.

Sneller een taal leren met je telefoon
Terug naar overzicht
19,583x gelezen

Een taal leren met boeken en cassettebandjes  ? De tijd van ouderwets woordjes stampen ligt ver achter ons. Dankzij je smartphone kun je nu op een interactieve manier een nieuwe taal leren. Dat is niet alleen leuker omdat het interactief is, maar ook effectiever omdat je eerder in een ‘flow’ raakt. En of je nu visueel ingesteld bent of meer een auditieve leerling bent, de apps houden rekening met alle leerstijlen.

Hieronder laten we je de beste apps en trucs zien om een nieuwe taal mee te leren. Aan minder dan 15 minuten per dag heb je al genoeg om in enkele maanden een stevig niveau te behalen.

Talen leren met apps

Er zijn enorm veel apps beschikbaar waarmee je talen kunt leren. De meeste apps maken gebruik van een spelelement; ze dagen je uit en belonen je als het goed doet. Of je nu een complete beginner bent of een gevorderde taalstudent, er is voor elk niveau wel iets te vinden in deze apps.

Duolingo (iPhone en Android, gratis) is één van de bekendste apps voor het leren van talen. De gamification van het leren van talen zorgt ervoor dat je spelenderwijs een nieuwe taal leert: je krijgt punten als je woorden goed onthoudt en beloningen als je meerdere dagen op een rij lessen volgt.

Memrise (iPhone en Android, gratis) lijkt redelijk op Duolingo, maar onderscheidt zich door het gebruik van video’s. Zie mensen in de juiste context woorden en zinnen gebruiken.

Heb je een visuele leerstijl, maar is Memrise niet jouw ding? Drops (iPhone en Android, 1 week gratis) biedt een enorme collectie talen aan, die je óók al spelenderwijs leert. Hoor woorden, zie hoe je ze schrijft, en sleep ze vervolgens naar de juiste pictogram.

Talen leren met echte mensen

Een taal leer je misschien wel het best door met native speakers te praten. Een taaluitwisseling stelt je in staat om leerling én docent te zijn: jij leert van die moedertaalspreker, en tegelijkertijd help jij die persoon om beter te worden in jouw taal (bijvoorbeeld Nederlands).

Zo’n taaluitwisseling kan prima via audio- of videogesprekken. Er zijn apps die het makkelijk maken om de persoon te vinden die jouw taal wil leren en die tegelijkertijd de taal spreekt die jij wilt leren. Niet alleen leer je, maar je houdt er ook nog leuke vriendschappen aan over.

HelloTalk (iPhone en Android, gratis) en Tandem (iPhone en Android, gratis) zijn apps die taalstudenten aan elkaar koppelen. Het mooie van deze apps is dat je geen specifiek taalniveau nodig hebt om mee te doen. Zolang je een basisniveau hebt van de taal die je wilt leren en in staat bent om eenvoudige gesprekken te voeren, kun je profiteren van de taaluitwisseling.

Taal leren met je telefoon

Luisterend een taal leren

Ben je onderweg of even niet in staat om interactief te leren? Laat je oren wennen aan die nieuwe taal door ernaar te luisteren. Zelfs als je een absolute beginner bent heeft passief luisteren zin, wijst wetenschappelijk onderzoek uit. Je begint zo de klanken van de taal te herkennen en je zult merken dat je in staat bent om sommige woorden te begrijpen. Hoe meer je jezelf blootstelt aan de taal, des te meer je woordenschat taalbegrip groeien.

Van vrijwel elke taal bestaan podcasts voor taalstudenten. Daarin hoor je de taal langzamer gesproken en met een duidelijke uitspraak, wat je helpt om de inhoud te begrijpen. Die  inhoud kan gaan over uiteenlopende onderwerpen: nieuws, cultuur, geschiedenis, muziek, film, en zelfs reizen. Zo kun je niet alleen de taal leren, maar ook meer leren over de cultuur van het land waar de taal wordt gesproken.

Wat ook kan: audioboeken in de doeltaal opzetten. Ook als je nog een beginner bent, is dit een optie. Zo kun je bijvoorbeeld kinderboeken luisteren en de leeftijd van de boeken opschroeven naarmate je beter wordt.

Of bekijk op Netflix een film uit dat land, met de ondertitels in het Nederlands, of juist de ondertiteling in die vreemde taal, als je al iets veder gevorderd bent  .

Vertalen onderweg

Ben je toevallig in het land waar je de taal van leert? Schiet je talenkennis te kort, gebruik dan apps om je te helpen vertalen. Met dit handige kun je communiceren met de lokale bevolking en je weg vinden in de nieuwe omgeving.

Google Translate (iPhone en Android, gratis) is dan onmisbaar. Maak een foto van de menukaart voor een snelle vertaling. Wat ook kan: teksten inspreken en die laten vertalen. Zo kan deze app dienst doen als je persoonlijke tolk.

Ben je wat verder gevorderd, dan kan Reverso (iPhone en Android, gratis) nuttig zijn. Deze app kan ook luisteren en vertalen. Daarnaast leer je er synoniemen, de vervoegingen van werkwoorden en de juiste uitspraak mee.

 

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.