.

Terug naar overzicht
24,459x gelezen

Onlangs kwam de eerste opvouwbare smartphone op de markt in China. Niet van Apple, niet van Samsung (want die komt pas dit jaar), maar van start-up bedrijf Royole. Wie had dat gedacht? En wat brengt de toekomst van de smartphone ons nog meer? We namen een kijkje in onze glazen bol en zagen deze 7 toekomstvoorspellingen. Wat wordt de telefoon van de toekomst?

Houd je vast, want dit is waarschijnlijk een van de beste momenten om naar de telefoon van de toekomst te kijken. De afgelopen jaren waren stiekem behoorlijk saai als het om innovaties in je smartphone gaat. Mensen houden dan ook langer vast aan hun oude telefoon dan ooit tevoren. Maar nu… er staan eindelijk weer eens een aantal grote veranderingen op het programma voor onze smartphones.

Voorspelling 1: opvouwbare smartphones

De opvouwbare telefoon… het gonsde al een tijdje in smartphone-land, maar hij is dan nu eindelijk gelanceerd in de Verenigde Staten. En het feit dat je deze telefoon kunt uitvouwen tot een tabletformaat, én weer kunt opvouwen tot een klein pakketje, is natuurlijk interessant. Maar misschien nog wel interessanter, is dat de eerste versie níet is gelanceerd door een grote speler zoals Apple of Samsung. Nee, het merk Royole - een displayfabrikant uit Californië - introduceerde de Royole FlexPai. Dit model heeft een 7.8 (bijna 20cm!) inch scherm en kun je 180 graden omvouwen. Toekomstvoorspellers denken dat we uiteindelijk naar één opvouwbaar apparaat gaan: een smartphone, een tablet én een laptop. Samsung heeft voor 2019 ook een opvouwbare smartphone aangekondigd, dus wij zijn benieuwd…

telefoon van de toekomstReality check: Er zitten nog wel wat haken en ogen aan een grootschalige productie en de levensduur van de allernieuwste opvouwbare telefoons. Wij zouden je dan ook aanraden om niet meteen het eerste model te bestellen, maar even af te wachten welke kinderziektes er nog verholpen moeten worden. Daarnaast zijn de eerste modellen nu nog erg prijzig, dus als je nog éven kan wachten, dan daalt de prijs waarschijnlijk snel. Lees er meer over in ons artikel over de opvouwbare telefoon.

Voorspelling 2: Fotokwaliteit komt dichter bij die van een spiegelreflex camera

Toekomstige telefoons krijgen meer lenzen, die allemaal tegelijkertijd werken zodra je een foto maakt. We zagen al smartphones met twee lenzen. Hierdoor kunnen smartphones diepte meten en zo een onderwerp in focus brengen en de rest wazig houden (met behulp van software). Echter werkt er een camerafabrikant genaamd Light aan een model met tussen de vijf en negen (!) lenzen. De negen lenzen schieten tegelijk een foto en verwerken dit tot één foto in je telefoon. Hierdoor komt de kwaliteit nog dichter bij die van een spiegelreflex camera. Het bedrijf Light zegt zeer binnenkort een smartphone met meerdere lenzen te willen introduceren.

Reality check: Hier zal wel een hoog prijskaartje aan hangen: een losse camera van dit merk kost nu al zo’n 1.600 euro.

Voorspelling 3: De vingerafdrukscanner verdwijnt ín je scherm

telefoon van de toekomstHoe meer scherm, hoe beter toch? Om nog meer ruimte te geven aan je display, zijn er nu al smartphones waarbij de vingerafdrukscanner is geïntrigeerd in je scherm. Ook bij deze innovatie is het opvallend dat het de onbekende, vooral Chinese, merken zijn die hier als eerste mee komen. Zo hebben de Oppo R17 Pro, Vivo X21 en de OnePlus 6T deze techniek al omarmd. Wij voorspellen dat er nog velen zullen volgen.

Reality check: Tech-journalisten die deze functie hebben getest in de Vivo X21 geven aan dat de techniek niet altijd soepel werkt. Daarnaast heeft Apple aangekondigd deze techniek niet te zullen gaan gebruiken: volgens hen ligt de toekomst in Face ID ontgrendeling, omdat dit het veiligst is. (En Apple wijkt zelden af van een ingenomen standpunt…)

Voorspelling 4: Je batterij laadt vanzelf op… aan de lucht!

De grootste ergernis vandaag de dag is de batterijduur van je smartphone. Zou het niet heerlijk zijn als je nooit meer hoeft na te denken over het opladen van je smartphone, omdat de batterij constant oplaadt aan de lucht? Researchers hebben nu een manier gevonden waardoor een batterij zichzelf oplaadt met behulp van lichte elektriciteitsgolven via de lucht. Het bedrijf Ossia bijvoorbeeld, werkt hard aan de introductie van het verzenden van elektriciteitsgolven via radiofrequenties. Je telefoon laadt dan constant op, zonder dat je iets hoeft te doen!

Reality check: Er wordt al jaren gespeculeerd over deze techniek, maar voordat we dit allemaal kunnen gebruiken, moet het worden geïnstalleerd op allerlei openbare plekken. Daarnaast moeten ook smartphone fabrikanten de techniek gaan omarmen. Het lijkt erop dat het misschien eerst wordt geïntrigeerd in andere apparaten zoals laptops en speakers, zodat gadgets zichzelf via elkaar kunnen opladen… 

Voorspelling 5: De bril is terug!

telefoon van de toekomstHelaas voor Google zijn de Google Glasses nooit echt doorgebroken. Toch verwachten trendwatchers dat er wel een toekomst is voor de bril. Start-up bedrijf Magic Leap verzamelde geld om een lichtgewicht bril te lanceren, en ook Apple blijft hameren op de toekomst van de bril. Je hoeft dan niet meer óp je telefoon te kijken, maar je kunt in je bril kijken. Daarnaast liggen er ook veel kansen voor augmented reality met de bril. En waar je nu nog een smartphone dichtbij je bril nodig hebt om de AR-techniek te ervaren, lijkt het erop dat de bril op den duur alles in één wordt.

Reality check: Hoe spannend het ook klinkt, er zijn nog wel wat problemen die eerst uit de weg geholpen moet worden. Zo wil lang niet iedereen constant met een computerachtige bril op lopen. Daarnaast spelen privacywetten en sociale codes ook een rol: als jouw bril informatie over een persoon die tegenover je zit gaat opzoeken, mag dat dan wel?  

Voorspelling 6: Vinger… of smartphone aan de pols?     

Bij het merk Nubia werken ze druk aan een smartphone ‘armband’: een complete smartphone die je aan je pols draagt. Nee, dit is niet een nieuwe ‘smart watch’ die je in combinatie met een grotere smartphone moet gebruiken. De armband werkt volledig op zichzelf. Het is dus een smartphone, maar tegelijkertijd ook een activiteiten tracker, en een camera – en dat allemaal compact genoeg om aan je pols te dragen. Dat is wel heel erg bij de tijd, vind je ook niet?

Reality check: Er zijn nog een hoop vragen rondom de Nubia armband. Draait het systeem nou op Android? Maakt de armband wel goede foto’s? Gebruik je ‘m nou wel of niet in combinatie met je smartphone? Maar Nubia zegt dit product in 2019 te willen lanceren en volgens hen is de toekomst van de smartphone in ieder geval níet de vrij logge, platte apparaten die we nu gebruiken. We gaan het zien!

Voorspeling 7: Je scherm repareert zichzelf…

telefoon van de toekomstJe laat je telefoon een keer uit je handen glippen en… ja hoor, een barst in je scherm. Naast de batterijduur van smartphones, is dit waarschijnlijk ergernis nummer twee. Maar houd je vast, vrij binnenkort kunnen schermen zichzelf weer ‘helen’. Schermen worden dan gemaakt van het materiaal polymeer: dit kan zichzelf tot wel 50 keer oprekken, waardoor zelfs een scherm dat compleet gebarsten is, in 24 uur weer heel zou moeten zijn. Het materiaal komt weer samen, net zoals je huid zichzelf heelt als je een wondje hebt. En je ziet er vervolgens niks meer van!

Reality check: Klinkt dit als een droom? Researchers werken nu aan de optimalisatie van het materiaal. Zo werkt het materiaal op dit moment nog niet optimaal in vochtige gebieden. Maar zodra deze zaken zijn opgelost, kan het zomaar snel gaan. Wij kunnen niet wachten!

Naar welke toekomstvoorspelling kijk jij het meest uit?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.