.

Terug naar overzicht
6,663x gelezen
Terug naar overzicht
Telefoons & Tech |

Oude mobiel is geld waard

Onderzoek in Amerika wijst uit dat de helft van de telefoonbezitters niets doet met hun oude mobiel. De waarde van de telefoons waar niets meer mee wordt gedaan, wordt geschat op 34 miljard euro. SellCell, een Amerikaanse website die gebruikte telefoons inkoopt, besloot om eens onderzoek te doen. Wat doet men eigenlijk met een oude telefoon zodra ze zijn overgestapt naar een nieuwer model?

Te lui om mobiel weg te gooien

De helft doet er simpelweg niets meer mee. Het mobieltje wordt teruggelegd in zijn doos of stoft weg in een lade. De redenen hiervoor lopen uiteen. Vier van de tien uit deze groep wil een telefoon achter de hand hebben als de ander stuk gaat. 36% weet niet wat hij anders met de telefoon moet doen en 17% geeft eerlijk toe dat hij te lui is om ‘m weg te gooien.

Er valt ook een verdeling te maken in de helft die wél wat met zijn oude telefoontje doet. Een vijfde geeft zijn oude apparaat aan een vriend of familielid. Vrouwen doen dit vaker dan mannen (22,5% om 18%). Ongeveer een tiende van de mensen besluit zijn mobieltje te doneren aan het goede doel. Net iets minder deelnemers zien kennelijk geen toegevoegde waarde meer in de oude telefoon wanneer deze is vervangen voor een nieuwe. Het apparaat gaat gewoon in de prullenbak.

Niet handig. Er is namelijk ook een berekening gemaakt van hoeveel geld er hier mee verloren gaat. De totale waarde van alle telefoons die in de Verenigde Staten liggen weg te stoffen wordt geschat op omgerekend zo’n 34 miljard euro. Vorig jaar lag dat bedrag nog op 25 miljard euro. Een forse stijging.

Ingeruilde toestellen

Ook is er een top tien gemaakt van telefoons die het vaakst worden ingeruild. Apple bezet het hele podium en de 5e, 7e en 10e plaats met iPhones uit de 4- en 5-serie. De waarde van de ongebruikte iPhones in de Verenigde Staten wordt door SellCell geschat op 9,76 miljard euro. En dat terwijl een iPhone 5S toch nog zo’n € 235,- oplevert.

De Samsung Galaxy S3 en S4 vinden we terug op de vierde en zesde plaats van de telefoons die het vaakst worden ingeruild. De BlackBerry’s Torch 9800 en Bold 9900 bezetten de achtste en negende plaats. De Torch levert bij inruil gemiddeld het minste geld op van alle telefoons in de top tien: € 13,65.

Privacy

Opvallend is dat het percentage dat zich zorgen maakt om zijn privacy als het de telefoon verkoopt, is gedaald. Vorig jaar maakte 23% zich nog zorgen om de persoonlijke informatie die op zijn telefoon stond. Dat is nu gedaald tot 18%.

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.