.

tv kijken in het buitenland dataverbruik streaming apps sim only simyo
Terug naar overzicht
45,301x gelezen

Goed nieuws! Vanaf dit jaar kun je in de hele EU Nederlandse televisie op je smartphone kijken. Hiervoor is het zogenaamde ‘geoblock’ namelijk opgeheven. Let je hiervoor wél op de MB’s van je Sim Only internetbundel? Het streamen van video kost namelijk veel data. Wij zochten uit hoeveel precies!

Sinds dit jaar is het makkelijker en toegankelijker dan ooit om op je smartphone Nederlandse televisieprogramma’s te streamen. Sinds vorig jaar kun je al in de hele Europese Unie je internetbundel gebruiken, want roamingkosten zijn afgeschaft. Daarnaast is het geoblock voor televisie dit jaar opgeheven: dit betekent dat je in de hele EU de streaming-app van je televisieaanbieder kunt gebruiken. Je krijgt dan geen melding meer waarin staat dat de uitzending niet voor jouw locatie beschikbaar is.

Wat is een streaming-app?

wat is een streaming-app sim only simyoEen streaming-app is een app voor je smartphone of tablet waarmee je via internet live televisie of een film of serie kijkt. Voorbeelden? De app van je tv-provider bijvoorbeeld! Zo heeft KPN de Interactieve TV-app, waarmee je live televisie kunt kijken en programma’s achteraf kunt terugkijken. Deze app is gratis te gebruiken. Netflix is ook een streaming-app. Hiervoor kun je een maandelijks opzegbaar abonnement nemen en vervolgens on-demand films en series streamen. Streaming-apps werken zowel via wifi als mobiel internet.

Hoeveel MB verbruiken streaming-apps?

dataverbruik streaming apps sim only simyoHet kijken van televisie via een streaming-app kost dus MB’s. Omdat er verschillende formaten internetbundels zijn, zochten we voor je uit hoeveel MB’s het gemiddeld kost als je een bepaald soort programma kijkt. Let op: dit zijn onze eigen resultaten, de kans bestaat dat het dataverbruik op jouw toestel en met jouw streaming-app afwijkt.

Hoeveel MB kost het streamen van het journaal?

Wil je op vakantie ’s avonds na het eten het journaal opzetten? Dat kan nu het geoblock is opgeheven. Handig, maar hoeveel MB kost het dan? Het NOS Journaal van 20.00 uur duurt meestal ongeveer een half uur. Als je dit live streamt, kost je dit ongeveer 500 MB. Kijk je een middagjournaal? Die duren meestal een kleine tien minuten: dit kost ongeveer 175 MB van je Sim Only internetbundel.

Hoeveel MB kost het streamen van een sportwedstrijd?

Voor het streamen van een sportwedstrijd raden we een grote internetbundel aan. Een Formule 1-wedstrijd of voetbalwedstrijd duren gemiddeld anderhalf uur. Plak je er nog een stukje voor- of nabeschouwing aan vast, dan kijk je voor je het weet twee uur. Check voordat je gaat kijken hoeveel MB je nog over hebt, want het streamen van anderhalf uur kost je minimaal 1,5 GB aan data met uitschieters naar boven.

Hoeveel MB kost het streamen van een Netflix-serie?

Ook het streamen van Netflix-video’s kost je ongeveer 1 GB per uur. De meeste series duren ongeveer 40 minuten. Dit kost je minimaal 650 MB. Met Netflix is het daarom interessanter om video’s offline op te slaan. Hiermee download je vooraf de aflevering en dit kost doorgaans minder data. Hoeveel precies? Dat verschilt per serie en lengte. Nog slimmer is het om hiervoor wifi te gebruiken.

Hoeveel MB verbruikt Netflix als je een film streamt?

hoeveel mb verbruikt netflix sim only simyoHet streamen van een film op Netflix kost je minimaal 1,5 GB. Daarbij gaan we ervan uit dat de film anderhalf uur duurt. Hou de 1 GB per uur aan streamen aan om voor jezelf uit te rekenen hoe veel data het streamen je kost. Kijk je een film via de streaming-app van je provider? Ook dan kun je minimaal 1 GB per uur aanhouden. Tip: stoppen met streamen als er reclame is. Scheelt weer onnodige streaming-MB’s!

In het kort kost streamen je per type programma je dus zoveel data:

  • NOS Journaal van 20.00 uur: ongeveer 500 MB
  • Middagjournaal van de NOS: ongeveer 175 MB
  • Sportwedstrijd van anderhalf uur: minimaal 1,5 GB
  • Netflix-serie: minimaal 650 MB
  • Film: minimaal 1,5 GB, hou 1 GB per uur aan.

Welke internetbundel pas het beste bij mijn streaming-gedrag?

Zoals je kunt lezen, verbruik je met streamen dus een heleboel MB. Daarom raden we het je ook aan om alleen met een grote internetbundel te streamen. Bij voorkeur een internetbundel van 4000 MB of hoger. Anders is je internetbundel misschien sneller dan gedacht op. Je moet dan MB’s bijkopen of mobiel internet uitzetten om buitenbundelkosten te voorkomen. Simyo stuurt je een sms’je als je op 80 procent van je internetbundel zit. Zo kom je niet voor een buitenbundelverrassing te staan!

zuinig streamen sim only simyoZuinig streamen, zo doe je dat!

Best begrijpelijk als je even moet slikken als je het dataverbruik van streaming-apps ziet. Gelukkig kun je dit met een paar tips en instellingen behoorlijk beperken.

Gebruik waar mogelijk wifi

streaming app wifi gebruiken sim only simyoIs er wifi beschikbaar waar je wil streamen? Probeer dan eerst via dit wifi-netwerk te streamen. Zo wordt je Sim Only internetbundel niet belast en kun je die MB’s voor andere dingen bewaren. Tegenwoordig hebben in het buitenland veel campings, hotels en appartementen een wifi-verbinding. Soms kost dit wél geld.

Verlaag de beeldkwaliteit

beeldkwaliteit verlagen streamen sim only simyoProbeer het dataverbruik van je streaming-app zoveel mogelijk aan banden te leggen. Zo kun je bij veel streaming-apps de automatische beeldkwaliteit aanpassen. Je verbruikt heel wat minder data als je niet in HD-kwaliteit een video afspeelt. Oké, de beeldkwaliteit is dan niet zo scherp, maar je kunt zo alsnog prima de uitzending volgen.

Sla films en series offline op

Met Netflix kun je films en series offline opslaan. Ideaal, toch? Zo kun je deze app offline dus ook gebruiken! Vooraf sla je via wifi de programma’s op die je wil kijken. Daarna kun je ze zonder dataverbruik en haperingen afspelen.

  • Open de ‘Netflix’-app.
  • Druk op ‘Zoeken’.
  • Druk op ‘Beschikbaar voor download’.
  • Selecteer de film of serie die je wil downloaden.
  • Druk op ‘Downloaden’.

Ga jij je streaming-app op vakantie gebruiken?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.