.

simpele telefoon
Terug naar overzicht
70,338x gelezen

Volgens recent Engels onderzoek - Digital Detox, 2017 - checken we 264 keer per dag onze telefoon, en jongeren tussen de 18 en 24 jaar wel 387 keer per dag. Onderzoek van de Amerikaanse Psychologen Associatie uit 2017 laat zien dat twee derde van de mensen wel een digitale detox wíl doen, alleen lukt dit maar bij een derde. De makers van de simpele telefoon denken het antwoord te hebben op deze struggle: een ‘smartphone’ die alleen kan bellen, sms’en, navigeren en misschien een alarmklok heeft. Iets voor jou?

Verslavend

We vertellen je niks nieuws als we zeggen dat onze smartphone een steeds grotere rol in ons leven speelt. En hoe kan het ook anders: je kletst bij met vrienden, je bekijkt de laatste events, je leest de krant, je maakt een mooie foto, je zoekt op hoe laat je trein gaat – allemaal op je smartphone. Het wordt steeds lastiger om je níet te laten afleiden door je telefoon.

simpele telefoonEn wist je dat ontwerpers van apps deze apps expres zo maken dat je gewoon even móet kijken zodra er een melding binnenkomt? Zij weten maar al te goed dat wij mensen dit niet kunnen weerstaan. Daarnaast wordt telkens als we een ‘like’ krijgen het genotscentrum in onze hersenen geprikkeld, en daarom voelt elke ‘like’ als een beloning. Dit werkt verslavend!

Minder vaak checken = minder stress

We lezen steeds meer artikelen over de invloed van al dit checken en swipen. Onze spanningsboog is korter, we krijgen te veel impulsen op een dag en dat zorgt weer voor meer stress. Zo is al regelmatig in onderzoek bewezen dat minder vaak je werk e-mail checken tot minder stress leidt.

Ga lichter door het leven: de simpele telefoon

Je kunt ook kiezen voor een ‘simpele telefoon’, zoals de Light Phone en de Light Phone 2. De telefoon doet alleen wat noodzakelijk is - dus geen apps, geen camera. Dit is een telefoon die volgens de makers jouw tijd écht respecteert. De eerste versie kan echt alleen bellen en sms’en, de tweede versie kan ook navigeren, of een taxi bestellen. Dat is precies het verschil met een ouderwetse Nokia: de telefoon kan meer dan oude mobieltjes, heeft een compacter design, en is er simpelweg voor de dingen die een smartphone écht handig maken.

De Light Phone 2 is vanaf april 2019 te bestellen en is niet goedkoop: ongeveer 300 euro. De eerste Light Phone kun je nog wel reserveren (voor ongeveer 150 euro), en hiermee kun je alleen bellen en gebeld worden.

Of kies een ‘domme’ telefoon

Naast de – toch nog wel prijzige – Light Phone, kun je ook kiezen voor een ‘dumbphone’. Dat is eigenlijk een ouderwets mobieltje waar je mee kunt bellen en sms’en, en soms een tikje uitgebreider. Onze reporter Sanny probeerde al eens een week te overleven met een Nokia 3210 (en merkte trouwens dat dit best heel aardig ging).

Nokia heeft nu de 3310 3G op de markt gebracht: een ouderwets uitziend mobieltje maar met een moderne batterij en software. Er zit Bluetooth op én je kunt er mee op Facebook, alleen gaat dit zo traag dat de lol er snel af is. De prijs is fijn: zo’n 60 euro.

goedkope prepaid en telefoon simyoNaast deze Nokia, zijn er ook nóg simpelere en goedkopere GSM’s op de markt. Deze telefoons zijn er voornamelijk om te bellen en te sms’en, hebben meestal een batterijduur van meer dan 15 uur - een fijne bijkomstigheid - en kosten tussen de 15 en 30 euro. Het design van een GSM is niet zo mooi als dat van de Light Phone, maar je betaalt er dan ook veel minder voor.

Hoe vaak check jij?

We beschrijven het ook in dit blog over iOS 12: deze versie voor je iPhone houdt bij hoe veel tijd jij per dag aan welke app besteedt, en hoe vaak jij je telefoon checkt. En ook als je een Android toestel hebt, zijn er ‘leuke’ apps. Zo laat de app Forest je een zaadje planten, en zolang jij je telefoon niet ontgrendelt groeit het zaadje langzaam uit tot een boom. Het kan vervolgens best confronterend zijn als er opeens zwart op wit staat hoe vaak je op je telefoon kijkt. Als je hier iets aan wil doen kun je beginnen met de notificaties van populaire apps uit te zetten, of de apps helemaal te verwijderen. Of je hangt jouw smartphone helemaal aan de wilgen en kiest je voor een simpele telefoon of dumbphone.

Bonustip van ons: minder vaak je telefoon checken bespaart MB’s van je Sim Only internetbundel.

Zou jij stiekem best willen overstappen op een simpele telefoon?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.