Bovengrondse goudmijn: je oude telefoon recyclen

Telefoons & Tech

Nederlanders kopen gemiddeld na 18 maanden een nieuwe mobiel. Steeds meer mensen laten hun oude toestel niet meer in een la liggen, maar laten hun telefoon recyclen. Dat is goed nieuws! Je smartphone is namelijk een bron van materialen als goud, zilver en platina. Bovendien is weggooien schadelijk voor het milieu. En waarom zou je je toestel laten verstoffen in de onderste ladekast, als je er geld voor krijgt om ‘m te laten recyclen?

Schatkist in je broekzak

telefoon recyclen
Bron: Wikipedia

Zo’n 15 tot 30 miljoen afgedankte mobieltjes wachten in Nederland op een nieuwe kans. Stuk voor stuk zijn dit mini-schatkisten. Een mobiele telefoon bevat namelijk wel 40 verschillende mineralen. Per telefoon gaat het natuurlijk om kleine hoeveelheden. Neem je al deze telefoons bij elkaar, dan
zijn het hele bergen. Uit een ton (dus 1000 kilo) dumptelefoons kun je bijvoorbeeld 140 kilo koper, 3 kilo zilver, 300 gram goud en 3 gram platina halen. Helaas is het niet allemaal goud wat er blinkt. Veel mineralen die gebruikt worden in telefoons, komen uit mijnen waar mensen onder zeer slechte arbeidsomstandigheden werken. Daarom is het goed als telefoons worden gerecycled. Er hoeven dan namelijk minder mineralen uit dit soort mijnen te worden gehaald. Wil je een telefoon van eerlijke materialen? Bekijk dan eens de smartphones van het Nederlandse bedrijf Fairphone.

Telefoon recyclen: alleen maar winnaars

Ooit gehoord van de term ‘stadsmijnbouw’? Het is de letterlijke vertaling van ‘urban mining’, de Engelse bijnaam voor het recyclen van elektronica. Heel vrij zou je dit kunnen vertalen als ‘een super goed idee’. Ga maar na wat de voordelen zijn van het recyclen van je oude mobiele telefoon:

  • Je spaart het milieu. Maken we met zijn allen écht werk van telefoons recyclen, dan scheelt dit miljoenen kilo’s uitstoot van CO². En met de bespaarde stroom kunnen de lampen branden van duizenden woningen.
  • De afvalberg slinkt met honderdduizenden kilo’s.
  • De grondstoffen voor mobieltjes zijn schaars. Alleen als we flink aan het recyclen slaan, zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst nog nieuwe telefoons kunnen kopen.
  • Je oude gsm inleveren is – zo zullen we dadelijk uitleggen – een gouden greep voor je portemonnee.

Het recyclen van telefoons levert dus alleen maar winnaars op: jijzelf, het milieu, mensen die in de mijnen werken en toekomstige generaties. Opgelet! Wis alle gegevens van je telefoon voordat je ‘m inlevert. In principe kan er niks met je data gebeuren tijdens het recyclingsproces, maar voorkomen dat je gegevens ergens terecht komen is altijd beter dan genezen.

Zo krijgt je telefoon een tweede leven

Stel, je gunt je oude mobiel een tweede leven door hem in te leveren. Wat gebeurt er dan met dat apparaatje, dat je door dik en dun heeft gesteund? Eerst buigt een expert zich erover om te kijken of hij nog (goed) functioneert. Zo ja, dan worden alle gegevens gewist, waarna hij een opknapbeurt krijgt en wordt verkocht als ‘refurbished’ (gerenoveerd)recycling. De overige mobieltjes worden gedemonteerd. Als het goed is gaat dat vrij makkelijk, aangezien fabrikanten van de Europese Unie al bij het ontwerpen en produceren rekening moeten houden met het recyclen. Eerst worden nog werkende onderdelen zoals de camera, speaker of batterij gestript, die kunnen worden gebruikt voor een ander apparaat. Dan gaat de telefoon door een soort verpulveraar. Magneten trekken vervolgens de metalen onderdelen uit de onderdelenstroom op de lopende band. Die zitten vooral in de batterij, printplaat en simkaart, als mensen althans vergeten zijn om die eruit te halen. Ook al het plastic en rubber wordt er dan uit gefilterd. De stukken metaal en plastic worden vervolgens onder zeer hoge temperaturen omgesmolten tot nieuw materiaal. Bijna je hele telefoon kan worden hergebruikt, een klein restje niet. Van dat restje gaat een klein deel naar de stort, het meeste naar de verbrandingsoven. Door telefoonresten te verbranden wordt stroom opgewekt, of hitte voor de stadsverwarming. Na het verbranden blijft er een goedje over dat we ‘slakken’ noemen. Zelfs dat krijgt weer een fijn tweede leven, aangezien het wordt verwerkt in het asfalt van onze wegen.

Van telefoon tot trouwring

olympische medaillesDe recyclefabriek ‘maakt’ van je telefoon dus weer wat het ooit was: afzonderlijke materialen. Nadat de gerecyclede materialen uit de telefoonrecyclefabriek zijn verkocht, worden ze in andere fabrieken omgetoverd tot nieuwe producten. Telefoons natuurlijk, zo gebruikt Samsung bijvoorbeeld gerecyclede plastics voor zijn producten. Maar ook katalysators voor auto’s, halfgeleiders voor computerchips en sieraden. Demonteer je 200 telefoons, dan heb je al genoeg goud voor een trouwring. Ook Olympische medailles worden ervan gemaakt. De medailles van de Winterspelen in Vancouver (2010) bestonden voor een minuscuul deel uit oude gsm’s. Japan wil de medailles voor de Spelen van 2020 zelfs helemaal maken van gerecyclede elektronica.

Waar kun je je oude telefoon inleveren?

Slim dus, je oude telefoon inleveren. En het kan op ontzettend veel plekken. Bij de winkel waar je ‘m hebt gekocht, de fabrikant, het afvalinzamelpunt van de gemeente of via het Fairphone’s Recycling Program. Als je geld wilt krijgen voor je oude mobiel, kun je het toestel opsturen naar bedrijven als GSM Loket of Recycle Michael. Voor een ouder of eenvoudiger toestel zul je hooguit een paar tientjes krijgen. Voor recentere iPhones of andere premium smartphones kan het oplopen tot honderden euro’s. Als het toestel nog werkt, wordt hij gerefurbished – dus gerenoveerd voor herverkoop – of opgestuurd naar een ontwikkelingsland. Kapotte telefoons worden gerecycled. Wil je je mobiel een tweede leven geven en bijdragen aan een nóg betere wereld? Je kunt dan via websites zoals Eeko.com je oude telefoon inleveren voor een goed doel. Het geld dat wordt verdiend met de verkoop van herbruikbare onderdelen gaat naar een goed doel naar keuze, zoals Wereld Natuur Fonds, Stichting AAP of Revalidatiefonds.

Gun jij je telefoon een tweede leven?

Genoeg redenen dus om je oude mobiel nieuw leven in te blazen. Dat klinkt misschien een beetje filmisch, maar het is zo makkelijk als wat. Oude mobieltjes inleveren voor recycling kan op talloze plekken, zowel online als offline. Zo bezien is het vreemd dat nog niet eens één op de tien oude mobiele telefoons wordt gerecycled in Nederland. Trouwens, er zijn ook nog wat manieren om ervoor te zorgen dat je oude mobiel nog niet naar de recyclefabriek hoeft als je een nieuwe koopt. Zo kun je hem bijvoorbeeld nog gebruiken als afstandsbediening of autonavigatie.

Hoe zorg jij ervoor dat je telefoon niet voor eeuwig blijft verstoffen in een laatje? En waarom op die manier?