.

Terug naar overzicht
16,099x gelezen

Sinds november is ons leven niet meer hetzelfde: toen maakte de wereld kennis met ChatGPT, een chatbot van het Amerikaanse bedrijf OpenAI. Deze chatbot draait op kunstmatige intelligentie (afgekort AI) en maakt ons leven op allerlei manieren makkelijker, zoals je verderop in dit blog zult zien. Maar wat is kunstmatige intelligentie eigenlijk en hoe werkt het? En kun je er ook op je mobieltje mee experimenteren?

Wat is kunstmatige intelligentie eigenlijk?

De definitie van kunstmatige intelligentie is een machine die menselijke trekjes vertoont, zoals beargumenteren en creatief zijn. Bij ChatGPT zijn die menselijke trekjes indrukwekkend. Maar kunstmatige intelligentie is al langer in ons dagelijks leven aanwezig dan je misschien beseft. Zo maakt AI al een tijdje mogelijk dat we profiteren van spraakassistenten, gezichtsherkenning en muziekherkenning. Ook zelfrijdende auto’s moeten het van kunstmatige intelligentie hebben.

Maar wat kunnen we verwachten van AI in de nabije toekomst? Er zijn vele handige toepassingen en het lijkt erop dat we ons moeten aanpassen aan de veranderingen in plaats van ertegen te vechten. Oftewel, if you can’t beat them, join them.

Probeer het eens uit

Heb je ChatGPT nog niet getest, dan raden we je aan om het eens te proberen. Ga naar de site van OpenAI en maak een account aan (of gebruik je Google-account) om te beginnen. Er opent zich nu een chat waar je vragen aan kunt stellen of opdrachten aan kunt geven. Je kunt het zo gek niet bedenken:

  • Waar gaat het lied Hallelujah van Leonard Cohen eigenlijk over?
  • Vat de belangrijkste punten uit het boek Atomic Habits samen
  • Op welke plek, binnen 4 uur vliegen, is het in februari het warmst?
  • Schrijf een Sinterklaasgedicht voor Janine, die dit jaar stout is geweest
  • Geef me 3 recepten bestaande uit vlees en groenkleurige groenten
  • Schrijf een bedankbrief aan Simyo, die een fantastische klantenservice heeft

Uiteraard zitten er beperkingen aan deze chat. Zo is de informatie niet altijd helemaal correct en kan een gedicht aan alle kanten rammelen. Ook baseert ChatGPT zich momenteel op informatie tot het jaar 2021 en weet het van de actualiteiten dus niets. Maar het potentieel blijft enorm.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Je kunt deze vorm van AI dus prima inzetten als persoonlijk assistent, als onderzoeker, of als secretaresse. En dat heeft grote gevolgen. De eerste ontslagen als direct gevolg van ChatGPT zijn al een feit. Ook heeft kunstmatige kunst (no pun intended) al wedstrijden gewonnen en zijn door computers geschreven scripties goedgekeurd.

De ontwikkelingen gaan razendsnel. AI maakt het werk van veel professionals makkelijker, efficiënter en veiliger. En ons privéleven wordt er een stuk comfortabeler door. Tijd dus om kunstmatige intelligentie zelf te omarmen.

Volgens AI fietsen we binnenkort over de grachten

AI op je smartphone

Nu terug naar de smartphone. Want dankzij de camera’s en sensoren is je mobieltje een ideaal apparaat voor kunstmatige intelligentie. Je kunt er zo heel creatieve dingen mee doen, zoals chatten met een virtuele vriend, een gedicht laten schrijven of een schilderij laten genereren. Niet zozeer om aan de muur te hangen, maar bijvoorbeeld om zelf proberen na te maken. Of je kunt jezelf en je vrienden een hilarische make-over geven met de vele filters op TikTok. De mogelijkheden zijn oneindig.

Chatten en teksten laten schrijven

Allereerst het gratis ChatGPT, dat al meerdere keren voorbij kwam in dit blog. Hier bestaat geen app van, maar je kan een directe link naar de website op het beginscherm van je mobieltje zetten.

Op de iPhone doe je dat als volgt:

  1. Ga in Safari naar https://chat.openai.com/chat
  2. Tik op het deel-icoon (het vierkantje met de pijl omhoog) onderaan het scherm
  3. Selecteer ‘Zet in beginscherm’
  4. Geef een gewenste naam aan de website en tik op ‘Voeg toe’ om een icoontje te maken op je bureaublad

Op de Android werkt het zo:

    1. Ga in Chrome naar https://chat.openai.com/chat
    2. Tik op het menu-icoon (de drie verticale puntjes) in de rechterbovenhoek
  1. Tik op ‘Toevoegen aan startscherm’ en er verschijnt een icoontje op je bureaublad
  2. Je kunt de naam van de website aanpassen en vervolgens op ‘Toevoegen’ tikken om het icoontje te maken

Wél een app is Replika (Android, iPhone). Heb je even niemand om mee te praten, dan heb je aan Replika een gesprekspartner. Deze chatbot bootst menselijke relaties na. Kies zelf hoe jouw kunstmatige kameraadje er uitziet en klets er gezellig op los voor € 8,99 per maand.

Afbeeldingen genereren met AI

Ook kun je digitale kunstwerken of fotorealistische tekeningen laten maken. Je geeft dan wat sleutelwoorden op waarna AI daar een interpretatie van maakt. Je kunt een app bijvoorbeeld vragen om een schilderij te maken van een kat in een tuin, of een tekening van een huis aan zee. Ook kan je nieuwe profielfoto’s laten maken: in een handomdraai heb je een plaatje van jezelf, strak in een pak en met een flitsend kapsel. Leuk voor je cv, in je sociale media of op je eigen website.

Lensa (Android, iPhone) is een betaalde app waarmee je foto’s van mensen en dieren bewerkt. Wij kiezen voor het pakket van € 6,99 waarmee de app 50 nieuwe AI-avatars genereert. Na het uploaden van minimaal tien selfies gaat Lensa aan de slag. 18 minuten later zijn deze nieuwe profiel-afbeeldingen klaar. En waarempel, we worden op stijlvolle manier neergezet. Minstens 10 foto’s hiervan zijn goed bruikbaar.

Wonder (Android, iPhone). Sommige apps hebben aan één woord genoeg. Van Wonder is een gratis trial beschikbaar en dat is bijzonder als je beseft hoeveel computerkracht er nodig is om afbeeldingen uit het niets te maken. Deze app zet jouw instructies om in digitale kunstwerken of fotorealistische portretten. Je kiest zelf de stijl je daarvoor wenst en kunt het resultaat in hoge resolutie downloaden. Leuk als je ‘m wilt inlijsten!

 

Zoals je ziet heeft AI nog moeite met vingers tekenen

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.