Boefproof telefoon beveiligen Simyo

Telefoon beveiligen: Maak je smartphone binnen 15 seconden Boefproof

Privacy & veiligheid

Smartphonediefstal: helaas komt het nog steeds vaak voor. Dat vinden wij bij Simyo natuurlijk niet leuk en daarom werkt Simyo met de overheid mee aan de Boefproof-campagne. In dit artikel lees je hier meer over en vertellen we je hoe je gemakkelijk je smartphone beveiligt.

In opdracht van Rijksoverheid.

Simyo en Boefproof

harm alarm met telefoon

Simyo ondertekende vorig jaar het Boefproef-convenant van de overheid. Wij spraken hierbij onder andere af dat we jou het afgelopen jaar zouden informeren over hoe jij je telefoon beter kunt beveiligen. We willen namelijk dat gestolen smartphones onbruikbaar worden, om het minder interessant te maken om iemands telefoon te stelen. Nu worden er jaarlijks meer dan honderdduizend mobiele apparaten gestolen. Ook andere providers, zoals KPN en meerdere smartphonefabrikanten, werken mee aan deze Boefproof-campagne.

Bart Versteijlen, General Manager van Simyo, vertelt waarom Simyo graag meewerkt aan de campagne. “Met een aantal simpele maatregelen maak je een smartphone al onbruikbaar voor criminelen”, vertelt hij. “Veel mensen weten nog niet hoe dat moet. De Boefproof-campagne zal ervoor zorgen dat meer mensen wél weten hoe dit werkt. Wij werken graag mee aan deze campagne. Daarom gaan we onze klanten ook dit jaar weer informeren hoe ze snel en veilig hun telefoon kunnen beveiligen én onbruikbaar kunnen maken voor criminelen. Het is altijd vervelend als je telefoon is gestolen, maar met deze tips hebben ze er in ieder geval niets aan!”

Hoe hebben we jou het afgelopen jaar geïnformeerd?

Het afgelopen jaar gaven we je in blogposts allerlei tips over hoe jij je telefoon het best beveiligt. Hieronder blikken we kort terug op een kleine selectie hiervan.

Gegevens op je mobiele telefoon beschermen

In ons blog over het beveiligen van je telefoon tegen dieven en hackers wijzen we je op de risico’s die een onbeveiligde telefoon met zich meebrengt. In dit artikel lees je hoe je de beveiligingsmaatregelen instelt waardoor dieven en hackers geen kans hebben. Denk hierbij aan het instellen van tweestapsverificatie en hoe je belangrijke apps nóg beter beveiligt.

Telefoon updaten, waarom is dat belangrijk?

‘Moet ik mijn apps nu alweer updaten?’ Het gebeurt misschien weleens dat je een software update overslaat. Wij bespraken alle ins en outs over software updates. Zo leggen we uit waarom ze zo belangrijk zijn én hoe je van tevoren weet of een telefoon zeker weten lang wordt geüpdatet.

Encryptie, de sleutel tot je privacy

In april gingen we de straat op om mensen te vragen wat zij weten van encryptie. Dit lastige woord speelt een belangrijke rol in de beveiliging van jouw persoonlijke gegevens. In ons blog hierover leggen we uit wat encryptie precies is, waarom het voor jou zo belangrijk is en hoe het in de praktijk werkt.

Hoe loop je risico?

Simyo onderzoekt de iPhone 7

Smartphones zijn een geliefd doelwit voor zakkenrollers. De politie stuurt bij grote evenementen speciale zakkenrollerteams de menigte in om bendes in de kraag te vatten die het speciaal op deze dure apparaten hebben voorzien. Zakkenrollers zijn gehaaid en werken vaak samen. De een staat op je voet, terwijl je met je telefoon een optreden staat te filmen. Je kijkt wat er aan de hand is, de zakkenroller grist de telefoon uit je hand en geeft hem snel door aan een handlanger die in de menigte verdwijnt. Op die manier is niet meer te achterhalen wie er met de telefoon vandoor is gegaan.

Voorkomen is beter dan genezen

Simyo lekker bezig

Het klinkt zo simpel, maar je smartphone thuis laten kan ook. Als je van tevoren weet dat je in een drukke menigte terechtkomt, kun je een goedkope oude telefoon of een goedkope Nokia of Samsung meenemen. Dergelijke telefoons kun je tegenwoordig al voor 50 euro of minder in huis halen. Als die wordt gestolen, kan het weinig kwaad. Mocht je toch met je dure smartphone in een menigte belanden, pas dan op. Opzichtig gaan filmen en fotograferen met het toestel trekt al snel de aandacht van dieven. Beter is het dan om te fotograferen met een compactcamera, terwijl de telefoon stevig achter een rits zit of in een diepe broekzak. Kortom: berg het toestel goed op, dan kunnen dieven er moeilijk bij. Bijvoorbeeld in een apart tasje om je nek, dat onder je trui of T-shirt wordt gedragen.

Wat kun je doen als je telefoon gestolen is?

Je wil vast niet dat een crimineel in je telefoon rondneust. Daarom heb je er vast al voor gezorgd dat je smartphone alleen met een code, wachtwoord of vingerafdruk ontgrendeld kan worden. Dit is iets wat wij je ook zeer aanraden. Nadat je telefoon gestolen is, kun je gelukkig op afstand nog een paar handelingen uitvoeren waardoor je smartphone onbruikbaar wordt. Een paar van deze maatregelen kun je ook toepassen als je je telefoon op een openbare plaats hebt laten liggen of als je ‘m kwijt bent.

1.     Blokkeer je smartphone op afstand

bellen en internetten in het buitenland mijn simyo

iOS, Android en Windows Phone denken mee met slachtoffers van smartphonediefstal. Smartphones met deze besturingssystemen kun je namelijk op afstand blokkeren. Hierdoor maak je de telefoon onbruikbaar. Dit kun je alleen doen als je deze mogelijkheid van tevoren activeert. Hoe je dat doet, lees je verderop in dit artikel. Dit is ook handig als je telefoon kwijt is. In het vergrendelscherm kun je namelijk een berichtje plaatsen. Hierin kun je jouw contactgegevens zetten en vragen of de eerlijke vinder je telefoon wil teruggeven. Heb je de telefoon terug? Je kunt ‘m dan ook weer ontgrendelen. Ontvang je geen reactie? Voer dan de volgende stappen uit.

2.     Neem contact op met je provider

Neem contact op met je provider. Het kan namelijk ook zo zijn dat je je telefoon gewoon bent kwijtgeraakt. Heel vaak worden deze telefoons gevonden en wil de eerlijke vinder ‘m teruggeven. Ben je zelf een eerlijke vinder? Bekijk dan de simkaart die in de telefoon zit. Geef de informatie die daarop staat door aan de provider. Deze kan de eigenaar daarmee achterhalen.

3.     Traceer je telefoon

Simyo onderzoekt Vakantiegeld navigeren

De meeste smartphones zijn traceerbaar. Dit betekent dat je op je computer de locatie van je telefoon kunt zien. Verderop in het artikel lees je hoe je zelf je telefoon traceert. Voorwaarde is wel dat je van tevoren deze mogelijkheid hebt ingeschakeld. Wees er na de diefstal snel bij, want een dief schakelt het GPS-signaal van jouw smartphone waarschijnlijk zo snel mogelijk uit.

4.     Wis op afstand je smartphone

Simyo Sim Only nummerbehoud aanvragen

Als het erop lijkt dat je telefoon echt niet meer terugkomt, wis dan op afstand de gegevens van je telefoon. Onderaan de tekst lees je hoe je dat doet. Zo voorkom je dat iemand bij persoonlijke informatie kan, zoals mails, bankgegevens en andere gevoelige data. Let op! Dit werkt alleen als de telefoon weer verbinding maakt met het internet.

5.     Blokkeer je simkaart

Simyo-Simkaart

Blokkeer je simkaart, zodat de dief niet op jouw kosten mobiel kan bellen en internetten, ook niet met een andere telefoon. Bel hiervoor direct de klantenservice van je provider, dan regelt deze de rest. Bij Simyo heb je daarvoor de klantenservice niet nodig: je blokkeert jouw simkaart zelf via Mijn Simyo. Vraag ook meteen een vervangende simkaart aan. Dan ben je met een andere telefoon snel weer mobiel bereikbaar. Bij Simyo ontvang je binnen drie werkdagen de 3-in-1 simkaart. Deze simkaart kost 5 euro.

6.     Doe aangifte bij de politie

Doe altijd aangifte als je telefoon is gestolen. Heb je een GPS-locatie van je telefoon? Geef deze dan ook door aan de politie. Voor het doen van aangifte hoef je niet per se naar een politiebureau. Tegenwoordig kan het ook online. Vraag de politie daarnaast of deze een sms-bom wil sturen. De politie bestookt de gestolen smartphone dan met sms’jes. Het doel hiervan is dat de dief je simkaart dan weggooit, zodat hij niet op jouw kosten kan bellen, sms’en en internetten.

Aangifte doen is belangrijk. Zeker als je smartphone verzekerd is, want je hebt dan het proces verbaal van de aangifte nodig voor je schadevergoeding. Met het doen van aangifte help je mee aan het in kaart brengen van telefoondiefstallen in Nederland. De overheid kan aan de hand hiervan actie ondernemen. Neem je na de diefstal een nieuwe smartphone in gebruik? Lees dan verder, want hieronder staat hoe je ‘m Boefproof maakt!

Zo maak jij je smartphone Boefproof

Steeds meer Nederlandse smartphones zijn beveiligd. Uit onderzoek van SAMR, in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, onder jongeren tussen de 16 en 25 jaar blijkt dat 77 procent zijn telefoon beveiligt.

In de meeste gevallen is dat met een pincode, wachtwoord of vingerafdruksensor: 63 procent. Een smartphone is dan gemakkelijk te resetten om te worden doorverkocht. In het geval van diefstal is deze beveiliging alleen dus niet genoeg. Het is ook belangrijk dat je telefoon op afstand te traceren én blokkeren is. En dat komt, in ieder geval onder jongeren, minder vaak voor. 36 procent heeft een smartphone die te traceren is, 21 procent is óók te blokkeren. Dit blijkt uit onderzoek van SAMR in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie onder jongeren tussen de 16 en 25 jaar.

Android-smartphone: traceren, blokkeren en wissen met Google’s Device Manager

GIF Boefproof Android

– Ga op je computer naar google.com/android/devicemanager;

– Log in met je Google-account;

– Op dit kaartje zie je waar je Android-smartphone is. In het keuzemenu linksboven kun je de smartphone op afstand vergrendelen en wissen;

– Als je op ‘Vergrendelen drukt, kun je een nieuw wachtwoord instellen waarmee de telefoon ontgrendeld wordt;

– Druk op ‘Wissen’ als je de inhoud van je Android-smartphone wil verwijderen.

iPhone: iCloud als redder in nood

GIF Boefproof iPhone

– Ga op je computer naar icloud.com;

– Log in met je Apple ID;

– Druk op ‘Zoek iPhone’;

– Op de getoonde wereldkaart zie je waar je iPhone is. Je kunt hier ook op afstand je iPhone blokkeren en wissen;

– Druk in het kaartje op de locatie van je telefoon, die je herkent aan het stipje op de kaart;

– Druk vervolgens in het verschenen wolkje op ‘i’;

– In het venster dat dan verschijnt, kun je de iPhone blokkeren door op ‘Verloren-modus’ te drukken. Je wist ‘m door op ‘Wis iPhone’ te drukken.

Windows Phone: Makkelijk en snel via Microsofts website

GIF Boefproof Windows Phone

– Ga op je computer naar account.microsoft.com/devices;

– Druk op ‘aanmelden’;

– Log in met je Microsoft-account;

– Druk op ‘Mijn telefoon zoeken’.

In het scherm dat daarna verschijnt, zie je de locatie van je Windows Phone. Hier kun je ook op afstand je smartphone blokkeren en wissen.

Druk op ‘Vergrendelen’ om de Windows Phone op afstand te blokkeren. In dit scherm kun je een pincode invoeren om de telefoon mee te beveiligen en een bericht sturen die de vinder op het scherm van de telefoon kan lezen;

Druk op ‘Wissen’ om de Windows Phone op afstand te wissen. Druk in het nieuwe venster op ‘Ik ben klaar om mijn telefoon te wissen’ en druk daarna op ‘wissen’ om alle persoonlijke informatie van je Windows Phone te halen.

Extra veiligheidsmaatregelen voor je telefoon

Je kunt een aantal extra maatregelen nemen op je smartphone zodat ‘ie in de toekomst extra goed is beveiligd tegen dieven. Met deze handelingen zorg je ervoor dat er bij jou niet veel te halen valt.

Say cheese!

Lock WatchLockWatch is een Android-app die een selfie neemt als de toegangscode van je telefoon een bepaald aantal keer fout is ingetypt. De telefoon mailt jou de selfie en gps-locatie van de telefoon door. Stuur deze naar de politie, zodat er gericht gezocht kan worden naar de dader.

Maximaal aantal pogingen voor toegangscode

Stel je smartphone zo in dat alle gegevens worden gewist als de toegangscode meerdere keren foutief wordt ingevoerd. Zo voorkom je dat iemand toegang heeft tot jouw persoonlijke informatie. Kijk je wel zelf goed uit dat je de code van je smartphone dan niet te vaak fout invoert? Met Windows Phone is het nog niet mogelijk dat je gegevens worden gewist na een bepaald aantal mislukte ontgrendelingspogingen.

Maximaal aantal ontgrendelingspogingen instellen voor de iPhone

  • Open de ‘Instellingen’-app;
  • Druk op ‘Touch ID en toegangscode’;
  • Voer je ontgrendelingscode in;
  • Scroll naar beneden en schuif de slider naast ‘Wis gegevens’ naar rechts.

De gegevens van je iPhone worden gewist als iemand de toegangscode tien keer op een rij verkeerd invoert.

Maximaal aantal ontgrendelingspogingen instellen voor Android-smartphones

Het verschilt per Android-smartphone of gegevens worden gewist na een bepaald aantal mislukte ontgrendelingspogingen. De manier om dit in te stellen verschilt ook per apparaat. Vaak regel je dit in het instellingenmenu van de smartphone, onder ‘Beveiliging’ of een soortgelijke pagina.

Schrijf de ins en outs van je telefoon op

Simyo Sim Only telefoon uitzoeken

Zorg dat je in een documentje de belangrijke gegevens en eigenschappen van je smartphone noteert. Het gaat hier onder andere om het merk, type, serienummer, IMEI-code, kleur en eventuele gebruikssporen. Dit is belangrijk voor het signalement van je smartphone. De politie kan dan gericht zoeken, terwijl dat een stuk lastiger is als de politie op zoek moet gaan naar ‘een gestolen Samsung’. Fabrikanten brengen jaarlijks namelijk verschillende type telefoons uit. Hoe gedetailleerder jouw informatie, des te gerichter de politie kan zoeken.

Voor de toekomst: de killswitch

Smartphonefabrikanten en overheden werken momenteel aan de introductie van een zogenaamde ‘killswitch’. Met deze mogelijkheid kun je altijd, wanneer je maar wil, je smartphone op afstand onklaar maken. Deze mogelijkheid gaat dus wat verder dan het op afstand blokkeren van je telefoon. Een dief heeft dankzij de killswitch niets meer aan je smartphone: de telefoon zal het dan nooit meer doen. Overheden en fabrikanten testen de killswitch momenteel, maar het is nog onbekend wanneer deze mogelijkheid op grote schaal geïntroduceerd wordt.

Geef ze geen kans!

Maak jij óók je telefoon Boefproof? Als iedereen dat doet, heeft het straks voor criminelen geen zin meer om deze te stelen. Een mooi doel om naar toe te werken, toch?

Discussie