MB dataverbruik - iOS

Krijg inzicht in het dataverbruik van je apps

Sim only Telefoons & Tech

Mobiel internetverbruik, soms kan het onvoorspelbaar zijn. Het kan gebeuren dat je telefoon opeens meer MB’s verbruikt dan normaal. Vervelend natuurlijk. Je kunt er zelf achter komen waaraan je MB’s verbruikt zijn. Pak je telefoon er bij, volg onderstaande stappen en zie hoeveel data jouw apps gebruiken.

Zien hoeveel MB’s elke app verbruikt

Hieronder zie je hoe je per besturingssysteem achterhaalt hoeveel MB een app verbruikt.

Android (Samsung)

 • Open het instellingenmenu;
 • Druk op ‘Gegevensgebruik’;
 • Scroll naar beneden om te zien hoeveel MB’s elke app verbruikt. Elke maand begint de teller weer opnieuw. Linksboven kun je zelf instellen wanneer de nieuwe periode begint;
 • Druk op ‘Op achtergrond synchroniseren’ om te zien hoeveel MB’s een app verbruikt als deze niet openstaat of als je telefoon vergrendeld is je ‘m niet gebruikt Door de slider naast de app naar links te vegen, voorkom je dat een app de volgende keer MB’s verbruikt zonder dat je zelf de opdracht geeft.

MB dataverbruik - Android

iOS

 • Open de ‘Instellingen’-app;
 • Druk op ‘Mobiel netwerk’;
 • Scroll naar beneden om een overzicht van alle geïnstalleerde apps te zien. Bij sommige apps staat een hoeveelheid MB’s aangegeven. Dit is het aantal MB’s dat deze app met mobiel internet heeft verbruikt. Het dataverbruik wordt berekend over een bepaalde periode die je kunt controleren door helemaal naar beneden te scrollen. Is je nieuwe internetbundel ingegaan? Druk dan op ‘Stel gegevens opnieuw in’. De teller staat dan bij elke app weer op 0 en iOS begint dan weer opnieuw met tellen

MB dataverbruik - iOS

Windows Phone

 • Open het instellingenmenu;
 • Druk op ‘Netwerk en draadloos’;
 • Druk op ‘Dataverbruik’;
 • Je ziet hier hoeveel MB je via wifi en via mobiel internet hebt verbruikt;
 • Druk op ‘Verbruiksgegevens’, waar je ziet hoeveel MB elke app heeft verbruikt. Windows Phone maakt dan alleen geen onderscheid tussen MB’s die via wifi en via mobiel internet zijn verbruikt. Je weet dus niet hoeveel MB een app precies aan mobiele data heeft verbruikt.

MB dataverbruik - Windows Phone

Welke apps zijn geüpdatet en hoeveel MB kostte dat?

Een app-update is een verbetering voor een app die op je smartphone staat. De inhoud van zo’n update verschilt: deze kan foutjes repareren (beter bekend als ‘bugs’), de beveiliging verbeteren of extra mogelijkheden toevoegen aan een app. Je kunt zelf zien wanneer een app voor de laatste keer een update kreeg. Het verschilt per besturingssysteem of je kunt zien hoeveel MB het updaten van een app kostte.

Android

 • Open de ‘Play Store’-app;
 • Druk linksboven op de drie streepjes;
 • Druk in het verschenen menu op ‘Mijn apps en games’;
 • Onder het kopje ‘Recent bijgewerkt’ zie je welke apps onlangs zijn geüpdatet;
 • Druk op een geüpdatete app;
 • Druk op ‘Meer informatie’;
 • Scroll naar beneden om te zien wanneer de update precies is bijgewerkt. Android toont niet hoe groot het gedownloade updatebestand was.

Apps dataverbruik - Android

iOS

 • Open de ‘App Store’-app;
 • Druk rechtsonder op ‘Updates’;
 • Je ziet nu een lijst van welke apps geüpdatet kunnen worden. Daaronder zie je welke apps al zijn geüpdatet en op welke dag dat gebeurde. Daarbij staat ook vermeld hoe groot het gedownloade updatebestand was.

Apps dataverbruik - iOS

Windows Phone

Windows Phone laat achteraf niet zien welke apps zijn geüpdatet en meldt helaas ook niet hoeveel MB’s het updaten kostte.

Kan ik zien of mijn besturingssysteem is geüpdatet?

Simyo onderzoekt dataverbruikJe besturingssysteem updatet zichzelf nooit automatisch. Wél laat je smartphone het weten zodra er een systeemupdate beschikbaar is om te downloaden. Tip: download deze alleen als je smartphone is verbonden met een wifi-netwerk, en zet je mobiele netwerk uit, want een systeemupdate is vaak een groot bestand. Nadat de update is gedownload, bepaal je zelf wanneer het besturingssysteem wordt geüpdatet. Het updaten zelf kost geen data.

Kan ik een datalimiet op mijn smartphone instellen?

instellen dataverbruik smartphone simyoOp de meeste smartphones kun je instellen hoeveel MB’s je maandelijks maximaal via mobiel internet mag verbruiken. Dit kan in het instellingenmenu. Zo voorkom je dat je over je internetbundel heen gaat. Kun je geen datalimiet instellen op je smartphone? Als alternatief kun je de apps Onavo, My Data Manager of Datamonitor gebruiken. Met deze apps zie je hoeveel MB’s je verbruikt en stel je een datalimiet in, zodat je niet over je internetbundel heen gaat.

Op Mijn Simyo en in de Mijn Simyo app kan je je verbruik ook bijhouden. De Mijn Simyo app is beschikbaar voor Android en iOS. De informatie die Mijn Simyo of de Mijn Simyo app toont is altijd leidend ten opzichte van de gegevens die je in het instellingenmenu van je smartphone ziet of die een data-app je toont. Let wel op: er zit een vertraging in het bijwerken van de gegevens. Houd er dus rekening mee dat je actuele datagebruik hoger kan zijn dan Mijn Simyo of de app aangeeft.

Is je internetbundel op? Simyo stuurt je dan voor de zekerheid een sms’je. Als je mobiel blijft internetten nadat je internetbundel op is, verbruik je MB’s tegen het buitenbundeltarief. Wij raden aan dat je dan een extra internetbundel koopt. Wil je dat niet? Zet dan mobiel internet uit. In dit artikel lees je wat de opties zijn als je internetbundel op is. Zo ga je nooit over je databundel heen. Dat is wel de moeite waard om te lezen, toch?

Discussie