.

Terug naar overzicht
19,975x gelezen

Sanny Visser is reporter voor Simyo en wordt dolgelukkig van tweedehands koopjes scoren en boodschappen doen op de markt. Naast het testen van bespaar-apps duikt ze voor Simyo ook in andere telefoonvraagstukken.

Deze week zette Sanny haar smartphone uit en verving ‘m voor een Nokia 3210. Hoe ging het haar af? En waarom kiezen sommigen bewust (weer) voor een ouderwetse gsm in plaats van een smartphone?

‘Pincode OK’, op het zwart-witschermpje verschijnt een gezichtje dat een glimlach produceert (het beweegt! Hóe high-tech). De Nokia 3210; wie heeft er geen nostalgische herinneringen aan? Dolblij was ik met mijn Nokia 3210 zo’n vijftien jaar geleden. Ik kocht er een roze hoesje bij, het eerste sms’je kwam binnen (piep piep, piep piep) en was een gelukkig mens. En toen – toen werd mijn roze juweel gestolen. Verontwaardigd plakte ik door de hele school briefjes: wie heeft mijn Nokia gezien? Helaas, mijn 3210 kwam nooit meer terug.

Even bellen ipv appen! Een week lang een Nokia 3210

Geen smartphone voor mij

Maar ik kreeg een herkansing: deze week gebruikte ik voor Simyo een hele week een Nokia 3210. Er is een grote groep mensen die bewust een oud mobieltje (oftewel: geen smartphone) gebruiken en besluiten: dit is goed genoeg voor mij. Op de website van De Groene Meisjes, een populair blog over groener leven, staat een artikel over onze telefoonverslaving. Daarop komen honderden reacties. Veel lezeressen hebben bewust geen smartphone. “Ik word wel eens niet uitgenodigd voor feestjes omdat ik niet in de WhatsApp-groep zit”, schrijft Enya. Maar ze vindt het heerlijk zonder smartphone: “Als mensen me echt nodig hebben, kunnen ze altijd bellen.”

“Het wifi-wachtwoord alsjeblieft!”

Alsof er een donkere ‘cloud’ boven mijn hoofd hing, deed het internet het thuis niet op dag één van de Nokia-challenge. Paniekerig duwde ik een naald in de modem-reset knop. Nog steeds niks. Opstaan zonder e-mails, tweets, het nieuws… ik liep naar de brievenbus, greep de krant (knus ouderwets: mijn bron van nieuws) en fietste als een gek naar de koffietent om de hoek. “Goedemorgen, het wifi-wachtwoord alsjeblieft! En o ja, doe ook maar een koffie.”

Hoe verslaafd zijn we?

Hoewel niet iedereen meteen overstapt op een oud mobieltje, zijn er meer mensen die zich zorgen maken over hun telefoongebruik. 75% van de mobielbezitters kijkt elke vijf minuten op zijn telefoon. In Japan is 90% van de telefoons waterproof, zodat er ook onder de douche getweet of gegoogled kan worden. Tegelijkertijd wordt 93% van de mensen het meest gelukkig van écht sociaal contact met vrienden of familie.

Boooring…

Misschien ligt de waarheid, zoals met veel dingen, ergens in het midden. Je telefoon regelmatig omkeren, het geluid uitzetten, of ‘m even helemaal uit doen (het kan, heus) is niet zo gek. De Amerikaanse beweging Bored & Brilliant verkondigt al langer dat je af en toe stierlijk vervelen heel gezond is. Volgens de beweging word je hier een stuk creatiever van. Eén van hun uitdagingen? Verwijder de app die de meeste tijd opslokt. Tja, voor mij is dat WhatsApp, zonder twijfel. Mijn vinger hangt trillend boven het ‘verwijderen’ kruisje. Misschien morgen.

Zou jij het durven?

Durf jij het aan? Nokia 3210 voor een week!

Nokia vs. iPhone: wie wint?

Je wil nét je telefoon wegleggen en er verschijnt nog een Whatsappje in beeld. Toch maar even antwoorden - en voor je het weet ben je tien minuten verder. Herkenbaar? Dát miste ik in ieder geval niet deze week. Opstaan zonder met slaperige ogen je mailtjes of tweets bekijken? Heel rustgevend. Net als ’s avonds op de bank een boek lezen of film kijken zonder afleiding van je smartphone. Aan het eind van de week speelde ik met het idee om ‘m te verkopen en een gsm aan te schaffen. Maar uiteindelijk heb ik toch besloten mijn iPhone niet aan de wilgen te hangen. Foto’s maken en delen, écht nuttige apps, onderweg muziek luisteren; het voorgoed gedag zeggen vind ik te rigoureus (en doodeng). Wel heb ik Facebook van mijn telefoon verwijderd en gaat ‘ie een halfuur voor het slapengaan omgekeerd, met het geluid uit, op mijn nachtkastje. Ik kies dus ook voor die, ietwat laffe, middenweg. Maar ja, wie niet sterk is, moet ‘smart’ zijn, zullen we maar zeggen.

Sms'en duurt lang. Nokia 3210 voor een week

Roundup: de nadelen van een gsm

  • Een sms’je typen duurt láng op die oude toetsjes.
  • Geen speaker-functie. Niks handiger dan tijdens het koken bijkletsen met familie of vrienden (en toch je handen vrij te houden).
  • Altijd een fotocamera bij de hand hebben is toch wel erg handig.

Euh...past niet. Nokia 3210 voor een week

En dit miste ik niet:

  • Ik was deze week verdacht productief. Vooral WhatsApp blijkt enorm veel tijd op te slokken.
  • In plaats van dit via WhatsApp te doen, belde ik mensen om iets kort te overleggen. Dat was een verademing: sneller en gezelliger.
  • Google Maps werd vervangen door voorbijgangers om de weg vragen als ik er niet uitkwam. Eigenlijk ook heel leuk.
  • Je mist niks als je tijdens het boodschappen doen of een afspraak buiten de deur niet je e-mail constant kunt checken. Wat een ontdekking!
  • Snaken blijft leuk, komt het éven goed uit dat je ook op je smartphone kunt blijven snaken: download de snake-app voor Android of iPhone!

Snake topscore! Nokia 3210 voor een week

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.