.

hoeveel mb kost tv kijken
Terug naar overzicht
67,562x gelezen

Heerlijk toch, onderweg in de trein of op vakantie een film kijken op je smartphone? Oortjes in, onderuitzakken op een lekkere stoel, en streamen maar…Wil je er zeker van zijn dat je de ontknoping ziet? Zorg dan wel dat je Sim Only internetbundel groot genoeg is, want tv kijken via mobiel internet kost veel data. Maar hoeveel MB kost tv kijken dan?

Hoe stream je onderweg?

Het enige wat je nodig hebt om jouw favoriete film of serie te streamen waar je maar wilt, is jouw smartphone, een streaming-app naar keuze én een flinke dosis MB. De internetbundels van Simyo kun je in de hele EU gebruiken, dus dat is ideaal!

Voorbeelden? De app van je tv-provider bijvoorbeeld. Zo heeft KPN de ‘TV-app’, waarmee je live televisie kunt kijken en programma’s achteraf kunt terugkijken. Deze app is gratis te gebruiken als je thuis tv van KPN hebt. Daarnaast heb je natuurlijk nog streamingdiensten als Videoland, Netflix en Prime Video. Hiervoor kun je een maandelijks opzegbaar abonnement nemen en vervolgens on-demand films en series streamen. Streaming-apps werken zowel via wifi als mobiel internet.

Hoeveel MB kost tv kijken via streaming-apps?

Het kijken van televisie via een streaming-app kost dus MB’s. Omdat er verschillende formaten internetbundels zijn, zochten we voor je uit hoeveel MB’s het gemiddeld kost als je een bepaald soort programma kijkt. Let op: dit zijn onze eigen resultaten, de kans bestaat dat het dataverbruik op jouw toestel en met jouw streaming-app afwijkt.

Hoeveel MB kost het streamen van het journaal?

Ben jij graag altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws? Dan ben jij vast benieuwd hoeveel MB het kost om het journaal te kijken op je telefoon. Het NOS Journaal van 20.00 uur duurt meestal ongeveer een half uur. Stream je de uitzending live, dan kost je dit ongeveer 500 MB. Kijk je een middagjournaal? Die duren meestal een kleine tien minuten: dit kost je ongeveer 175 MB van je Sim Only internetbundel.

Hoeveel MB kost het streamen van een sportwedstrijd?

Voor het streamen van een sportwedstrijd raden we een grote internetbundel aan. Hoeveel MB kost tv kijken bijvoorbeeld als je een Formule 1-race of voetbalwedstrijd opzet? Dit soort uitzendingen duren gemiddeld anderhalf uur. Plak je er nog een stukje voor- of nabeschouwing aan vast, dan kijk je voor je het weet twee uur. Check voordat je gaat kijken hoeveel MB je nog over hebt, want het streamen van anderhalf uur kost je minimaal 1,5 GB aan data, met uitschieters naar boven.

Hoeveel MB kost het streamen van een Netflix-serie?

Je kunt de streamkwaliteit van Netflix zelf bepalen: automatisch, databesparend of maximale data. Hij staat standaard ingesteld op automatisch en hiermee verbruik je ongeveer 250 MB per uur. Je verbruikt dus tegen de 170 MB voor het kijken van een Netflix-serie, als je uitgaat van een aflevering van 40 minuten.

De databesparende stand verbruikt ongeveer 170 MB per uur, of makkelijker nog: 6 uur kijkplezier per GB, of 120 MB per aflevering van 40 minuten. Met maximale data heb je de beste beeldkwaliteit, maar dan gebruik je rond 1 GB per 20 minuten, afhankelijk van je apparaat en internetsnelheid. Om helemaal veilig te zijn kun je de app ook instellen om alleen via wifi te streamen.

Met Netflix en andere streamingdiensten is het daarom slimmer om video’s van tevoren te downloaden via wifi. Het vergt wat meer planning, maar het scheelt veel MB’s! Netflix bevat bovendien een functie genaamd ‘Smart Downloads’, waarmee automatisch de volgende aflevering gedownload wordt van de serie die je aan het kijken bent.

Hoeveel MB verbruik je als je een film streamt?

Het streamen van een film op Netflix kost je tegen de 400 MB. Daarbij gaan we ervan uit dat de film anderhalf uur duurt en je streamt op de standaard ingestelde kwaliteit. Kijk je een film via de streaming-app van je tv-provider? Dan kun je minimaal 1 GB per uur aanhouden. Tip: stoppen met streamen als er reclame is. Scheelt weer onnodige streaming-MB’s!

Aantal MB per minuten tv kijken

Hoeveel MB kost tv kijken nou als je puur kijkt naar de tijd? Hoeveel data kost 1 uur tv kijken? En hoe lang kan je tv kijken met 1 GB? Over het algemeen kun je aanhouden dat je voor 60 minuten kijken 1 GB nodig hebt. Wat dat per type programma betekent, zetten we nog even overzichtelijk voor je onder elkaar. Over het algemeen geldt: houd zo’n 1 GB per uur aan.

Programma Aantal MB
NOS Journaal van 20.00 uur +/- 500 MB
Middagjournaal van de NOS +/- 175 MB
Sportwedstrijd min. 1,5 GB
Netflix-serie (40 minuten op automatische beeldkwaliteit) +/-  170 MB
Film via Netflix (90 minuten) +/- 400 MB
Film via tv-app van je provider (90 minuten) +/- 1,5 GB

Zuinig streamen, zo doe je dat!

Best begrijpelijk als je even moet slikken als je het dataverbruik ziet van tv kijken via mobiel internet. Gelukkig kun je dit met een paar tips en instellingen behoorlijk beperken.

Sla films en series offline op

Met Netflix en veel andere streaming-apps kun je films en series offline opslaan. Ideaal, toch? Zo kun je deze streaming-apps offline dus ook gebruiken! Vooraf sla je via wifi de programma’s op die je wilt kijken. Daarna kun je ze zonder dataverbruik en haperingen afspelen.

Gebruik waar mogelijk wifi

Is er wifi beschikbaar waar je wil streamen? Probeer het dan eerst via dit wifi-netwerk te doen. Zo wordt je Sim Only-internetbundel niet belast en kun je die MB’s voor andere dingen bewaren. Veel campings, hotels en appartementen hebben tegenwoordig ook een wifi-verbinding. Soms kost dit wél geld.

Verlaag de beeldkwaliteit

Probeer het dataverbruik van je streaming-app zoveel mogelijk aan banden te leggen. Zo kun je bij veel streaming-apps de automatische beeldkwaliteit aanpassen. Je verbruikt heel wat minder data als je niet in HD-kwaliteit een video afspeelt. Oké, de beeldkwaliteit is dan niet zo scherp, maar je kunt zo alsnog prima de uitzending volgen.

De juiste internetbundel bij jouw streaming-gedrag

Zoals je kunt lezen, verbruik je met tv kijken via mobiel internet dus een heleboel MB. Daarom raden we het je aan om alleen met een grote internetbundel te streamen. Bij voorkeur een internetbundel van 10 GB of hoger. Anders is je internetbundel misschien sneller dan gedacht op.

In de Mijn Simyo app of via Mijn Simyo kun jij heel eenvoudig je Sim Only internetbundel wijzigen of je verbruik inzien. We sturen je een sms’je als je op 80 procent van je internetbundel zit. Zo kom je niet voor een verrassing te staan!

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.