.

Terug naar overzicht
47,157x gelezen

Fabrikanten doen er alles aan om de eerste te zijn als het om nieuwe smartphone-snufjes gaat. Wat staat ons te wachten voor het komende jaar? We zetten de belangrijkste smartphone trends voor 2020 op een rij.

Het is weer tijd om een blik in onze glazenbol te werpen: 2020 belooft een roerig jaar te worden als het om smartphone trends gaat! Dit komt voornamelijk door de vooruitgang rondom 5G en Augmented Reality. Ben je er klaar voor? Dit zijn dé smartphone trends voor 2020. 

De opvouwbare telefoon: ‘breekt’ hij eindelijk door?

Het is zover: Samsung verkoopt inmiddels een opvouwbaar model in de Verenigde Staten, de Samsung Galaxy Fold voor $1,980 (ongeveer 1.787 euro). Merken als LG, Motorola en Huawei werken ook aan een opvouwbaar model voor het komende jaar. Allemaal wel met een prijskaartje van rond de tweeduizend euro, helaas. Ook zijn de reviews van de eerste (test)modellen niet louter positief. De toestellen zijn zwaar en log, en daarbij rijst de vraag: voegt deze techniek wel écht iets toe aan onze smartphone-ervaring? Het grote voordeel van een opvouwbare smartphone is dat je een tablet en smartphone in één hebt. Neem een (opvouwbaar) toetsenbord mee en je hebt genoeg aan één apparaat, in plaats van een smartphone, laptop en tablet. Dus, kunnen we over twee jaar niet meer zonder? De tijd zal het leren.

Smartphone trends 2020
Bron: Tom's Guide

eSIM: overstappen zonder simkaart verwisselen

Dan een fijne praktische trend: in 2020 komen er meer telefoons uit die een ‘embedded’, oftewel ingebouwde, simkaart ondersteunen: de eSIM. Wat zijn de voordelen van eSIM? Je hoeft nooit meer van simkaart te wisselen als je van provider switcht en je kunt twee simkaarten tegelijk gebruiken (dual SIM). Ook wordt het design van je telefoon strakker en is er binnenin meer ruimte voor bijvoorbeeld een grotere batterij. En als je veel reist buiten Europa schaf je nu veel makkelijker een lokale simkaart aan en betaal je dus het lokale tarief. Eigenlijk alleen maar voordelen dus! Sinds februari 2020 ondersteunt Simyo ook eSIM, op dit moment alleen beschikbaar voor iPhone. Zeer binnenkort volgt ook Android, naar mate er meer toestellen met zo'n ingebouwde eSIM op de markt komen.

AR (Augmented Reality) accessoires en AR-zoekfuncties

De mogelijkheden met AR (Augmented Reality) zijn eindeloos en we gaan hier alleen maar meer van ‘zien’ de komende jaren. Steeds meer telefoons komen in 2020 dan ook standaard met een AR-bril. Een ander AR-nieuwtje komt van Google: de zoekmachine biedt nu een AR-ervaring tijdens het googelen. Zoek je bijvoorbeeld op ‘witte mensenhaai’ - we gebruiken voor het gemak even het voorbeeld van Google - dan zie je de haai voor je neus in 3D. Best gehaaid, vind je niet? 

Smartphone trends 2020

Supersnel 5G internet komt nu écht

Je hebt vast de geruchten over 5G internet al meegekregen: gigabytes die in luttele secondes je smartphone binnen vliegen en films die in één keer laden. (Als dit niet bekend klinkt, lees dan snel meer over 5G internet.) In Nederland zou dit netwerk in eerste instantie niet beschikbaar zijn tot 2026, maar de 5G-frequenties worden begin 2020 geveild. Echt snel 5G-internet op je smartphone is waarschijnlijk pas in 2022 volledig beschikbaar. Dit is later dan in veel andere landen, maar dat heeft ook voordelen. Zo kunnen deze landen de ‘kinderziektes’ er vast uithalen. 5G internet betekent niet simpelweg sneller downloaden of streamen; het is een technologische revolutie. 5G werkt via de ‘fotonica’ techniek. Dit is een techniek waarbij data met lichtdeeltjes wordt uitgewisseld. Omdat een bepaalde snelheid of capaciteit gegarandeerd is met 5G, en er geen onderbrekingen zijn tussen zender en ontvanger, zijn zelfrijdende auto’s niet langer toekomstmuziek. Ook zullen meer kritische toepassingen functioneren via het netwerk, zoals de besturing van ziekenhuisrobots.

Beacon technologie: persoonlijke marketing op locatie

Keken we vroeger allemaal naar dezelfde reclames op televisie, nu zien we persoonlijke advertenties via internet. En dit wordt alleen nog maar specifieker in 2020, want wellicht krijgen we dan ook een persoonlijk bericht als we aan het winkelen zijn. Hoe? Via Beacon-technologie. Beacons (‘baken’ in het Engels) zijn kleine kastjes die via Bluetooth smartphone of tablets detecteren. Een voorbeeld: stel je bent eigenaar van een grote supermarktketen en elke dag lopen er honderden mensen langs de winkel met jouw app op hun telefoon. Via Beacons kun je potentiele klanten dan ter plekke naar binnen ‘lokken’ door een actuele aanbieding naar hun smartphone te versturen. We gaan ervan uit dat je deze notificaties ook kunt uitzetten, als je hier niet op zit te wachten.

Geen nieuwe telefoon kopen

Ondanks dat de smartphone verreweg het meest gebruikte apparaat is anno 2019 - onderzoekers verwachten dat er in 2021 meer dan 352 miljard apps per jaar (!) gedownload gaan worden - zien trendwatchers ook dat we langer met onze smartphones doen. Dit komt voornamelijk omdat er weinig revolutionaire ontwikkelingen zijn geweest de laatste paar jaar. Zolang ons huidige toestel goed werkt, zien we geen reden om naar de winkel te rennen voor het nieuwste model. Wellicht brengt de opvouwbare smartphone hier verandering in, mócht deze doorbreken in 2020. Heb jij ook een smartphone die nog niet aan vervanging toe is? Dan sluit je natuurlijk een voordelig Sim Only abonnement af.

Welke ontwikkelingen vind jij het belangrijkst voor het komende jaar?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.