ruimte hebt op je nieuwe telefoon.
  • Heb je nog geen Google-account? Maak deze dan hier aan.

Een back-up maken

Je wilt de oversteek uiteraard wel halen met een digitale rugzak gevuld met al jouw gegevens en favoriete apps. Dat komt helemaal goed! We gaan namelijk eerst uitleggen hoe je een back-up kunt maken.

Stap 1: Download de Google Drive app op je iPhone.
Stap 2: Open de Google Drive app en log in met je Google-account. Het kan zijn dat je deze nog niet hebt, klik dan op ‘Account aanmaken’. Het hebben van een Google-account is een must bij Android, dus hier kun je niet omheen.
Stap 3: Klik na het inloggen op de drie streepjes linksboven op het scherm.
Stap 4: Klik op ‘Instellingen’ en op ‘Back-up’.
Stap 5: Nu kun je zelf kiezen wat je wel en niet wilt meenemen naar je Android-telefoon. Selecteer alles wat je wilt meenemen.
Stap 6: Klik op ‘Back-up maken in Google contacten’, herhaal deze stap voor alle gegevens die je wilt meenemen.
Stap 7: Klaar met selecteren? Klik dan op ‘Back-up starten’.

Let op: In principe worden al je apps automatisch overgezet, maar het kan zijn dat sommige iOS-apps geen Android-variant hebben. Zet je betaalde apps over op je Android-telefoon? Dan staan deze voor je klaar in de Google Play Store, en kun je deze wederom aankopen (mits je dat wilt).

Overstappen

Het is de hoogste tijd om te gaan overstappen. Heb je je nieuwe en oude telefoon in de aanslag? Dan gaan we je nu uitleggen hoe het overstapproces in elkaar steekt. We beloven je dat het meevalt, écht waar.

Stap 1: Zet je nieuwe telefoon aan, configureer (als je dat nog niet gedaan hebt) en klik op ‘Instellingen’.
Stap 2: Kies uit de lijst ‘Accounts’ en log in bij je Google-account door op ‘Account toevoegen’ te klikken, en daarna ‘Google’.
Stap 3: Je kunt nu direct selecteren of je wilt dat je Android-telefoon automatisch een back-up maakt (handig, zeker doen!). Klik op ‘Accepteren’.
Stap 4: Klik op je Google account en kies ‘Accountsync’ en activeer dit door het schuifje in het blauw te klikken.
Stap 5: Je Android-telefoon is nu al je gegevens vanuit Google Drive aan het halen.
Stap 6: Ook hier geldt dat WhatsApp wat lastiger is om over te zetten, omdat beide systemen niet op elkaar zijn afgestemd. Wil je je gesprekken bewaren en importeren? Download dan de Backuptrans software (software om op je computer te installeren zodat je je gesprekken kunt bewaren). Sluit je Android-telefoon én iPhone aan en volg de stappen op het scherm.
Stap 7: Je kunt je Android-telefoon gaan gebruiken! Direct wat tips opdoen om je Android-telefoon slimmer te gebruiken? Lees dan het blog over Android tips & tricks.

Overstappen met Simyo

Ben jij nog volledig in de oriëntatiefase en ben je aan het zoeken naar een Android-telefoon of een iPhone? Da’s mooi! Want de telefoonshop van Simyo heeft heel wat mooie smartphones voor je in petto. Wil je liever een refurbished telefoon? Hebben we!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.